O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TA KRÁSNÁ KUDLANKA ... PDF Tisk E-mail
Středa, 22 prosinec 2021
Ráda bych vám řekla pár zajímavostí o opravdových kudlankách, po kterých má náš časopis své jméno. Tyhle potvůrky patří mezi nejdrsnější predátory hmyzí říše a dokážou toho ulovit daleko víc, než si myslíte. Kudlanka nábožná je výjimečná tím, že jako jediný druh kudlanek dokáže, aniž by hnula tělem, otočit hlavu o 360 stupňů. Samička se dožívá cca osm měsíců života, sameček maximálně dva. Kudlanka je také jedním z mála druhů hmyzu, který dokáže vnímat člověka.


 

 

Kudlanka má podobně jako pavouci schopnost vnějšího trávení. Vypouští na tělo své oběti sliny, které lokálně umrtví její nervovou soustavu, a zároveň kyselina v nich obsažená naleptá potravu do jakési kaše, kterou pak kudlanka konzumuje. Proto je běžné, že se její oběť při požírání stále hýbe, ačkoliv jí již chybí i větší část těla.  Představit si to můžeme jako lokální anestetikum při amputaci.

 

To, že šelmy a dravci loví pro svou obživu jiná zvířata, nám přijde normální.

Ale ukousnout hlavu otci svých dětí během milostného aktu, jak to dělá kudlanka nábožná (Mantis religiosa), je pro leckoho už za hranou. Ale je fakt, že asi 63 procent stravy samic kudlanek tvoří samečci kudlanek.

 

Proč to kudlanka dělá?

 

Kudlanka se během milostného aktu často pustí do samečka ne proto, že by byla nespokojená s jeho výkonem, ale proto, že páření probíhá v době, kdy není zrovna přebytek potravy a pro vývoj vajíček je potřeba zajistit to nejlepší. Je to logické, úloha samce končí v okamžiku, kdy oplodní samici. Pak už má jen jediný význam: poskytnout samici dostatek živin, i kdyby měly pocházet z jeho vlastního těla. A protože právě v době, kdy má v sobě samice vajíčka, potřebuje energie nejvíc, je logické, že i samec musí zemřít co nejdřív – ideálně už rovnou při páření.  Samec má zkrátka  podstatně větší hodnotu jako žrádlo než jako případný partner.

 

 

Drsná pravidla zvířecího kanibalismu: Jez, nebo tě snědí | 100+1 zahraniční  zajímavost

 

 

A pak je ještě jeden velmi praktický důvod: mozek řídí rozmnožovací akt, takže když sameček přijde při milování o hlavu, jeho kopulační pohyby pokračují s neztenčenou silou a vytrvalostí, do posledních sil jeho těla… mnohdy plno hodin.

 

Když se podíváte na kudlančiny přední končetiny, je jasné, že dráp podobný zavíracímu noži neslouží k něžnému pohlazení, ale k drsnému uchopení kořisti. Čím více se bude bránit, tím více se bude dozadu otočený drápek zarývat do kůže oběti.


Není pak divu,

že v přírodě je samců mnohem méně než samiček.

 

d@niela

 

P.S. Našla jsem video, jak ta malá kudlanka ožere a sežere ještěrku a kolibříka.

Ale - je to tak kruté, že to sem prostě nedám. Brrrr

 

 

Komentáře (3)add feed
... : Ivan Kolář
Nechtěl bych být kudlánkem.
Ale mnohdy není ani o co stát, být obyčejným chlapem. Malokterý chlap není v pozdějším věku pořádně ohlodán. smilies/cry.gif
prosinec 22, 2021 10:01
... : Marie
To já jsem ráda tady mezi kudlankama, i když jsem zatím ještě nikoho neohlodala, ale tady je fajn
prosinec 22, 2021 12:15
... : doktor
Tobě i ostatním kudlám přeji hezké prožití vánočních svátků a plný zdraví i úspěchů v roce 2022 .doktor
prosinec 22, 2021 15:29
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]