O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MÁTE RÁDI HORKÉHO PSA? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 13 září 2021
Hot dog PNGLegend a historek kolem toho, jak vznikla snad nejznámější úprava párku s podivným názvem hot dog, tedy "horký pes", je požehnaně. Párek je kupodivu velmi starý vynález. Pochutnávali si na něm už staří Římané. Ve velkém se vyrábí zhruba dvě stě let a do rohlíku naskočil zhruba před sto lety.

 

 

Jak tohle pojmenování vlastně vzniklo?

A jak se vůbec párek v rohlíku do Ameriky dostal?

 

Jedna verze říká, že první byl bavorský řezník Anton Feuchtwanger. V roce 1904 nabízel návštěvníkům veletrhu v Louisianě teplé párky. Aby si nepopálili prsty, půjčoval jim rukavice. Jenže velmi rychle zjistil, že by prodělal kalhoty; zákazníci si totiž s párkem odnášeli i rukavice. Poradil se se švagrem-pekařem a ten mu upekl přímo na míru dlouhou žemli, do které párek zapadl.

Prsty zákazníků zůstaly v bezpečí a hot dog byl na světě.

 

Další příběh připisuje prvenství Němci Adolfu Geringovi, prodavači občerstvení na stadionu v Saint Louis v Missouri. Když jednou vyprodal všechny své zásoby, zaběhl rychle k nejbližšímu pekaři, skoupil u něho všechny rohlíky, u řezníka vedle párky, na přenosných kamínkách je ohřál a vložil do rozříznutého pečiva.

 

Ovšem název hot dog dali párkům až Američané. Podle jedné verze vznikl jako narážka na to, odkud pochází maso na párky. Jiní tvrdí, že prý zahnutý párek připomínal na přelomu 19. a 20. století Američanům záda jezevčíka. Němci, co by přistěhovalci, přivezli totiž do USA i novou rasu psů – jezevčíky, a právě jejich německým jménem Dachshund nazývali párky - "dachshund sausages".

 

A nakonec v roce 1906 karikaturista Ted Dorgan, který nevěděl, jak se německé slovo píše, napsal do reportáže z baseballového utkání, že se jedl i "red hot dog".

Název i legendární pochoutka byly na světě.

 

 

     

 

 

Mj., o tom, jak významné místo má hot dog ve stravě Američanů, svědčí také to, že se ocitl (spolu s další americkou specialitou -pečeným krocanem) i na královském pikniku v londýnském Hyde Parku, když prezident Roosevelt s manželkou hostili anglického krále. Král Jiří byl prý americkou specialitou nadšen, nechal si přidat.

 

Dnes Američané spořádají 20 miliard hot dogů ročně.

 

Kolik asi jste jich už snědli vy?

d@niela

 

 

Komentáře (2)add feed
... : Josef
Když ještě bejvaly párky z masa a rohlíky z těsta, konzumoval jsem moc rád. Už ne!
září 14, 2021 06:35
... : doktor
Dani zajimavé povídáníčko.Poučila jsi mne v nauce " hot dog ".Když jsem ještě jezdil služebně na ministerstvo , byla to nejstálejší svačina.
září 14, 2021 12:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]