O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OPRAVA LODŽIÍ V PANELÁKU PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 10 květen 2012

Dobrý den, můj dotaz se týká této problematiky: naším družstvem je plánována rekonstrukce lodžií. Valná většina družstevníků lodžii má, ale v přízemí (což je můj případ) lodžie nejsou. Po nějakém čase stráveném na internetu, kdy jsem hledala, jak to vlastně všechno je,  jsem zjistila následující:

 

 

 

 

     Podle stávající legislativy jsou lodžie definovány jako stavební prvek, který patří do společného vlastnictví, i když je na ně vstup možný výhradně z bytové jednotky družstevníka - neboli lodžie může být využívána jen a pouze tím, kdo obývá příslušný byt.

 

      Na základě této legislativy je plánováno, že akce bude financována z FO, a tedy na nákladech se budou podílet všichni rovným dílem - bez ohledu na to, zda lodžii mají nebo ne.

 

     Asi jediná možnost, jak tento výklad zpochybnit, je případný nález formulace "součástí bytu je lodžie..." místo "příslušenství bytu zahrunuje lodžii...." v kolaudační zprávě nebo ve smlouvě s družstvem.

 

      Zdržím se raději komentáře  o logice celé věci a ptám se:

 

mám právo se efektivně bránit proti tomu,

abych se musela finančně podílet na zvelebování něčeho, co nemám?

 

 

      Nemyslím teď soud, protože ten by mě nejspíš vysál po všech stránkách daleko víc než akceptování původního, pro mě nevýhodného, řešení.

 

Děkuji všem za případné rady,

DÁŠA

 

 

 

Komentáře (15)add feed
Úděl společného bydlení : RV
Bydlíš tedy v přízemí a pod Tebou jsou sklepní prostory? Třeba se rozhodnete zateplovat a někdo z vyššího poschodí se bude ohrazovat, že jeho se přeci zateplení sklepa netýká. Jenže byty v přízemí to potřebují jako sůl. Naopak horní byty zase trpí na zatékání ze střechy... Některé domy sice podsklepené nejsou, ale znám pár případů, kdy byla špatně provedena kanalizace a podlahy přízemních bytů prohnily. A zase jsou to případy, kdy horní byty to nezajímá. Tohle je už úděl společného bydlení. Určitá solidárnost. Ohledně lodžií se dá např. operovat tím, že mohou spadnout a někoho vážně zranit.
květen 11, 2012 07:33
... : lucka7
a když se bude opravovat střecha, taky Tě to nebude zajímat, protože nebydlíš přímo pod ní?
Jinak, nevím jak to máte ve vašem družstvu, ale důležité je také to, co je uvedeno v prohlášení vlastníka v katastru nemovitostí, my tam máme, že lodžie jsou, i přes Tebou uvedený výklad, součástí společných prostor.
Ale pokud se se situací nehodláš smířit, co se zkusit domluvit, že ti, kdo lodžie nemají, budou platit v dalším (třeba rok) období platit do FO méně než ti ostatní.
Pokud jsou v družstvu rozumní lidé dá se domluvit vše, alespoň já mám jenom dobré zkušenosti.
květen 11, 2012 08:14
. : toulavej
něco o lodžiích tu už kdysi bylo, databázistky budou vědět kdy :-)
květen 11, 2012 08:40
Máš bohužel smůlu. : mamča
Lodžie jsou součástí konstrukce domu, takže spadají do společného vlastnictví Družstva, přestože je užívají pouze jednotliví vlastníci (uživatelé) bytů.
V našem domě je 88 bytů, a jen 12 z nich má vlastní lodžii. Na chodbách v každém patře pak je společná lodžie pro 6 bytů. Zrovna teď se u nás koná velkolepá oprava všech lodžií, tedy i těch "soukromých", přestože stejná oprava (údajně nekvalitní) proběhla již před 5ti lety. Na nové opravě se finančně (FO) podílíme všichni. Třešničkou na dortu je, že kvůli těm 12ti soukromým lodžiím se bude stavět lešení (cca za milión), aby řemeslníci při opravě nechodili privilegovaným přes byt. Společné lodžie lze naštěstí opravit z chodby.
květen 11, 2012 08:42
Mamčo, kdybys byla "privilegovaná" a měla lodžii, těžko bys přistoupila na to, aby se při její opravě tvým bytem courali : Myška
řemeslníci a pronášeli veškerý materíál. Zřejmě bys kvůli tomu řvala jak zasypaný horník.

Vy, kterým se zdá, že platíte náklady někomu, když přispíváte do fondu oprav - uvědomte si, že vám v bytě může prasknout topení, téci radiátor, zrovna jako se to stalo v jednom bytě v našem domě. Výměna radiátoru prý bude stát deset tisíc. A protože otopná soustava je společným vlastnictvím (v prohlášení vlastníka), budou veškeré náklady uhrazeny z FO. A ten, kdo nemá s topením problém, by též mohl argumentovat tím, že jemu nic neprasklo, jemu se nic měnit nemusí, tak proč vám to má platit.

Bydlení ve společném domě, ať už družstevním, nebo s SVJ, je vždy založeno na solidaritě vlastníků či družstevníků, protože dům je SPOLEČNÝ.
květen 11, 2012 09:47
Myško, : mamča
jestliže před rokem stálo kolem celého domu lešení při zateplování fasády, mohly se přitom opravit i ty lodžie. V podstatě se bude jenom pokládat další izolace a na ní dlažba. Na účtu máme přes 10 mil., takže to nebylo nedodostatkem peněz, ale špatnou organizací.
Oprava 12ti lodžií u bylů by šla mnohem levněji udělat za pomoci závěsné plošiny, což nabízel jeden z družstevníků, který má na výškové práce firmu.
Jenže vzhledem k provizím má představenstvo zájem na co nejdražší zakázce, a spoustu kamarádů se stavebními firmami.
Bytem se nám řemeslníci courali vloni touhle dobou, kdy se v celém domě měnily radiátory. Stačilo natáhnout pruhy mačkané lepenky, a žádný velký nepořádek nevznikl. A to uřezávali i držáky topení a trubky a následně zedníci začišťovali stěny za radiátory.
květen 11, 2012 10:49
Jo, mamčo, tak se snažte převést byty do osobního vlastnictví, založte SVJ, a starejte se o dům sami. : Myška
My SVJ jsme, jsme stoprocentní vlastníci, a z pozice předsedkyně výboru ti mohu říct - je to boj. Loni jsme dělali rekonstrukci balkonů, který má naštěstí každý byt. A kolik je vlastníků, tolik bylo názorů jak to provést, jasně že mnohem lépe, než to bylo děláno. A můžu ti říct, že jsme žádnou provizi nedostali, ani nám nebyla nabídnuta. Ono to s těmi provizemi totiž není tak horké, jak si někteří myslí. Mě (a ostatní členy výboru) to stálo nervy, čas, projetý benzín, protelefonované hodiny (a tím koruny), musela jsem si zařizovat volno v práci na kontrolní dny, atd. a to vše v podstatě zadarmo. Protože odměna za celý rok starání a práce pro dům, zodpovědnosti za účetnictví, atd. činí pro každého člena výboru čtyři tisíce.
(jo, chápu, že jinde to je nastaveno jinak, ale my jsme malé SVJ)
květen 11, 2012 11:22
Myška : mamča
To máte fajn. My už máme přes dva a půl roku vše splaceno, třikrát přepracované Prohlášení vlastníka a převodu do OV se brání předseda Družstva, dokud budou na účtu ještě nějaké peníze. Pravdu má v tom, že jako SVJ už se asi nikdy nedohodnem, zatímco jako Družstvo stačí souhlas nadpoloviční většiny, kterou získá snadno, protože člen představenstva odkoupil bývalé nájemní byty i s nájemníky, takže mu patří 1/4 domu o 88mi bytech.
U nás pobírá předseda Družstva 12 tisíc měsíčně a dva členové představenstva po 10ti tisících. No neber to ! smilies/grin.gif
květen 11, 2012 12:08
mamčo, : bb2
je to tak, je to úděl společného vlastnictví.

Mně taky díkybohu nebolí žlučník, páteř (zatím), neužívám (zatím) žádné léky, nepotřebovala jsem (zatím) jen jednu stomatologickou operaci (navíc provedenou ambulantně, protože jsem kvůli vánocům a malým dětem hospitalizaci odmítla a muž mě vozil denně na výměnu drénů, převazy a injekce). Jinak využívám pouze zuaře, kterého si platím, a preventivní prohlídky.
A přitom platím do systému veřejného zdravotního pojištění majlant, a pochopitelně ti, kteří z něj nejvíc čerpají, do něj neodvádějí už nic, nebo nikdy nic - podle toho co jim je, a nejvíc z něj čerpají. Jsem s tím srovnaná a spokojená, protože mě uklidňuje vědomí, že až na mě dojde, budu taky čerpat a nebudu muset z nemocniční postele žebrat úvěr, abych zaplatila účty za operaci.

Vím, že to srovnání trochu pokulhává, když jde o zdraví - ale to říkají ti, kdo zdraví nejsou. Pro zdravého člověka, který 25 let platí zdravotní pojištění a nic z toho nemá, se to může jevit úplně stejně nespravedlivé jako tobě s těmi lodžiemi.

Řešení pro toho zdravého platícího je vystoupit ze systému ZP a mít pár milionů na dobu, kdy bude potřebovat léčbu.
Řešení pro tebe, resp. pro vás "neprivilegované" bez lodžií nastínila Myška.

Řemeslníci po bytě - ono jde o to, že kromě bordelu a ztráty soukromí si pracující člověk taky musí vzít pár dnů dovolené, protože opravy lodžií nebudou probíhat jedna po druhé vždy v jednom dni, ale bude se pracovat současně na několika ve více dnech, tak, jak to technologie opravy bude vyžadovat, myslím tím třeba potřebné vytvrzení, vyschnutí před pokládkou další vrstvy, dlažby apod.

Ani privilegovaní nemívají vždy po ruce několik dnů volna navíc a šéfa, který jim to volno poskytne kdykoli si zamanou :-)
květen 11, 2012 12:19
mamčo, : bb2
to asi máte menší družstvo. V družstvu, kde jsem měla byt, bral předseda 60 jen základ, plus nějaké prémie či co plus odměny, když si to odhlasovali, a to si vždy odhlasovali. Ale družstvo bylo finančně i jinak ok, takže nikdo nic nenamítal.
květen 11, 2012 12:33
bb2 : mamča
Ale mně přece vůbec nejde o to, že bych jim tu rekonstrukci lodžií nepřála, nebo nedejbóže na ní nechtěla přispět z Fondu oprav. Mně vadí, že se to mohlo obejít bez toho lešení za milión, a opravy provést za pomoci plošiny, která by vyšla na zlomek ceny.
Jenže přehlasovat "nadpoloviční většinu" lidí, co jsou zvyklí zvedat ruku na všechno, jako na schůzi KSČ, se nám, pár nesouhlasících, prostě nepodaří.
Oni ti "souhlasící" zatím nemuseli ze svého dát ani korunu, protože na účtu Družstva jsou peníze z prodaných nájemních bytů. Až za nimi přijdou, že mají přispět ze svého pár tisíc, tak bude po souhlasném přikyvování.
květen 11, 2012 12:40
... : bb2
Když jsou tak hloupí a nevadí jim, že by mohli mít fond na opravy na doživotí a klidně a rádi ho vyčerpají během několika let - jejich smůla. Nemilé je, že to odnesete i vy, prozíravější a ekonomicky myslící. Jenže to jsme zpátky na začátku - to je úděl společného, nebo tzv. společného vlastnictví.

To, co se děje u vás teď, se dělo za socíku v SBD a JZD běžně. Teď je jen možnost svobodně protestovat, bránit se. Ale je to vysilující po všech stránkách. Taky bych byla ráda, kdyby všechno fungovalo jak má, nemuselo se nic hlídat, jen prostě pracovat a žít ve fungujícím systému, normálně.
květen 11, 2012 12:58
... : violet.b
U nás (SVJ) se při rekonstrukci lodžií majitelům bytu bez lodžie umožnila finanční kompenzace - nižší nájemné po určitou dobu. Podobně také u výměny plastových oken,kde část nájemníků již si sama okna vyměnila dříve (max do výše ceny nových oken, na základě předložené faktury a stavebního souhlasu/rozhodnutí). Vzhledem k tomu, že existence lodžií zvedá cenu bytu, mi to přijde i logické.
květen 14, 2012 08:49
Kdo hradí vícenáklady na demontáž lodžie? : chvoja
Dobrý den, prosím Vás o radu - rodiče bydlí v panelovém domě a mají hotová plastová okna a dokonce i zasklení lodžie. Nyní se bude dělat zateplení a fasádu domu a bylo jim řečeno, že budou muset sundat zábradlí a i zasklení lodžie - to bude finančně náročné samozřejmě. Co mohou proti těmto nákladům navíc dělat? Děkuji Vám moc za radu. Chvojková
březen 09, 2015 20:28
milá chvojo, napiš mi na mou e-mailovou adresu - : d@niela
daniela zavináč kudlanka tečka cz.
Všechno ti hned napíšu :-)))
březen 10, 2015 13:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]