O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VZTAHY V PRÁCI PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 11 říjen 2007

 Přátelé, můj problém je trochu odlišný od těch, které tu řešíte - ale v podstatě se jedná také o mezilidské vztahy, dá se říci o vztahy mezi lidmi, kteří jsou denně spolu větší dobu, než se svými partnery. Jedná se o spolupracovníka a jeho chování k ostatním. Svou práci zná a velmi dobře zvládá, ale pracovat s ním je očistec v pravém slova smyslu.

 

 

 

      On si je však velmi dobře vědom své relativně těžké nahraditelnosti a hodně to zneužívá. V rámci naší organizace vystřídal několik pozic a na čas nás i opustil, ale jak říkám,  pro jeho profesní znalosti a zkušenosti se později vrátil v pozici daleko vyšší. Bohužel, všude, kde za přibližně posledních dvanáct let  působil, měl velké problémy ve vztazích se svými kolegy a nejen to, i studenty. Došlo to, tak daleko, že si jej můj nadřízený zavolal a chtěl ho vyhodit na hodinu. Nejprve se ale zeptal mě, zda jsem ochoten jej vzít k sobě. Nejprve se mi nechtělo, ale nakonec jsme se dohodli, že bude li nějaký problém, tak stačí říct a odejde.

 

     No a já mám pocit, že ta chvíle právě nastala. Za poslední dva roky, co tady působil, byl příčinou ukončení jedné výchovné aktivity (slovní hrubost k studentům), dva kolegové kvůli němu odešli, dokonce změnili povolání. Nejhorší je, že jsem tomu přihlížel. Možná Vám to přijde bizardní, ale já na něm vždy našel něco pozitivního, že se věnuje i po pracovní době některým studentům, že si ho některé kolegyně oblíbily (je fantastický manipulátor), ale bohužel zas jenom ty, které si oblíbil on. Ovšem ti, které si "neoblíbil", to s ním mají velmi velmi těžké.

 

     Druhá obava, která mě před vyhozením tohoto člověka brzdí, je náročnost práce, kterou vykonává. Nebudu tu vypisovat detaily, jednak to nehraje roli, druhak nechci být nijak adresný. Ale málokdo tyto až fyzicky náročné podmínky vydrží, a já mám obavu, že nenajdeme dobrou náhradu, že se dostanu z bláta do louže. V pondělí jsem mu po té, co nechutně seřval a rozplakal jednu uklízečku, oznámil, že si beru do středy lhůtu na rozhodnutí o jeho působení v našem zařízení.

 

      Vím, že je to má starost, mé trápení, ale budu Vám za vaše případné postřehy velice vděčný.

 

 

Pavel

 

 

 

Komentáře (18)add feed
... : Sinix
1) Nikdo není nenahraditelný; co bys dělal, kdyby ho třeba přejela tramvaj a on skončil na půl roku v nemocnici? Holt to hledání náhrady někdy zabere víc času. Ostatně vždyť můžeš začít už teď a neříkat mu, že je to náhrada za něj.

2) Když má někdo chování řeznického psa, je to úplně stejně na závadu, jako kdyby svou práci nezvládal. Právě proto, že dokáže dokonale zničit jinak fungující kolektiv, který pak není schopen efektivně pracovat. Samozřejmě to neznamená, že tam musí být se všemi kamarád - neexistuje člověk ten, aby se zalíbil lidem všem, ale pokud je to hulvát a má problémy s většinou kolegů (nadřízené i podřízené nevyjímaje), resp. není "kompatibilní" s ostatními, pak pryč s ním...

Dodám už jen, že takový člověk bude mít problémy všude a jeho pracovní kvality mu budou zcela k ničemu. Ono už se hulvátství naštěstí nenosí...
říjen 11, 2007 11:03
Ha, náročnost práce, kterou vykonává. : Béda Traktorista
Hezky řečeno, ovšem dospělý člověk by měl umět ovládat své emoce, byť je génius a zřejmě by se nejdřív mělo dát jemu vědět, že něco není v pořádku. Může se stát, že kvůli němu odejde nakonec více dobrých a jinak kvalitních kolegů a zřejmě on nebude zvládat zastupovat všechny. A nové dobré zaměstance bude stále těžší získávat zejména kvůli pověsti tohoto slavného jedince - a že se vždy všechno rozkřikne. Pokud on sám nebude mít snahu zkorigovat své jednání vůči ostatním, měl by pracovat buď na pozici, kdy nebude v kontaktu s ostatními pracovníky.
Ostatně k dokonalosti, aby byl opravdu tak úžasný, mu chybí hlavně pokora.
Většinou platí, že každý je nahraditelný. Vycházím také hlavně z toho, že zaměstnavatel by měl zaměstnanci vytvořit co nejlepší pracovní podmínky a zjednat nápravu, pokud něco není v pořádku. A to se myslím vztahuje i na podmínky v pracovním kolektivu. Třeba by pomohla statistika, kolik dobrých a zkušených kolegů raději odešlo působit jinam. A také jestli ten jedinec jedná oprávněně...... ono seřvat uklízečku za to, že opravdu neuklízí, je jedna věc, ale seřvat ji kvůli tomu, že se mu třeba nelíbí barva jejího kbelíku, to už je druhá.
říjen 11, 2007 11:07
no, zajímalo by mě, jestli by ses takto : alena tečkovaná
rozmýšlel, kdyby se jednalo o kolegyni(tedy ne o kolegu) - tam bývá rozhodování snažší, ne...no, připrav se nato, že když si nenahraditelného kolegu necháš, budeš pak muset hledat náhradu za jiné kolegy a kolegyně, kterých bude ovšem daleko víc.Z textu vyplývá, že se jedná o školství- no tam zas nejsou takové platy, aby si ti lidé hravě nenašli něco daleko lepšího.A nezaměstnanost je teď zrovna dost malá.....nicméně, myslím, že bys měl být spravedlivý a jednat slušně se všemi - jinak se ti to vrátí. Tobě - ne jemu, protože ten si to nikdy nepřipustí. Zatím je přesvědčen, že je nejchytřejší na celém světě.(Dokonce chytřejší než ty).
říjen 11, 2007 11:23
Pocit nenahraditelnosti nedává nikomu právo být hulvát. : mamča
Každý je nahraditelný. Třeba ne na 100 %, ale radši bych měla za kolegu někoho, kdo není úplně geniální, ale je s ním radost pobýt. Vždyť v zaměstnání trávíme většinu života, tak proč si ničit zdraví s nějakým nesnášenlivým ředitelem zeměkoule. Práce se vždycky spojenými silami nějak udělá.
říjen 11, 2007 12:11
jsem take pro : Jasmina
propust ho,duvody zde napsali prede mnou,udam jeste jeden -moralni. Mate tam studenty,ti to vidi,tak at si neberou priklad do zivota ze hulvatstvi se toleruje. Uz ho prece mame kolem sebe vic nez dost a mladi se uci od starych.tak at se neuci tohle.
říjen 11, 2007 12:35
jen bych chtěla dodat, : alena tečkovaná
(čímž si opět udělám nepřátele) -že toleruješ-li hajzla, jsi v očích ostatních stejný jako on.
říjen 11, 2007 12:52
... : bb
souhlasím v podstatě s tím, co napsali druzí přede mnou. Jen by mne zajímalo, co říkal v rozhovorech na to téma, zda připustil, že se chová nevhodně, nebo o sobě vůbec nepochybuje, zda byl přístupný dohodě o pravidlech chování, kterou pak tedy nedodržel, nicméně uznal její oprávněnost, nebo úplně odmítal jak uznat své pochybení, tak nutnost změny?
říjen 11, 2007 13:18
... : bb
Znám člověka, který se chová nevhodně, neomaleně až hrubě, ale po několika delších debatách a rozborech se to změnilo. Nejdříve se stavěl do obranné pozice a útočil, než uvěřil (nebylo to hned), že to není útok proti němu, ale vlastně obrana - jakmile ti lidi pochopí, že to řešíme kvůli sobě, důležité bylo zdůraznit a opakovat, že se cítíme mizerně, když tak jedná, vykreslit několik konkrétních situací a dát příklady, jak by to šlo jinak - a zlepšilo se to.
říjen 11, 2007 13:21
... : bb
Pak znám osobně a dost zblízka, bohužel, 2 lidi, kteří jednali přesně podle popisu výše, a přes všechny pokusy, jak jsem popsala v předchozím komentáři, se nic nezměnilo, naopak horšilo. Trvalo dlouho, než jsme pochopili, že se jedná o sociopaty a že se tedy každá snaha o vylepšní komunikace, o změnu v chování, musí minout účinkem. Skvělí manipulátoři, vzbuzování pocitů viny, lítosti, schopnost navázat rychle kontakt s kýmkoli a vyvolání dojmu přátelství za účelem získání výhod, nebo i výhledu budoucích možných výhod - v
říjen 11, 2007 13:24
... : bb
jakékoli formě. Zastrašování, agrese, vydírání, cokoli. Nepřístupnost jakékoli snaze o domluvu, odmítání slyšet připomínky, vyslechnout opačné názory. Špatná snášenlivost čehokoli,s čím nepřišli oni, i když je to v zásadě dobrá věc. Vše, co není podle nich, si vyloží jako projev nepřátelství, útok na svou osobu. Lidi, kteří s nimi měli co do činění, končili se slovy "přivedl/a by mě do blázince", "skončila bych na práškách", "jsem snad blázen nebo co","s ní/m se nedá dělat, natož žít" a potom "konečně klid na podstatné věci".
říjen 11, 2007 13:30
... : bb
S takovými lidmi je jediným možným vztahem žádný vztah, všechno ostatní končí špatně, na úkor druhého, "normálního" člověka. Takže pak radím jediné - v zájmu zachování duševního zdraví a možnosti klidně pracovat - poslat ho pryč.
Ber to tak, že se vyboural na dálnici a ty musíš rychle najít řešení. A zvykej si na myšlenku, že tam prostě není.
říjen 11, 2007 13:30
zajímalo by mě, milá jízlivko tečkovaná, : Krakonoš,
v čem je vyhození kolegyně jednodušší než kolegy. Ale to bude asi takovej ten tvůj typickej výkřik, jako např.: "policajti ti nepomůžou, protože jsou chlapi a budou stát při něm." Moc ti to tvoje naladění nezávidím, s tím se asi žije dost blbě.
říjen 11, 2007 15:08
nebo mu pořiď pejska nebo kočičku... : ivanka
smilies/grin.gif
říjen 11, 2007 15:39
ale ale, Krakonoši a ivanko, nebyla právě teď Vaše poznámka jízlivá ? . . . : toulavej
.
říjen 11, 2007 16:54
Vidíš to, Pavle : wendy
o řádeček nahoře ? Není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Ale nejsme na světě proto, abchom se všem zavděčovali, ale abychom normálě žili a neubližovali. Tomu geniálnímu kolegovi pěkně narostla křídla - a každým dnem s nimi bude mávat silněji, dokud ho někdo nevyhodí jak ožralu ze slušného lokálu !!!
PS.: za co seřval tu uklízečku ?
říjen 12, 2007 07:18
k mému tvrzení mě vedou zkušenosti : alena tečkovaná
např. kamarádky, kterou manžel mlátil a kdykoli na něj volala policajty, či na něj podala trestní oznámení, vždycky jí tito řekli, že ho neměla "provokovat" a její oznámení se pokaždé nějak"ztratilo".Nebo dcery jiné mojí kamarádky, kterou dost nechutným způsobem ználilnil na pracovišti její "šéf". Ona to oznámila jeho šéfovi (tedy nadřízenému jich obou) a dostalo se jí rady,aby rozvázala pracovní poměr dohodou - jinak že ji vyhodí pro ztrátu důvěry.Neměl prý rád "vyvolávání" konfliktů na pracovišti.Jinak slušnýho člověka vyhodíš poměrně snadno - většinou se nebrání. Ale takovej hajzlík by mu taky mohl pěkně zatopit, že?
říjen 12, 2007 09:23
Krakonoši, : Míša šíša
to není o naladění Aleny, ale o zkušenostech. Myslím, že to, co napsala o snažším vyhazování žen, je pravdivé. Včetně toho, co napsala v posledním komentáři, že snáz se také vyhazuje slušňák než prevít. To přece není nic převratně objevnýho a nevím, čemu se podivuješ.
říjen 12, 2007 09:31
:) : MarkétaP.
Kromě zaměstnání mého muže, kde je chlapů většina a každou ženskou si tam hýčkají jako poklad smilies/smiley.gif
říjen 12, 2007 22:47
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]