O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BOJÍME SE, CO BUDE PO SMRTI DRUHÉHO PDF Tisk E-mail
Pondělí, 02 červen 2014

 S manželem vlastníme rodinný domek. Jsme už poměrně staří a chtěli bychom v domku dožít. Máme dvě dcery, a o jedné jsme přesvědčeni, že po smrti jednoho z nás bude po tom pozůstalém požadovat vyplacení dědického podílu, na který ale nemáme.

 

 

 

 

 

 

       Nevíme si rady  - myslíte, že je nějaká možnost darování (pro případ smrti) jeden druhému, že bychom si navzájem darovali svou část našeho domku? Aby se majetek rozdělil až po smrti i toho druhého rodiče? Víte, jedná se mi o tu nepominutelnou 1/4 z dědictví, na kterou ale ani jeden z nás nemá, aby jí dceři vyplatil. Myslíte, že se musí se v tomto případě prodat rodinný domek a ten druhý, který přežije, musí dědice vyplatit? Ona totiž žádná dohoda není s touto dcerou možná - snad jen vydědění; ale zase co vnouče, to by bylo včetně něj?

 

 

Děkuji vám moc,

JARMILA

Komentáře (14)add feed
... : Mikin
Nemohou oba manzele (stejne jako u nas v Kanade) jednoduse napsat kazdy sam svou posledni vuli, ve ktere odkazou vse tomu druhemu ?
červen 03, 2014 02:34
... : Karlos...
Když je teda dcerka taková, tak co to ještě za života darovat té druhé, povedenější dcerce a ošetřit si to smlouvou ?
červen 03, 2014 05:50
... : Sandra.
A co darovat polovinu té hodnější dceři, druhou polovinu vnoučeti od té druhé dcery, aby nepřišlo zkrátka (ideálně pokud je plnoleté- pokud není, může jeho matka dělat problémy "v jeho zájmu") a k tomu si zřídit věcné břemeno, abyste měli oba jistotu, že v té nemovitosti bezplatně dožijete. Nebo dát všechno té hodnější dceři a domluvit se s ní (případně i smluvně ošetřit), že vnoučeti něco zaplatí. A opět věcné břemeno pro vás...
červen 03, 2014 06:49
A opravdu je potreba vyplacet ? : Roman X
Žiju v domnění, že menšinový podíl na domě vlastně nezakládá právo ho užívat, ani právo na vyplacení, jen právo na podíl při prodeji. V dražbách se běžně draží drobné podíly nemovitostí, myslím ale, že jsou těm co je vydraží obecně k ničemu.
Ale nejsem právník.
červen 03, 2014 08:13
Nejsem právník, jen nabízím nápad k prodiskutování s právníkem. : mamča
Mohli byste jeden každý napsat závěť ve prospěch svého manžela/manželky. Něco na způsob "Odkazuji veškerý svůj movitý i nemovitý majetek manželovi/manželce".
A až jednou zůstane jeden z vás sám, může svůj majetek odkázat té hodnější dceři, ev. vnoučeti od té nezbedné dcery.
Abyste ale dělením dědictví nezadělali na problém té hodné dceři.
Mít něco s kýmkoli napůl, je skoro vždycky průšvih.
Ale to je ještě daleko, takže napřed zajistěte jeden druhého, abyste mohli v klidu dožít ve svém domě. Určitě nějaká možnost je.
červen 03, 2014 09:47
Děti jsou neopomenutelní dědicové : Meggy
takže nelze odkázat majetek jen manželovi. sice se dítě dá také vydědit, ale jen ze zákonem stanovených důvodů. Podle minulého OZ nešlo ani darování pro případ smrti, jak je to teď, nevím.
červen 03, 2014 12:49
Jarmilko, : Magdalenka
samozřejmě je nejlepší se poradit s notářem. Dceři by náležela 1/8 podílu. Půlka je tvoje automaticky, z druhé půlky se rozdělí dědictví - půlka partnerovi, o zbytek se dělí děti rovným dílem, pokud závěť neurčí jinak. V každém případě můžete v domě dožít, protože vždy budete většinoví vlastníci.
Dům můžete darovat nebo prodat celý komu chcete, třeba místní charitě, s podmínkou dožití.
Nevím, jestli přejete vnoučeti a ne dceři. Darovat lze i nezletilci, bude mít opatrovníka.
červen 03, 2014 14:30
... : Sandra.
Jarmilo, ono by to asi fakt chtělo právníka, protože tady to sice s tebou všichni myslí dobře, ale ty rady jsou poněkud zavádějící:-)
Dceři nenáleží 1/8 domu, ale 1/6, protože manžel(ka) i děti si dělí tu polovinu po zemřelém rovným dílem. Dítě vyšachovat z dědictví pomoci závěti nelze, protože je to neopomenutelný dědic. Jeho podíl lze zkrátit, u zletilého podle nového občanského zákoníku na čtvrtinu. Tím by dcera v případě smrti jednoho z vás měla nárok na 1/24 (pokud správně počítám.) To už by nemusela být tak zásadní částka, ne? Pokud vám jde o to, aby vnouče nepřišlo zkrátka, je tam jakási funkce, kde pomocí odkazu nařídíte dědici (hodné dceři) jako podmínku k nabytí nemovitosti, že dá odkazovníkovi (vnoučeti) nějaký majetek (třeba že ho ta hodná teta dovyplatí z peněz, které původně měly patřit její sestře a o které se jí zkrátil dědický podíl. Podmínky se dají klást různé, ale nesmí se týkat té neopomenutelné části dědictví...takže pokud by neměla ta méně povedená dcera dědit po svém prvním zemřelém rodiči ani tu 1/24 baráku, je třeba ji buď vydědit, nebo majetek ještě za života darovat (a o tom jsem už psala výše.) Snad je to srozumitelné...
červen 03, 2014 16:42
... : Sandra.
Sorry za chyby, nějak jsem to po sobě nečetla.
červen 03, 2014 16:50
Proč chcete : kim
vydědit jednu dceru? Je to spravedlivé? Pokud je na drogách, nebo ve vazbě atd. tak se to jednoduše ošetří v závěti, ale jestli jí jenom nemáte rádi tak je to smutné.
červen 04, 2014 10:25
Já teda nejsem právnik, : Krakonoš
ale dyž bude chtít dítě dědickej podíl, tak ho dostane - převedu na něj prostě nějakou tu jednu entinu (jedno zda šestinu, vosminu, štyryadvacetinu - to bych se voptal toho právníka) baráku, bude tam mít tenhle podíl, může si nechat zarámovat výpis z katastru nemovitostí do zlacenýho rámu a pověsit si ho na hajzl.smilies/grin.gif Na tu svou vosminu se může klidně chodit koukat. A až pudu do penálu já, ať se pak třeba vo barák mezi sebou povražděj. Panenko skákavá, lidi jsou neskutečný! smilies/shocked.gif
červen 04, 2014 11:49
Krakonoš : mamča
Máš pravdu jen částečně. Co když si ta "nehodná" dcera vezme úvěr, tou třeba 1/4 bude ručit a nebude splácet ? Těžko ošetříš, aby jí ten úvěr někdo nedal bez souhlasu spolumajitelů. Může si klidně půjčit od lichvářů.
A pak Ti budou exekutoři nebo vymahači bušit na vrata... smilies/angry.gif
červen 04, 2014 12:25
dražby a vyplacení : Roman X
Exekutoři bušit nebudou. Ten podíl je zapsaný na katastru a dá se dražit. Když se podíváte na portaldrazeb.cz, tak je tam plno právě podobných podílů. Dokud ten podíl není většinový, tak se pro uživatele nemovitosti moc nemění, prostě to může vlastnit někdo jiný, s kám je ale potřeba jednat při prodeji(tady dostane podíl) nebo investicích do domu.
Jinak vydědění potomka a nahrazení jeho dědění vnoučetem je poměrně běžné, ono ani ten potomek sám se pak obvykle nechce soudit o neplatnost závěti. Musel by se totiž soudit se svými vlastními dětmi.
Ještě mi připadá nelogické, že by měl zbylý rodič vyplácet potomky. Řekněme, že zemře jeden z manželů a podíl na nemovitosti získá dcera. Přeživší manžel/ka dceru vyplatí. Pak i on(a) zemře, a dcera získá ten podíl znovu.

červen 04, 2014 12:53
Roman X : mamča
Díky za vysvětlení. Každopádně je radost vlastnit pak původně vlastní dům s někým úplně cizím, kdo může chtít ze své části nájem, nebo v té své miničásti (je-li to možné) bydlet.
červen 04, 2014 13:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]