O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VZPOMÍNKA NA LJUBU HERMANOVOU PDF Tisk E-mail
Úterý, 25 květen 2021
Ljuba HermanováTento týden uplynulo čtvrtstoletí od smrti úžasné Ljuby Hermanové. Narodila se v roce 1913 v rodině železničáře a dostala něžné jméno Luběnka. Její maminka byla nadšená ochotnice, takže svou dceru podporovala. Zpívala s ní, nechala ji, aby chodila na divadelní zkoušky, hrála na housle. Když se přestěhovali do Prahy, přihlásila se Ljuba na konzervatoř, a to i přes otcovy protesty.

 

 

 

 Ale i když zkoušky udělala, nikdy studovat nezačala. V létě totiž poznala ředitele Smíchovské Arény Fencla, který jí nabídl roli v revue Jak se dělá milion. A ona okamžitě skočila rovnýma nohama do hereckého života. Od té doby putovala od divadla k divadlu a stala se z ní uznávaná sopránová zpěvačka a operetní hvězda.

 

Hrála ve Švandově divadle, kam ji přitáhli Jára Kohout a Ferenc Futurista. Pak nastoupila do Národního divadla v Bratislavě, tam šla z role do role, chvíli byla i ve Vídni a pak ji čekala první role v satirické komedii Voskovce a Wericha – Peníze nebo život. Díky ní pak hrála jednu sezonu v jejich divadle. Další dva roky pobyla u Oldřicha Nového.

 

 

Ljuba Hermanová | Ljuba Hermanová Picture #31535740 - 320 x 430 - FanPix.Net

Podařilo se jí přežít válku, vystupovala pohostinsky, často měnila scény, a dokonce se živila jako pomocná síla v Lucerna Baru. Teprve později po válce se její kariéra znova rozjela – a úspěšně. Zářila v Divadle V+W, v Hudebním divadle Karlín, v Divadle Na zábradlí, které spoluzakládala.

 

Okouzlila mimo jiné i Václava Havla, který pro ni v Divadle Na zábradlí  (v době, kdy tam působil jako dramaturg) napsal s Milošem Macourkem první recitál Nejlepší rocky paní Hermanové.

 

Od té doby se věnovala šansonu. Psaly pro ni kapacity jako Pavel Kopta, Ivan Vyskočil i Jiří Suchý.

 

Prošla obdivuhodnou šňůrou scén, v 60. letech objevila půvab kabaretu Večerní Brno, vyzkoušela i angažmá ve stuttgartském kabaretu Renitenztheater. Nabídky do pařížské Olympie, kterou jen tak někdo z Čechů nedostal, se ale zalekla. Zdvořile poděkovala… a zůstala doma.

 

Padesátá a šedesátá léta strávila především na zájezdních představeních, po estrádách, zpívala šansony v malých divadelních klubech. Všude, kde byla, hrála, zpívala a tančila jako o život. 

 

Vitální byla opravdu až do konce svého života a diváci ji doslova milovali.

 

 

 

Zahrála si celkem asi ve dvaceti filmech. V tom prvním (Peníze nebo život) si zazpívala hit Život je jen náhoda společně s Hanou Vítovou. Údajně obě herečky tvrdily, že písničku napsal Jaroslav Ježek právě pro ni, protože ji miloval. Kde je pravda, se už nedozvíme. Obě stály za hřích a muži jim padali k nohám.

 

Mezi nejznámější role Ljuby Hermanové dále patřily hudební komedie Jsem děvče s čertem v těle, komedie Panenka nebo slavná komedie Otec Kondelík a ženich Vejvara. Po válce už si moc nezahrála. Podobně jako její kolegyně, tak i ona byla považována kvůli operetě za buržoazní herečku. Později se objevila například ve snímku Vražda ing. Čerta.

 

V televizi se však objevovala mnohem víc, a to v různých pořadech, inscenacích či seriálech. Vydala řadu singlů, elpíček a desek a až do pozdních let sršela elánem.

 

Její krásu opěvovali mnozí muži. Imponoval jim zcela jistě její temperament. Když se zamilovala, klidně pustila k vodě toho, s nímž právě žila. Jak později sama říkala, neuměla podvádět, a i když to samozřejmě zkusila, došla k poznání, že se musí umět vždycky včas rozhodnout.

 

Ve dvaadvaceti se vdala poprvé za boxera Hrabáka, ovšem manželství dlouho nevydrželo. Podruhé se vdala až po válce a manželem se stal vyhlášený elegán Lorenc, který ji naučil, jak se má chovat ve společnosti. Později o něm Hermanová řekla: „Byl to formát, trpělivý, nerozčiloval se, nehádal. Byl jedinou pevnou rukou, kterou jsem nad sebou měla.“ Následoval architekt Jiří Dvořáček – a tříleté manželství. Naposledy se vdala za Karla Šmídka, o devětadvacet let mladšího muže. Ten sice po čase Ljubu opustil kvůli mladší ženě, ale rozešli se v dobrém. Zemřela v květnu 1996.

 

 

Ljuba Hermanová

S paní Ljubou jsem se poprvé poznala v sedmdesátých letech. Bydlela v překrásném bytě s okny na Národní. Byla nesmírně šikovná na všechno. Kolikrát jsem u ní seděla a pozorovala, jak si sama vyrábí překrásné kostýmy na vystoupení. Dokázala se perfektně upravit do posledních svých dnů.

 

Byla to také přímo luxusní kuchařka. Jezdili s Karlem na chalupu, tam mj. sbírala a nakládala a rozdávala houby. 

 

Ráda jsem taky poslouchala její vyprávění, byla nesmírně vtipná. Tenkrát ještě bydlela se svým posledním manželem Karlem. Dokázala pak věc neuvěřitelnou: když si později on našel „sobě rovnou“, přeorientovala se z manželky na maminku a tak se pak vlastně úplně nerozešli…

 

Ještě jednu "legrácku" vám musím prozradit. Paní Ljuba nechtěla stárnout. A tak si prostě jednoho dne "tak trochu" upravila občanský průkaz o deset let...

 

A všichni, tedy skoro všichni, jí to baštili. Ovšem mimo vrstevníků. Ti věděli. Ale naštěstí tenkrát nevládla v novinách taková drbárna jako dnes, takže se nad tím vlastně jen mávlo rukou. Nehledě na to, že ona na svůj věk skutečně nevypadala.

 

 

 

 

 
 
Byla to ženská, jakých je málo.
d@niela
 
 
 

Komentáře (2)add feed
... : doktor
Danielko,kdo v té době neměl Ljubu rád? Všichni ( aspoň ty co jsem znal ) jsme ji milovali. Děkuji za hezkou vzpomínku.Hezké odpoledne i když vím,že jsi za mořem širokým.
květen 25, 2021 14:03
... : d@niela
doktore, díky, jsi moc hodnej smilies/smiley.gif
já si tu zatím zvykám, a docela dost těžce To víš, je to jako kdybys najednou byl v pěkně rozpařený koupelně, ze který není úniku...
smilies/grin.gif
květen 25, 2021 18:19
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]