O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POHÁDKA O BITCOINU - 1. DÍL PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 25 listopad 2021
Přejít na obsah
POHÁDKA O BITCOINU - 1. DÍL
Strana 2
Zobrazit zdrojový obrázekMinule jsem vám tu psala, jak vůbec nechápu, co to je BITCOIN, kde se vzal, kde se bere, a proč představuje kupu peněz. Tak jsem  začala hledat... Takže, byl jednou jeden... Začneme slovem blockchain. Když se řekne slovo blockchain, spousta lidí se zasekne a zjistí, že vlastně vůbec neví, o co se jedná. Blockchain je v doslovném překladu řetěz z bloků. Bloky v tomto případě nejsou nic jiného, než virtuální účetní knihy. V Bitcoinu má jedna taková kniha průměrnou životnost 10 minut a má omezené místo.


 

Bitcoin provozuje mnoho počítačů a žádný z nich neřídí ostatní. Centrální řízení není potřeba, protože pravidla vedení bitcoinové účetní knihy jsou veřejná a každý počítač si nezávisle ověřuje, že je vedena správně. Takže ještě jednou: Stránky této účetní knihy se tedy označují jako bloky a celá kniha jako blockchain, tedy řetězec bloků. Nahlížet do ní můžete na blockchain.info.

 

Rodinná poradna: syn sedí celé dny u počítače, nemá kamarády ani koníčky -  iDNES.cz

 

Její obsah tvoří v naprosté většině pohyby mezi adresami (tomu se říká transakce), avšak jsou zde i dvě věci navíc:

 

Nonce a hash předchozího bloku. Jedná se o dva velmi důležité pojmy, a proto je důležité, abyste následující definici pochopili. Prozatím si vystačíme s vysvětlením, že

 

nonce je určité číslo, které se přidává na konec každého bloku.

Příkladem nonce může být číslo: 147 483 646.

 

Hash už je lehce složitější. Pokud vezmeme nějaký soubor dat, pomocí speciální funkce jej můžeme přeložit na jedno číslo.

Asi jako když si vezmeme nějaký text a přeložíme ho do morseovky. Rozdíl je, že hash v případě Bitcoinu nelze převést zpět do dat, ze kterých byl vytvořen, zatímco morseovka ano. A navíc pokud v tomto souboru dat změníme byť jen jediný údaj, celý hash bude mít úplně jinou podobu.


Příkladem hashe může být:      00000000000000000007643ed71fcf50b3a2d27ca978f653771b854b8e947e08.

 

Z toho plyne následující: každý blok má svůj specifický hash.

 

A ještě něco velice důležitého:

Pro takzvanou těžbu  kryptoměny nestačí běžná domácí počítačová sestava, je potřeba o mnoho výkonnější stroj. 
 
Playthrough stock fotografie, royalty free Playthrough obrázky |  Depositphotos ®

 
Ty obávané bitcoiny s malým b si můžete představit jako odměnu za činnost, která udržuje v chodu decentralizovanou síť počítačů pojmenovanou Bitcoin s velkým B.
Účel této sítě je jediný: starat se o vedení veřejné účetní knihy všech bitcoinových transakcí. Možná je to takto příliš abstraktní, ale pokusím se toho napsat víc.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]