O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MÁTE DOSTATEČNÝ DENNÍ PŘÍJEM VLÁKNINY? PDF Tisk E-mail
Úterý, 02 březen 2021
Přejít na obsah
MÁTE DOSTATEČNÝ DENNÍ PŘÍJEM VLÁKNINY?
Strana 2

 

Pektiny (rozpustná vláknina) se sice nerozkládají našimi trávicími enzymy, ale jsou zčásti rozkládány v trávicím traktu přítomnými mikroorganizmy na nižší mastné kyseliny a plyny. Nižší mastné kyseliny se vstřebávají a přispívají k příjmu energie. Energetická hodnota vlákniny je podle legislativy 8 kJ (2 kcal)/g. Energetický přínos vlákniny je tedy malý.  V rozvojových zemích, kde je strava převážně rostlinná, příjem vlákniny dosahuje 80 – 100 g/den.

 

U nás se příjem vlákniny odhaduje na méně než 25 g/den!

Výjimku tvoří vegani. Vysoký příjem vlákniny patří k jedné z předností jejich způsobu stravování.

I u nás byla spotřeba vlákniny v minulosti vyšší, ale rafinace potravin a stoupající spotřeba cukru a tuku vedly k tomu, že se její příjem výrazně snížil.


Vláknina se vyskytuje v naprosté většině potravin rostlinného původu. Jako významné zdroje se uplatňují obiloviny, luštěniny, včetně sóji, ovoce, zelenina, brambory, skořápkové plody (ořechy) a výrobky z nich.

 

 

Vláknina a její síla při hubnutí

 

 

Vláknina se vyskytuje téměř ve všech potravinách rostlinného původu, v obilovinách, luštěninách, zelenině, ovoci, bramborách a samozřejmě i ve výrobcích z nich, tedy v mouce, chlebu, ovesných vločkách, ovocných nebo zeleninových salátech. Je zajímavé, že např. obilné zrno obsahuje vlákninu zejména v povrchových vrstvách, proto málo vymletá mouka, kterou označujeme jako celozrnnou, obsahuje větší množství vlákniny než mouka bílá, vysoce vymílaná.

  • Vysoké množství vlákniny najdete v ovesných vločkách, otrubách, švestkovém kompotu, hrachu, fazolích, kukkuřici, banánech, celozrnném chlebu, neloupané rýži, datlích, fikách, sušeném ovoci, listové zelenině (např. špenátu) nebo v bramborách pečených ve slupce.


  • Střední množství vlákniny obsahují jablka, ořechy, pomeranče nebo celer.


  • Minimum vlákniny je např. v rajčatech, vařených bramborách, grapefruitech, loupané rýži, salátu, okurkách a bílém chlebu.


Zařaďte do jídelníčku více vlákniny. Zdravě zhubnete a pročistíte tělo |  Moje zdraví

 

Obecným doporučením ke zvýšení příjmu vlákniny

 

je nutné zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, luštěnin, ořechů

 

a výrobků z celozrnných a tmavých (nebarvených) mouk.

 

Ono to vypadá hodně "nabádavě", ale zrovna minulý týden těžce onemocněla jedna má dlouholetá kamarádka právě díky stravě, která sice byla zdravá, ale bohužel v ní bylo minimum té tak potřebné vlákniny.

 

 Začalo to celkem nevinně - na velkou šla tak za dva, pak za tři dny, později měla i dost větší potíže... Střeva přestala fungovat.

Teď v téhle době, kdy doktoři nevědí kam dřív skočit, sestřičky jsou vorvané jak borůvky... tak teď si šla lehnout do špitálu. A diagnoza, kterou se dozvěděla, vůbec není ani trochu hezká...

Je mi jí moc líto.

 

TAK SI TO NASTUDUJTE A PŘEJU VÁM DOBRÉ ZAŽÍVÁNÍ!

 

d@niela

 

 
Komentáře (4)add feed
... : Marie
Já jsem měla operaci divertiklů, letos jsem byla na kontrolní kolonoskopii a vyšetřující lékař doporučuje vlákninu a také dodržovat pitný režim, který střeva pročistí.
březen 03, 2021 08:35
... : *deeres*
Zažívání zatím dobrý, ale jsem zvědavá, jak shodím ta dvě kila, co jsem nabrala, když z nudy pořád peču, nebo vařím a courat smím jenom kolem baráku s hadrem na hubě.
březen 03, 2021 09:54
... : doktor
Nejidealnější příjem vlákniny je dvě až tři sklenky dobrého červeného či hlt výborného rumu nebo koňaku.Hezké odpoledne vám všem.
březen 03, 2021 13:20
... : andrea
tak jsem se podívala a zjistila, že já jím mimo vlákniny všechno...
Díky, napravím se smilies/cheesy.gif
březen 05, 2021 09:06
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]