Jak poznáme, že se blíží Vánoce? Jasným signálem jsou čokoládové figurky v obchodech a televizní reklamy. V redakce dTestu na jejich příchod upozorňují častější dotazy na bezpečnost citrónové kůry. Obvykle tazatele zajímá, zda k pečení používat bio citróny a zda někdo hlídá pesticidy v kandované citrusové kůře. Proto se letos rozhodli na tyto dotazy odpovědět samostatným testem. Laboratorní výsledky pak překvapily i je samotné...
¨
Nakoupili
tedy celkem 20 vzorků různých typů citrusové kůry. Své zastoupení v testu
měla kůra sušená, kandovaná i čerstvá. Zkoumali především obsah pozůstatků
pesticidů, tzv. reziduí. Laboratoř prověřila přítomnost více než 240
pesticidních látek, které by se daly v citrusech očekávat. Hodnotili, zda
nalezená množství odpovídají předepsaným limitům a také zohlednili, kolik
reziduí najednou kůra ukrývala. S nejčistším
štítem prošly kandované kůry. Většinou v nich žádnou nechtěnou chemii
neobjevili. O sušených kůrách a čerstvých citronech se však totéž říct nemůže.
U
nich žádný čistý vzorek nenašli a bohužel to platí i pro čerstvé citrony
z bioprodukce. Naštěstí se hladiny pesticidů pohybovaly pod
povolenými hranicemi a potíže byly spíš v nálezech vícera látek najednou.
Čerstvé
citrony navíc podrobili zajímavému pokusu:
-
na
vzorku ovoce, u kterého zjistili největší pesticidovou zátěž, vyzkoušeli, zda
je možné chemii z kůry umýt. Citrony nechali 15 minut vylouhovat ve
zředěném octovém nálevu a poté obsah pesticidů změřili znovu.
Podle
očekávání omytí příliš nefungovalo, přesněji řečeno dokázalo množství látek
v kůře snížit sotva o polovinu...
převzato z časopisu dTest
|