O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CESTA DO PEKEL PDF Tisk E-mail
Úterý, 11 březen 2008
Přejít na obsah
CESTA DO PEKEL
Strana 2

 

 

 

 

 

     Nevím ale, jak si poradit se seznamem novým. Dovolím si rozdělit novohříchy do dvou skupin. Jednu tvoří hříchy, které již byly v interpretaci těch původních obsaženy a jejich zpřesněná definice je v podstatě zbytečná. Druhou skupinu pak tvoří činy, které nedokážu považovat za hříchy, a tak nebudu schopen opravdové lítosti, v případě, že bych se jich dopustil - ergo si vystavuji expres lístek do pekla:

 

 

 

 

Hříchy předefinované:

 

Distribuce a užívání drog - užívání drog se dlouhodobě chápe jako čin obžerství - nemírného užívání. Odsoudit jakékoli užívání (nejen to nemírné) je sporné, protože i samo víno je drogou. Těžko řící, zdali i po proměně v krev Kristovu, ale to nechme raději stranou.

 

Ožebračování - ožebračování je buď výsledkem lakoty, hněvu či závisti.

 

Porušování základních práv lidské přirozenosti - které z těchto práv není pokryto desaterem a původními hříchy?

 

Shromažďování nadměrného bohatství - Buď je to Lakota, nebo to není hřích - více v druhé části seznamu.

 

 

 

 

 

 

Nehříchy, "jakkdy hříchy" a půlhříchy:

 

Genetická manipulace - vytvoří-li vědec genetickou manipulací plodinu, která nasytí miliony, aniž by jim či komukoli jinému jakkoli uškodila, není to hřích. Dá-li pánbůh, abych jednou mohl takovému vývoji napomoci, nebudu toho litovat.

 

Pokusy s nejasným morálním kontextem - pokusy s jasně špatným morálním kontextem (Dr.Mengele a podobné) jsou hřích. Pokusy s nejasným možná ano, možná ne.

 

Shromažďování nadměrného bohatství - Bill a Melinda Gatesovi nebo Warren Buffet shromáždili nadměrné bohatství, ze kterého pomáhají více než všichni vysocí církevní funkcionáři. Doufám, že budu alespoň z malé části tak úspěšný. Budu-li, nebudu litovat.

 

Znečišťování životního prostředí - to je dosti nejasné. Svévolně vylít olej z auta do potoka a pobít všechno živé je špatné; ale je hřích ignorovat hysterie s oteplováním, ochlazováním a bůhvíčím ještě? Vydechuji CO2 a nelituji toho.

 

 

 

Vaše Svatosti, Monsignori, p.t. otcové,

 

     pomodlete se k pánu Bohu, aby se vám vrátila víra. Zpovídejte se z hříchu pýchy, protože vám touha po zviditelnění zatemnila rozum, litujte hříchu lenosti, neboť jste na nových hříších mnoho práce nenechali.

 

     A já se jdu zatím připravovat na cestu do pekel ...

 

Jan Macúch

 

 

 

Komentáře (14)add feed
Tak moje byabička měla pravdu, : Alena Puntíkovaná
když mě nechala vypsat z církve. Hřích je hromadění moci a bohatství???
No, tohle na církev fakt sedí... že by nakonec uznali Husa za svatýho?? Mučednickou smrtí zemřel, tak by na to měl právo.
březen 11, 2008 18:41
Shromažďování nadměrného bohatství : Sandokan
Tak to tedy nevím, jak se s tímhle fráterníci vypořádají. Vždyť primárním účelem církví není nic jiného, než honba za mocí a majetkem!
březen 11, 2008 19:16
Zalezi na definici nadmerneho bohatstvi. : Nekdo Novej
Pokud se nadmerne bohatstvi = bohatstvi cirkve 1Kc, tak je vse v poradku.
březen 11, 2008 21:00
Melo tam byt : Nekdo Novej
bohatstvi cirkve plus 1Kc
březen 11, 2008 21:01
Církev je čím dál víc flexibilní : wendy
tzv. jde s dobou. Chce být u všeho, všem nadřazená. Jakmile jednou uznala, že Země není placatá, jde to s ní z kopce...
smilies/wink.gif
březen 11, 2008 23:24
ožebračování : Mahu
"... každý správný křesťan odvádí milodary, případně svůj majetek odevzdá po smrti církvi." Ona sv. církev své majetky získala jak? Zabavením zhřešilým, čestně ve válkách, "věnem" jeptišek...

a teď je to snad jiné? Jen se změnily formy.
březen 12, 2008 07:57
Nové smrtelné hříchy : Ef
Komentář mé pubertální dcery: Papež musel dostat hlášku z nebe, že už je tam plno, tak vyhlásil nové smrtelné hříchy tak, aby se už nikdo do nebe nedostal.
březen 12, 2008 09:04
... : neonka
Náčelník jde s dobou, zamlada to byli hitlerjungend, teď ekoteroristi
březen 12, 2008 09:49
K tomu přeplněnému nebi : Ariana
mě napadl jeden vtip, který jsem slyšela. Přijde Matka Tereza do nebe, uvítá ji sv. Petr a přinese ohřátý párek k jídlu. Stejně tak přinese párek k večeři, k dalšímu obědu, další večeři a když už to trvá asi týden, zeptá se Matka Tereza: To tady v nebi jíte pořád jen párky? A sv. Petr ji odpoví: "Ale Matko Terezo, copak pro nás dva se vyplatí vařit?"
březen 12, 2008 11:12
Mahu, : skaz
změnily,tu církev teď platíme i my ,kteří s ní nemáme nic společného.A s žádnou církví.A to jim platíš jejich...... mluvčí? Dost mne dostal rozbor,kdy například na církev apoštlskou byl jeden jejich "představitel" na - slovy - tři věřící./samozřejmě placený i z tvých daní/.Po dotazu,jak je možné,že mají tolik vedoucích bylo řečeno - právě pro to,musí shánět ovečky a proto jich musí být hodně. To je ta hrůza,podle mne.Pokud mám nějakou víru ,nečekám,že mi ji stát bude platit.Je to moje víra.Dnes chtějí církve vracet majetky a přitom si nechávají platit.Kde je logika?
březen 12, 2008 22:28
Wendy, : Ceskymo
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
březen 13, 2008 07:10
No možná, kdyby bolševici NEUKRADLI církvím majetek, nemusela by dnes celá společnost ty církve platit. : toulavej
Např. v Horažďovicích byl velkej klášter a řádový sestry se uživily samy, ještě učily zadarmo děti ve škole a zaměstnávaly civilní pracovníky. Nepotřebovaly ŽÁDNOU podporu a byly prospěšný společnosti, měly tam tuším i nemocnici, taky zadarmo pro chudý. A kdyby bolševik nepotíral svobodu vyznání, tedy církve, možná dneska těch věřících bylo dost na to, aby si sami platili své kněze, kdo ví.
S tím placením věcí, které nepotřebuju je to třeba tv nebo rozhlas, nebo nemocenskou i když je někdo celej život zdravej, nebo jenom dělník a z jeho daní se financují vysoký školy pro jiný. Já třeba podporuju komunistickou stranu, aby měli její poslanci a celej stranickej aparát dobrej bezstarostnej život :-) ze svých daní. To je fakt paradox :-) Radši budu podporovat jakékoliv církve, než bolševika.
březen 13, 2008 10:47
Ano, kontinuita v tomto smyslu byla přerušena : wendy
to je fakt, ale nové hříchy s tím nemají moc společného. To už je čistá ideologie křesťanství, resp. její vývoj. To už je o smyslu církví samém. Mnoho lidí, když u nás po roce 1989 mohlo praktikovat, nezačalo. Jsme země kacířská, nereligiozní, s tím nic nenaděláš. Nerýpu, jen konstatuju, je to tak.
březen 13, 2008 16:10
já tedy papeže, toho současnýho zvlášť, nijak neobdivuju ani nehájím : toulavej
na druhý straně se mně část článku zdá poněkud tendenční, vyložení nových hříchů jak se to hodí, tedy jako zesměšnění MOŽNÁ snahy upozornit na špatný věci, špatný chování některých lidí. Tady v Čechách je to většině k smíchu, ale podle Čech se nedá objektivně posoudit, že to je celý nesmysl, když tu je pár věřících. Objektivně by se to dalo posoudit třeba v rámci celý Evropy, kolik procent lidí to bere jako blábol a kolik je vděčných papeži, že ty špatný věci oficiálně označil za zlo, tedy hřích . . .
březen 13, 2008 17:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]