O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MYTÍ SCHODŮ V DRUŽSTEVNÍM DOMĚ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 17 duben 2014
 Dobrý den, prosím o radu. Mám cca 8 let pronajatý od pana X družstevní byt; vždy jsem dodržovala nepsané pravidlo umývání schodů jednou za 6 týdnů ( v domě je 6 rodin). Loni v květnu jsem odcestovala do zahraničí za prací, byt si nájmem panu X platím, platím i bytovému družstvu do fondu oprav.

 

 

 

 

 

 

 

     Mám dceru, 21 let, která tam bydlela se mnou, ale má přítele, a cca 1/2 roku už bydlí s ním, daleko od mého místa bydliště. Do této doby ale jezdila pravidelně domů tyto schody 1x za 6 měsíců umývat, nicméně peníze za cestování nebo benzín, když ji přítel zaveze, jsou docela velká položka a tak se rozhodla nejezdit.


     Minulý týden za mnou do zahraničí letěla a tak zajela pro pár věcí, které jsem já nutně potřebovala přivézt. Dozvěděla se od sousedky něco v tom smyslu, že musí pravidelně tyto schody umývat.


Moje otázky:


1)  Je opravdu moje povinnost, i když jsem dlouhodobě mimo domov, zajistit umývání schodů?
2)  Pokud existuje bytové družstvo,neměl by mi jakékoliv informace nebo požadavky sdělovat předseda a ne jakákoliv sousedka?
3)  Jak se mám teď zachovat já?

 

Moc vám děkuji za odpověď,
Lenka

 

 

 


 

Komentáře (14)add feed
Něco podobného řešíme taky, jsme společenství vlastníků, a to, že si budeme uklízet dům vlastními silami jsme si řádně kdysi odsouhlasili. : Myška
Službu máme vždy jeden týden - jednou, zpravidla v poslední dni zamést a umýt schody a chodbu, uklidit v přístřešku u popelnic, v zimě odklízet sníh po celý týden dle potřeby. Rozpis dělám vždy na celý rok. Když se někdo na úklid vykašle, tak ten, co ho má po něm, musí uklidit i za něj. Je to tedy především nefér k ostatním. Naštěstí u nás se spíš termín vyměňuje - lidi se domluví sami.
Ty máš, Lenko, pronajatý byt od pana X. Zřejmě i s povinností úklidu společných prostor, tedy schodů, chodby. Což je elogické, když tam bydlíš. Nikoho ale v domě, ani v družstvu, ani pana X, nemusí zajímat, že jsi někde pryč, na tobě je, abys zajistila úklid za sebe. Kdo by to měl za tebe uklízet? Ostatní lidi v domě? Zajímá mne tvůj názor.
Jinak s tebou nemá družstvo, pokud se to řeší na úrovni družstva, žádný smluvní vztah. Ten existuje mezi tebou a panem X. Takže "kapky" z družstva kvůli úklidu dostane pan X, který to bude muset řešit s tebou. Ty jsi zajistila úklid tím, že ho dělala dcera, což je zcela v pořádku. Teď, když už dcera uklízet nechce, a je fuk, z jakých důvodů, tak je na tobě, abys zajistila úklid jinak, třeba si na něj někoho najala.
Baví mě lidi, kteří nechtějí dostát svým povinnostem a diví se, že těm, co je musí dělat a plnit za ně, se to nelíbí.
duben 18, 2014 05:52
... : Mikin
Plne souhlasim s Myskou.
Mila Lenko, zvedni svou zadnici a zacni umyvat schody. Anebo za to nekomu zaplat.
duben 18, 2014 06:40
Jak se mám teď zachovat já? : jednababi
Ti ti nepovím - ale já bych se pokusila domluvit s někým v domě, jestli by to za nějakou odměnu nevzal. Šůrovat schody může i nezletilec a zvýšit si tím kapesný, například.
duben 18, 2014 07:20
... : Alena2
Schody nešpiníš, nevidím dôvod prečo by si ich mala umývať.
duben 18, 2014 07:51
No tak vidím to jako Alena. : Sinix
Věci, které se týkají přímo chodu domu, by měl primárně řešit majitel bytové jednotky. Ten to v tomto případě vyřešil tak, že daný úkol převedl na nájemce.

Samozřejmě by měla být slušnost, pokud se chystáš bydlet dlouhodobě v zahraničí a víš, že nebudeš moci tuto povinost vykonávat, zajít za majitelem (pronajímatelem) bytu a zpravit ho o tom. Je pak na něm, aby vzniklou situaci vyřešil. Družstva se v podstatě dohoda, kterou máte spolu s pronajímatelem bytové jednotky, vůbec netýká.

To je můj názor.
duben 18, 2014 08:10
Souhla s jednababi : : mamča
To je takový problém domluvit se a zaplatit někomu v domě, aby za Tebe 1x za 6 týdnů umyl schody ?

Jsi šťastná žena, když TOHLE je Tvůj jediný problém.
duben 18, 2014 08:26
... : Sandra.
Tak já myslím, že máš možnosti 3- buď (pokud jsi v tom zahraničí dlouhodobě a v bytě se opravdu nevyskytuješ) zajít na družstvo, vysvětlit jim situaci a poprosit je, jestli by tě z pořadníku nevyškrtli a nestřídali se co 5 týdnů
nebo zaplatit některé ze sousedek za to, že to uklidí za tebe- to bych volila já, za rok to bude dělat pár stovek, to by mi za dobré sousedské vztahy stálo (zvlášť pokud v tom bytě chceš ještě někdy bydlet)
třetí možnost je nechat to vyhnít, neřešit, schody neumývat...akorát je tam to riziko, že si sousedé budou stěžovat majiteli bytu a jak se ten k tomu postaví, je ve hvězdách.
duben 18, 2014 08:57
No, to by měli ostatní obyvatelé domu radost, kdyby kvůli Lence museli uklízet častěji! (Sandra, první možnost) : Myška
Prostě si Lenko, ten úklid zaplať. Může se taky stát, když nebudeš uklízet, že si budou obyvatelé domu stěžovat na družstvu, družstvo to bude řešit s "majitelem" bytu. A ten, protože ti byt pronajal i s povinností uklízet, to bude muset řešit za tebe. Jenže to se mu právem nemusí líbit, a dá ti výpověď z bytu. A sjedná si jiného nájemce, který bude plnit všechny povinnosti. Tedy i úklid.
duben 18, 2014 11:56
U nás v domě : babi
uklízí jeden student,platíme 100 Kč za měsíc a je zde 27 bytů.Jsme spokojeni a on také,uklízí dobře.Myslím,že to je řešení,zvláště v domech,jako je ten náš,kde jsou většinou důchodci.Ale nejsme družstvo,my jsme SVJ.
duben 18, 2014 12:19
Lenko, domnívám se, : mamča
že pokud žiješ v zahraničí a nechybí Ti částka za nájem bytu, který dlouhodobě neužíváš, tak těch pár korun, které zaplatíš někomu za úklid, Tě taky nepoloží.
Jednou jsi podepsala podnájemní smlouvu s nějakými podmínkami, tak je musíš dodržet, pokud si chceš tenhle konkrétní byt udržet.
duben 18, 2014 12:25
Lence : doktor
U nás v domě,dvouvchodový,jsme podobné trable vyřešili.......úklid jsme zadali úklidové firmě.Úklid jedenkráte týdně v 8 patrovém paneláku za 2.600,-kč a je pokoj.....!!!!!!!!Ahoj
duben 18, 2014 13:30
tak viděla bych to : Petronila
na vysvětlení situace ostatním nájemníkům (jsem dlouhodobě v zahraničí, opravdu nemůžu cestovat každé dva měsíce kvůli mytí schodů) a nabídla bych buď někomu z nich mírnou úplatu, když to bude dělat i za Tebe, příspěvek do společného fondu všem na to, aby se střídali jednou za pět a ne za šest týdnů, nebo si najala nějakého studenta/důchodce, aby to dělal za mě.

Cestovat IMHO je nevýhodné i pro Tvou dceru - možná, že kdybyste to, co projede, dali tomu uklízeči, tak jste na svém.

Ale myslím, že by bylo na místě se s těmi lidmi domluvit - pokud to nejsou totální magoři, tak by na snahu o řešení měli slyšet.
duben 18, 2014 14:16
Za mne to je jednoduche : opas
Kdyz bude nekdo remcat, tak mu nabidnu, ze mu prispeju na to, ze je umyje on, kdyz mu to vadi. Kdyz se mu to nebude libit, tak az je teda tolik nespini, protoze od tebe spinave rozhodne nejsou kdyz tam nejsi. Pokud se mu to porad nebude libit, tak vyslechnu, pokyvam a tim to pro mne hasne.
duben 18, 2014 22:15
fascinuji : Anicka
me tyhle zabomysi valky. V nasem dome jsou ctyri byty. V jednom mladik, ktery tu temer neni, v druhem pani po operaci kyly, ve tretim mlada maminka, ktera byla tehotna a ted je v sestinedeli, takze uz dlouho schody myju ja. A uklidim je i kdykoliv v tydnu, kdyz je potreba. Vim, ze az ja nebudu moct, tak je bez reci za me umyje nekdo jiny. Vubec mi prijde, ze lidi si vzdycky nejaky ten duvod k remcani najdou, aby byli spokojeni.
duben 20, 2014 22:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]