O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

INDIE POD SMRTÍCÍM MRAKEM PDF Tisk E-mail
Středa, 22 září 2021
Indie má nejhorší ovzduší na světě. Indický toxický vzduch zabije každý rok více než milion lidí. Zakouřený vzduch zahalující indická města obsahuje nebezpečně vysoké množství jemných částic, známých jako PM2,5. Jejich hlavní složkou je černý uhlík, který dokáže absorbovat milionkrát více energie ze slunce než oxid uhličitý. Jen v Novém Dillí způsobilo znečištěné ovzduší PM2,5 vloni cca 54 000 předčasných úmrtí. Byla tam zaznamenána dosud nejvyšší koncentrace těchto částic, 14násobek bezpečného limitu stanoveného Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a významně zvýšila i počet úmrtí v důsledku covid-19.


TheBetterIndia - This is Angad Daryani...The 15-year-old Who Captivated The  World With His Insightful Take On Science! Child prodigies make good  headlines. So does Angad Daryani. Except, he makes much more than

Budu vám teď vyprávět o neuvěřitelně chytrém mladém muži, kterému všichni přezdívají "další Elon Musk". Už jako desetiletý bombajský chlapec měl Angad Daryani silné dýchací potíže – kašlal, dusil se a později už trpěl astmatem. Tamější vzduch, hustý smog, obklopujícímu indické megaměsto, mu brzo znemožnil i ty nejběžnější klukovské hry – natož fotbal, který měl tak rád.

A později se proto rozhodl, že se bude snažit s tím něco udělat.

Během studia inženýrství na Georgijském technologickém institutu v USA navrhl Daryani svůj první venkovní čistící systém, který odstraňuje znečišťující látky ze vzduchu.

Použití filtrů, jako je tomu u čističů vzduchu v domácnostech, ale není ve velkém možné, protože je třeba každý den vyměňovat filtry, což je velmi drahé.

 

Hotely, používající vnitřní čističky, utratí jen za filtry kolem 100 000 dolarů ročně. Stávající zařízení jsou navíc často obrovská, což ztěžuje jejich připojení k budovám. Indická vláda instalovala tento měsíc v Novém Dillí jedno dvacetimetrové zařízení na čištění vzduchu, "smogovou věž", za cenu 148 milionů indických rupií (2 miliony dolarů).

Ale to není běžně použitelné řešení," říká Daryani. Proto se svým týmem založil společnost Praan a zkonstruoval zařízení, které nasává okolní vzduch a shromažďuje znečišťující částice ve sběrné nádobě. Dokáže tak vyčistit 300 kubických stop vzduchu za minutu a skladovat 11 540 kubických centimetrů znečišťujících látek.

 

 

How India's air pollution is being turned into floor tiles - BBC Future

 

 

Praanská zařízení jsou vysoká jen 176 cm a lze je snadno namontovat na pouliční lampy, bytové domy a školy. Dvě zařízení stojí méně než nejnovější iPhone Pro, v prodeji v Indii za 1 830 dolarů.

 

Sběrná komora se vybírá každé dva až šest měsíců v závislosti na tom, jak je venkovní vzduch „hustý“. Uhlík, zachycený v kontejnerech, je pak dodáván indické společnosti Carbon Craft Design, která ho využívá k vytvoření stylových, ručně vyráběných dekorativních podlahových dlaždic. Uhlík působí jako pigment, a je kombinován s kamenným odpadem z lomů. K tomu se přidává pojivo, např. jíl nebo cement. Zhotovené dlaždice se používají k výrobě malebných podlah pro restaurace, obchody a hotely.

 

Daryani nyní instaluje tato zařízení ve školách, hotelech a průmyslových projektech po celé Indii. Jeho prioritou od samého začátku bylo zajistit, aby zařízení byla cenově dostupná V nejvíce znečištěných prostředích totiž žijí především chudí lidé. Pracují v továrnách, budují ulice a infrastrukturu, používají veřejnou dopravu, aby se dostali do práce. Mnoho nejvíce znečištěných zemí světa patří současně mezi nejchudší.

Tyto nízkopříjmové skupiny, přestože samy nevytváří velké znečištění ovzduší, čelí nepřiměřenému dopadu znečištění ovzduší z jiných zdrojů. Děti ve slumech, rodiny nucené žít v blízkosti průmyslových oblastí nebo dálnice, budou vždy potřebovat další inovace, aby se snížilo neustálé ohrožení jejich zdraví a produktivity.

 

India's cities have some of the worst air quality in the world and air pollution is a major cause of breathing difficulties (Credit: Jewel Samad/AFP/Getty Images)

 

 

Daryani nyní začal navrhovat nové zařízení, které dokáže zachytit i oxid uhličitý, v naději, že začne odstraňovat skleníkový plyn ze vzduchu. Doufá, že dokáže odstranit jednu tunu CO2 z „indického vzduchu“ do konce roku, a že toto zařízení by mohlo být umístěno v parcích nebo v průmyslových oblastech. Zájem již získal od zákazníků v USA a Evropě.

"Budoucí generace musí mít pocit, že má budoucnost," je jeho krédo.

d@niela

 

 

Komentáře (3)add feed
... : PATRIK
Přelidněná země.
Přitom je tam tolik neuvěřitelně chytrých lidí! Plno báječných lékařů v Americe jsou Indové.
Tenhle ANGAD asi brzy udělá opravdu "díru" do světa.
září 23, 2021 09:09
... : mamča
PATRIK : A to je právě ten průšvih. Že ti chytří a vzdělaní opouštějí Indii, a pracují jinde ve světě. Začíná to už tím, že ti bohatí Indové studují v USA, kde vidí, že žít se dá i jinak. Nemají sílu a asi ani chuť pomáhat doma, když vidí tu beznaděj a chudobu.
Tenhle chlapec je čestná výjimka. Otázka je, jak dlouho to vydrží.
Když člověk vidí, jak se Indové chodí mýt do posvátné řeky Gangy (Korona-nekorona), kam sypou popel zemřelých, a zároveň řeka slouží jako stoka, je zázrak, že jich neumírá víc.
září 23, 2021 10:29
... : doktor
A co Indie,bude mít na tisíce a tisíce těchto spásných zařízení? Hezké odpoledne.
září 23, 2021 12:31
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]