O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PROFESOR VÁCLAV SMIL PDF Tisk E-mail
Úterý, 26 listopad 2019
Výsledek obrázku pro Václav SmilBill Gates nepotřebuje žádné představování, naopak, mnozí lidé na celém světě zaregistrují, když se zakladatel Windows vyjadřuje k různým tématům. Snad proto by Čechy mělo zaujmout, že Gates vždy nedočkavě očekává vydání další knihy napsané česko-kanadským vědcem Václavem Smilem. Zatím těch knih bylo 37 a Bill Gates doslova prohlásil, že nejen že je všechny přečetl, dokonce je očekává se stejným zájmem, jako jiní očekávají pokračování Hvězdných válek.

 

 

 

 

 

Václav Smil je z válečné generace, narodil se roku 1943 v Plzni, a po studiu přírodních věd na Karlově univerzitě odešel v roce 1969 do USA, kde svá studia dokončil doktorátem na pennsylvánské Státní univerzitě. Práci získal na Manitobské universitě a na tamější fakultě přírodního prostředí setrval po dobu svého akademického působení. V současné době je jejím emeritním profesorem.

Jak zmíněno, napsal a vydal třicet sedm knih, ve kterých se zabývá rozvojem populace, energetických zdrojů a předpověďmi budoucích trendů. Zúčastní se stovek konferencí po celém světě, je uznávaným expertem pro intrepretaci dat a možných následků lidské a přírodní činností na této planetě.

 

 

Výsledek obrázku pro Václav Smil

 

 

Jeho čtenáře asi nepřekvapí, že Václav Smil není aktivním proponentem globálního oteplování, naopak, k možným změnám se vyjadřuje zdrženlivě a opatrně.

Dle jeho představ se může planeta oteplit až o dva a půl stupně za příštích sto padesát let. Velmi skeptický je k roli oxidu uhličitého. Sám vysvětluje, jak by to tolik zdůrazňované zachytávání 20% CO2 mělo na lidstvo spíše škodlivý účinek. Pro představu uvádí, že západní svět by musel ročně pumpovat 4 miliardy krychlových metrů CO2 pod zem, zatímco Indie a Čína by zbývajících 80% bezstarostně vypouštěly do ovzduší. Současně se domnívá, že lidé si neuvědomují dosah svých názorů. Těžko je představit si místa v západním světě, do kterých se ročně bude pumpovat oxid uhličitý a následovně se začne vypařovat na povrch.

 

 

     
 
 
 

Hoax, že 97% vědců věří v lidstvem způsobené změny, byl již vyvrácen, naposledy se k tomu vyjádřil Wall Street Journal.

 

Bohužel, seriózní a uznávaní vědci jako je V. Smil, mají pramálo šancí ovlivnit sekulární dav, který nyní našel nové náboženství. Všimněme si, že dav v současné době vyžaduje hlavně úklid životního prostředí. Ano, jaký to ústupek od světových katastrof, předvídaných ještě před dvaceti lety…

 

 

Výsledek obrázku pro Václav Smil

 

I když seriózní vědecké práce jsou masovými médii utlumovány a přednost mají spíš zvěstovatelé a proroci neštěstí a katastrof, je dobré vědět, že jsou mezi námi lidé jako vědec Václav Smil, kteří jsou vědeckou společností uznáváni. Těmi katastrofickými zvěstmi ovládaný dav v podstatě zamezuje serióznímu pohledu na klima. Konsensus pravých vědců spočívá v pochopení nemožnosti dokázat, že lidská činnost ovlivňuje klima.

 

Nevím sám, jak moc je Václav Smil znám v České republice, byl-li nějak oceněn svojí alma mater či exekutivní mocí. Pokud ho znáte, či jste o něm slyšeli, je to jen dobře, neboť jde o jednoho z dalších našich rodáků, který dosáhl uznání v širém světě.

 

 

Je tristní, že až v posledních dvou letech začaly jeho knihy vycházet i v českém jazyce; do té doby byl profesor Smil českými nakladatelstvími přehlížený a pro tuzemské zájemce o vědu tudíž těžko zachytitelný.

 

 KASPER

 

 

Komentáře (12)add feed
... : Mikin4
Pana Smila zna i v Kanade malokdo, citovany clanek ve Wall Street Journal je vice jak 5 let stary nazor jednoho cloveka a skutecnost ze 97% vedcu veri v lidstvem zpusobene zmeny klimatu neni ani hoax, ani to nebylo vyvraceno. Pan Kasper si jako vzdy vymysli.
https://skepticalscience.com/global-warming-scientific-consensus-intermediate.htm
listopad 26, 2019 21:39
... : d@niela
Mikine,
jako vždy, stále jen někoho urážíš.
Ohledně pana profesora V. Smila: https://cs.wikipedia.org/wiki/Václav_Smil
že ty ho neznáš, to není vůbec relevantní.

Profesor Vaclav Smil je autorem třiceti knih o energii, životním prostředí, potravě a historii technického pokroku, mimo jiné Prime Movers of Globalization: The History and Impact of Diesel Engines and Gas Turbines (Hnací síly globalizace: Historie a dopad vznětových motorů a plynových turbín, MIT Press, 2010). Do roku 2011 působil na University of Manitoba v Kanadě, kde dosáhl titulu Distinguished Professor. V roce 2010 byl časopisem Foreign Policy zařazen do žebříčku Top 100 Global Thinkers (první stovka globálních myslitelů).
Pracoval jako konzultant pro mnoho amerických, evropských a mezinárodních institucí, byl pozvaným řečníkem na více než 400 konferencích a seminářích v USA, Kanadě, Evropě, Asii a Africe a přednášel na mnoha univerzitách v Severní Americe, Evropě a východní Asie. Jeho manželka Eva je lékařka a jeho syn David je organický chemik.


A přečti si laskavě to, co jsem napsala "tady" coby komentář http://www.kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=10156&Itemid=50

listopad 26, 2019 22:03
... : Mikin4
Danielo,
o profesorovi jsem napsal jen to, ze ho zna v Kanade malokdo. To snad neni urazka. Na urazeni jsou zde úplne jini diskuteri. Jen si precti posledni komentare pana NČ, Misi sisi, nebo deeres.
Kriticky jsem se vyjadril jen o panu Kasperovi a jeho potrhlych konspiracnich teoriich. Ale to se snad smi, nebo ne?
listopad 27, 2019 02:26
... : NČ
Konstatování skutečnosti není urážkou.
listopad 27, 2019 13:12
... : Mikin4
Az zacnu "konstatovat skutecnost" pro zmenu ja, to bude kriku! smilies/grin.gif
listopad 27, 2019 16:56
... : ala
Pan Kasper si jako vždy vymýšlí? Podle čeho tak soudíš?
wffig
listopad 27, 2019 17:19
... : Mikin4
Klikni si na muj odkaz a precti si jeho starsi clanek i diskusi o tom, jak se stehuji behem jedineho dne kontinenty. A jak se dostaly na Aljasku kosti lvu a dalsich zvirat. To byla snuska nesmyslu, jakou jen tak nekde nevidis.
Docela bych uvital, kdyby si o tom pan Kasper prisel popovidat.
listopad 27, 2019 18:39
... : d@niela
Mikine, přestaň jen kritizovat a navážet se do ostatních.
Máš možnost napsat svůj kvalitní článek - tak se ukaž!


A - tento článek je o profesorovi Smilovi - takže zase jen píšeš na vodu o něčem úplně jiném...
listopad 28, 2019 21:20
... : Mikin4
Vzdyt jsem tady jako jediny k tema neco napsal. I clanku jsem pro Kudlu napsal uz desitky.
Mozna by ses mela radeji zamerit na NČ. Zacina byt v poslednich dnech zase pekne hnusnej. smilies/sad.gif
listopad 28, 2019 22:26
... : Josef Kouba
Mikine, tvé chování se rovná pastevci krav a nejen zde. Je to posedlost, ne genialita, dle toho jak občas čtu tvé komentáře na jiných www. Tak strčíš Anštajna levou rukou do zadku. Ale! Mohu potvrdit, že v hodnocení tvých komentářů jsi na jiných www. velice bledě. Taká jsem náhodou natrefil na 1 kladný a 63 s tebou nesouhlasili. Je holt v Dawsonu pořád tma a prd co na práci. Ani se vlastně nedivím. Lepší kybicovat než se tam uchlastat zimní nudou.
listopad 29, 2019 10:52
... : Mikin4
To mas Pepiku na mysli iDnes, kde jsi zalozil blog, ktery nikdo necetl. Tam pisu celkem pravidelne a kdybych nepsal slusne, uz bych byl podle jejich bodoveho systemu davno venku. Podle udelenych plusu a minusu se neridim, napsat tam cokoliv proti rasismu znamena minusy od takovejch jako jsi ty. Nazdar!
smilies/wink.gif
listopad 29, 2019 14:56
... : Mikin4
Takze male shrnuti:
polovina clanku je o profesoru Smilovi, druha jsou obvykle nicimm nepodlozene konspiracni teorie pana Kaspera. Na ty jsem reagoval, coz podle me docela na miste.
Tragoval jsem ovsem i na Smila, o kterem jsem coby Kanadan napsal jen to, ze ho v Kanade zna malokdo. Nesoudim podle sebe, ale podle svych pratel, kamaradu a pribuznych, kteri maji vetsinou univerzitni vzdelani. Nakecali jsme toho za ty roky u ohnu, v kuchynich a obyvacich o zivote a prirode opravdu dost, ale jmeno pana profesora nepadlo. Ani jednou. To bych si coby Cech zapamatoval. Sorry jako...
===============================
Takze vazeni - jediny kdo se zde k tematu clanku vyjadril jsem byl ja. Zkuste to priste take a bez osobnich utoku, bych prosil. Ten od Pepy Kouby byl opravdu ubohy, NČ a Daniela rovnez nepridali. :-
listopad 30, 2019 19:37
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]