O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZMĚNA ČASU - UŽ JSTE SI ZVYKLI? PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 31 říjen 2019
Co je lidstvo lidstvem, bylo normální, že se rytmus bdění a spánku řídil východem a západem sluncem. V zimě se chodilo spát dřív než v létě, v létě se vstávalo dřív než v zimě. To všechno narušila až elektrifikace zhruba před sto lety. Střídání času odpovídá biologické povaze člověka, není na něm nic nenormálního, jen tak z povzdálí supluje naší evoluční přirozenost.

 

 


 

 

 

Standardním časem je čas, který platí v zimním období. Označení „zimní čas“ tedy není úplně přesné, měli bychom říkat standardní či běžný čas. Zvláštním časem, který si zaslouží sezónní označení, je čas letní. Opravdový zimní čas, tedy sezónně posunutý v zimním období oproti standardnímu času, u nás rovněž krátce existoval, a to pouze v roce 1946. Ten rok byl tedy rozdíl mezi letním a zimním časem dvě hodiny.

 

Výsledek obrázku pro změny času

 

 

"Letní" čas je výhodnější pro lidi, kteří mají raději světlo odpoledne, "zimní" pro ty, kdo jsou ranní ptáčata. Nic víc v tom není, zbytek je prostě dohoda, zda se času říká středoevropský, východoevropský, ta hodinka je minimální rozdíl. Spíš je podstatné, aby ekonomický celek měl stejný čas. Zatím se zdá, že více lidem vyhovuje letní a zastánci zimního, méně početní, jsou v prosazování průbojnější (nebo fanatičtější). Nějaký normální ani nenormální čas (pokud není proti astronomickému posunut enormně, o několik hodin), neexistuje, je to totiž naprosto přirozené, v zimě vstávat později, a v létě dříve. Jenom postižení jedinci se musí řídit strojem, sami neumějíce se přizpůsobit. V celých dějinách lidstva to tak bylo, že v létě se vstávalo dřív než v zimě, a v zimě se chodilo spát dřív než v létě. 

 

Každé jaro a podzim nás čeká posun času o jednu hodinu. Stejně tomu bude i v roce 2020: 

  • Letní čas v roce 2020 začne platit v noci 29. března. Hodiny se posunou o hodinu vpřed z 2:00 na 3:00.
  • Standardní (nesprávně zimní) čas v roce 2020 nastane v noci 25. října. Hodiny se posunou ze 3:00 na 2:00.

 

Zdá se ale, že střídání času v Evropské unii skončí.

Loni proběhla anketa, ve které se 84 % ze 4,6 milionu respondentů vyjádřilo, že jim střídání vadí. Evropská komise proto poslala do Evropského parlamentu a Rady návrh na jeho zrušení.

Po celý rok by pak mohl platit jeden čas a na základě průzkumu mezi veřejností by to zřejmě byl ten letní. Lze považovat za téměř jisté, že pro konečné rozhodnutí o tom, který "jednotně celoroční" čas bude akceptován - zda tzv. letní či tzv. zimní - bude rozhodující názor o užitečnosti té které volby v západoevropských státech EU. Stačí pohled na mapu časových pásem, kde vidíme, že od Španělska, přes Francii až po Benelux se státy nacházejí zcela v pásmu GMT, Německo nepřesahuje poledník 15°, který půlí pásmo SEČ, a Itálie jej přesahuje jen zčásti.

A nějací Poláci, Češi, Slováci a Balkánci, ti dostanou jen další příležitost užitečně mlčet.

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (5)add feed
... : *deeres*
Pořád míříme na západ, ale v případě určení, který čas budeme používat, tak to se dereme na východ.
Vědci doporučují zachování středoevropského času a argumentují dopady na zdraví, pokud se bude pořád střídat, nebo najedeme na tzv.letní čas.

Problémy mají zejména děti, staří lidé, lidé s poruchou spánku nebo s psychickými poruchami. Podle některých studií letní čas může mít dopad na onemocnění označované civilizační choroby. Zhorší se kvalita spánku, lidé mají více deprese, jsou unavení a zvýší se obezita. Zvyšuje se také riziko vzniku nádorových onemocnění. [url=http://tnbiz.cz/domaci-a-politika/700975]http://tnbiz.cz/domaci-a-politika/700975

Díky tomuto nepřirozenému blbnutí, plus modré světlo z displejů a LED zdrojů, spousta z nás má problémy se spánkem a cpe se bobulemi na spaní. Zřejmě nakonec díky EU se názory vědců nebudou akceptovat, protože naše zdraví nikoho nezajímá. Ještě, že už nemusím být v práci v 6.15 hod, abych zase vstávala o půlnoci.
říjen 31, 2019 08:24
... : *deeres*
James Bond vejde do baru a sedne si vedle velmi atraktivní ženy. Rychle si jí prohlédne a tradičně se podívá na hodinky na ruce.
Žena to zpozoruje a zeptá se: "Vaše přítelkyně má zpoždění?"
"Ne", odpovídá Bond, "agent Q mi dal tyhle nové hodinky, tak jsem je jen testoval."
Ženu to zaujalo a ptá se: "A co je na nich tak speciálního?"
Bond vysvětluje: "Používají alfa vlny a telepaticky se mnou hovoří."
Žena se zeptá: "A copak vám říkají?"
"Víte, říkají mi, že na sobě nemáte kalhotky....."
Žena se zachichotá a odpovídá: "Pak musí být rozbité, protože já kalhotky mám!"
Bond se pousměje, poklepe na hodinky a povídá: "Hmm, to bude tou změnou času, ještě jdou o hodinu napřed ...!"
říjen 31, 2019 10:55
... : doktor
Deeres moooooooooc dobrý.Jinak nejsem fanda střídání času.
říjen 31, 2019 12:22
... : doktor
Dani,super obrázek,chudáci jepice.Ahoj
říjen 31, 2019 12:24
... : Josef Kouba
Koukám na ty kalhotky. Dříve se snimi dalo umýt přední sklo auta. Dnes se snimi nedají vyleštit ani brýle.
listopad 04, 2019 20:08
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]