O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAŠLÁ SLÁVA - TAJEMSTVÍ KORUNOVÉ MINCE PDF Tisk E-mail
Středa, 18 září 2019
Výsledek obrázku pro ČESKOSLOVENSKÁ KORUNA PNGV letošním roce si připomínáme 100. výročí ustanovení nové měny – československé koruny. Zákon, který umožnil vznik měny nově ustaveného státu, nesl č. 84 a byl vydán 25. února 1919. Název koruna byl převzat z Rakouska Uherska. Nové papírové bankovky se dostaly do oběhu poměrně rychle, kovové mince se však začaly razit až tři roky po vzniku ČSR.

 

 

 

 

 

Z množství papírových bankovek a kovových mincí bych se ráda zmínila o jedné. O té, které byla v oběhu úctyhodných 35 let, a kterou mnoho z nás pamatuje - kovová korunová mince, zobrazující  dívku sázející lípu. Nosil ji v kapse každý Čechoslovák od školních ratolestí až po staré lidi,a asi nikdo netušil, jaké tajemství skrývá...

 

 

Výsledek obrázku pro BEDŘIŠKA SYNKOVÁ

Onou zobrazenou dívkou byla Bedřiška Synková. V padesátých letech minulého století vedla skautský oddíl. Tím si samozřejmě zadělala na potíže. Protože se této činnosti nechtěla vzdát, komunisté ji odsoudili k deseti letům žaláře.

 

Nešťastná maminka mladé dívky vyprávěla o jejím osudu v zaměstnání, v umělecké škole, ve které pracovala i sochařka Marie Uchytilová. Ta se rozhodla přihlásit do soutěže o návrh na předlohu korunové mince. Návrh se nesetkal u výběrové komise s podporou. Líbil se však natolik tehdejšímu ministru financí, že jej nakonec prosadil. A tak na aversu mince se objevila dívka s lípou, aniž kdo tušil, o koho jde.

Navíc mince obsahovala ještě jedno poselství, dívka hledí doleva, na západ, nikoliv vpravo na východ, jak bylo tehdy zvykem.

 

 

 

Eliščin trest byl nakonec zmírněn na pět let vězení.  S příchodem Pražského jara se rozhodla emigrovat do Švýcarska. Sochařka Marie Uchytilová zemřela den před listopadovými událostmi v Praze – 16. 11. 1989.

 

A když jsme u kovových mincí, přidám kuriozitu na závěr. V roce 1986 byly po dlouhé době nově raženy jednohaléře. Byť už tehdy prakticky neměly žádnou hodnotu a náklady na jejich ražbu převýšily užitek. Tehdy se totiž musely  vyrovnávat přeplatky za elektřinu - jak se říká, do mrtě - a tím se zřejmě zdůvodnila potřeba dát tyto mince vyrazit v nové podobě.

 

MIA

 

JESTLIPAK MÁTE DOMA NA PAMÁTKU

NĚJAKÉ STARÉ MINCE?

 

 

 

Komentáře (6)add feed
... : doktor
Mio,děkuji za milou vzpomínku na minci,která stála u mého zrodu spořílka třídy - první třída.
září 19, 2019 12:20
... : Milene
já jsem si schovala jenom 100 Kč, tu zelenou. a ještě jsem v knížce našla papírovou pětikorunu. smilies/smiley.gif Nějaké staré papírové bankovky zůstaly po tcháníčkovi, asi je svíral. Tak jsem to zabalila a uschovala. Moje záliba to není. kamarádi dlouho při hraní mariáše používali desetníky, i když už neplatily.
září 19, 2019 12:34
... : Milene
omluva: Nevím jestli tcháníček bankovky taky svíral, ale chtěla jsem napsat sbíral.
září 19, 2019 12:36
... : d@niela
hahahaha - já si fakt představila pána, který pevně svírá v hrsti nějaké ty staré uškudlené bankovky "Kšá, dědici zlotřilí, kšáááá... nic vám nedám!!!!!"
září 19, 2019 15:00
... : Mikin4
Krasna historka...
Ja mince nesbiram, ale schovavam si bankovky co nejmensi hodnoty, se kterymi pak majetnicky sustim. Tak treba 100 laoskych Kipu vypada jako spousta penez, ale je to jen 30 haleru. Podobnou hodnotu ma i bankovka 10 bangladeskych Taka...
září 19, 2019 15:19
... : mia I
Taky nám zůstaly nějaké neplatné mince a bankovky, když jsme likvidovali skříń s oblečením po mužových rodičích.
září 19, 2019 15:26
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]