O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NERUDOVA OTÁZKA PDF Tisk E-mail
Úterý, 26 květen 2015
 Mám jednu "internetovou" kamarádku. Věkem by to mohla být moje dcera. Včera mi však řekla věc, která mne zbavila slov. A to je už co říct... Doposavad jsem vždycky věděla co odpovědět – když ne přímo poradit, tak alespoň kam se pro radu obrátit. Ale na to, co jsem se právě dozvěděla, jsem byla bez rady.

 

 

 

 

 

 

 

     Uvedu jen hlavní a nejpodstatnější body. A aby se mi o ní lépe hovořilo, dejme jí jméno Zuzana. Žije v jednom hezkém městečku, malém, ale práce tam zas až tak moc není, takže je za tu svou velmi ráda. Jsou tam prý bezva lidi a zaměstnání ji baví. 

 

   

Věk:                27

Stav:               druhým rokem rozvedená

Děti:                jedno, „prvotřídní“ (1. třída ZŠ)

Zaměstnání:    kancelářská myška, plat tomu odpovídající

Příbuzní:         otec, nikdo víc

 

 

      Zuzana je šikovná mladá žena, která žije sama s malým dítětem; občas je předává exmanželovi, který žije cca 60 km daleko, a jinak se ještě stará o svého tátu. Bydlí u něj v hezkém bytečku a na svou situaci si nějak nestěžuje. Na nějakou novou známost zatím neměla čas – z práce pro dítě, nakoupit, uvařit... Přibližují se prázdniny. Počítali se s tím, že během nich dítě pohlídá její otec, který si zařídil v jeho firmě, že bude částečně pracovat z domova.  

 

     Jenže -  v té otcově firmě právě došlo k nějakým personálním změnám, takže tahle eventualita nevyjde. A ten její táta tam zase nemá takové postavení, aby si mohl nějak dupnout. To by taky mohl o místo pár let před penzí přijít... Takže najednou před Zuzkou vyvstala vidina „Damoklova meče“ – kam s dítětem o prázdninách, když ona bude v práci? Exmanžel také hlídat přes den nemůže, neboť je rovněž zaměstnán. Nehledě na to, že chlapeček není úplně zdravý a s dodržováním jeho léčebného režimu má tatínek věčně problémy – a to je s ním maximálně dva tři dny.  Jeho rodiče žijí daleko, a jsou rovněž oba ještě zaměstnaní. A prý ani by tato volba stejně nepřicházela (nejen ze vztahových důvodů) v úvahu.

 

     A tak je na tom teď Zuzka stejně jako kdysi Neruda s jeho pověstným slamníkem. Na rozdíl od Nerudova problému se však její neřešitelná otázka týká sedmiletého roztomilého synka. Týden z dovolené už si vybrala o Velikonocích. 

 

Věděli byste vy, jakou jí dát odpověď?

Jak tohle spolehlivě vyřešit?

Tak, aby mohla být v práci bez obav, co se mezitím s dítětem stane?

 

d@niela

 

 

Komentáře (14)add feed
možnosti : altea
příměstský tábor, paní na hlídání ( přispěje otec), lázně, ozdravný pobyt.
Podobné starosti mají rodiče všech předškoláků a školáků.
Např. naše školka zavře na šest týdnů.
květen 26, 2015 23:11
.. : Nellina
zkusit najit pani na hlidani nebo kamaradku, co je na materske a troufla by si jeste hlidat jejiho synka.
květen 27, 2015 00:08
... : bb
jak píšou přede mnou, taky je možnost zeptat se třídní učitelky synka, zda nemá tip, Zuzka nebude první rodič, který tento problém řeší a ptá se na možnosti.
Nebo požádat učitelku, zda by pomohla zprostředkovat kontakt s některou z maminek dětí, se kterou by si mohly se Zuzkou vzájemně pomoct a o svých dovolených si navzájem pohlídat. Nebo by učitelka mohla vědět, která maminka čeká další dítě a bude v létě doma, nebo už je doma, před narozením mimina, a zprostředkovat kontakt.

Příbuzná, známá, které jsou v důchodu a fit, nebo na pracáku, důchodkyně i nezaměstnané uvítají přivýdělek, studentka o prázdninách taky.
květen 27, 2015 00:47
.... : Nona
.... v práci bych zkusila požádat o neplacené volno?.... měla jsem kolegyně, které využívaly "náhlé nemoci dítěte o prázdninách", ale to jen pro odvážné....
jinak já jsem to vždy řešila příměstskými tábory, a to jsem měla děti 2..... chodily i na 2-3 tábory během prázdnin. Bylo to v podstatě jako školní družina - ráno jsem je odvedla (svačinu s sebou, něco malého připravila pí. učitelka) a po práci jsem si je vyzvedla.... smilies/grin.gif
květen 27, 2015 06:24
... : mia I
vykrýt 9 týdnů bude fuška a bude to finančně náročné. Nevím, kolik Zuzana vydělává, ale padne na to jistě podstatná část příjmu. Hlídání je někde na 120 Kč za hod. Proto jako první bych zkusila přes prázdniny zažádat o úpravu pracovní doby. Jeden z rodiny by mohl chodit do práce na šestou, druhý na osmou, myslím Zuzanu a jejího otce. Což je úspora 240 denně krát 20 dní a je z toho částka na třeba na desetidenní tábor. Dále zkusit DDM ve městečku, mívají tam různé nabídky. Plno školního personálu má dva měsíce dovolené. Což dát dohromady čtyři, pět maminek a zkusit zkontaktovat nějakou starší kantorku, družinářku, kuchařku školní jídelny, školnici, která má děti odrostlé, zda by neměla zájem pohlídat? Týden by se tím dal vykrýt. Samozřejmě všechno to co píší děvčata přede mnou.
květen 27, 2015 07:20
.. : Milene
To jsme řešily několik let z dcerou. Vybraly jsme si střídavě téměř všechnu dovolenou. Od první třídy jezdil vnuk na tábor, jeden rok dokonce 2x. Jeden rok dostal ozdravovnu. V Praze se daly využít příměstské tábory, tam chodil každý den, jak do školy. Když chodil do školky, tak to bylo také veselé. Školka zavřela na celé prázdniny, protože je spojená s ZDŠ. Děti se mohly přihlásit do náhradních školek. Každý týden měla jedna otevřeno. Ale byl o ně velký zájem a přihlásit dítě na prázdniny byl velký boj. To se stála fronta až začne zápis. Zapsat do jedné a hurá do další na druhý zápis. A následně se řešila doprava do školky. Jedna musela ráno dovézt do školky a druhá vyzvednout a mezitím provést předávku auta. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif Teď už se čtvrťákem je to pohoda. Už může být doma sám. Ale i tak máme s dcerou rozdělenou dovolenou, zase kvůli psovi. smilies/wink.gif
květen 27, 2015 09:02
nebo dohoda s dalsima rodicema : Roman X.
Jeden tyden vybira dovolenou jedna holka, ma na starost treba tri deti (jedno svoje 2 cizi) a dalsi tyden se to vymeni.
květen 27, 2015 09:32
... : Miko
snažila bych domluvit se s otcem dítěte, aby buď si vzal dovolenou stejně jako matka a nebo aby se podílel na nákladech za tábory apod. Jinak toto téma také řešíme a už od února. takže: 1. zkusit zda má škola otevřenou družinu (řada škol ji má otevřenou cca 2týdny), Skauti - pozeptat se u skautů (mívají příměstské tábory za rozumnou cenu), dále se porozhlídnout po lesních školkách (tam se také dá školní dítě dát a je aspoň venku v přírodě), dále větší knihovny (např. u nás Krajská knihovna) mají také příměstské programy (sice dopolední,ale lepší než nic). Plus v nevykrytých týdnech se domluvit v práci třebas na tom, že si vezme volno a chybějící hodiny "napracuje" v září nebo si "předpracuje" přesčasy teď. (tak to řeším např. já, že si ted napracovávám hodiny, aby si je v létě mohla vybrat). Nějaké vzájemné hlídání - na to moc nevěřím, protože když už si pracující bere dovolenou, tak chce být se svými dětmi a někam s nimi odject nebo podnikat akce jako rodina.
Takže bohužel, pomoc lze hledat jen na konci své ruky a ve své peněžence :-(
květen 27, 2015 11:51
prázdniny jsou každý rok : šídlo
překvapuje mě, že to Daniela prezentuje jako něco nového - copak to samé neřešila sama se svými dětmi? jinak možnosti řešení již byly řečeny.
květen 27, 2015 12:02
ano : Kamila
prázdniny jsou každý rok, pro pisatelku to je ale nový problém, protože má prvňáčka. Šídlo, nebylo to zcela zbytečné píchnutí?
Pamatuji si, jak jsem tu řešila, že ve čtvrté třídě už nebyla družina a já měla neodbytný pocit, že se chlapeček po cestě domů vrhne pod první auto, případně podpálí byt... dostalo se mi spousta rad a chlácholení a moc mi to pomohlo!
květen 27, 2015 12:39
dříve : magdalenka
bylo možné v takovém případě požádat lékaře o OČR. Nevím, zda je to ještě dnes platné.
Jinak u nás existují příměstské tábory nebo reciproční služby. Já pohlídám tobě, ty mně.
Každopádně je to letitý problém mnohých matek samoživitelek.jhltb
Přece jen otec k dítěti patří, o širší rodině ani nemluvě...
květen 27, 2015 13:03
Kamilo, : bb.
já stará sklerotička si právě tuhle debatu o starosti se čtvrťákem pamatuju :-)

Ale myslím, že Šídlo nepíchlo do maminky tazatelky, ale bylo překvapené z Danielina překvapení. Se přiznám, že když jsem četla
Včera mi však řekla věc, která mne zbavila slov. A to je už co říct... Doposavad jsem vždycky věděla co odpovědět – když ne přímo poradit, tak alespoň kam se pro radu obrátit. Ale na to, co jsem se právě dozvěděla, jsem byla bez rady.

tak jsem taky očekávala nějaké drama a v duchu jsem se obrnila proti hrůze, o které následně budu číst...a ono jde o to, jak pokrýt hlídáním prázdniny :-) Jasně, pro rodiče starost, ale fakt běžná a očekávatelná.
Ale připouštím, že jsem trochu tvrdšího ražení, takže já zcepením až když jde fakt o zdraví, o život, o hodně velký průs...švih :-)
květen 27, 2015 23:17
bb : Kamila
nojo, máš pravdu. Holt se u Daniely novinářka nezapře smilies/cheesy.gif
květen 28, 2015 09:10
On to taky problém být může : micka
Otec zjevně vypadává z role v okamžiku, kdy je potřeba a vzhledem k poznámce o nedodržování léčebného režimu tím spíš.
Pokud dítě musí dodržet léčebný režim - je otázka, jak přísný - pak nastane problém i na příměstském či běžném táboře.
Pokud paní žije uzavřenějším způsobem života a kamarádky nemá nebo kamarádky mají děti v neškolním věku, pak odpadá i možnost vzájemné výpomoci.
Mě z toho vychází jen paní/studentka na hlídání. A "přefakturovat" otci.
květen 28, 2015 09:38
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]