O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VŠETEČNICE A BRAMBORÁKY PDF Tisk E-mail
Neděle, 31 říjen 2021
Myslím, že bramboráky patří k těm nejlepším českým jídlům co znám. Nutričně sice nenabízejí nic moc, a to dozlatova smažení na oleji by taky nebylo doktory zrovna schváleno. To je ale jedno. Bramboráky, stejně jako čokoláda a červené víno, u nás doma patří k jídlům, kde se kalorie absolutně nepočítají. Mám je spojené s chladným lezavým podzimem (ty fakt bramborové), a s horkým létem, kdy je tolik cuket, že se plácají bramboráky i z nich.

 

 

 

Já vím, je jich strašně druhů a receptů, ale nejlepší vždycky dělala moje babička. Ne nejlepší bramboráky. Nejlepší bramborákovou pohodu. Čas. Místo. Podávání,  tou svou prezentací na talíři. Jenže zde se už vůbec nejedná o bramboráky nebo nějaké jídlo, tady už se mluvím o takzvané ambienci, o vzpomínkách.

 

Kdy jsem pomáhala babičce brambory strouhat, dívala jsem se, jak od oka koření, ručně míchá v obyčejné plastikové misce a nešetří na oleji při smažení - na obyčejné, neteflonové pánvičce. Vzpomínám si, jak mi ve své miniaturní kuchyňce pár prvních dala na talíř, a zatím, co ona smažila, já se vesele cpala a ani mě nenapadlo přemýšlet o kalorických či nutričních hodnotách, případně, co tuk či halda koření udělá s mojí pleti, nebo zda budu česnekem cítit celou cestu domů. Vzpomínám na šťastné a bezstarostné dětství, bez omezení, bez starostí, bez zbytečných myšlenek "co když".

 

Jednou jsem četla článek o starém Japonci, který se jako mladý odstěhoval do Ameriky. Téměř třicet let se snažil uvařit tu pravou japonskou rýži. Vyzkoušel různé druhy, různé metody vaření, různé recepty. Po třiceti letech se konečně jel podívat do Japonska zpět. Vyzkoušel „tu pravou japonskou“ rýži, po které se mu tolik stýskalo. A co myslíte, že se stalo? Ano, nechutnala mu, to přeci nebyla ta chuť, co si pamatoval, co třicet let hledal... Problém však nebyl v té "pravé" rýži, on totiž nehledal rýži, on hledal své vzpomínky...

 

 

Vánoční cesta do minulosti... - Modrý koník

 

 

Někdy mám podobný pocit, nejčastěji to je o Vánocích. Vzpomínám, že když jsem byla dítě, měly pro mne Vánoce tu úžasnou vůni. Vůni pravé vánoční atmosféry, vůní cukroví a jehličí a františka... a já se přesně takovou vůni už skoro třicet let snažím každé zdejší Vánoce napodobit. Ještě se mi to nepovedlo.

Nejhorší ale je, že si přesně pamatuju i na Vánoce, kdy ta vůně zmizela.

 

Myslím, že to, co hledáme, co se skrývá za různou vůní, hudbou, recepty, respektive co za to zaměňujeme, jsou vzpomínky na spokojenost, pohodu, štěstí, svobodu, bezstarostnost. Naštěstí jsem už velká holka a tohle všechno už vím, a nejsem zklamaná, když se mi tu vůni, či recept nepodaří přesně duplikovat. A hlavně: jsem spokojená s tím, co mám.

 

Třeba právě teď, kdy vyrábím nádherně voňavé křupavé bramboráky. Našla jsem naprosto luxusní recept (luxusní pro mne), kdy se po otočení bramboráku, když smažíte druhou stranu, napatlá ta osmažená rozetřenou nivou. Nivu miluju, a jsem schopná ji jíst na kila. Však taky můj gluteus maximus se minimálně kilem nivy na jedné půlce a kilem na druhé může chlubit ...

 

 

Bramborák s nivou

 

 

 

 

Hele, lidi– znáte taky nějaké super bramborové jídlo?

Napište recept, moc prosím …

 

Vaše mlsná VŠETEČNICE

 

 


Komentáře (6)add feed
... : doktor
ňamňamňamňam !!!!!!!!!!!!
listopad 01, 2021 13:55
... : strejda
A co třeba bramborýzu?
Ta vznikla z lenosti. Byl jsem líný smažit jednotlivé placičky, obracet, vyndavat na ubrousky a odsávat tím přebytečný tuk a stále dokola. No a přišel nápad. Je to jednoduché, rychlejší a je to na způsob piccy.
Připravenou bramborákovou směs jsem jednoduše vylil na rozpálený tuk do teflonové pánve. Kuchařský cit amatéra kuchaře mi však napovídal, aby tloušťka bramborákové hmoty nebyla větší než asi 1cm. Aby se to prostě dobře propeklo a nebylo to syrové. Mezitím jsem si připravil vše, co lednička dala. Na slabé nudličky nakrájenou zelenou i červenou papriku, na plátky nakrájené rajče, plátky anglické slaniny (nejsem příznivcem uzenin) a nakonec nahrubo nastrouhaný sýr.
Když se opekla spodní část placky do chřupava, což se dá kontrolovat mírným nadzvednutím obracečkou, nastal největší problém. Jak to celé bez úhony otočit. Podařilo se mi to pomocí dvou větších obraceček.
Na již opečenou horní stranu pak vysypeme vše, co jsme si na oblohu té naší bramborákové „piccy“ připravili a celé to posypeme nastrouhaným sýrem. Pánev zakryjeme skleněnou poklicí a čekáme, až se opeče i obrácená strana. Sýr se na horní straně krásně rozlije a pokud na to příliš nepospícháme, necháme ho i mírně zhnědnout. Placku vyjmeme, nakrájíme, můžeme ozdobit smítkem nějaké trávy nebo posekanou pažitkou a nemusíme stát dlouhé minuty u sporáku a obracet jednotlivé placky. Bramborýza vznikla vlastně z lenosti. Dobrou chuť.
listopad 01, 2021 16:39
... : Marie
Teda strejdo, to je nápad! Určitě co nejdříve vyzkouším a díky za napsání receptu, pro lenochy jak dělaný
listopad 01, 2021 18:57
... : strejda
Marie, Všetečnice tam zmínila i nivu, na kterou jsem zapomněl. Tu bych asi jen natrhal na malé kousky a posypal. Teplem se sama rozlije po kůrčičce a dodá tomu i jistou pikantnost.
listopad 01, 2021 20:42
... : d@niela
uff, strejdo, já tě miluju i nenávidím...
miluju, páč si to co nejdřív udělám, a nenávidím, protože určitě okamžitě zas děsně přiberu!!!
smilies/grin.gif
listopad 01, 2021 23:17
... : mamča
Něco podobného jako strejdova Bramrorýza, ale bez obracení, se dá vyrobit v troubě v pekáči. Tady tomu říkají "Bácíky".
listopad 02, 2021 06:10
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]