Strana 1 z 2 Následující čtení asi bude vypadat dost nudně a poučně, ale je to opravdu velmi důležité. Zvláště dnes, kdy se zas až tak moc nehýbeme... Budu vám psát o vašem zažívání, o tom, co dělat a jíst, aby vám bylo dobře. Bakterie, které žijí v lidském těle, překonávají počtem tělesné buňky deset ku jedné. Přebývají na kůži, v ústech, či v nose, ale naprostá většina je v břiše, hlavně v tlustém střevě. Také se jim říká střevní flóra. Vůbec to není špatná věc. Ve skutečnosti máte s některými bakteriemi žijícími ve vaší trávicí soustavě vzájemně prospěšný vztah. Poskytujete jim potravu, přístřešek a bezpečné prostředí. Ony se na oplátku postarají o věci, které vaše tělo samo nedokáže.
Termínem vláknina se označuje ta část stravy, která je odolná vůči trávení a absorpci v tenkém střevě a je zcela nebo částečně fermentovaná v tlustém střevě člověka - a je odolná vůči trávení a absorpci v tenkém střevě. Vláknina má hlavně funkci ochrannou.
Působí v prevenci řady neinfekčních onemocnění hromadného výskytu (nesprávně nazývaných civilizační choroby) např.: Podle statistik jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí zhoubná
onemocnění, v nichž se na první příčce pohybuje rakovina tlustého střeva
a konečníku. Více než jinde zde hraje důležitou roli prevence
spočívající mj. v dostatečném přísunu vlákniny. Ta na sebe totiž váže
mutageny a karcinogeny a urychluje střevní pochody - kontakt
rakovinotvorných látek se sliznicí střeva je podstatně kratší!
I
další choroba - dvanáctníkový vřed - trápí poměrně vysoké procento
populace. Jeho příčinou je infekce helicobacter pylori, která přežívá
v kyselém prostředí. Dostateční přísun vlákniny tuto kyselost snižuje.
Vláknina
pomáhá také při onemocnění divertikální chlopně, což je další
onemocnění tlustého střeva, při němž dochází k výskytu výchlipek neboli
divertiklů v tlustém střevě. Ty vznikají na místech sníženého odporu
sliznice a v místech s málo objemnou stolicí s nízkým obsahem
nestravitelných zbytků. Střevní svalovina se tak výrazně namáhá
při posouvání obsahu střeva, uvnitř střevní stěny se při tak velkém
tlaku může jedna strana vychlípnout. Tomuto stavu předejdete dostatkem
vlákniny ve vašem jídelníčku.
Patří mezi vaše nepřátele
cholesterol? Jeho zvýšenou hladinu můžete srazit právě vlákninou,
která ho na sebe nabaluje, a tím snižuje jeho vstřebávání.
Nepříjemným
důsledkem vysoké hodnoty cholesterolu je také ischemická choroba
srdeční. Podle dlouhodobého průzkumu na každých 10 gramů vlákniny
na den připadne riziko snížení výskytu koronární smrti o celých 27
procent!
A co žlučové kameny? Pokud patříte mezi bojovníky
se žlučovými kameny, pak vězte, že vláknina na sebe váže žlučové
kyseliny, čímž zabraňuje jejich nadměrné koncentraci ve žlučníku,
kde by pak zahušťováním a krystalizací žluče mohly žlučové kameny
vzniknout.
Jste diabetik? U diabetiků vláknina omezuje vzestup
hladiny krevního cukru po jídle. Pokud jste onemocněli diabetem
v dospělosti (diabetes II. typu), pamatujte, že zvýšený přísun vlákniny
může snížit dávky inzulínu.
Důrazné upozornění pro ženy! Podle
nedávných studií dostatečný příjem vlákniny snižuje riziko vypuknutí
rakoviny prsu. Strava bohatá na vlákninu totiž snižuje hladinu
estrogenů, které jsou spojovány právě s tímto druhem rakoviny. Navíc
bylo prokázáno, že ženy trpící zácpou jsou náchylnější ke vzniku této
choroby.
|