O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEJZNÁMĚJŠÍ JOSEF VŠECH DOB PDF Tisk E-mail
Pátek, 19 březen 2021
Přejít na obsah
NEJZNÁMĚJŠÍ JOSEF VŠECH DOB
Strana 2

Pochybuji, že je mezi vámi někdo, kdo nezná nějakého toho Pepíka, Josku, Pepu, Josipa...Ten nejznámější Josef si vybral za svou budoucí ženu krásnou mladinkou Marii. Jenže ještě před svatbou zjistil, vida znaky mateřství u své snoubenky, že je těhotná – přestože se dohodli, že před svatbou „spolu nic mít nebudou". Smutný a nešťastný, postupujíc podle svého rozumu, chtěl ji uvolnit pro muže, který dle něj musel být otcem dítěte. Maria sice viděla, jaké problémy to Josefovi přináší a chtěla je kompenzovat svou láskou vůči němu, ale nepovažovala se za povolanou vysvětlovat Josefovi tajemství svého početí...

Josefova veliká láska byla daleka toho změnit se v nenávist, která by souhlasila s trestem pro "nevěrnou" Marii, kterou pokládal najednou za příčinu strašného zranění svého srdce.

 

A tak se rozhodl - bude muset zůstat se svým trápením sám. K situaci se postavil jako spravedlivý muž, který i nadále chtěl pro Marii největší dobro a rozhodl se od ní tajně odejít, tiše ji v noci opustit.

 

Jenže - později ve spánku dostal shůry zprávu, jak se věci mají…

A tak Josef vzal Marii k sobě, čímž před zákonem uznal její dítě za své, i s přijetím plné otcovské odpovědnosti.  

Josef byl, jak již psáno, muž velice mírný, tichý a jak se zdá, většinou zůstával v pozadí. Bylo-li však třeba, dovedl bez průtahů a překroucení vykonat vše, co od něj bylo žádáno. Ale tím vše nekončilo - když byl první velký problém vyřešen, situaci zkomplikovalo římské nařízení o sčítání lidu. Caesar Augustus totiž vydal výnos, že se má provést soupis všech obyvatel, a lidé se kvůli tomu museli vypravit do měst, odkud pocházeli.

 

K tomu se přiblížil čas Mariina porodu.

 

I tak se Josef s Marií vydal z Galileje (z města Nazareta, odkud Marie pocházela), do Judska, do svého rodného města Betléma. Aby se dali zapsat spolu Marií, a aby dítě, které čekala, dal zapsat jako své. Když tam byli, naplnily se dny a přišla její hodina.

 

 

 

 

Obyvatelé Betléma jim však zpočátku neposkytli ani to nejskromnější pohostinství. Co vše toto představovalo pro Josefa, který si zřejmě dělal iluze o svém rodišti! Byl přeci jedním z kmene Judy...

 

V nouzi tedy využil znalost okolí a posléze i jeskynního útulku pro zvířata, který dle svých možností upravil pro narození dítěte.

Jenže  - pak dostal ve snu další zprávu: "Vstaň, vezmi dítě i jeho matku, utečte do Egypta a zůstaňte tam, dokud ti neřeknu. Herodes totiž bude po dítěti pátrat, aby ho zahubil." Poslušný Josef vstal, vzal ještě v noci dítě i jeho matku, a odebral se s nimi dlouhou a strastiplnou cestou do Egypta.

Ta cesta způsobila Josefovi  i Marii mnoho starostí.

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]