O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEMÁTE DOMA NĚJAKÉ SPINTRIE? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 05 duben 2021

Slyšeli jste už o nich? Víte, co to je? Spintrie jsou velmi populárním předmětem sběratelského zájmu, což se odráží v jejich vysoké ceně (samozřejmě v závislosti na stupni zachovalosti); díky tomu se v numismatickém světě poměrně často objevují jejich padělky. Ano, jsou to mince. Ale velmi „speciální“. Spintrie jsou žetony platné ve veřejných domech (jejich využívání k těmto účelům koresponduje se zákazem přinášet mince s obrazem panovníka do míst neřesti).

 

 

 

Jsou známé rovněž jako bordelové známky, byly využívané ve starověkém Římě jako prostředek vnitřní platby v nevěstincích (lupanáriích). Spintrie jsou datovány především do období vlády císaře Tiberia (14–37 n. l.), používaly se pak celé 1. a jsou dokldy výskytu i v 2. století n. l. i později.

 

 

 

 

 

Většina spintrií je ražena z bronzu nebo mosazi a má průměr 20–22 mm. Mince nesou na aversu obrazy s erotickými náměty, z nichž nejrozšířenějším je vyobrazení pohlavního aktu muže a ženy; je známo celkem patnáct různých poloh a předpokládá se, že vyobrazená pozice koresponduje se službou poskytnutou za předložený žeton.

 

Na reversu mincí se obvykle nacházejí římské číslice (I až XVI), jejichž význam není přesně znám.

Před číslicemi II, III a VIII se někdy objevuje „A“...

 

Vyobrazení služby mělo údajně překlenovat jazykovou bariéru mezi národy celé Římské říše; kupříkladu syrský námořník, který právě připlul do Říma a neuměl ani slovo latinsky, podle obrázku věděl přesně, co si přeje a co jej čeká. 

 

Docela zajímavé, že?

d@niela


Komentáře (2)add feed
... : PATRIK
velice zajímavý způsob, to by se vyplatilo i "doma" smilies/grin.gif
duben 06, 2021 11:55
... : Zvětralej Kozel
Že jako byste losovali z hrnku: "Tak jak na to vlítnem dneska?"
duben 07, 2021 08:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]