Kam se podíváte, tam doporučují jablečný ocet. Je produktem fermentace, což je proces, při kterém jsou cukry rozštěpeny bakteriemi a kvasinkami. V prvním stupni jsou cukry přeměněny na alkohol a ten se dál fermentuje na ocet. Vyrábí se bez přidání kvasinek či bakterií octového kvašení. A díky tomu, že je tepelně
neupravený, je vítanou potravinou pro milovníky zdravého životního stylu, a také
pro vitariány, což jsou lidé, kteří jí výhradně syrovou stravu.
V domácnosti skvěle čistí a
dezinfikuje. V kuchyni se používá na dochucování pokrmů a na různé
salátové zálivky. Rovněž se využívá i jako konzervační prostředek na různé
bylinné octy, nakládání zeleniny a podobně. ![Jablečný ocet a jeho zdravotní účinky: Komu prospívá a komu… | iReceptář.cz](https://g.denik.cz/122/3f/shutterstock-218990251_irecept-630-16x9.jpg)
O
jablečném octu se říká, že:
- Má prospěšné účinky na pleť a vlasy, dodává jim hebkost a lesk,
- můžete ho přikládat na otoky a
využít ho i jako vodu po holení.
- Podporuje procesy trávení tím,
že upravuje pH a zvyšuje kyselost trávicích šťáv – odstraňuje pálení žáhy
- Napomáhá střevní pasáži - podporuje přirozené očistné procesy střev
- Čistí rovněž ledviny a játra
- Pomáhá s
úbytkem váhy (štěpí tuky)
- Díky vysoké koncentraci kyseliny
octové přirozeně ovlivňuje patogenní
mikroflóru
- Jablečný ocet podporuje metabolismus a detoxikaci
organismu.
- Zevně pomáhá při plísních (poradí si s kvasinkovou
infekcí)
- Pomáhá léčit
alergie a exémy
- Snižuje
vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak
- Uklidňuje
artritidu a DNU
Protože
však nemá prokázané léčivé účinky, neexistuje žádné oficiální
doporučení, jak ho užívat. Někteří
lidé užívají dvě čajové lžičky denně smíchané ve sklenici s vodou, případně
ochucené lžičkou medu. Takto jej pijí před jídlem. Bezpečnost tohoto použití však není vědecky ověřena.
Na co si
dát pozor při pití jablečného octa:
- Rozhodně
jej nedoporučujeme konzumovat lidem s citlivým žaludkem.
- Čistý
jablečný ocet je velmi kyselý a mohl by poškodit zubní sklovinu a tkáň v
ústech a v krku.
- Při
použití na pokožku jedině zředěný - pozor na poleptání.
- Dlouhodobé
užívání jablečného octa může způsobit pokles obsahu draslíku a zhoršit
hustotu kostní tkáně. Pokud máte nižší hladinu draslíku nebo osteoporózu,
poraďte se o jablečném octu s vaším lékařem.
- Dejte si také pozor na možné
interakce s léky na diabetes, léky na srdeční onemocnění a některými
diuretiky.
Tak tedy - podle všeho je to lék na skoro všechno. Máte někdo konkrétní zkušenosti? Dobré či špatné?
d@niela
|