O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TOMUHLE ASI NEBUDETE VĚŘIT… PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 17 prosinec 2020
Pochybuji, že je někdo, kdo ještě neviděl žabinec… taková malá rostlinka, jeden až tři lístky o velikosti 1 – 8 mm, z níž dolů volně visí kořínek, dlouhý 1 – 2 cm. Plave si na vodě rybníků, tůní, slepých ramenech řek, všude tam, kde je stojatá, nebo pomalu tekoucí voda, a vytváří na hladině překrásné zelené koberce. Roste v Africe, Asii, Evropě a Severní Americe. A víte, proč vám o něm dnes píšu? Tak tohle asi neuhodnete...

 

 

 

 

Žabinec by měl jako jedna z volně rostoucích rostlin, pomoci řešit potravinový problém pro stále zvyšující se počet obyvatel naší planety.

Musíme konzumovat méně masa, ale jak?

 

Ano, zní to asi bláznivě, ale řešení se nachází skoro na každém rybníce nebo tůní, roste na vodním povrchu. Tahle malá rostlinka sice zatím vypadá bezvýznamně, ale obsahuje mnoho bílkovin, vitaminů a minerálů, a navíc roste rychle - zdvojnásobuje se během dvou dnů. Takže produkce bílkovin se může stále sklízet. Navíc z 1 hektaru žabince získáme 6 – 10 x více bílkovin než z 1 hektaru sóji. Například pro získání 1 kg živočišných bílkovin je zapotřebí 3 - 6 kg rostlinných bílkovin, v případě hovězího ještě mnohem víc. Můžeme tedy efektivněji mnohé rostliny pěstovat jako krmivo pro zvířata.

Už nyní se úspěšně používá jako krmivo pro drůbež a chovné ryby.

 

 

 

 

 

Jeho přítomnost ve vodě je signálem velmi dobré kvality vody.

 

 

Možná se vám nesbíhají sliny v puse při myšlence na žabinec, ale není to nic jiného než zelenina, kterou již staletí známe, můžeme si z něj připravit třeba nový druh salátu. První „zkušební kuchaři“ ho vyzkoušeli – a úspěšně – v mnoha receptech. Příště vám napíšu něco zajímavého o rybnících a kaprech - jo, to už není, jako to bývalo... kapři jsou dvojí: na prodej a pak ti opravdu pro naše zdraví...

 

 

 

Tak co tomu říkáte?

vaše BÁRA

 

Zdroj: Moleculair biolog Ingrid van der Meer,

Wageningen University & Research, Holland


 

Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
No, já nevím, ale ptačinec žabinec zná každý zahrádkář jako úporný plevel, který se objeví jako první brzy zjara a zasajrajtí všechno. Kupodivu to je opravdu jedlý plevel, v salátu chutný a dokonce má i léčivé účinky. Rozpouští hleny, podporuje krvetvorbu a hojí nemocnou kůži.
To, co je na té fotce je okřehek menší, i když lidově se mu také říká žabinec a používá se jako krmení pro kachny. Prý je jedlý i pro lidi, ale nikdy jsem ho neochutnala.
prosinec 20, 2020 21:25
... : mamča
*deeres* Žabinec semení už při 2st. C. Takže když přestěhuju slepice v zimě za barák, kde mají malý výběh, každý den jim přivezu kýbl žabince ze zahrady. Roste to přímo před očima na všech sklizených záhonech, a slepičky se po tom můžou utlouct.
Asi to taky ochutnám...:-)
prosinec 21, 2020 06:48
... : Bara
....pry pripomina chutove spenat....
prosinec 21, 2020 12:52
... : *deeres*
Mně ptačinec připomíná spíš zelený salát. Okřehek nejspíš někdy zkusím, tady bude určitě v lese, je tu spousta studánek.
Žabincem jsme nazývali vždycky ty zelené srágory, co se kvůli nim zavírají koupaliště. Ale ani to se správně nejmenuje žabinec, ale jsou to sinice ,při fotosyntéze do vody uvolňují cyanotoxin, pro lidi nebezpečné.
Ale také obsahují až 70 % proteinů a proto se o nich uvažuje, jako o potravině budoucnosti. Vlastně ten, kdo si koupil už nyní v lékárně jako zdroj vitamínů Spiruela chlorellu, tak se cpe žabincem.
prosinec 21, 2020 14:49
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]