O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BAKTERIE ODOLNÉ VŮČI ANTIBIOTIKŮM PDF Tisk E-mail
Pondělí, 17 únor 2020
Image result for PODÁVÁNÍ ANTIBIOTIK ZVÍŘATŮMKampaň evropské spotřebitelské organizace BEUC upozorňuje na nebezpečí spojené s nezodpovědným podáváním antibiotik hospodářským zvířatům. Podle ní přispívá k vzniku rezistentních kmenů bakterií, které pak mají v Evropské unii ročně na svědomí až 25 000 úmrtí. Léčba pacientů nakažených odolnými kmeny bakterií je navíc čím dál obtížnější.

 

 

 

 

Podle BEUC je největším problémem preventivní podávání antibiotik zdravým zvířatům. Čím více jich je podáváno, tím větší riziko vzniku rezistentní bakterie hrozí. Průzkumy z Belgie, Itálie, Německa, Portugalska a Španělska prokázaly, že takovými bakteriemi bylo kontaminováno mezi 72 % a 98 % drůbežího masa.

Problémy mají však i jiné země, například ve Francii byly v některých testovaných vzorcích masa objeveny takzvané „super-bakterie“. Tak BEUC nazývá ty kmeny, které jsou odolné vůči více druhům různých antibiotik.

 

Bakterie se však nešíří jen v mase. Mohou se šířit skrze hnůj či vodu používané k hnojení a zalévání zemědělských plodin, vzduchem do okolí nebo je přenesou lidé, kteří jsou v kontaktu s hospodářskými zvířaty. Proto BEUC považuje téma za důležité pro všechny lidi, včetně těch, kteří se vyhýbají živočišným výrobkům.

 

 

Image result for PODÁVÁNÍ ANTIBIOTIK ZVÍŘATŮMCílem BEUC není kompletní zákaz podávání antibiotik hospodářským zvířatům – použití antibiotik k léčbě nemocných či trpících zvířat je podle BEUC nevyhnutelné.

Chce ovšem omezit jejich preventivní nadužívání.

 

Dále by pak dobytku nesměly být podávány léky ze skupin cefalosporinů a fluorochinolonů. Ty jsou těžko nahraditelné a navíc určené lidem. Bakterie jsou vůči nim již teď velmi odolné.

 

Místo podávání antibiotik by měli chovatelé zlepšit hygienu chovu a celkovou péči o chovná zvířata.

 

 

 

Novým předpisům o podávání antibiotik by mělo podléhat i veškeré maso a masné výrobky dovážené do Evropské unie ze třetích zemí. Předpisy Unie pro hygienu a podávání antibiotik či růstových hormonů jsou daleko striktnější než ve zbytku světa – neomezené používání antibiotik a růstových hormonů je povoleno například i v USA. Maso ze třetích zemí nesplňující požadavky by se však na evropský trh v žádném případě dostat nemělo.

 

 

Pro prevenci nákazy odolnými bakteriemi radí BEUC spotřebitelům maso důkladně kuchyňsky upravit. Po jeho přípravě by si pak měli dokonale umýt ruce i veškeré kuchyňské náčiní.

Naopak nedoporučuje omývat samotné maso – voda bez mycího prostředku bakterie nezabíjí, pouze je rozprostře po celém jeho povrchu.

Syrové maso pak BEUC doporučuje skladovat v nejnižší poličce lednice. Rozhodně by při domácím skladování nemělo přijít do styku s čerstvými potravinami.

 

 

Zažili jste už také, že vám běžná antibiotika nezabírala?

Že jste byli resistentní?

Andrea

 

 

 

Komentáře (11)add feed
... : Krakonoš
Naposledy jsem užil antibiotika ve 14 letech, zabraly mi tenkrát, byly mi podávaný injekčně přímo do zhnisaný krční mandle. Tehdy jsem se rozhodl, že podobnou zkušenost už nehodlám absolvovat znovu. Mám v plánu do smrti užívat už jen antibiotikum "slivovicum vlachorum" a jeho odvozeniny, podporovaný česnekem, zatím to dycky zabralo a rezistentní teda nejsem, ani to neplánuju. smilies/cheesy.gif
únor 18, 2020 01:39
... : mamča
Mám alergii na všechna AZB penicilínové řady a ještě pár dalších. V dětství to do mě cpali pod tlakem, protože jsem měla časté angíny. Když jsem před pár lety chytla boreliózu, neměli čím mě léčit.
únor 18, 2020 06:46
... : *deeres*
Nikdy jsem žádná antibiotika neměla, tedy pokud jsem je nevědomě nepožila v pití, nebo stravě. Když je úplně nejhůř a nezabírá žádná přírodní léčba, tak skončím u acylpyrinu a i ten mám doma nejspíš s prošlou zárukou.
Dcera takové štígro neměla a je na tom podobně, jako mamča, alergie na penicilinovou řadu, navíc Biseptol a cokoliv, co obsahuje kyselinu ascorbovou a to tak, že po požití acylpyrinu skončí v nemocnici.
únor 18, 2020 08:43
... : Iris
Krakonoši, nejde o to, jestli jsi rezistentní ty, ale ty bakterie. Ty se vycvičily a rodí nové, drzé a vycvičené potomky. Takže i když tys téměř žádná antibiotika nebral a nepodílel ses na vzniku rezistence, udělali to za tebe jiní. A kdyby, nedejbože, tě někdy napadla hnusná bakterie rezistentní na běžná antibiotika, ani u tebe bezaberou.
únor 18, 2020 09:06
... : Iris
....nezaberou, neumím psát. A ta slivovice je dobrá volba.

únor 18, 2020 09:08
... : Iris
do třetice Krakonoši, až teď jsem pochopila, že píšeš o své ne-rezistenci na "slivovicum" smilies/grin.gif
Jak ve mně vždycky zvítězí ta zdravotnice a chci honem poučovat, nečtu mezi řádky. Tak to moje poučení směřuji tedy k ostatním,i vzhledem k poslední otázce pod článkem.
únor 18, 2020 09:43
... : Krakonoš
Právě. Slivovice zabere dycky. Bakterie se vožere a zabloudí! smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif
únor 18, 2020 10:00
... : Krakonoš
Mimochodem, ČT teď začala vyhrabávat starší černobílý tuzemský kousky z šedesátejch a jedním z nich byl pro mě zcela neznámej příběh vo paralelním vobjevení penicilinu v český fabrice, film "Mykoin PH 510". Docela kouzelný a poučný dílko. (Hodně mě nadchlo Kachyňovo Trápení, který jsem taky neznal.)
únor 18, 2020 10:05
... : doktor
Slívovice brrrrrr ! Dobrý Rum či koňak je jinčí meducína.Ahoj vespolek.
únor 18, 2020 12:44
... : Krakonoš
Nojo, doktore, jenže čím míň procent, tím míň vožralejch a zmatenejch bacilů. Takže jde vždycky vo to, jestli se chceš uzdravit, nebo si jen pochutnat. smilies/grin.gif
únor 18, 2020 18:51
... : Inka
já nejím žádné prášky natož antibiotika. Chřipku dám s čajem, medem a citrónem a vypotím se. Whisky je také dobrá smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
únor 20, 2020 07:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]