O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ICE BUCKET CHALLENGE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 06 leden 2022
Statement from the Frates family on the death of Pete FratesJmenoval se Pete. Byl bývalým kapitánem baseballového mužstva a připadalo mu, že mrhá svým potenciálem, když prodává lidem pojištění. V roce 2011 ho při přátelském zápase zasáhl odpálený míč do levého zápěstí. Pro hráče baseballu žádná mimořádná událost. Petovo zápěstí ale důsledkem nárazu ochrnulo a pokusy o rehabilitaci se míjely účinkem. Šest měsíců strávil Pete běháním po nejrůznějších vyšetřeních. V březnu 2012 mu zatelefonoval neurolog, že našel příčinu jeho potíží. Když do ordinace vešli hned čtyři doktoři, Pete začal tušit, že nepůjde o běžnou lékařskou konzultaci.


 

„Nevím, jak to říct 27letému klukovi, Pete…  Moc mě to mrzí, ale tvá nemoc je smrtelná a není na ni žádný lék.“ 

 

Tak se mladík, kterého zdánlivě trápilo jen ochablé zápěstí, dozvěděl, že trpí amyotrofickou laterální sklerózou.  Nemoc známá pod zkratkou ALS vede postupně ke ztrátě schopnosti ovládat většinu svalů a paralýze. Je poměrně těžké ji diagnostikovat, protože se může projevovat mnoha způsoby.  Přestože byla poprvé popsána už v roce 1869, moderní věda dodnes nezná ani její příčiny, ani účinnou léčbu. Stala se osudnou například astrofyziku Stephenu Hawkingovi či bývalému premiéru Stanislavu Grossovi.

 

Ale Pete se nehodlal litovat. Šest hodin poté, co si vyslechl děsivou diagnózu, řekl svým rodičům, přítelkyni a sourozencům: „Nemá cenu dívat se zpět, musíme hledět kupředu. Máme úžasnou příležitost změnit svět.“

Pete Frates našel své životní poslání: dostat ALS do popředí zájmu lékařů, farmaceutických společností a mecenášů jako Bill Gates.  Začal sdílet svůj příběh s každým, kdo byl jen trochu ochoten poslouchat – od zájmových spolků po vládní organizace.  Přestože ho nemoc postupně připravila o hlas i možnost sepsat svůj příběh vlastníma rukama, Pete neztrácel své odhodlání.

 

„Mým snem je, aby můj příběh jednoho dne někdo našel na Googlu a podivil se, jak někdo mohl zemřít na nemoc, kterou teď umíme tak snadno léčit,“ napsal ve svém slavném článku 4. července 2014.

 

 

 
 
 

O pár týdnů později, 23. července 2014, se stalo něco neuvěřitelného. Petův bývalý spolubydlící, inspirován jeho statečností, toho dne zapnul svou kameru a natočil krátké video s dost zvláštním obsahem.  Vylil si v něm na hlavu kbelík ledové vody.

Součástí videa bylo také jméno dalšího člověka, který měl do 24 hodin podstoupit stejnou výzvu, nebo věnovat částku 100 dolarů na výzkum ALS.  Autor video nahrál na sociální sítě a doufal, že by mohlo oslovit pár stovek dárců. 

Což se v zásadě stalo. Jen se o pár řádů netrefil.  Během několika málo týdnů dosáhla Ice Bucket Challenge počtu 2,5 milionu nahraných videí ze 150 zemí světa.  Připojili se k ní sportovci, politici, hudebníci i filmové hvězdy.  A za pouhých 24 dní od vypuštění prvního videa se podařilo splnit Petův velký cíl, který si předsevzal hned poté, co se dozvěděl svou diagnózu.

 

16. srpna 2014 si Bill Gates vylil na hlavu kýbl ledové vody poté, co přijal výzvu od zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga.

Jen za první rok existence Ice Bucket Challenge se pro výzkum příčin a léčby ALS podařilo vybrat přibližně 220 milionů dolarů.  Díky virálnímu efektu sociálních sítí se nemoc dostala do povědomí prakticky celého světa.  I kdyby se Pete rozkrájel, něco takového by jako jediný člověk nikdy nedokázal.

 

Pete Frates zemřel 9. prosince 2019 ve věku 34 let.  Je dost dobře možné, že díky jeho odhodlání, příběhu a souvisejícímu globálnímu fenoménu se jednoho dne podaří splnit i Petův hlavní sen – že zhoubná ALS ztratí první dvě písmenka z označení „nevyléčitelná“.

PATRIK

 

 

 

 

Kbelíková výzva, v původním anglickém znění známá jako tzv. Ice Bucket Challenge, je společenská aktivita, při které si dotyčný na hlavu vylévá kbelík ledové vody se záměrem zvýšit povědomí o amyotrofické laterální skleróze (ALS) a podpořit její výzkum. Tento virál se začal šířit sociálními sítěmi od poloviny roku 2014.

 

Vyzvaný účastník se musí natočit, jak se polévá ledovou vodou, a následně musí k témuž činu vyzvat jednoho nebo více známých. Výzva by měla být splněna do 24 hodin, v opačném případě by se měl nominovaný „vykoupit“ v podobě daru 100 dolarů organizaci ALS Association.

 

Během 24 hodin od nominace musí dotyčný natočit nijak nesestříhané video. Na začátku musí prohlásit přijetí výzvy, do kbelíku s vodou naházet trochu ledu, zvednout jej nad hlavu a polít se. Nakonec nominuje další osoby. Je na vyzvaném, zda výzvu přijme, nebo přispěje na výzkum, nebo udělá obojí. Jsou i varianty výzvy, kde má nominovaný darovat 10 dolarů, pokud se ledovou vodou polije, nebo 100 dolarů, pokud ne.

 

 

Komentáře (1)add feed
... : doktor
Nejhorší je,že tooto nemocí trpí stále více malých dětí a proto čest Patrikovi.
leden 07, 2022 12:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]