O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MUSÍM SOUHLASIT S POKUTAMI? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 13 leden 2014

 Dobrý den, vím, že tady je plno moudrých lidí a tím pádem i mnoho potřebných rad. A i já bych potřeboval poradit. Pracuji na DPP u bezpečnostní agentury a před několika dny přišel můj zaměstnavatel s tím, že mu byla udělena jeho klientem smluvní pokuta 5000 Kč kvůli tomu, že jsem byl na objektu s propadlým potravinářským průkazem a že mi to tímpádem bude strženo z platu.

 

 

 

 

 

 

      Při podpisu dohody o provední práce jsem musel též podepsat papír se smluvními pokutami za věci jako pozdní nástup do práce, pití alkoholu na pracovišti, špatně vyplněná dokumentace etc.

 

      Rád bych se zeptal, zda se na toto vztahuje § 346b zákoníku práce, nebo jak se můžu jakkoliv bránit proti tomu, aby mi ze mzdy - mám měsíčně cca 9000 Kč čistého - bylo strženo oněch 5000 Kč. Navíc dnes, když mi měl můj nadřízený předat výplatu, tak mi oznámil, že on osobně, když ještě kontroloval dokumentaci, tak se mu tam něco nelíbilo a mám proto z platu strženo dalších 1000 Kč. A že pokud mu nepodepíšu oba papíry s oběma pokutami, tak že mi nepředá ani zbytek platu...

 

      Děkuji za váš čas a radu

 VOJTĚCH

 

 

 

 

 

 

Komentáře (7)add feed
Nic nepodepisovat!!!! : Ivča
Na přítele tyhle triky zkoušeli u dopravní firmy, kde pracoval. Na papír vždycky dopsal - S pokutou nesouhlasím a oni mu nic nestrhli. A když se ho pokoušeli vydírat nějakými jinými fintami, pohrozil jim kontrolou z Inspekce práce. Myslím, že mi taky citoval nějaký zákon, podle kterého vám můžou strhnout jen určité procento z platu...
leden 13, 2014 19:20
a když jsi nastoupil, požadovali průkaz? : bb2
Pokud ne, tak přesně jak ti radí Ivča: nic nepodepisuj, pokud tam chceš ještě někdy pracovat (což bych sice nedoporučovala, ale někdy nouze nutí, chápu) - tak to zkus nejdřív po dobrém, že za to nemůžeš, protože jsi nevěděl, že máš mít průkaz, že ti to při podpisu nikdo neřekl.

Když to nepůjde po dobrém - a nebo hned, pokud už s nim nechceš dál dělat, což by bylo jen dobře - tak taky viz Ivča:
nic nepodepisovat, pohrozit, že si zajdeš na Inspektorát bezpečnosti práce (mrkni na net, ať víš o co jde a nezaskočí tě blbec jednatel, až se bude snažit tě ponížit posměšky, že ani nevíš o co jde, kde jsou apod.)
Klidně přidej, že finančák se na ně taky rád podívá, i sociálka (správa sociálního zabezpečení)

Jsi v právu, za to, že nemáš co máš mít, zodpovídá ten, kdo tě na práci vyšle, ne ty. Pokutu, i kdyby ji dostala přímo bezp.agentura, nemůže přenášet na své zaměstnance, nemá k tomu právo.
Strhávat ze mzdy lze náhrada škody, ale musí jít o náhradu škody, kterou bys přímo způsobil - např. bys ztratil služební výstroj, a proto k tomu slouží dohoda o srážkách ze mzdy, kterou musí podepsat obě strany.
To aby si nějaký vykuk zaměstnavatel nemohl vymyslet škodu, a začít ji jen tak lážo plážo strhávat svým zaměstnancům.
Pokud by zaměstnanec dohodu nepodepsal, zaměstnavatel nesmí strhávat a může se obrátit na soud se žalobou (takže je v zájmu zaměstnanec se raději dohodnout na srážkách, pokud skutečně škodu způsobil, protože soud se mu může velice prodražit o náklady na soudní řízení).

Stručně shrnutě - nic nepodepisuj s tím, že po tobě při nástupu do práce průkaz nikdo nepožadoval, nebyla to podmínka, a jestli ti něco strhnou, že se obrátíš na inspektorát bezpečnosti práce (IBP teď řeší i pracovněprávní záležitosti, nejen bezpečnost práce), případně na další orgány, úřady.

Pokud po tobě někdo průkaz chtěl, mají to písemně ve smlouvě (v DPP), měli prověřit, že ho máš, než tě pustili do práce.
Pokud to neprověřili,je to jejich chyba. Škodu jsi sice skutečně způsobil, ale měli si to ohlídat. Kdyby se jinak chovali slušně, bylo by fér např.nabídnout, že půjdete půl na půl. Ty jsi na to zapomněl, oni na to zapomněli. Ale jestli se chovají i jinak blbě, tak na to kašli.
Pokud by sráželi, tak musíte mít tedy sepsanou dohodu a nemůžou ti to srazit najednou, musí ti nechat z 9000 cca sedm, zhruba, dá se to přesně spočítat. Zbytek bys jim pak musel pravidelně splácet, kdybys nesplácel, mohou to (na základě dohody o srážkách ze mzdy a splátkách náhrady škody) vymáhat.

Tolik zhruba a neodborně, nejsem právník. Nejlepší by bylo kontaktovat nějakého odborníka na pracovní právo, samozřejmě, ale pro začátek si zkus ušetřit peníze a zkus to, co ti radí Ivča.
leden 13, 2014 20:43
musím souhlasit s pokutami : Xanada
Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství nemůže propadnout,protože zákon neomezuje jeho platnost.V kontrolní praxi se setkávám i s průkazy 30 let starými a je to podle zákona,ikdyž je to pitomost.Ty pokuty jsou evidentně v nepořádku.
leden 14, 2014 22:35
ale jistěže může propadnout, : bb2
když je vystavený s platností na dobu určitou, a tak se dnes většina potvrzení vystavuje, protože 1) firmy se jistí, aby jim v provozu nelezl potenciální zdroj problémů, nákazy apod., 2) je to kšeft pro lékaře, stejně jako preventivní prohlídky

A doufám, že pro to existuje i nějaké příslušné nařízení, vyhláška, v zájmu zdraví nás všech, aby v gastronomii, potravinářství apod. nelezli lidi bez zdravotního osvědčení.
Každý zaměstnanec musí ze zákona na vstupní a preventivní prohlídky, při kterých doktor osvědčuje, že pracovník je způsobilý práci vykonávat, ke zdravotní způsobilosti patří i to, že neohrožuje ostatní bakteriální nákazou apod.
leden 14, 2014 23:02
:-D : Ivča
Jako zaměstnanec školského zařízení jsem si průkaz vyřídila v roce 1989..obávám se, že od té doby po mně nikdo nechtěl jeho aktualizaci... smilies/grin.gif
leden 17, 2014 22:55
Ivčo, po tobě ne, po Vojtěchovi zjevně ano :) je to jejich právo, neřku-li povinnost : bb2
a proto má poněkud problém
leden 21, 2014 02:15
bb2, : violet.b
dnes se skutečně potravinářské průkazy vystavují na dobu neurčitou, pokud není závažný důvod u konkrétního člověka. Ostatně se nedělá ani vyšetření.

Ostatně i kdyby ho měl na dobu určitou a propadl, je to chyba provozovatele potravinářského podniku, jak už píše bb2. Ten nesmí v potravinářském provozu mít pracovníky bez průkazu v případě, že manipuluje s potravinami, což mi tedy u bezpečnostní agentury mimo toho všeho předešlého ("pokuty")přijde divné.
leden 27, 2014 13:07
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]