O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HUMBUK A KOMEDIE SVĚTEM VLÁDNOU ... PDF Tisk E-mail
Úterý, 24 září 2019
Dejme tomu, že EU sníží emise na nulu, což vyvolá pokles světové zátěže o devět procent. Ale kdo se postará o zbylých 36 (do roku 2030) či ještě daleko více (myšleno k uhlíkové neutralitě) procent? A nejde jen o to, zda planeta dokáže uživit své lidi...

 

 

 

 

 

 

 

Jde o to, že lidé, přemnožení, jsou příčinou úbytku pitné vody, zaneřádění prostředí odpady a odpadky všeho druhu, nejvíce plasty. Nedávno byl zveřejněn družicový snímek plastové "skvrny" v Pacifiku, jejíž velikost se rovná České republice.

 

Provoz aut všeho druhu, letadel a lodí velmi přispívá k úbytku dýchatelného vzduchu. Viděla jsem filmový snímek, který říkal, že 10 min běhu motoru osobního auta naprázdno spálí tolik kyslíku, kolik potřebuje na dýchání jeden člověk na jeden rok..

 

Rozdávejte zdarma preservativy a zaveďte drakonické tresty za jejich nepoužívání – hlavně v Africe, Indii a Číně. Dnes žije na zemi cca 25násobek lidí, nežli v době, kdy byl ukřižován Ježíš Kristus. „Člověk moudrý“ je silně přemnožený a stále rychleji se množí dále. Toto je podstata všech problémů. Před 50 lety bylo na planetě 1,8 miliardy lidí, dnes je nás 8 miliard. Vzhledem k tomu, že se lidé množí geometrickou řadou, bude nás za dalších 50 let nikoliv 10 - 11 miliard, ale 50 miliard. Spíše však nebude, protože se lidé pozabíjejí mezi sebou. Smutná vyhlídka pro naše vnoučata.

 

Tedy, pokud se přirozenou cestou nesníží počet lidských jedinců (1 dítě na 1 rodinu po dobu 100 let, poté max. 2 děti na 1 rodinu).

A tak si říkám, že jediná věc, kterou mohla smysluplně Greta pronést, by byl její závazek, že půjde příkladem a zavazuje se, že bude mít jen jedno dítě. A měla vyzvat tímto všechny lidi na planetě, aby ji následovali. Jiné cesty není.

 

A taky - proč Greta agituje v zemích, které se k životnímu prostředím staví normálně, tedy vcelku pozitivně. Proč nejede do Asie, či Afriky?

Mně to připomíná prohlášení dřívějších miss, kdy každá tvrdila, že jejím největším přáním je světový mír a sklidila za to velký aplaus.

 

 Fotka na titul TIME

(pak byla vybrána ale fotka s copánky, přeci jen to vypadá víc nevinně...)

 

 

Divadlo vládne světu a klauni z toho těží.

d@niela

 

 

Komentáře (123)add feed
... : Míša šíša
Greta mi těžce připomíná Aničku Dajdoo. Jak vzhledem, tak i tím, jak je vyšinutá.
září 24, 2019 20:29
... : d@niela
Kdyby neexistovala, tak by si ji museli vymyslet.
Je přímo úžasná - ač je jí 16, vypadá s těmi copánky tak dětsky.
Tím, že je chudinka navíc ještě trochu postižená, o to víc je třeba ji obdivovat...
A - je tak tvárná!
Tak ji to všechno omámilo, ten halas, úspěch, obdiv, lepší než dálkové ovládání.

Jo, povedla se.
Co z ní bude asi tak za pět let? Politička?

září 24, 2019 21:35
... : NČ
Chudáček k politování, postiženej na těle i na duchu, vždycky vyvolá soucit.
Takže bych neřekl, že kdyby neexistovala, museli by si ji vymyslet.
Spíš bych řekl, že existuje právě proto, že si ji přesně takhle vymysleli.
září 25, 2019 05:46
... : Mikin4
Hezky napsano Danielo. Jisteze je pro zivotni prostredi nejvetsim problemem premnozena planeta. A nejvic deti se rodi v chudych zemich, ktere navic nemaji na investice do toho zivotniho prostredi prostredky. A neni treba chodit nekam do Afriky. Za komunistu se priroda prasila mnohem vic i v Cesku. I ta populace jenom kvetla. smilies/smiley.gif
Pomoci mohou vlady, nejruznejsi organizace, nebo i jedinci. Nejlepsi investice jsou podle me do vzdelani. Poznali jsme pred par lety v Etiopii mladou ucitelku, ktera vystudovala diky neznamemu cloveku, ktery posilal nejake neziskovce $20 mesicne. Planovala jedno nebo dve deti, ale pry az casem...
Ale proc se namahat - chlemtat pivo a nadavat v internetovejch diskusich nejake Grete ktera se pomoci aspon snazi je prece snadnejsi...

září 25, 2019 06:30
... : *deeres*
Jak asi dopadne Greta, viditelně zneužitá svými rodiči? Takto se přece nechová normální šestnáctka, takhle vyhrožuje pětiletý fakan. Stačí se podívat na video z konference,na dítě unesené vlastní důležitostí a slávou. Její emocionální projevy jsou už podle mne za hranou normální psychiky. Nenávistné,zpovykované, zatrpklé dítě, které když nebude po jeho, se nakonec sesype a skončí v klecovém lůžku.
září 25, 2019 08:25
... : *deeres*
Co vlastně vědí meteorologové a klimatologové? Přesná a pouze lokální předpověď počasí dopředu je maximálně tak na dva dny, a ještě ne vždy odpovídá skutečnosti. Jaká bude letošní zima? Otepluje se a tak se teplot pod bod mrazu nedočkáme, hlásají média a hned vedle máme článek o tom, jak se zpomaluje Golfský proud a v zimě všichni pomrzneme a v létě se neurodí ani řepka. Pamatuji hned dvě zimy v padesátých letech minulého století, kdy se dva měsíce ve školách neučilo, protože nebylo čím topit. Byly holomrazy, zamrzlo Labe a do Prahy nemohli vozit uhlí. Ono ani nešlo z povrchových dolů vykutat. Byly naopak i teplé zimy, také katastrofální sucho, to zase v roce 1947 a následně velká neúroda. Ta neobvykle teplá zima byla třeba v roce 1936 a takhle o tom napsal Karel Čapek:

Rozumí se, naříkají si na ni lyžaři a mohly by na ni žalovat hlavně děti, které se letos ještě nesvezly na sáňkách ani nepostavily obligátního sněhuláka; ale kdyby půda mohla mluvit, řekla by nám, že toto není dobrá zima. Dosud si půda nemohla odpočinout; vegetace neukončila pořádně své vegetační údobí a neví si rady: mám už růst, nebo počkat?
Na krytějších místech se ten nebo onen keř splete a dá se do rašení; v únoru jej spálí mráz, ale letošní leden mu nedal kategorický rozkaz, aby spal. Potrvá-li to měkké počasí ještě nějaký den, počne rašit kdeco; pak to zničí únorový mráz nebo březnový mrazík. Sadaři už dnes počítají, že letos bude málo ovoce; a sadaři tomu rozumějí. Nemáme letos jenom mírnou zimu, nýbrž zimu plnou nejistoty; teploměr kolísá ustavičně kolem nuly; stačí rozdíl výšky o pár metrů, a celá krajina je zamrzlá nebo roztálá do měkoty. A tu nejistotu cítíme nějak i my lidé; ta zima nám dosud nedala jasnou odpověď, jaký rok se nám urodí.
Lidové noviny 27. 1. 1936

Ona si ta příroda odjakživa klidně dělá co chce a je jedno, jestli nebudeme jíst maso a vybijeme všechen dobytek, aby neprděl. Ne, že bychom se všichni neměli snažit pečovat o přírodu, ale ten klimatický humbuk je směšný a pokud dětičky místo vzdělávání budou chodit demonstrovat do ulic, těžko se jako lidstvo dožijeme technologických změn, které nebudou poškozovat planetu.
Zatím to ale vypadá spíš tak, že když něco úžasného a ekologického se vymyslí, tak se po nějaké době ukáže, že on to zase tak úžasný nápad nebyl. Jen si třeba přečtěte, proč Němci nechtějí mít v blízkosti svého obydlí větrné elektrárny. Na webu Ministerstva životního prostředí mzp.cz, když si najedete na obnovitelné zdroje, tak se dozvíte, že jeden ten každý způsob má nějaké své mouchy a není samospasitelný.
září 25, 2019 09:39
... : NČ
"Program HAARP měl za cíl vytvořit zbraň hromadného ničení prostřednictvím manipulací s vnější atmosférou a schopnou destabilizovat zemědělský a ekologický systém kdekoliv na světě.

Oficiálně byl program ukončen v roce 2014, vše, co po něm zbylo, je však udržováno v tajnosti na místě výzkumu na Aljašce. Přestože zbraň by měla být vyřazena, celá technologie zůstala v rukou americké armády. Nadále tak může být celý program revokován a ničivá zbraň použita, uvedl server globalresearch.ca."
září 25, 2019 10:02
... : dorotka
No, tohle je jistě k zamyšlení:
pamatujete se ještě na dvaatřicetiletou Barboru Škrlovou, vydávající se za třináctiletou Aničku a později za stejně starého Adama?

Když šestnáctka vypadá na 11-12, bude s ní problém nejen v duševní rovině.
Viděla bych to na zanedbanou péči. A - nebo spíš - kolik je jí doopravdy?

září 25, 2019 12:27
... : kyttka
https://public.wmo.int/en/media/press-release/global-climate-2015-2019-climate-change-accelerates

Gréta sem, Gréta tam, možná to těm dnešním dětem za 30 let už bude u hvězdy, nějaký vzdělání a pátky ve škole.

Ale máme se teď dobře, ne?
září 25, 2019 12:37
... : Passer
Ty její řeči o uloupeném nebo pokaženém dětství jsou docela demaskující: tohle by normální dítě neřeklo.
Pokud se nejedná o akutní konflikt, hladomor nebo tak něco, normální dítě před pubertou se o "celoplanetární" věci moc nezajímá. Rozhodující pro šťastné dětství je rodina. Moje generace vyrůstala za Husáka, ale že bychom to v deseti letech nějak vnímali, to ani ne. Brodění louží v holínkách bylo zajímavější...
Jo, vím, že někteří tvrdí, jak v dětství komunismem trpěli. Projektují si svoje současné názory do dětství, kterému nerozumí, protože zapomínají, že dítě není malý dospělý - ani malý adolescent.

Pes je zakopán ve slovním spojení " to by normální dítě neřeklo". Za prvé Gréta není normální. Za druhé je víc než možné, že jí ty projevy píše někdo jiný.
září 25, 2019 12:37
... : doktor
Je velice smutné,že svět tuto dívku obdivuje,zatracuje a chudáček postižená je na vrcholu blaha.A vládci zemí dělají,že ji berou a žerou.
září 25, 2019 13:14
... : NČ
Jo, Kytičko. Já se mám docela dobře, nestěžuju si, a tak, doufám, snad už i dožiju. Ale mám KURNIK děti, vnoučata, a mí vnuci budou mít za chvíli taky děti. Proč je to tak těžký pochopit?
Votom to přeci je! Votom, že nechci, aby děti, vnuci, pravnuci, zažili válku, děsivější než všechny dosavadní války dohromady. Nechci, aby výsledky práce generací bezpracně získali salamandři a další tvorové podobní lidem, jen proto, že jsou trochu podobní lidem, nechci, aby Česko bylo cílem strategických raket, jedno, jestli amerických nebo ruských. Mohl bych pokračovat, ale už bych začal bejt sprostej. Tak nic.
září 25, 2019 13:21
... : Mikin4
HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) neni NČ zadna dabelska americka zbran, ale program pro vyzkum polarni zare, ktery provozovala University of Alaska pomerne nedaleko od nas, v mestecku Gakona. Protoze soucast programu bylo i zkoumani sireni radiovych vln v ionosfere, prispivalo na program vyznamne i americke ministerstvo obrany. Zarizeni bylo tak "supertajne", ze tam meli dny otevrenych dveri a chodily tam skolni vypravy.
Presto byl HAARP az do konce sve cinnosti tercem nejruznejsich konspiracnich teorii. Venezuelsky komunisticky diktator Hugo Chavez pred smrti dokonce prohlasil, ze HAARP vyvolal lesni pozary v Rusku a zemetreseni na Haiti. V Cesku sirily tyhle nesmysly rusacke a komunisticke weby. Aje roztomile, ze tomu dodnes jeste nekdo veri. smilies/grin.gif
=========================
Co se Grety tyce, me se ten jeji projev v OSN moc nelibil pro svou emocionalnost. Rekl bych, ze to holka prehnala. Ale jinak mluvi perfetkni anglictinou a vi o cem. Sama si nic nevymyslela, opira se o nazor 97.5% vedcu - klimatologu. Globalni oteplovani je skutecnost a z tempa jakym se v poslednich letech zrychluje jde strach. Ze to nevadi lidem kteri to maji "za par" je smutne, ale celkem pochopitelne. Jsem rad, ze se o to zajima tolik mladych.
září 25, 2019 15:14
... : NČ
A seš si jistej, že ty školní výpravy měly vůbec tušení, na co se tam koukají?
A seš si jistej, že se to nedá použít na nic jinýho, než na zkoumání šíření rádiových vln v ionosféře?
A seš si jistej, že je to odstavený?
Až tak tomu fakt rozumíš? Nebo jen věříš?
září 25, 2019 15:39
... : *deeres*
A pak čemu se dá věřit. Určitě ne fanatickým alarmistům, co neustále předpovídají konec světa. To už Mayové předpověděli konec světa na 21.12.2012 (takový pěkňoučký algoritmus) a nastal konec světa? Leda tak kulový.
1967: Do roku 1975 bude celosvětový hladomor
1969: Do roku 1989 náš všechny zabije znečištění ovzduší
1970: Do roku 2000 bude další doba ledová
1970: Amerika bude mít na příděl vodu do roku 1974 a potraviny do roku 1980o už Mayové
1971: Blíží se další doba ledová
1972: Do roku 2070 bude další doba ledová
1974: Další doba ledová?
1974: Úbytek ozonu – velké nebezpečí pro život
1976: Globální ochlazování
1978: Trend 30 let ochlazování – bez konce na obzoru
1980: Kyselý déšť zabíjí život v jezerech
1988: Nárůst sucha v 90. letech
1988: Počet horkých dnů přes 90 F (= 32,2 °C) vzroste z 35 na 85
1988: Maledivy budou kompletně pod vodou do 30 let
1989: Stoupající hladina moří povede k vyhladovění národů do roku 2000
1989: West Side Highway v New Yorku bude pod vodou do roku 2019
2000: Děti nebudou vědět, co je to sníh
2002: Do 10 let bude hladomor
2004: Velká Británie bude mít do roku 2020 klima jako Sibiř
2008: Arktida bude bez ledu do roku 2018
2008: Podle Al Gora bude Arktida bez ledu už do roku 2013
2009: Podle prince Charlese máme jen 96 měsíců na záchranu světa
2009: V létě 2014 bude Arktida bez ledu
2013: Arktida bez ledu do roku 2015
2013: Arktida bez ledu do roku 2016
2014: Podle francouzského ministra zahraničí máme 500 dní na to, abychom zabránili klimatickému
chaosu

https://cei.org/blog/wrong-again-50-years-failed-eco-pocalyptic-predictions
září 25, 2019 17:24
... : NČ
A co baba Vanga?
září 25, 2019 17:28
... : Iris
Mikine, v názorem na Gretu se shodujeme, jinak nemá cenu to tady rozebírat.
Snad jen napíšu čínské přísloví, které v souvisloti s Gretou někdo citoval:


"Je bláznem ten, kdo se dívá na prst, jež mu ukazuje Měsíc.“

září 25, 2019 17:33
... : NČ
Ona mi tahle ubožačka dost připomíná taky stejně duchem slabou Bernadetu, která na vlastní oči spatřila pannu Marii. A celej církevní stamiliardovej cirkus kolem tý slabomyslnice mi připadá, jako dnešní cirkus kolem Gréty. Akorát se chudinka Gréta sotva dočká svatořečení.
Jinak teda řečeno: Náboženství, coby nejpropracovanější manipulace šíbrů s hlupákama, stalo se vzorem pro další manipulaci.
září 25, 2019 17:41
... : Iris
....jasně, klasicky v duchu dnešní Kudlanky - ubožačka, duchem slabá, cirkus, slabomyslnice, věřící hlupáci...fajn. Alespoň se znovu utvrzuji v tom, že tady se mi už nemůže líbit, i když je mi to líto. Připomíná se mi, jak protivná byla Alena puntíkatá ke konci. Pár lidí se tu už blíží tomuto uremcanému vševědoucímu ideálu.

Tak si vypůjčím ještě nějaká slova, jen cituji, ale souhlasím všema deseti:

.... co s lidmi, kteří vyrostli v komunismu, učili se z komunistických knih a svůj stín nikdy nepřekročí, protože na rozdíl od Grety a miliónů dalších je k přemýšlení nemotivuje vůbec nic. Prostě jen sedí, udržují status quo a třesou se, aby jim někdo nesebral jejich jistoty. Člověku by jich bylo až líto, kdyby ovšem přitom nedělali to, co normální slušný člověk nikdy, ani při pěti promile, neudělá – vysmívali se dětem, ponižovali mladé ženy a prohlašovali hanlivé urážky za to, že jsou jiné než oni. Normální lidský postoj je vyslechnout názor druhého. Přemýšlet nad ním, ocenit ho, nebo jít svou cestou. Normální není sedět na zadku, nic nedělat a strefovat se do dětí, že se o něco snaží.


září 25, 2019 17:53
... : Mikin4
NČ, cemu verim nebo ne neni podstatne. Ze bylo cele zarizeni civilni, to je fakt. Stejne jako je fakt, ze bylo pred par lety po skonceni vyzkumu odstaveno.
Ale kdybych siril naprosto neopodstatnene zpravy z konspiracnich a komunistickych webu, to by me musely napred spadnout varhany na hlavu. smilies/grin.gif
září 25, 2019 18:11
... : Mikin4
Perfektni, Iris.
Podle me je to vsechno o cernem svedomi lidi, kteri sami sedi na zadku. A tak se jdou odreagovat urazkami sestnastilete Grety, neziskovek, zesnuleho prezidenta, nebo treba demonstrantu na Letne. smilies/sad.gif
září 25, 2019 18:27
... : Kikinos
Ono toho je vice, co siris, Mikine po netu. Ta tvoje slusnost nabyva novych rozmeru:

"Ten vas Trump je stejne prase, jako byl Klema Gottwald. Roztoci kola petiletky za cenu uplne devastace zivotniho prostredi a po nem potopa. Komunisti a nackove kteri toho uchyla podporuji by si meli navzajem nafackovat."

Hlavne nenadavat, ze? Trump, a komunista?
září 25, 2019 18:30
... : Mikin4
A za svym nazorem si "Kikinosi" take stojim. Ovsem zkorumpovaneho oligarchu Trumpa jsem komunistou nenazval ani nahodou, takze priste bez lhani. smilies/wink.gif
Jinak - ja v diskusi na iDnes zadneho Kikinose nezaznamenal. Takze bud konecne chlap a muzeme si podiskutovat primo tam.
Jenze to vyzaduje alespon malinko osobni statecnosti. Diskutovat pod vlastnim jmenem a poslat redakci na dukaz kopii obcanky, nabo pasu. A to je pro anonymni trolly asi prilis... smilies/wink.gif
Plati i pro Deeres, ktera zde moje nazory z iDnes kopirovala uz nekolikrat.
září 25, 2019 19:19
... : Kikinos
Nelzi, lhari. Tohle jsi postoval pod nickem "jyr5ouih", dobre, ze jsi priznal autorstvi.
Opet dalsi lez o osobni statecnosti.
Diskuze s tebou, Mudrci z Jukonu (prezdivku znas, ze jo) je nemozna, viz vyse zkopirovany prispevek. Pochlub se, odkud odevsad te vyhnali :-).
září 25, 2019 19:54
... : NČ
No dyť o tom přesně píšu.
Věříš, že celé zařízení je civilní, tomu věříš jako faktu o kterym se nepochybuje.
Věříš, že před pár lety bylo odstaveno. To je fakt o kterym se nepochybuje.
A tak je to se vším. Stejně, jako zjevení Panny Marie je fakt, o kterym se nepochybuje.
A kdo pochybuje, je bolševik, komunista nebo kacíř.
Vlastně bych ti měl tvý jednoduchý a zcela bezpochybný "myšlení" závidět. Ale nezávidím, nejsem závistivej.
září 25, 2019 20:23
... : Mikin4
Musim te tajemny demone internetu zklamat, ale se jmenem Kikinos jsem se jeste nesetkal. Pokud chces pokracovat v diskusi a ty stranky nejsou cenzurovany, rad ti tam odpovim. Vazne.
Sem tu svou anonymni spinu netahej, neni to ostatne ani tema diskuse. Takze zde na Kudle, - sbohem a satecek. smilies/wink.gif
září 25, 2019 20:39
... : Kikinos
Jako obvykle - presne k tematu a k veci. Me nezklames nikdy.
září 25, 2019 20:47
... : Mikin4
Slepou viru mas ty, NČ. Ja mam narozdil od tebe nejake informace. Nejen z druhe ruky z University of Alaska, ale primo z kontaktu na byvaleho profesora te univerzity, znameho ceskeho welzlologa. No a potom na kamarada z let, kdy jsem jezdil se psim sprezenim, ktery primo v Gakone bydli. Ti me to vsechno nezavisle na sobe potvrdili. Takze by bylo dobre, kdyby sis z toho vzal ponauceni a nez zacnes zase opisovat nicim nepodlozene konspiracni teorie z komousskych webu si nejdriv overil fakta. (Za bolsevika, komunistu, nebo kacire jsem zde nikoho neoznacil)
Pokud se o celou vec zajimas vice, bude te mozna zajimat, ze cele zarizeni zacina v omezene mire opet pracovat a muzes lidi kteri na tom pracuji sam kontaktovat. Ja uz to jednou udelal a odpoved jsem dostal hned pristi den. Tady to mas:
-----------------------------------------
While we won’t be putting on an open house this year, we’re continuing to look for ways to bring HAARP research to the public. You’ll find a network of #UAFHAARP supporters on social media. Follow real-time developments with us on Twitter @UAFHAARP and @UAFGI and our Facebook pages. We encourage you to share the social media posts with your network so we can extend the conversation with a broader range of Alaskans and research stakeholders.
Thank you for your continued support. For further questions, please email Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny or call 907-474-1100.

září 25, 2019 21:14
... : d@niela
celý text Gretina proslovu:
Moje zpráva pro světové lídry zní: Budeme vás sledovat. Tohle je celé špatně. Neměla bych tu být. Měla bych být ve škole na druhé straně oceánu. Přesto ale od nás mladých žádáte naději. Jak se opovažujete? Svými prázdnými slovy jste mě připravili o dětství a o mé sny, přesto jsem jedna z těch šťastnějších.
Lidé trpí a umírají, celé ekosystémy kolabují. Jsme na začátku masového vymírání a jediné, o čem dokážete mluvit, jsou peníze a pohádky o věčném ekonomickém růstu. Jak se opovažujete? Po více než třicet let jsou zprávy vědy naprosto jasné. Jak se opovažujete i nadále od nich odhlížet a přijít s tvrzením, že toho děláte dost, i když potřebná politika a řešení jsou stále v nedohlednu? Říkáte, že nás slyšíte a že si uvědomujete vážnost situace, ale nehledě na to, jak jsem smutná a naštvaná, nechci tomu věřit. Kdybyste opravdu rozuměli situaci, a přesto byste i tak zklamávali ve svých činech, byli byste zlí. A tomu odmítám věřit.

Populární myšlenka snížit produkci emisí na polovinu během deseti let nám dává pouze padesátiprocentní šanci na to, že se země udrží pod hranicí nárůstu teploty o 1,5 stupně, čímž riskujeme spuštění nevratných řetězových reakcí, které lidstvo nebude moct kontrolovat. Padesát procent je možná pro vás přijatelných.
Tahle čísla ale nezahrnují přelomové okamžiky, většinu smyček zpětné vazby, dodatečné oteplování skryté za toxickým znečištěním ovzduší nebo aspekty rovnosti a spravedlnosti v oblasti klimatu.
Spoléhají se také na mou generaci, která má ovzduší zbavit stovek miliard tun vámi vyprodukovaného oxidu uhličitého za pomocí technologií, které téměř neexistují. Takže jednoduše pro nás není padesátiprocentní risk přijatelný, protože jsme to my, kdo bude muset žít s následky.

Abychom měli 67procentní šanci zůstat pod hranicí oteplení planety o 1,5 stupně, zbývalo světu k 1. lednu 2018 podle nejlepších odhadů Mezinárodního panelu pro změnu klimatu (IPCC) 420 gigatun oxidu uhličitého, který můžeme vypustit do atmosféry. Dnes už nám zbývá méně než 350 gigatun. Jak se opovažujete předstírat, že se to vyřeší jako obvykle jen pomocí byznysu a nějakých technických řešení?

Při současné míře produkce emisí bude zbývající limit oxidu uhličitého kompletně vyčerpaný během méně než osmi a půl let.

Dnes se tu ale v souladu s těmito hodnotami nedozvíme žádná řešení nebo plány, protože tato čísla jsou až moc nepříjemná. A vy pořád nejste dostatečně zralí na to, abyste řekli, jak je to doopravdy. Zklamáváte nás. Ale mladí lidé začínají chápat vaši zradu. Upírají se na vás zraky budoucích generací. A pokud se rozhodnete zklamat, tak vám říkám, že my vám to nikdy nezapomeneme. Nedovolíme, aby vám to prošlo. Tady a teď je ta chvíle, abychom stanovili meze. Svět se probouzí a změna přichází, ať se vám to líbí, nebo ne.


ano, takhle se vyjadřuje šestnáctiletá...

září 25, 2019 23:02
... : Mikin4
Nojo, bez te agresivity by to bylo asi ucinnejsi. Me se libil ten jeji prvni projev, kdy prakticky jen rekla "verte vedcum, tady je zprava".
Zajimavy clanek do pranice jsem objevil zde:
https://monikalefay.cz/greta-thunberg-jako-lakmusovy-papirek-ceskeho-buranismu/? fbclid=IwAR3S5bXjDx1q_qgEfDYkb63tEZvi_5YNIYPGz99_Cdp6Eo EvnDlcZERh_uk
září 26, 2019 05:44
... : ketrin
V mediálním věku, když chcete něco sdělit, aby si vás někdo vůbec všimnul, musíte šokovat, a to se Grétě povedlo. Přitáhla pozornost k problému, který zkrátka existuje, aspoň na tom se snad shodneme.Chtěla bych vidět všecky ty kritiky na jejím místě na těch celosvětových fórech, jestli by ze sebe vůbec něco vymáčkli.

A jinak k tématu - jako vždy vtipný a přesný Petr Kukal:

Když stárneš stále rychleji
a Tvůj svět zaniká,
když v hlavě místo nadějí
ti bují panika,
když už Ti dlouho nestojí
a dávno nejsi šéf
a užíráš se obojím
a sytíš tím svůj hněv
a když už nemáš z čeho brát
než z bílých mužských spolků,
ještě vždy můžeš poplivat
šestnáctiletou holku.
září 26, 2019 06:40
... : *deeres*
Vždycky je dobrý se podívat, co se za tím schovává. "Klimatický alarmismus" - fanatická hysterie, místo organizovaných a schůdných řešení.Jak prosté, na všem se dá vydělat a zelená lobby, na tom se dá setsakra se napakovat.
Klimatický alarmismus je v tomto ohledu vlastně geniální tah. Zatím nejvyšší level. Vždyť kdo by nechtěl zachránit planetu. Jen si na něj ukažme. Dá se pod to schovat všechno. V zájmu „záchrany planety“ to zasahuje do všech oblastí našich životů. Jídlo, pití, bydlení, oblečení, doprava, práce, škola, daně, odvody, koníčky, zábava, ale i vyvlastňování a novodobé znárodňování, kdyby snad soukromoprávní vlastníci měli jiný názor, nebo použití síly a vynucení si akceptace legalizace nelegální migrace. Když zachraňujete svět, tak prostě létají třísky.
František Matějka

Přečtěte si to celé:
https://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A190819_724967_blogidnes
Nevynechte příspěvky, kde se proti autorovi vymezují. Celkem oprávněně, protože opravdu přírodu devastujeme, ale autor má pravdu v tom, že hysterií a pakováním se na tom, že strašíme lidi, se nic podstatného nezmění.
Čeho asi tak ta Greta a lidé, co jí postrkují chtějí dosáhnout. Změny světového řádu, nejlépe nějakou celosvětovou diktaturu? Zákazy a omezení,daně z přepychu. Přepych bude letenka, auto na benzin, nebo naftu, přepych bude jíst maso...... Dotkne se to nás všech, budeme to my všichni, komu se sáhne na jeho životní standard, který bereme jako samozřejmost.
září 26, 2019 08:36
... : NČ
No, tak taková chvilka poezie, to je skutečně sqost. Skoro jako poezie umělce Bango.
září 26, 2019 08:39
... : kyttka
Ketrin, taky mám pana magistra ráda, ráda ho čtu.
září 26, 2019 08:52
... : Iris
Ketrin - Kukalova říkanka je naprosto výstižná a krutě pravdivá, skvělé smilies/wink.gif

Chtěla jsem se ještě zamyslet nad tím, jak by to asi vypadalo, kdybych se k něčemu důležitému vyjadřovala ve svých šestnácti, kdy se mnou cloumalo všechno jinak - emoce, jiná energie, jiné zkušenosti. Také mám teď jako starší osoba pocit, že to s emocemi malinko přehnala, ale kdoví, jestli by mnozí kritici Grety mluvili v OSN s lepším přednesem. smilies/wink.gif
Zdali, až tam promluví někdo z nás nebo našich dětí, bude mít takový ohlas a postaví tolik lidí na světě do latě, ať už v dobrém nebo zlém. Možná to někdo z nás dokáže lépe a ve správnou chvíli.
Jenže vtip je právě v tom "...kdyby, jestli, zdali, až, možná...".
září 26, 2019 08:53
... : Iris
Deeres

.....opravdu přírodu devastujeme, ale autor má pravdu v tom, že hysterií a pakováním se na tom, že strašíme lidi, se nic podstatného nezmění.


A čím tedy? Škoda, že pánbůh slíbil, že druhou potopu světa s pořádným výplachem všeho sajrajtu už nezorganizuje. Tak snad si ta naše planeta s námi poradí sama. Jako matka a budoucí babička z těchto svých slov veselá nejsem.
září 26, 2019 08:56
... : Iris
A z dnešního tisku:

Teatrální, hysterická, agresivní řeč k diskusi nevede, opřel se Babiš v OSN do Grety


...tak určitě.
září 26, 2019 09:00
... : kyttka
Iris, koukala jsem před chvilkou na jednání sněmovny. Někdo, s prominutím, žere, někdo vypráví stranickým kolegům vtipy, někdo si hraje s mobilem, pořád tam někdo courá sem a tam, a u řečnického pultu se někdo snaží něco říct. Já být na jeho místě, tak asi řvu jako Gréta, 40 nebo 16, ono je to jedno.

září 26, 2019 09:03
... : Iris
Kyttko, zejména ta nepřehlédnutelná paní ministryně, která je stále v záběru, se v tom mobilu hrabe až ostentativně, a to vždy, když jde řeč, která jí asi neimponuje. Kdybych v tu chvíli mluvila a přitom ji vnímala, asi bych jí vyrazila ten mobil z pazour, 60 nebo 16, to je fuk smilies/grin.gif
září 26, 2019 09:08
... : kyttka
Iris, jo, ta paní ministryně je na pěst. Jsem ráda, že moji oblíbení poslanci tam způsobně sedí a poslouchají.
září 26, 2019 09:19
... : NČ
Tak tady čtu, že pan magistr je mistr. Jo, mistr tak na úrovni strejců, samozvaných svatebních otrapů, kteří si vezmou slovo a neskutečně votravujou celou společnost svejma rýmovanejma říkankama. Hosti mu ze slušnosti, a z vděčnosti, že už skončil, zatleskaj a on, posílen úspěchem, dá si panáka a přednese další svůj uměleckej výtvor.
Tohohle, tady citovanýho, umělce neznám, ale doporučil bych mu, ať to nedělá, když to neumí. Jestli má nutkavou potřebu, vyjádřit pohrdání nositelama jiných názorů, samozřejmě i mnou, nic proti tomu! Ale nechť to, probůh(!!!!), dělá slovama, tak jak mu zobák narost a nefušuje zoufale neuměle a trapně do oblasti, která mu bude nadosmrti uzavřená.
V zemi takových Velikánů, jako, namátkou, Nezval, Seifert, Suchý, Nohavica, …, jsou tihle zoufalci skutečně jen k upřímnýmu chechotu.
září 26, 2019 09:34
... : *deeres*
Iris
A čím tedy?

Každý by měl především začít od sebe. Uvědoměním si, čím právě on přírodu devastuje a čím by mohl pomoci. Léta jsem chodila do spolku a všichi spolkaři už před desítkami let se snažili něco dělat, kdyby to jenom byla taková blbost, jako vzít gumové rukavice a pytel a jít uklízet do lesa, nebo vyčistit studánku. Vidíme, jak mizí orná půda, stěžujeme si na někdejší meliorace a scelování polí. Ale jeden každý, kdo má zahradu, tak má vyholený trávník až na drn, vykácené ovocné stromy, na zahradě bazén a trampolínu, ale nezapomene si v lednu dojet autem do supermarketu pro jahody kdovíodkud. Když jsem se sem nastěhovala, tak jsem tu byla jediná, kdo se snažil osazovat okolí kolem baráku, pořád jsem tu jediná, kdo krmí ptáky a poskytuje jim ve vedrech vodu a výsadby zalévá dešťovkou. Ze začátku tu na mne všichni koukali jako na cvoka, co chodí se psy ven a uklízí cesty. Teď alespoň pejskaři dbají o to, abychom se tu netopili v odpadcích a psích výkalech. Nikdy není pozdě začít od sebe, omezit spotřebu plastu, neplácat elektřinu, nekupovat potraviny, které nespotřebujeme a posléze vyhodíme, nekupovat jakékoliv nové věci, jenom proto, že už nejsou módní, ale přesto pořád dobře slouží. Nepodporovat nákup ovoce a zeleniny, všeobecně potravin, převážených přes celý kontinent, stačí si dojít na nějaký trh, nebo k místnímu dodavateli. Připlatit si raději za kvalitní spotřebiče s nízkou spotřebou el.energie a slušnou výdrží, nikoliv nekvalitní čínský šunt.
A to pořád ještě se nemusíš bát, že tím položíš kapitalismus, který je založen na výrobě a spotřebě. smilies/grin.gif
září 26, 2019 09:40
... : mia I
deeres s těmi bazény to je děs, když se člověk podívá na letecké mapy, tak jsme země bazénová. A to i u nás , kde žiji, v kraji rybníků. Bazénová a plastová. Když jsem tu před pár lety psala, že kupuju šťávu ve sklenicích, tak jsem sklidila posměch. Igelitky nepoužívám nebo sporadicky. Další věc sušičky prádla - za mě naprosto zbytečný plýtvání elektřinou, pokud je možnost použít zahradu se šńůrami. A co se úklidu týče, zrovna v pondělí jsem uklízela na obecním, zdarma, vozili kukuřici na siláž, to to lítalo z vleků. Ale ty obrovské, těžké kolosy, to musí půdu udusat neskutečně. Pak se divíme, že je sucho. Nedávno mě chytl šupanec cestou do města a když jsem se vracela , tak pod lánem byla vodní laguna, všechno steklo. Bodejť by ne. K té Grétě nemám co napsat, to jde mimo mě.

Jinak básníka Kukala neznám, vygooglila jsem si , je nebo byl mluvčím FF UK a "prošel mnoha zaměstnáními", to je docela vypovídající informace. Ono dnes se cení, když má člověk zkušenosti z více zaměstnání, ale zase čeho je moc...
září 26, 2019 10:06
... : mia I
co se týče vyhazování potravin, to si vůbec nedokážu představit vyhodit jídlo do popelnice. To by se mělo stávat jen výjimečně.
září 26, 2019 10:08
... : Iris
Každý by měl začít především u sebe....

deeres - dobře, Ty to děláš, mia to dělá, já také. A dál?
Přestože máš pravdu, jsou to jen slova, která se současným stavem planety nic nezmůžou, to musíš cítit sama. Co uděláš s těmi ostatními, natvrdlými a blbými? I ta Greta to ví a nehodlá jen tak pouštět profláklá slovíčka jako prdy do větru.
září 26, 2019 10:19
... : Iris
NČ - že tě tak rozčílila jedna rýmovačka, která se vůbec netváří jako báseň, ale vznikla v jedné debatě pro pobavení ? Tebe, který by zrušil mnohá divadla, chrámovou hudbnu, blbé filmy a další krávoviny, protože k ničemu neslouží? Není to tím, že ta rýmovačka na nás mnohé tady sedí jako pr*el na hrnec?
září 26, 2019 10:23
... : kyttka
Mio, tak jasně, že jeho básničky znát nemusíš. A těch jeho mnoho zaměstnání, asi ne málo lidí dělá třeba 2 práce najednou. Ale opravdu píše hezky, třeba na to někdy narazíš. Mimochodem spolupracoval i na slabikáři a učebnici češtiny. Asi úplně blbej nebude.
září 26, 2019 10:30
... : mia I
Iris tak třeba v Německu jsou plastové láhve zálohované. Když mi to děti říkaly, tak mi to zprvu přišlo blbý. Ale jen do chvíle než jsem viděla jejich a naše "pangejty" u silnic. Ono je vůbec odporný co kolem silnic a na přilehlých polích létá mikroteňáků a plastovek. Zavedla bych to i tady, myslím onen výkup plastovek. Je to sice takový nešikovný, pracný, střádat je a vozit zpátky do obchodu, plastový kontejner je blíž, ale možná by se vyplatilo. Vem si kolik lidí s nimi zatápí (!!) nebo je pohodí, kde jim zrovna vypadnou z ruky.

Teď mi přišel liebesbrief od dodavatele elektřiny, zase od listopadu zdražují. Ale není se co divit, přibývá spotřebičů na elektřinu, třeba kolik kanceláří má dnes klimatizace. Letos je plno dřeva z kůrovcových kalamit, možnost si udělat samovýrobu. Já třeba už třetí sezonu spotřebuji jen 10 q uhlí, zbytek topím dřevem. Nakupuji v sekáči, často i značkové věci ještě s visačkou. Víc asi dělat nemohu. Vždycky tu budou lidé , kterým tohle bude cizí.
září 26, 2019 10:32
... : mia I
a ještě jeden mor moderní doby - pampersky. Beru to u starých lidí s inkontinencí, beru to u dětí na cestování. Ale když slyším maminky dvouletých dětí, jak nemohou vyjít s penězi a musí kupovat dvouletému děcku plenky... Dříve vlály všude plenky, vědělo se, kde je zrovna miminko. Když bylo plen zkraje víc, tak se vyvařily, když už se nemusely vyvařovat přihodilo se k plenkám světlé prádlo, takže ani argument o vyšších nákladech na vodu a plýtvání vodou neobstojí.
září 26, 2019 10:45
... : Iris
mio, souhlasím, ale co dál? Co s tím uděláš? Tady jsou to jen - bohužel - plané řeči, které nic nerozjedou. Nebo s těmi myšlenkami zkusíš promluvit v OSN?
Debata je tady o té zvláštní holce, která to v OSN zkusila, ne o našem rozčarování z toho, jak se dnes u nás díky mladým plýtvá.
září 26, 2019 10:51
... : mia I
reagovala jsem Iris na komentář deeres v 9.40. Kdybych chtěla psát k té žábě zapojila bych se do diskuze dřív. O ní psát nebudu, já ji nesleduji.
září 26, 2019 10:57
... : *deeres*
Iris
Co uděláš s těmi ostatními, natvrdlými a blbými?


Vždycky je možnost začít od toho, co zmohu já. Do obecních zastupitelstev volit jenom lidi, které známe a o kterých víme, že se za jidášský peníz nedopustí nějaké sviňárny. Už jsem o tom psala, OÚ mají povinnost uveřejňovat svoje záměry na úřední desce. Ve spolku jsme prostě radnici hlídali, abychom jim včas jejich kulišárny zarazili. Tak se potom nemůže stát, že po čase budete protestovat, že někdo ve vaší obci, v blízkosti vašeho obydlí obchoduje s chudobou ve formě gheta pro sociálně nepřizpůsobilé, nebo zařídí skládku, ze které má on a nikoliv vy.
Všeobecně, než půjdu k volbám, tak se budu zajímat, nikoliv o volební sliby, ale o to, co je to za člověka a s kým se kamarádí. Ale ono je mnohem jednodušší na všechno se vykašlat, ono si to nějak sedne a potom zpětně nadávat a demonstrovat. Když to budeme dělat všichni, tak se pak nestane, že někdo nenápadně změní plán rozvoje a za pár šupů koupí již ne ornou půdu, kterou zabetonuje a postaví na ní další monstrum z vlnitého plechu a sklady pro celou Evropu a náklaďáky nám pak budou brázdit silnice hned za barákem. Je jedno, na kterou stranu vyjedete z Prahy některou z výpadovek, podle dálnic jsou už plechárny v celých Středních Čechách a pořád vznikají další.Kde nejsou sklady, tak jsou alespoň rozsáhlé plochy fotovoltaiky. Už se lobuje za další průser, za biometanové stanice. A pak tu máme ještě větrné elektrárny ( hlučnost provozu, stroboskopický efekt, rušení příjmu rádia, televize a mobilních telefonů, narušování krajinného rázu, ohrožování přírody, především ptáků, drahý provoz, nákladná likvidace, dotovaná energie, nedostatečné využití – málo větrů, hubení hmyzu a gilotiny ptáků).
Ze všeho mám pocit, že zatímní akce za zelenou energii jsou kontraproduktivní, příroda si možná dá načas, ale nakonec nám stejně za ta nedomyšlená opatření někde jinde vlepí pořádnou facku.
září 26, 2019 11:05
... : Iris
mio - aha, no jo smilies/wink.gif - takže jako vždy, promiň.
Vyjadřuješ se k něčemu, co vlastně nesleduješ.
Celá tahle debata je o té žábě.
září 26, 2019 11:06
... : mia I
Iris já se nevyjadřuji k tomu, co nesleduji, to byl od Tebe zbytečný šťouch. Já jsem reagovala na deeres 9.40 hod., čím člověk může pomoci sám, čím může začít u sebe, co se mi nelíbí. Bylo to asi dost blbé, neměla jsem se zapojovat, že? Příště si dám přes ruku. smilies/wink.gif
září 26, 2019 11:17
... : Iris
Mio, šťouchla jsem si v tomhle ohledu už podruhé, možná to dříve zapadlo. Celkem často se vyjadřuješ k věcem veřejným, abys pak na konec připsala, že se o to sice moc konkrétně nezajímáš, tak moc podrobně o nich nečteš a tak moc o věci nevíš, ale máš k tomu co říct.....Každý máme něco, proto Tě nepřestanu mít ráda, nakonec psalas věci, se kterými samozřejmě lze souhlasit. smilies/wink.gif
září 26, 2019 11:25
... : miaaaa
jj. Víš Iris já mám jiný okruh zájmů a taky inklinuji víc k lidem, kteří konkrétně, bez pozérství něco dělají. Teď jsem se seznámila s jedním super člověkem, který zdarma a zcela za své opravuje léta na Šumavě zdevastované kříže a boží muka. A to je mu přes osmdesát let. Při tom nádherně fotí Šumavu, teď bude mít vernisáž a moc si přeju mít opravené auto, abych se té vernisáže zúčastnila. Tohle jsou lidé , kteří jsou mým šálkem čaje, ne ti, kteří konají jen pusou. A druhá věc je, že jsem po smrti manžela zůstala sama a spoustu věcí, které dělal on , dělám já. Dům , zahrada, zelenina, drůbež. Pak není čas sledovat politiku, ekologické aktivistky atd. chce to taky čas . Teď když tu píšu, píšu zároveň něco, za co získám honorář. Nemám žádného sponzora a můj příjem dostačuje jen na základní výdaje. Každý výdaj navíc beru z úspor a ty nejsou nekonečné.. Takže tak.
září 26, 2019 11:37
... : ketrin
No jo, potrefený NČ se ozval.
Jeho doporučení panu Kukalovi zhruba odpovídá situaci, jako kdyby zde zmiňovaná Anička Dajdou radila Plácidu Domingovi, jak má zpívat.
smilies/grin.gif
btw. jak správně pochopila Iris, není a nemá to být báseň, ale pouhý tweet.
září 26, 2019 11:40
... : Iris
mio, určitě jsem se Tě nechtěla hodně dotknout, i když jsem si šťouchla. Tvoje aktivity sleduji a obdivuji, Tvé články čtu, i když to tak nevypadá. Už jednou jsem Ti právě psala, že nejsi ale jediná, kdo se angažuje na lokální úrovni, takových je nás hodně, ale je třeba mít i společné velké cíle. K úplnému ozdravení společnosti to zřejmě nestačí. A tahle debata jde dokonce dál a výš - jedná se o naší planetu a zatím se o ní jedná hlavně tou pusou.
Jde o to, jak to zavnímají ti, kteří mají páky k tomu, aby činili víc.

A ještě i pro Deeres - v naší obci volím uváženě a dobře, pokud jde o ekologii a správné plánování, jsme na tom velmi dobře. Naše město získalo i nějakou cenu, teď nevím přesně název - za třídění odpadů a nakládání s nimi. Už dvakrát nám zlevnili poplatky za odvoz odpadu - považ, to není tak časté. A lidé jsou motivováni. Na všech autobusových a vlakových zastávkách i jinde ve městě máme třídící "trojkoše" na tříděný odpad. Město je krásné a kvete, řekla bych, že to má dopad zpětně i na myšlení lidí v něm. Dokonce i naši nepřizpůsobiví jsou vychovanější, než v okolí. Nicméně, včera třeba za mne promluvil v OSN ten, kterého jsem nevolila, se kterým nesouhlasím a neudělám s tím nic.

Ale to je jen takové naše plkání, to nejde k jádru věci. Jen pokec.
září 26, 2019 11:51
... : NČ
Jen krátce pro Káču: Zbytečně se namáháš. Mě může urazit jen inteligent.
září 26, 2019 12:33
... : Mikin4
Ja videl Gretu v poradu Travora Noah. A holka odpovidala dobre, logicky, se smyslem pro humor a navic perfektni anglictinou. Ti kteri lide kreri ji z internetove anonymity s takovou zlobou nadavaji se zdaji byt z presne opacneho testa, takze Mr. Magistr Kukal trefil do cerneho. smilies/smiley.gif
V internetovych diskusich staci zminka o elektrickch autech a nestastnik ktery je pochvali je utlucen vykriky o tom, ze ty auta jsou draha a maji vyfuk v komine uhelne elektrarny. Hned dalsi clanek je o vetrnych nebo jadernych elektrarnach ktere komin nemaji, ale ti stejni chytraci vam nevybiravimy slovy vysvetli, proc je i to spatne.
Pritom treba v Norsku jezdi na elektrinu polovina uz aut, protoze jejich majitele si spocitali, ze se jim ty naklady nakonec vrati diky tomu, ze je elektrina levnejsi nez benzin. Me se naklady ktere jsem dal do elektrickeho pickupu uz vratily, protoze muj "benzin" ktery prichazi po dratech z vodni elektrarny nestoji $1.60 / litr, ale pouhych 60 centu / litr.
Kdyz jsem byl naposled v Cesku, sebral jsem na ulici velky kus papundeklu a zacal ho cpat do prislusneho kontejneru. Maminka me udivene rekla, ze "to tady lidi nedelaji". Ze zdejsi diskuse vidim, ze to nekteri delaji a jsem tomu rad. smilies/smiley.gif
září 26, 2019 13:51
... : *deeres*
Mikine, buď si vymýšlíš ty, nebo maminka.V třídění odpadu v EU jsme na druhém místě za Belgičany.
Že ty máš auto na elektrický pohon je fajn, ale čím se ta auta budou napájet, až to tak budou mít všichni? Elektřina na stromě neroste, snad jedině, že si každý doma zavede fotovoltaiku, bude nabíjet doma a auta budou mít další alternativní zdroj.

Elektromobil je provozně čistější i levnější varianta, ale ne tak výrazně, jak by si fanoušci elektrických vozidel přáli. Velmi často propíranou otázkou je dnes ale také to, kolik elektráren budeme muset vystavět pro další elektromobily, které se vyrobí a které bude třeba nějak nabíjet. Opravdu to budou desítky, ne-li stovky dalších Temelínů?
https://www.svetmobilne.cz/elektromobily-kolik-potrebuji-temelinu/4808
září 26, 2019 16:06
... : Mikin4
Deeres, nevymysli si nikdo. Ale pokud se maminka mylila, je to velice dobre. On je u tech kontejneru o kterych mluvim uz par let dost velkej svincik, ale ja myslim ze to bude hlavne odvozem.
Elektricka auta muzou podle me byt velice vyznamna cast ochrany prirody. Vyroba elektriny ve velkem bude vzdycky ekologictejsi nez miliony malych spalovacich motoru. No a kde ty dalsi gigawatty vzit, jak je vzit a zda jsou nutne, o tom pise NČ jinem clanku. Nebudu mu zde lezt do zeli.
Psal jsem o tom, protoze v ceskych internetovych diskusich jsou elektromobily asi tak "popularni", jako Greta. Pritom ti lide vetsinou nevi o cem mluvi a jen opisuji jeden od druheho.
září 26, 2019 22:01
... : Petr Sysala
jen technická. Fotovoltaika má účinnost cca 15 až 17 procent. Kam mizí zbytek dopadené energie milé děti? No mizí zpět do prostoru jako teplo! Takže soláry rovná se velmi výkonné topení! Proč to elektromobilistům a ekoteroristům neva?
září 27, 2019 08:24
... : *deeres*
Ano, Češi jsou blbci, chytří jsou jenom ti z Yukonu.
Ta elektřina pro elektromobily se také musí nějak vyrobit, na tom se určitě shodneme a ona to není vždycky ta zelená energie. Pokud se nabije baterie elektromotoru z běžné zásuvky,určitě nejde o nulové emise. Je to jenom takový přímotop na kolečkách. Protože se pořád elektřina vyrábí z fosilních paliv.
Zatím mají elektromobily docela potíže, deklarovaný dojezd neodpovídá a při napájení jsou slušné ztráty,využitelnost 73%. Dalším zajímavým bodem jsou dotace na nákup a další výhody poskytované státem na provoz, takže těm, co budou "ekologičtější", to zaplatíme v daních. U nás zatím ne, ale my ani nemáme dostatek nabíjecích stanic, elektromobil bys nakonec mohl použít pouze jako šlapací autíčko.
Volkswagen a Deustsche Post musí řešit problém s jedovatými těžkými kovy, které jsou přítomny právě v jejich elektromobilech.Pochybení se netýká jen čístě elektrických modelů Volkswagenu, ale i plug-in hybridů Porsche či Audi. Nissanu Leaf se přehřívají baterie. Na koupi Tesly se i dva roky čeká.To jen tak, co jsem někde zachytila a Tesla prý po dvou letech provozu rezne.
Norsko řeší problém s velkým množstvím elektromobilů:
https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/norsko-resi-problem-prilis-mnoho-elektromobilu-1030343


září 27, 2019 08:27
... : *deeres*
Spletla jsem to,nerezne Tesla , ale od Nissanu Leaf, kde je nedostatečná galvanizace karoserie, špatně chráněné sváry. :-
září 27, 2019 08:38
... : Mikin4
No, elektrina se vyrabi jak z fosilnich paliv, tak ve vodnich, jadernych, vetrnych a solarnich elektrarnach. Benzinove nebo naftove auto jezdi vyhradne na fosilni paliva. Pokud maji elektricka auta vyuzitelnost 73%, je to oproti benzinakum porad jeste bomba. Prakticke jsou elektromobily zatim jen pro majitele domku nebo lidi, kteri maji zaplacene misto v nejake garazi, kde mohou mit vlastni nabijecku. Dobijecich stanic je zatim opravdu malo a budou se muset stavet. Ale to se benzinove pumpy musely stavet take. Prvni automobily tankovaly v lekarnach. smilies/smiley.gif
Pokud ma Nissan Leaf spatne chranene svary, tak to nema nic spolecneho s tim, ze jezdi na elektriku.
No a co se fotovoltaiky tyce, tech 15 az 17% ucinnosti neni tak spatne. Kdyz dopadnou slunecni paprsky na strechu, na travnik, ci na hlavu nejakeho mudrce, nevyrobi se elektrina vubec.
září 27, 2019 15:17
... : Kikinos
https://youtu.be/FN7r0Rr1Qyc

Zpívej Mudrci z Jukonu a doufej, že tě sluneční paprsky osvítí.
Zde i verze pro tebe, jelikož jazyk anglický tvým přítelem rozhodně není.

https://www.youtube.com/watch?v=lv0jav4lNsk

září 27, 2019 17:19
... : Mikin4
"Šílená, nemocná aktivistka..."
Takhle a podobne reagoval na Gretin projev jakysi pan Skopecka z ODS:

A takhle pan Kalousek:
"Pamatuji si v OSN mnoho projevů zástupců hnusných diktatur a zrůd, které podporovaly mezinárodní terorismus a vraždění. Nikdy jsem ale po těch projevech neslyšel nikoho z ODS takhle vyvádět. To vás tahle dívka děsí víc než oni? Pokud vidíte hlavního nepřítele v ní, je to zlé..."
září 27, 2019 22:05
... : NČ
Šílená nemocná aktivistka nikoho neděsí. Spíš je každýmu úplně u ***ele. Jen vzbuzuje úžas, co všechno je ještě možný.
Prostě se nám Míra zase vožral, což je prakticky imrvére (česky - furt).
září 28, 2019 06:34
... : Mikin4
No, kdy jim u te zadni casti tela opravdu byla, tak by denodenne tak nebesnili. smilies/wink.gif
A co se alkoholismu tyce, s tim ma spise problemy jeden mnohem vyse postaveny ustavni cinitel.
září 28, 2019 07:33
... : *deeres*
A proto bude nová daň na uhlík, Němci nám to dají sežrat až zezelenáme. Zdraží se následně všechno.
Pěkně holky hřadujou:
https://im.tiscali.cz/press/2019/09/27/1097185-profimedia-0472774061greta-angela-653x367.jpg


To se dalo čekat, co z toho vyleze, žádné nové opravdu fungující technologie, ale zelená diktatura.

září 28, 2019 09:30
... : NČ
Však ona už nám Gréta ty molekuly CO2 spočítá do mrtě. Vidí každou, žádná jí neunikne!
září 28, 2019 19:43
... : Kikinos
Oslíku Mikine, dnes budeš mít báječný den. Po probuzení se nažereš, zahýkáš si, a pak navštívíš svá oblíbená místa, kde se pod svými nesčetnými nicky všude vyser*š. IÁ.
září 28, 2019 23:26
... : Mikin4
Tož nevim Deeres, diktaturu jsme zazili. Ti uplne nejstarsi dokonce dve diktatury. Ale nazyvat diktaturou i snahu o zachranu zivotniho prostredi ? :-
září 29, 2019 14:33
... : *deeres*
Ta údajná záchrana se ale sestává z nedomyšlených blbostí, které dostáváme nařízené.
Praha zavedla modré zóny, aby jim tam venkovští neparkovali, když přijedou do Prahy do práce. Jenže "zapomněla" na odstavná parkoviště. Přechod na elektromobily, to je podobný pokus. Všichni si je budou nakonec muset koupit, ale nabíjecí stanici nenajdou, protože nejsou pro všechny. A nám to položí automobilový průmysl.
A i ty úžasné větrné elektrárny, které nás měli spasit,tak kromě všech zatím známých negativ, tak jsou v podezření, že právě ony způsobují nežádoucí klimatické změny.
https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/pad-ekologicke-modly-vetrne-elektrarny-vyvolavaji-zmenu-klimatu-153472
Asi by se mělo začít odjinud. Nevím, proč bychom museli mít ovoce a zeleninu nikoliv v sezóně, ale tahat je přes celé kontinenty celoročně. Nevím, proč by se měla vybíjet stáda, když člověk je odjakživa masožravý a celá staletí to fungovalo tak,že se nehnojilo chemií, ale do půdy se vracel hnůj. Byl to přírodní koloběh, který celá staletí fungoval. Ale dneska budeme všichni vegetariáni, budeme jíst zeleninu a ovoce, bez obsahu vitamínů a minerálních látek, jídlo uměle vyhnané, jenom takové amarouny.
září 29, 2019 17:01
... : Mikin4
Na elektromobily prechazi treba Volkswagen na zaklade expertiz svych odborniku. Ovsem dokud nebude dost nabijecich stanic, bude se to sirit pomalu. I o vsem ostatnim rozhoduje trh. Treba v dovozu zeleniny. Ke zrani nahnilych brambor jake jsme poznali za komousu se nikdo asi vratit chtit nebude. Ale jiste - vsechno jde delat rozumne a alespon trochu usmernovat pomoci zdaneni, nebo naopak zvyhodneni. Vsak se to take dela - zrovna v pripade mnohem cistejsich elektroaut.
Hovorit v takovem pripade o diktature je silne prehnane.
září 29, 2019 20:36
... : Míša šíša
Já jsem teda za komunistů žádné
nahnilé brambory nejedla.
To jsou zase bludy!!
Naopak - brambory byly žluťounké
a narozdíl od těch dnešních měly
chuť.
září 30, 2019 07:43
... : Petr Sysala
Takže vyrábět elektřinu s účinností klasické, EU zakázané, žárovky je v pořádku. Že se při tom generuje gigantické množství tepla, přispívajícího ke globálnímu oteplení je, jak vidím, v pořádku.

Bohužel nemám v hlavě dostatečně naexkrementováno, abych to poslušně, v souladu s ideologicko-stranicky linií pochopil a souhlasně tajtrlíkoval, jako někteří zde ...
září 30, 2019 08:23
... : NČ
On mi ten elektromobyl připadá tak trochu stejně, jako kdybych si nechtěl doma v kuchyni kadit a smrdět a chodil s tím na ulici před barák, kde už na to mají metaři patřičnou mechanizaci. Že je to zas*aný před barákem, to mi neva, ve velkym se to odklidí snadnějc a hlavně, že to nemám na podlaze v kuchyni, kde zrovna smažím řízky.
září 30, 2019 11:28
... : NČ
Nahnilý brambory, to je zase další scifi z jukónu, jako ostatně kvanta dosavadních žvástů.
Ale oni to třeba doma tak skutečně měli, ze sklepa, kde měli pytel dva roky. Tím se ovšem nikdo nemůže divit emigraci. Já bych to taky nežral!
září 30, 2019 11:34
... : *deeres*
Za komoušů jsme neměli žádné kvalitní potraviny, jenom kyselý jogurt a shnilé brambory, alespoň podle pamětníka z Jůkonu. Já si pamatuji něco jiného. Skvělé brambory jsme měli celou zimu ve sklepě, stejně tak, jako jablka. Kožeňáky a zvonkové, vydržely nejdéle. Obojí jsme měli až do nové úrody brambor a letních jablek.
Protože nic nebylo tehdy k jídlu, tak kdykoliv je v Lidlu "Retro týden, kdy jsou k dostání potraviny vyráběné podle starých ČSN, tak mizí z pultů, jak pára nad hrncem. Čajovka, játrový salám, Gothaj, Eskymo, máslo z pasterované smetany v papírovém pergamenu, Salko a Pikao, Tatra - zahuštěná neslazená smetana,citronová Babeta, Makovník, originál Indulona, Alpa francovka a kdysi vyráběné šampony, do kterých nejsou přidávány chemické esence, Namo a Merkur.......
Co se týká brambor, tak jsem si dvě kila, mimo jiné objednala z Košíku. Přivezli brambory, radost se na ně podívat. Jak jsem je začala loupat, tak všechny měly pod slupkou černé skvrny a smrděly.
září 30, 2019 12:06
... : Mikin4
Tak znovu, pane Sysala: pokud slunecni paprsky dopadnou na solarni panel a 17% energie se premeni v energii elektrickou, je to o 17% vice elektriny nez v pripade paprsku, ktere dopadnou na vasi hlavu. Vase hlava tedy otepluje zivotni prostredi o 17% vice nez solarni panel. Doporucuji alobalovou cepicku, ta pomuze i proti chemtrails.
září 30, 2019 12:57
... : *deeres*
Ty máš elektromobil, tak je to skvělé. Asi by to chtělo doplnit vzdělání.
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/alternativni-pohony/r~3e6574a6dab211e9b259ac1f6b220ee8/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Takže odstavíme současná auta - první ztráta, vyrobíme zcela nové - další náklady a pořídíme za nehoráznou cenu nové elektromobily, které nebudeme mít , kde nabíjet a pokud náhodou ano, tak si na to zrovna Němci vezmou přebytečnou energii třeba z Bogatyně. Ale jádro je fuj!
září 30, 2019 13:29
... : *deeres*
Největší čudilové jsou Poláci, ale i Němci nejsou zrovna vzorňáky:

https://legacy.blisty.cz/img/-14346.jpg?id=-14346&size=1000&mc=ffffff&mg=0&cp=
září 30, 2019 13:31
... : Mikin4
To je hezka diskuse, jako za starejch casu. smilies/smiley.gif
My meli stesti, ze primo pred barakem byla prodejna Ovoce Zelenina. V te se daly oba zminene druhy potravin skutecne na podzim nakoupit. Na podzim. Zbytek roku vetsinou jen brambory a jablka dosti drsne kvality.
Me babicka pokazde kdyz videla ze lide cekaji ve fronte hnala, at si jdu do te fronty taky stoupnout. Po case me ale vystridala, protoze maleho kluka by nerudna baba co tam prodavala zarucene okradla. Jednou jsem totiz prinesl brambory ktere byly nejen shnile, ale navic smichane s hlinou a kamenim.
Dneska je tam Vecerka, kam chodim docela rad. Majitele pozdravim v jeho rodne reci "sin cháo" a bez cekani a fronty si vyberu z nabidky zbozi, nad kterou by lidem dobe zlocinne komunisticke diktatury vypadly oci z dulku. A co se kvality tyce, ta muze byt lepsi i horsi nez za komousu. Zalezi kolik jste ochotni zaplatit. Hlavni ze je vsechno k dostani a bez front a uplatku.
Ale kazdy si to pamatujeme jinak. smilies/smiley.gif
P.S. "Zlutounkym bramboram" na ktere vzpomina Misa sisa se rika "nove brambory". Tak vypadaji umyte a kratce po sklizni jak u komunistu, tak i u kapitalistu. Ja jich mam prave ted z vlastni zahradky plnou bednu, za par mesicu uz tak krasne nebudou. V nasem mistnim obchode ano, ale dovezene odnekud z Mexika.
Teda nezlobte se vazeni, ale vzpominat na dobu vykradenejch kramu, cenzury a ostnatejch dratu jako na nejaky raj me pripada prinejmensim posetile... smilies/wink.gif
září 30, 2019 13:41
... : Petr Sysala
Moje hlava rozhodně nemá povrchovou teplotu 70 až 80 °C jako povrch solárního panelu, naplno osvětleného sluncem. Takže nepřispívám ke globálnímu oteplení jako někdo, komu to nelze nejen vysvětlit z důvodu absence běžného obsahu této části těla, ale i důvodu neschopnosti pochopit fyziku ZŠ.
O tom, že díky solárům nelze odstavit ani jeden jediný Watt klasické elektrárny nemluvě. Co by ale odstavit zcela jistě šlo, jsou zisky majitelů těchto ekozvěrstev, placených z naší kapsy. Na to ale tady nemá nikdo koule!
září 30, 2019 14:06
... : *deeres*
Mikin bydlel nejspíš někde úplně jinde než my, co to známe jinak. Také pamatuji frontu na jonatány, ale to byla padesátá léta. Brigádně jsem prodávala každé středoškolské prázdniny v zelenině ve Vinohradskéí tržnici a prostě kecáš, stejně tak, jako s tím papundeklem. V šedesátkách už to bylo jinak. Brno na tom určitě nebylo hůře, než Praha a venkovští, když nebyli úplná jelita, si vypěstovali. Mimo výdobytků z JZD, měli záhumenky. Maximálně lidé v menších městech mohli mít problémy, ale já třeba v Šumperku, nebo Zábřehu jsem vždycky dokázala bez problému nakoupit. Fronty v šedesátkách v Masnách byly na vnitřnosti,tehdy podpultovka, kterou dneska nikdo nejí, na banány a mandarinky, pomerančů bylo dost i když většinou jenom ty kubánské. Ale zase z nich byl skvělý džus.
září 30, 2019 16:04
... : *deeres*
Specielně pro Mikina, co má tak rád komunisty.

https://www.youtube.com/watch?v=fzHsxEfGKQA
září 30, 2019 16:45
... : Mikin4
Nu pane Sysala, vidim ze budeme muset jak fyziku ZŠ, tak obsah hlavy nechat na pokoji pristoupit k praktickemu prikladu.
Muj dobry kamarad zije na druhe strane mohutne Yukon River, kde neni zavedena elektrina. Na strese z cerne lepenky ma namontovany 3 solarni panely, (celkove 300W) kterymi nabiji baterie, ktere mu zajistuji provoz domacnosti (krome sporaku, ktery je na propan). Vcetne nabijeni elektricke retezove pily, kterou si dela drevo na zimu. A nyni povezte, dobry muzi - bylo by pro zivotni prostredi lepsi kdyby:
a) nemel solarni panely, nechal strechu at vyzaruje 100% tepla do okoli a palil fosilni paliva v motorovem generatoru
b) mel solarni panely, vyuzival alespon tech 17% slunecniho svetla a nepalil fosilni paliva v motorovem generatoru
Dekuji.
září 30, 2019 17:52
... : Mikin4
Deeres, stejne jako ty se i ja raduji z toho, ze komunisticti zlodeji sice ukradli lidem jejich pudu, ale nechali jim (mimo vydobytku z JZD) aspon ty zahumenky. Mimochodem - podle statistik se na zahumencich ktere tvorily 1% zemedelske pudy vypestovalo zhruba 10% produkce.
Bohuzel, lidem z mest to prilis nepomohlo. A vetsina z nich si na to dobre pamatuje. Proto zavladlo pred par lety po televiznim rozhovoru redaktorky s clenkou vlastizradneho politbyra KSČ Švorcovou takove veseli. Pamatujes? :"devenko, devenko, maslo bylo, mouka byla a cocka? Ta taky byla. Devenko, devenko..."
Vetsina lidi nastesti pamet neztratila, doba vykradenych kramu, ostnateho dratu, lzi a cenzury neni zapomenuta a soudruzi se priste do parlamentu podle vseho uz ani nedostanou.
Co se tyce tveho odkazu - ja rad komunisty nemam. Uz jen proto, ze prasili zivotni prostredi vic nez kdokoliv jiny. Greta neni komunistka a ja se vyhrazuji jen proti oplzlym urazkam na adresu sestnactilete holky, ktera nahodou mluvi docela rozume. Protoze ty urazky jsou nechutne. :-
září 30, 2019 18:26
... : Petr Sysala
Je zřejmé, že úroveň chápání textu a jeho smyslu se za poslední roky nezměnila a pokud ano, tak opět k horšímu.

Já neřeším pastoušku na samotě bez připojení k elektrické síti, sám mám soláry na nabíjení power bank při outdoor aktivitách, ale lány solárních panelů na bývalých polích na našem kdysi svrchovaném území České republiky.

Řeším stupiditu jejich podpory a technickou bezvýznamnost jako zdroje elektrické energie.

Řeším zamlčování zjevných negativních faktů, tedy lhaní veřejnosti, stejné jako to dělali rudí bolševici a dnes bolševici zelení.

Podpora ekoterorismu je totéž jako podpora jakéhokoli jiného totalitního zřízení, je jedno, jestli má rudou, hnědou nebo zelenou či duhovou barvu. Myšlenkové pochody jsou stejné. Jaké následky to přináší jsem letos viděl v Kambodži na vlastní oči v muzeu genocidy Pol Pota.

Pokud je cílem zničení kapitalismu a demokracie, tak vzhůru za Grétou a jejími puppets masters!
září 30, 2019 18:46
... : Mikin4
Svrchovana Ceska republika existuje milej pane az dnes. Pokud mate na mysli byvale Ceskoslovensko, to bylo naposledy svrchovane za 1. republiky a pak uz jen kratkou po listopadu.
Podporu solarnich farem na orne pude zminujete az ted, tak neklickujte. Nejaky ten megawat do site ty farmy sice vyrobi, ale jejich podpora rozumna rozhodne neni.
Co se tyce komunistickych zlocinu, ja navstivil Killing Fields v Kambodzi taky a kdybych mohl, poslal bych tam na exkurzi kazdeho, kdo ten zrudny rezim dodnes obhajuje. Ovsem spojovat tyhle hruzy s ochranou zivotniho prostredi je myslenkovy zkrat, kterym se zrejme nevedome snazite zakryt to, ze vam dosly argumenty. Nikdo nenicil zivotni prostredi vice nez komousi a nikdo ochrance zivotniho prostredi nepronasledoval vic, nez prave oni.
září 30, 2019 19:21
... : Kikinos
Jedinou otázkou zůstává zda je oslík na cestě zpět do ohrady. Pokud ne, příjde ještě jednou a znovu se vykálí.
září 30, 2019 20:24
... : Míša šíša
Mikine, nepřekrucuj. Nikdo tady nevzpomíná na dobu komunismu jako na nějaký ráj. Jen nám vadí zkreslování skutečnosti. Žádné nahnilé brambory se tady nejedly. (Ty píšeš, že jsme je žrali, ale my v Česku tady jíme, žere se asi na Yukonu.)
Rovněž tvoje zmínka o vykradených krámech je přitažená za vlasy. To si asi pleteš, když jsi byl se svazáky na návštěvě v SSSR. Tady sice střídavě nějaké zboží chybělo, ale obchody prázdné nebyly, to zas nekecej nesmysly. Ano, neměli jsme po celý rok exotické ovoce, ale zase jsme v létě a na podzim kupovali normálně květák za pár kaček. Dnes ho v krámě neuvidím, anebo za nekřesťanské penize, které důchodce nebo matka samozivitelka nemůže dát.
A v létě byly broskve z Bulharska, velké jak pěst, že kterých kapala šťáva, a byly úžasné sladké. S broskví koupenou dnes bych mohla někomu rozrazit palici, jak je tvrdá, a chuť to nemá žádnou. Když bys zavřel oči, nepoznáš, zda jíš broskev nebo tuřín.
Každá mince má dvě strany. A nám pamětníkům tu nevykladej ty tvoje léty zkreslené představy, jak tu lidi za komoušů chcípali hlady. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
říjen 01, 2019 06:58
... : Mikin4
Ale notak, Miso siso. smilies/wink.gif
Nadiskutovali jsme se tady o tom kdysi vic nez dost a krome tebe a par podobnych si nikdo nesmysly o "zlutounkejch bramborach" a dalsi nesmysly na podporu toho zlocinneho rezimu nevymysli. Lidi maji pamet. A ze bych nekdy byl se svazaky v SSSR, nebo zeby tehdy lidi chcipali hladem jsem nikde nepsal, tak nelzi.
říjen 01, 2019 07:29
... : Míša šíša
Ty nelži, že jsme tu žrali nahnilý brambory.
A jestli ty jo, tak do toho nezahrnuj ostatní.
říjen 01, 2019 07:54
... : mila1
Mikine, to nemá cenu... Speciálně s tím květákem mne to rozesmálo. Je to stejně vtipné jako když se vzpomíná na doby, kdy benzín byl za dvě koruny a nehledí se na výši mezd tehdy a jindy. Možná sis myslel, že se dá na Kudlance normálně diskutovat, ale asi už jsi pochopil, že tady jiný názor než ten, co tady zastává pár lidí, kteří zde zůstali, je názor špatný. Já jsem to tady tak nějak vzdala, tady nelze normálně diskutovat, jen Tě zesměšní. Já si taky moc dobře pamatuju ty fronty na tak základní věci jako vložky, o výběru zboží v tehdějších obchodech, na to, jak jsme zírali, když se otevřely hranice a i my, kteří neměli v cizině příbuzné, vyjeli do světa. Je fakt, že třeba v Polsku na tom byli ještě hůř. Ikdyž se udělala spousta chyb, jsem vděčná za těch skoro 30 let po revoluci, ačkoli momentální vývoj mne netěší. Co mne ale mrzí, je morální úpadek společnosti, slušnost se pokládá za slabost.. Mikine, díky za příspěvky, které sem dáváš. Je to aspoň kapka v moři.
říjen 01, 2019 08:35
... : NČ
Státní přebytek v r. 1989 cca 85 miliard Kčs (přepočteno na dnešek, přebytek cca 400 miliard Kč.).

Státní dluh k dnešku - téměř 2 tisíce miliard Kč.

"To se nám to hoduje, když nám půjčujou …."
říjen 01, 2019 09:00
... : Míša šíša
Milo, chceš normálně diskutovat, ale argumentuješ něčím jiným než o čem byla řeč. Takže ty souhlasíš s Mikinem, že jsme za komoušů žraly nahnilé brambory a že krámy byly vykradené, tj. prázdné? Odpověz narovinu a neuhýbej k něčemu jinému. Je to pravda? Ano nebo ne?
říjen 01, 2019 10:48
... : Míša šíša
A k tomu květáku. Já neporovnavam ceny tenkrát a teď. Já porovnávám dostupnost pro nízkorozpočtové skupiny tenkrát a nyní. Jestli ti to připadá směšně, tak se směj.
říjen 01, 2019 10:55
... : mila1
Míša: tak když neporovnáváš ceny, ale dostupnost, tak tomu opravdu nerozumím. Květák je k dostání celoročně, to za komunistů nebyl. A koupit si ho může každý. Málokdo má důchod pod 10 tisíc a květák za 50, jak stojí teď, za komunistů rozhodně nestál 5 korun, pokud bych předpokládala, že se mzdy zvedly desetkrát - vycházím z toho, že jsem měla nástupní plat po výšce 1300 hrubého.
Nahnilé brambory se daly sehnat dřív i teď. S tím zkušenost nemám, brambory z obchodu nekupuji, bud si je vypěstuju nebo beru od pěstitelů, kteří k nám dojíždějí a ti prodávají pěkné.
Krámy byla prázdné, s tím souhlasím.

říjen 01, 2019 12:35
... : Míša šíša
Na první část otázky jsi neodpovedela. Já vím, že se nechají sehnat nahnilé brambory, ale kdo by je sháněl? Otázka zněla, zda jsme tu za komoušů nahnilé brambory žraly.
S prázdnými obvody souhlasíš. Hmmm. Tak Toby mě zajímalo, v jakém městě jsi to žila, že v regálech nebyly chleba, rohlíky, housky, mléko, sýry, jogurty, tvaroh, salámy, mouka, cukr, těstoviny, rýže atd. atd. Já si teda nevzpomínám, že bych vlezla do obchodu a tam bych viděla prázdné regály a pulty.
říjen 01, 2019 12:55
... : Míša šíša
Obvody = obchody. Klávesnice na telefonu mi text upravuje jak se jí zlíbí.
říjen 01, 2019 12:57
... : Míša šíša
Květák v létě nebyl, dost jsem se tomu divila, když se jedná o sezónní, právě letní plošinu. Na konci léta se pak objevil v marketech ta 50 až 60 Kč.
Že jsou důchody kolem 10 tisíc, neznamená nic. Jde o to, kolik důchodci zbyde na potraviny. Mluvila jsem i o samozivitelkach, prostě někdo si koupí květáku za 50 nebo 60 Kč rozmysli. Dřív to bylo jídlo chudých (ala mozeček, vařený a posypany opraženou strouhankou, smažený, polévka), dnes je to pomalu sváteční surovina. Ano, nemusím si květák koupit a přežiju to. Stejně jako jsem přežila, když jsem si nekoupila za komančů mandarinku v červenci. smilies/wink.gif smilies/shocked.gif
říjen 01, 2019 13:09
... : Míša šíša
Plošina = plodina smilies/sad.gif
říjen 01, 2019 13:11
... : mila1
No Míšo, já myslím, že není problém v nahnilých bramborech nebo drahém květáku. Za komunistů jsme se měli tak nějak všichni stejně a ti, co měli stranickou knížku si dávali zatraceně pozor, aby "nemlaskali příliš hlasitě". Po revoluci se otevřelo spousta příležitostí i pro ty, kteří knížku ani příbuzné v zahraničí neměli a dost lidem se podařilo pílí a prací něco vybudovat. Takže tu teď máme společnost, kde ty rozdíly jsou vidět. Udělalo se hodně chyb, ať už v privatizacích či jinde, to nepopírám, ale naše děti na rozdíl od nás mohou studovat a pracovat v zahraničí, můžou aktivně používat cizí jazyk, můžou cestovat.Já sama vlastně celých těch 30 let se učím něco nového, mám k dispozici výpočetní techniku a možnosti, o kterých se mi za komoušů nesnilo (já vím, pokrok od té doby šel dopředu mílovými kroky a nelze porovnávat). A z těch komentářů, co zde převažují poslední roky sálá skepse, zatrpklost, snad i závist? - nevím. Místo, aby člověk začal u sebe a snažil se něco změnit. Já jen doufám, že ta zatrpklost a remcání odejde s naší generací a ta další bude místo toho aktivně něco dělat. I ohledně ochrany životního prostředí, abych se přiblížila tématu tohohle článku.
říjen 01, 2019 13:44
... : Bara
Nerikam, ze driv bylo vsechno lepsi, ale hodne ano. Fronty byly, ale treba u nas na Francouzske byl obchod ovoce zelenina kam se veslo pet lidi a zbytek cekal ve fronte venku. Za pulten byly dve prodavacky (nekdy jen jedna) a vsechno vazily do pytliku, obsluhovaly jednoho po druhem, proste to tak driv bylo.....to, ze jsme denne na pultech nevideli banany a mandarinky jsme s moji sestrou ve zdaru prezily, byla sezonni zelenina a ovoce a myslim, ze to tak bylo spravne. Nemusim ted jahody v lednu ktere nemaji zadnou chut, to stejne rajcata a dalsi pres pul planety dovazene ovoce. Jenze je jina doba a mladsi generace to vidi jinak......ale mozna to ted sami bodou bojkotovat ve jmenu klimaticke zmeny.
říjen 01, 2019 13:58
... : mila1
jedna věc lepší byla - byli jsme mladí smilies/smiley.gif A taky jsme měli kvalitnější učitele a profesory. Vzpomínám na našeho profesora dějepisu a latiny. Ještě tu poctivou generaci učitelů. V současnosti učí velkou většinou i moji vrstevníci a já si moc dobře pamatuji, jaké musely být kádrové předpoklady, aby se člověk dostal na pedagogickou fakultu...
říjen 01, 2019 14:18
... : Petr Sysala
Neschopnost rozeznat totalitní tendence je přímo úměrná neschonosti pochopit psaný text a jeho smysl.

Šéfredaktor Fora24 Pavel Šafr:
„Kdybychom vzali Gretu ve všem vážně a zavedli odpovídající politický systém, tak by šlo o likvidaci svobody a zavedení zeleného komunismu,“

Bolševikovi mysli to však nedojde, ani kdyby se na solární panel stavěl.
říjen 01, 2019 15:09
... : NČ
Jo, Péťo. Fakt je, že tyhle "myšlenky" se dají uskutečnit jedině v totalitě.
A druhej fakt je prostě neoddikutovatelnej: Lidí už je moc.
říjen 01, 2019 16:03
... : NČ
"„Jak jste mohli odvážit? Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství.“
říjen 01, 2019 17:53
... : Mikin4
Srandovni je Milo, ze staci jedna nevinna poznamka o shnilejch bramborech a vzedme se mohutna vlna hnevu a reci o krasnych zlutouckych bramborach a kvetaku.
Pritom kdyz v roce 89 padly ostnate draty, zjistili ke svemu uzasu i ti nejmene informovani, ze se za 40 let vlady te slavne Strany stala z jedne z nejbohatsich zemi na svete zeme nuzaku, kteri potrebuji uplatky nejen pro instalatera, ale i pro to, aby jejich deti mely v zime dost vitaminu.
A kdyz uz jsem se o te slavne Strane zminil, nemohu si odpustit jednu poznamku. V KSČ se v dobe poroby naroda vystridaly miliony lidi. Jenze muzes se v internetovych diskusich hrabat cele roky, ale k clenstvi se ti nikdo neprizna. Nikdo. (Upozornuji ze zde zadne konkretni lidi neobvinuji. Vazne ne - to je kazdeho svedomi).
Jako by se ti lide za vsechno to zlo ktere pachali ve sluzbach sovetskych okupantu alespon podvedome stydeli. smilies/cry.gif
říjen 01, 2019 18:05
... : NČ
Pavel ve službách sovětských okupantů. Telička ve službách sovětských okupantů. Topolánek ve službách sovětských okupantů … Ne, nestyděj se ani podvědomě.
říjen 01, 2019 18:10
... : Mikin4
U politiku (vcetne Babise a Zemana) se o tom NČ vi. Ja se jen zminil o podivne stydlivosti internetovych anonymu. smilies/wink.gif
říjen 01, 2019 23:34
... : Mikin4
A zde je jedna od pani, ktera narozdil od jistejch lidi pater neshrbila.
https://www.forum24.cz/marta-kubisova-k-30-vyroci-revoluce-znovu-natocila-modlitbu-pro-martu/
říjen 02, 2019 05:54
... : mia I
květák po celý rok sice je, ale já osobně ho v zimě nekupuji, stejně jako bych nepozřela naaranžované jahody ve vaničkách a podobný šmak, občas dovážený před polovinu zeměkoule. Je to prosycené chemií.
říjen 02, 2019 09:15
... : *deeres*
Květák? Tak to jsem někde viděla porovnání květáku vypěstovaného někde na poli a ve fabrice na zeleninu. Článek už jsem nenašla, ale psali tam o tom, že ten prefabrikovaný, je převážně voda a obsahuje pouze dvacet procent svých původních minerálů, enzymů a vitamínů.
Na trhu v Roztokách nějaký pěstitel,možná s tím správným květákem, za něj chtěl 79Kč. Šla jsem se dvakrát podívat, jestli ta sedmička vlastně není jednička, nebyla. Za stejnou cenu jsem v Albertu koupila kilo plecka.
Specielně pro Mikina o té diktatuře:
Když se smíchá zelená a rudá, vznikne hnědá!
říjen 02, 2019 14:34
... : Mikin4
Nojo, nekomu ty doby kdy stranovlada rozhodovala kam pojedeme (nebo spis nepojedeme) na dovolenou vyhovovala vic. Doby, kdyz pro obyvatele Bratislavy byla Viden (kam se kdysi jezdilo šalinou) stejne exoticka, jako Honolulu nebo Kuala Lumpur. Nebo kdyz byl na vyber jedinej jogurt. Navic hrozne kyselej.
Ja naopak nezapominam na vyraz na obliceji me babicky, kdyz jsem donesl domu tu tasku s hlinou, kamenim a kobzolema (ona byla z Kromerize). A naopak na vyraz na obliceji meho taty v obycejnem supermarketu na predmesti Calgary, kde jsme zastavili cestou z letiste do hor. A on na chvili zapomnel i na ty Skaliste hory, protoze nevericne pozoroval lidi jak si vybiraji to nejlepsi z hor pomerancu, jablek, tresni i ovoce, o kterem nemel ani tuseni ze vubec existuje.
S pozdravem: kvetaku a Zene za pultem zdar! smilies/smiley.gif
Mikin
říjen 02, 2019 16:43
... : NČ
Aha. Tys zase myslel někoho jinýho ve službách sovětských okupantů. Prostě jukónská klasika.
říjen 02, 2019 17:28
... : *deeres*
Kdybys´ pozorně poslouchal otce Grety, ti je jasný, že je to komunista, jak vyšitý,ale ty s ním problém nemáš. Švédsko má dobře nakročeno, ale oni je tam nakonec řádně integrovaní muslimové srovnaj´.
" Evropou obchází strašidlo - strašidlo komunismu.“ Tak začíná „ Manifest komunistické strany“.
Autoři Friedrich Engels, filosof a ekonom, rozhodně nebyl žádný chudák, pocházel z bohaté rodiny. Karl Marx, filosof a publicista, také nebyl zrovna chudák. Už ve 26ti letech prý v Paříži utrácel šestinásobek průměrného platu. Źádní dělňasové, ale salonní bolševičtí filosofové.
Novodobá ideologie tohle strašidlo povýšila na neomarxismus, který přichází ze Západu. smilies/kiss.gif
říjen 02, 2019 17:30
... : Mikin4
Ne Deeres, s otcem Grety problem nemam. Pokud nezacne ospravedlnovat komunisticka ci nacisticka zverstva jako byly GULAGy a zadratovane hranice, anebo dokonce tohle svinstvo podporovat, at ma nazor jaky chce. Potrhlych levicaku je a bude vzdycky dost...
Marx byl opravdu dobytek, ktery zil cely zivot za penize jinych lidi. Vcetne tovarnika Engelse, ktery na sebe musel vzit i Karlikovu tehotnou sluzku. smilies/sad.gif
Co me akorat nebere je ten zahadny "neomarxismus". Nezlob se, ale me to pripada jako nejake zaklinadlo starejch komousu, kterym dosly v diskusich argumenty.
říjen 03, 2019 03:53
... : Kikinos
Ty malej komundíro. Marx vadí, ač nestavěl gulagy, grétin táta nevadí, ač propaguje novou masovou ideologii. Fašista Musollini asi vadí, ač tábory nestavěl a malí Rudí Khmérové vadí až od doby, kdy tábory začali stavět. Tedy dávno poté, co se Pol Pot vzdělal na Sorboně.
Jukónský popleto, vadí ti lidé uvrženi do a žijící v komunismu a ti, co to pro ně připravují, ti nevadí.
Navštiv opět, po věčně rozmrzlých cestách, eskimáka Tuktuka, ale jen ekologicky nabitým vozem. Může zavzpomínat na časy před příchodem bílého muže, kdy je jedl medvěd místo tuleňů.
Mudrci ze sudů (srubů) s udusanou hlínou spojte se, třeba i pohlavně.
říjen 03, 2019 08:45
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]