O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEZBEDNÝ OKŘÍDLENÝ KOŠILÁČ PDF Tisk E-mail
Neděle, 12 prosinec 2021
children at play, kids, girl angel Royalty Free Vector Clip Art  illustration -vc006033-CoolCLIPS.comZa pár dní to bude pět let, co se konala v Muzeu umění a historie ve Fribourgu výstava, dokumentující a současně zpochybňující fascinující andělský svět, jeho původ a rozmanité interpretace. Mají andělé opravdu křídla? A odkud pocházejí? Mají pohlaví? Tyto otázka se stále opakují. Jejich feminizace přichází s vlivem řecko-římského světa a alegorie římského vítězství, Nike. Potvrdilo se to v 19. století, kdy anděl někdy zastával místo ošetřovatelky nebo matky.

 

 

 

 

 

„Josephine, anděl strážný“ ztělesňovala vizi anděla v devatenáctém století; přivedla božího anděla do domácího života, aniž by tím nějak rušila slávu a moc Boha. Právě v té době totiž „anděl“ na sebe vzal ženské, mateřské rysy.

 

Nebylo tomu tak v jejich popisu vždy. Počínaje tím, že andělé prý musí mít křídla. Což ti, kteří se objevují v Bibli, nemají. Jsou mužní, diskrétní a zajišťují dobrou komunikaci mezi Bohem a lidmi. Nemají nic společného s baculatými okřídlenými batolaty, které dnes koupíte v každém zahradnictví.


Posel – to je hlavní funkce anděla. Ve starověkém Egyptě má bůh Anubis dvě funkce, související se zesnulým: doprovázet mrtvé a strážit jejich duši. V křesťanské ikonografii jsou to andělé, kdo přebírají toto poslání. Jsou „zaměstnáni“ jako kurýři do nebeské sféry.

 

Andělé jsou v naší představivosti všudypřítomní.

Objevují se v Genesis během Stvoření, pak vytvářejí spojení Boha s lidmi.

 

Anonym, anděl strážný u lůžka malého pacienta, 19. století, barevná litografie.

 

 

Je to anděl, který zastaví rameno Abrahama, který se chystá obětovat svého syna.

Znovu se objeví v zápase s Jákobem, který předtím viděl anděly sestupovat a vystupovat po žebříku vedoucím do nebe.

 

Jsou to opět oni, v lidské podobě, kdo varuje Lota před koncem Sodomy.

Michael se stává andělem proroka Daniela, zatímco Gabriel oznamuje Marii, že porodí Ježíše.


 

 


 

Existuje celá hierarchie andělů. Nejvznešenější, cherubíni a serafové, obklopují samotného Boha. Dole se andělé a archandělé dotýkají pozemské sféry. Jména andělů často obsahuje slabiku -EL, která označuje jejich příslušnost Bohu: jsou to jména „teofory“, jména, která ve složení zadávají jméno božství.

 

V zobrazeních boje mezi dobrem a zlem nejsou však andělé jen kladná a vždy shovívavá stvoření. Byli jsme svědky postavy padlého anděla, který vyzval Boha, a uvrhl svět do jeho duality.

V kolektivní představě je však postava anděla kladná. Přimlouvá se, chrání, podporuje a doprovází jako strážce. Ale především jsou to ti důležití přepravci mrtvých na onen svět, okřídlení nositelé božských poselství, neohrožení bojovníci proti zlu, ta malá a něžná batolata přimlouvající se u milenců, věrní ochránci lidí v nebezpečí – to vše v nejrůznějších podobách, jak je zobrazovalo umění dlouhých věků.

 

 

ANDREA

 

 

Komentáře (1)add feed
... : mamča
Když jsem byla malá, měli jsme doma knížku "Z notesu svatého Petra". Knížka prošla širým příbuzenstvem, před námi i po nás. Moc mě mrzí, že nevím kde skončila.
Tam byli andílci vyobrazeni jako malí nezbedové, co třeba sv. Petrovi porouchali stroj na počasí. Taky měli v Nebi jednoho malého čertíka.
Vždycky když jsme byli nemocní, četla nám maminka, a později my sami, příběhy těch malých nezvedenců. A protože jsme se jako malí marodi nacházeli pod duchnou a andílci byli bosí a jen v košilkách, usoudila jsem z toho, že jim v Nebi musí být zima, a plánovala jsem spíš přijít do Pekla, protože tam je teplo.
prosinec 13, 2021 06:49
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]