O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HLÍDEJTE SE NA KAŽDÉM KROKU PDF Tisk E-mail
Středa, 23 září 2020
Ne, opravdu to není žádné šmírování, je to taková „digitální maminka“, která se vás snaží chránit. Ano, jedná se o eRoušku. Pokud sledujete zpravodajství, tak jste tohle slovo určitě zaslechli stejně jako Chytrá karanténa, jejíž součástí eRouška je. V současnosti je k dispozici už její druhá verze, a vzhledem  k tomu, že je to produkt „opensource“, je docela dobře možné, že nějaký vývojář ji ještě vylepší.

 

Ale půjdu rovnou k podstatě. Jedná se o aplikaci pro smartphony s operačními systémy jak Android, tak iOS, ale v případě Androidu musíte mít jeho novější verze. (Můj mobil bude mít na Vánoce tři roky provozu za sebou a apku dává v pohodě.) Stáhnout se dá během pár vteřin, vyžaduje zapnutí polohy a bluetooth. Na internetu po stáhnutí už být připojení nemusíte. V telefonu vám běží na pozadí, baterii to žere minimálně.

Aplikace není vázaná na vaše telefonní číslo, ale každých 10 – 20 minut náhodně generuje ID, právě proto, aby vás nebylo možné lokalizovat a identifikovat. Tato náhodná ID se vyměňují s dalšími ID přes bluetooth, pokud potkáte člověka, který má tuto aplikaci taky. Telefon pravidelně kontroluje přidružená ID a porovnává je s ID pozitivních případů.
 
 
Pokud zjistíte, že jste nakaženi, tak se vás pracovníci Hygieny zeptají, jestli používáte eRoušku. Pokud ano, tak vám zašlou speciální SMS.
Tu rozpozná aplikace a nabídne vám možnost odeslat vaše náhodná ID na server. Centrální server pak distribuuje seznam nakažených ID. Telefony dalších uživatelů pak samy vyhodnotí, zda potkaly nakažené ID nebo ne.

Pokud ano, tak to oznámí vám a nikoliv Hygieně a dál už je to pouze na vás, jak se k tomu postavíte.
Podrobnosti se dají přečíst zde přímo od tvůrců:


A teď k tomu, čím odpůrci argumentují nejvíc, a to ochrana soukromí.
 
1)     Můžete to kdykoliv vypnout.
2)     Nesleduje to vaši polohu. U iOs ji ani nezapínáte, u Androidu musíte, protože bluetooth je s ním jaksi provázaný a bez toho to zkrátka nefunguje. Jako spousta dalších aplikací.
3)     Možný kontakt je vyhledáván přímo v zařízení. Vaše identita není sdílena s ostatními uživateli. Čili vy se nedozvíte, kdo pozitivní kolem vás prošel, ale jen to, že někdo. A naopak. Nikdo vám na ulici nedá přes hubu, když mu pípne mobil. (Ostatně jako nakažený pochopitelně sedíte doma a nikam nelezete.)
4)     Tím, že jde o produkt opensource, tak se v něm hrabe spousta nezávislých ajťáků, a kdyby v něm našli něco, co je proti tomu, co se deklaruje, tak by začali hodně nahlas řvát.
5)     Jak už jsem popsala, funguje to na základě náhodných a měněných ID kódů, ne vašeho telefonního čísla.
6)     Komunikaci  přes bluetooth napsali sami tvůrci systému, takže pokud svůj mobil běžně používáte, tak jim asi věříte. Popravdě, pokud mi někdo šmíruje mobil, tak to dělal pravděpodobně už přes touhle apkou.
 
Nejlepší na tom je, že vás nikdo nenutí, abyste to používali.

Proč jsem si to stáhla já? Nechci plašit, protože přibývá situací, kdy se dozvím: Hele, já potkal toho, a ten byl u tý a ta přece spí s tamtim a ten je pozitivní. Neměl bych jít na testy, neměla bys i ty? No v tomhle případě fakt ne. To to opravdu radši nechám na tom mobilu.
Na testy půjdu, až někdo, kdo se mnou byl v kontaktu napřímo, opravdu pozitivní bude, nebo mi bude zkrátka zle.

PS: Na šmírování je Facebook, bluetooth už hackery roky nezajímá.

Kyttka,

covidem už znechucená

 
Komentáře (3)add feed
... : NČ
Poslední, co by mi vadilo, je "šmírování". Ať se klidně orgán potěší, když ho to baví. Stejně mě můžou šmírovat přes kartu při každym nákupu, můžou taky kdykoliv vědět, kde se zrovna nachází muj mobyl, šmírujou mě, na jaký lezu servery, články, výběry zboží, přes internet (zrovna tohle dělají neúnavně už dávno a podle toho na mě cílej reklamy). Takže si, orgáne, klidně posluž, když tě to potěší.
Zrovna tahle érouška mi ovšem připadá jako kravina už od začátku. Snad, snad, snad, by mohla mít jakejsi smysl, kdyby každej měl možnost otestování se sám doma, zadara nebo zalacino, bez několikahodinovejch front bůhvíkde od bydliště, bez šťourání klackem v hloubi hlavy, a hlavně, s okamžitým výsledkem. Pak snad. Taky nevim, jestli bych byl ochotnej někde "hlásit", s kým jsem kdy měl styk a tím třeba synkovi přivodit povinnost karantény, tím i problémů v zaměstnání. Informoval bych ho samozřejmě ihned, to jistě, ale nechal bych na něm, jak s informací naloží.
A konkrétně u mě pak ještě jedna drobnost: Nevlastním chytrej telefon. Mám telefon na telefonování, takže masívní, údajně voděvzdornej a nerozbitnej(?) tlačítkovej My Hammer 4, kterej mi skutečně skvěle vyhovuje i bez Androida. Myslím, že takovejch starců a stařen je nás spousta.
září 24, 2020 07:30
... : kyttka
Jo, něco na principu těhotenskýho testu by se šiklo. Lidi se množí od pradávna, ale první testovací sada byla vynalezena až v roce 1968. Takže si na to budeme muset asi ještě pár let počkat.

Samozřejmě tě nikdo k Androidu nenutí, moje máti má taky tlačítkáč. Ale ta nikam nemusí a nepohybuje se denně mezi spoustou lidí. Takže když se něco takového objeví, proč to nevyzkoušet. A snad to tady nečtou jen stařeny a starci. Hlásit styk... No někdy ho hlásit fakt musíš. Myslím, že i v případě pozitivity na covid by měli lidi, se kterými jsi byl v delším kontaktu, vědět, že jsi pozitivní. Jsem teď fakt líná hledat, jestli i covid spadá pod ohlašovací povinnost jako jiné libůstky.
září 24, 2020 09:58
... : NČ
A dyk jo. Psal jsem to jen za sebe, tedy za starce. Ani ne za stařeny; to jen jsem měl domněnku, že jsou na tom podobně, jako starci.
Já taky se nepohybuju denně mezi spoustu lidí, stejně, jako tvá máti. Se stykama jsem na tom prachbídně.
Přesto všechno jsem ale přesvědčenej, že érouška, v současnym českym provedení, sice nikomu neuškodí, ale současně ani nikomu k ničemu neprospěje.
září 24, 2020 11:01
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]