O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK BUDÍK NIČÍ VAŠI PAMĚŤ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 14 červen 2021
Vstáváte s pomocí budíku? Pak je pravděpodobné, že některé vaše psychické procesy nefungují, jak mají. Hodně to odnáší zejména paměť, a my si dnes vysvětlíme, proč. Během dne se nám všechny nové informace, které nabereme a které jsou určené k zapamatování, hromadí v hipokampu, což je takové dočasné úložiště v našem mozku. Moc se do něj nevejde, a tak je potřeba informace přesunout na spolehlivá a objemnější místa v mozkové kůře. Tyhle přesuny probíhají v noci, přesněji v hlubokých fázích spánku, během první poloviny noci.

 


 

Když se přestěhování podaří, je potřeba udělat ještě něco: propojit tyhle informace s tím, co už v hlavě máme. Dozvíme se například něco nového o soli – že zvyšuje chuť k jídlu, zahušťuje krev a že její nadměrný příjem poškozuje ledviny. Abychom tyhle informace byli schopní v budoucnu využít, musí se asociovat s už existujícími paměťovými sítěmi. Jinak ty informace nenajdeme – všechno, co vybavujeme, hledáme pomocí asociací – propojení s mnoha dalšími informacemi a vodítky.

 

A tato propojení se budují jedině během REM spánku. To je specifická spánková fáze, při které se nám hýbou oči, tělo máme paralyzované, zdají se nám ty nejprastěnější sny, připravují se tvůrčí nápady … no, a spojuje se jak o život – sůl se propojí se složkou „jídlo“, „ledviny“, „vaření“, „slánka“, „pozor“, „kolo“ (protože kdo se hýbe a potí, ten může solit víc) a se stovkami dalších.

REM spánku je přitom nejvíc nad ránem, resp. v posledních dvou až třech hodinách spánku.

 

 

9 ways to smile before you go to bed

 

 

Běžná situace je, že člověk si dá na ráno budík. Protože bez něj by jinak spal déle (spal by tak dlouho, jaká je jeho přirozená potřeba). Budík udělá iks nepěkných věcí – z nichž jedna je ta, že odkrojí kus ranního spánku.

Pokud se takhle obereme například o dvě hodiny spánku, připravíme se tím zároveň o zhruba tři čtvrtiny REM spánku. Nevytvoří se tak dostatek asociací a paměť nefunguje tak dobře, jak by mohla. A pak dotyčný sám sebe i své okolí znervózňuje projevy typu „Víš, ten, jak se jenom jmenuje, no přece tén…, co hrál v tom …“ nebo „Tohle mi nikdo neřekl“, prostě má ukázkového Hosipa.

 

Ve zkratce: 

Budík znamená, že nespíte dost, což (mimo jiné) znamená oslabenou paměť.

Krom toho má nedostatek spánku na svědomí i přibírání, popudlivost a sklony k podvádění.

 

 

S psycho-pozdravem a přáním pořádného spaní

Michaela Peterková

Na sobotu 4. září tr. chystám (nezarouškovaný)

živý kurz relaxačních technik. Podrobnosti najdete tady.

Jestli chcete, koukněte, přihlaste se a přijeďte!

(Nyní za včasné přihlášení 200 Kč sleva.)

 

 

 

 Psychologické weby, testy, programy
psyx.cz

(Se souhlasem autorky převzato z blogu psycholožky)

www.michaelapeterkova.cz

 


 

 


 

 

Komentáře (2)add feed
... : doktor
Vstávám bebudíku a vždy vstával a stejně mám hosipa.No ,co nadělám.
červen 15, 2021 13:02
... : *deeres*
Nikdy jsem budík nepoužívala. Dodnes se dokáži vzbudit kdykoliv s tolerancí deseti minut. Ale ne, když mi dvakrát ročně šoupnou s časem, to v tom mám minimálně čtrnáct dní binec. Vůbec si nedokáži představit, co by to se mnou udělalo, kdybych pracovala v třísměnném provozu.
Ani já to s tou pamětí už zdaleka nemám tak,jako kdysi.
červen 15, 2021 20:29
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]