O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JMENINY 22. - 28. ÚNORA PDF Tisk E-mail
Neděle, 21 únor 2021
Image result for kalendářPoslední dobou s námi počasí pěkně mlátí o zem. Jednou bylo - i když jen na Šumavě - přes minus třicet, včera jsme se zas mohli opalovat, sluníčko se snažilo tak, že bylo někde i plus sedmnáct. No, a jak se s tím mají vyrovnat klouby a kosti a vůbec? Předpověď na dny budoucí je stejně taková nějaká neslaná nemastná: Převážně slunečné počasí bude trvat od úterý do čtvrtka. Občas se nevyhneme mlhám či nízké oblačnosti. Tam pak mohou být i nižší odpolední teploty. Určit tyto lokality je obtížné. Celkově je třeba počítat s většími lokálními rozdíly v teplotě a možnou větší nejistotou. Z pátku na sobotu  nás zasáhne slabá studená fronta, kdy možná bude teplota kolem 9 °C.

 

 

 

Jsou jména, jejichž nositelé mohou slavit svátek dvakrát do roka. Mezi tyto šťastlivce patří i Petr (21. 2.). Ten únorový svátek je zasvěcen jednomu z apoštolů — Jméno má základy v řeckém slově petros, což znamená "skála". Latinizací vznikl Petrus a poté i náš Petr. Zajímavé je, že hodně Petrů si počká na červen, kdy se o svůj svátek dělí ještě s Pavlem.

 

 

Nikdo by jistě nepochyboval o prastarém původu slovanského jména Svatopluk (23. 2.). Pověst o knížeti Svatoplukovi a zlomených prutech zná snad každý. A že přetrvala až do dnešních dnů je jistě i zásluhou herců, jimž toto staré jméno vybrali rodiče: Svatopluk Beneš, jeden z elegánů stříbrného plátna třicátých let a Svatopluk Skopal.

 

Kdo má svátek 24. února, to si možná pamatujete od dětství, protože začínala největší pouť v Praze, i když s tou původní, která se odehrávala úplně jinde, nemá už   mnoho společného, dětem to vůbec nevadí a těší se zas a znovu. Sv. Matěj, na jehož počest se ta původní pouť konala a jehož hebrejský překlad jména znamená “dar boží”, je ochráncem stavebních řemeslníků, řezníků, cukrářů, kovářů a krejčích. Vedle toho se k němu lidé modlí, aby od nich odvrátil černý kašel, neštovice a manželskou neplodnost.

 

I když má Liliana (25. 2.) na výběr z dvou výkladů o vzniku jejího jména, myslím, že jako první se každému z nás vybaví krásná, čistá a bílá lilie. Druhý výklad jména hledá jeho původ v anglické Elizabeth. Mně osobně se líbí ta první varianta, takže u ní zůstanu a myslím si, že Liliana je dívka stejně něžná jako ten kvítek.

 

Ženským protějškem Matěje nejspíš bude Dorota (26. 2.), protože i ona je “božím darem” a stejně jako on je vyslankyní jara. Je patronkou zahradníků, květinářů, ale i pivovarníků, horníků, novomanželů, nevěst a šestinedělek.

 

“Obránce mužů”, jak zní překlad řeckého Alexandros je Alexandr (27. 2.). Jméno, které snad ani není třeba představovat. Je doloženo již z let před Kristem a do dnešních dní zůstal nejznámějším Alexandrem makedonský vojevůdce, jehož vychoval Aristoteles.

 

Stejně tak neznám nikoho, kdo by neznal alespoň jednu verneovku, není snad dítě, které by si nepřálo mít Dva roky prázdnin nebo alespoň prožít Pět neděl v balónu. Ale věřím, že jen málokdo ví, že celé jméno autora (nejen) těchto báječných knížek je Jules Gabriel (28. 2.) Verne. Výklad jeho méně známého jména, původem z hebrejštiny, označuje “muže (hrdinu) Božího. Talent, který mu byl do vínku dán tomu odpovídá.


Image result for kytice png

 

Komentáře (2)add feed
... : NČ
"Na Svatýho Matěje, když se slunko zasměje
na pouti je pěkných panen, jak když máku naseje."

Určitě nezapomenu popřát svýmu úžasnýmu vnoučkovi Matýskovi!
únor 22, 2021 06:36
... : *deeres*
Klouby dobrý, jenom už druhý den bych potřebovala berle na hlavu.
Alena Puntík si postavila pěkný pomníček, když nám napsala o významech jmen. Já si na ní vždycky vzpomenu na 1.května, to bývají rozkvetlé třešně a Ála měka narozky.
Je to skvělé, když má někdo kliku a narodí se na nějaký významný den, třeba na toho Matěje. Začíná Matějská pouť. Za celý život se nepamatuji, že by se někdy nekonala, až letos, stejně tak, jako oslava Masopustu. Zůstala nám jenom Popeleční středa a kdo by stál o půst, když nakonec ani ty Velikonoce nebudou nic moc.
Já mám narozky také na den, který se pojí s lidovou pranostikou. Když na moje narozeniny prší, tak to mně děkují zemědělci a ostatní si stěžují, že si vezmou dovolenou až v srpnu, jako bych já za to mohla. A když se k tomu koncem června přidá ubrečený Ladislav, to pak proprší celé léto. Vlastně se jedná hned o dva letní monzuny a ten první přinese nejenom déšť, ale i výrazné ochlazení.

Vladimír Vondráček, meteorolog ve výslužbě

22. 2.
Když mrzne na Petra nastolení,
bude mrznout čtyřicet dní bez prodlení
Kruté mrazy tento Petr velmi často prožil,
s jarem ale vrací se mu druhá míza do žil!
23. 2.
Netrkne-li únor rohem, šlehne ocasem
Svatopluk se smutně dívá, jak se zima hroutí,
pro své syny znesvářené na Moravě proutí kroutí
24. 2.
Na svatého Matěje pije skřivan z koleje.
Nás však nesmí zahanbit, proto taky budem pít!
Po pivečku, po vínečku každý rychle okřeje.
25. 2.
Když skřivánek v únoru zpívá, brzy se pod nosem slívá.
Únor radí Lilianě – neschovávej ještě sáně,
Liliana neposlouchá, obleva už venku šplouchá.
Na svatou Dorotu odměť sníh od plotu!
Dorota teď v současnosti v kalendáři místo mění,
touto dobou většinou už koště na sníh nutné není.
Je-li mráz na svatého Gabriela, bývají žně veselé.
Alexandr má rád vandr, nejlépe už bez lyží,
žně jsou pro něj v nedohlednu, zatím jaro vyhlíží.
Je-li na svatého Romana jasno, bude hojná úroda.
Dneska ale Lumír únor uzavírá, nerad k tomu přitakává,
dlouhodobá pranostika – kýho výra – není pro něj pravá káva.
Jestli v únoru se mušky mlely, z jara rády umírají včely.
Jeden nestačí se divit, že by malé včelky umíraly rády,
takže k této pranostice obraťme se zády.

únor 22, 2021 11:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]