![](http://obrazky.kudlanka.cz/okrehek.jpg) Pochybuji, že je někdo, kdo ještě neviděl žabinec… taková malá rostlinka, jeden až tři lístky o velikosti 1 – 8 mm, z níž dolů volně visí kořínek, dlouhý 1 – 2 cm. Plave si na vodě rybníků, tůní, slepých ramenech řek, všude tam, kde je stojatá, nebo pomalu tekoucí voda, a vytváří na hladině překrásné zelené koberce. Roste v Africe, Asii, Evropě a Severní Americe. A víte, proč vám o něm dnes píšu? Tak tohle asi neuhodnete...
Žabinec by měl jako
jedna z volně rostoucích rostlin, pomoci řešit potravinový problém pro stále
zvyšující se počet obyvatel naší planety. Musíme konzumovat méně masa, ale jak?
Ano, zní to asi bláznivě, ale řešení se nachází skoro na každém rybníce nebo
tůní, roste na vodním povrchu. Tahle malá rostlinka sice zatím vypadá bezvýznamně,
ale obsahuje mnoho bílkovin, vitaminů a minerálů, a navíc roste rychle -
zdvojnásobuje se během dvou dnů. Takže produkce bílkovin se může stále sklízet.
Navíc z 1 hektaru žabince získáme 6 – 10 x více bílkovin než z 1 hektaru
sóji. Například pro získání 1 kg živočišných bílkovin je zapotřebí 3 - 6 kg
rostlinných bílkovin, v případě hovězího ještě mnohem víc. Můžeme tedy
efektivněji mnohé rostliny pěstovat jako krmivo pro zvířata. Už nyní se úspěšně
používá jako krmivo pro drůbež a chovné ryby.
Jeho přítomnost ve vodě je
signálem velmi dobré kvality vody.
Možná se vám nesbíhají
sliny v puse při myšlence na žabinec, ale není to nic jiného než zelenina,
kterou již staletí známe, můžeme si z něj připravit třeba nový druh
salátu. První „zkušební kuchaři“ ho vyzkoušeli – a úspěšně – v mnoha receptech. Příště vám napíšu něco zajímavého o rybnících a kaprech - jo, to už není, jako to bývalo... kapři jsou dvojí: na prodej a pak ti opravdu pro naše zdraví...
Tak co tomu říkáte? vaše BÁRA
Zdroj: Moleculair biolog Ingrid
van der Meer,
Wageningen University &
Research, Holland
|