O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DO EGYPTA? NEBO RADŠI NE? PDF Tisk E-mail
Středa, 25 duben 2012

Dobrý den, všichni tady, často a ráda čtu zdejší člány a tak mě napadlo, požádat taky o radu. Jsme s manželem takový typický pár s odrostlými dětmi a několika vnoučaty. Nikdy jsme doposud nikam dál necestovali, ale letos jsme se dohodli, že si uděláme hezčí dovolenou, než každoročně v jihočeské chalupě.

 

 

 

 

 

     10 dnů koncem května bez starostí o cokoliv, se spoustou ležení na slunku, bez všech výletů, ale zato s pohodlím a pohodou a s péčí o nás ve všem, o co se jindy musíme postarat sami. Zatím volba padla na Egypt a to někde u moře.

 

 

 

 

      V tom není potíž, zájezdů v ceně 12 až 13 tis. za osobu se nabízejí stovky. Jenže, lze si vybrat, když nám chybí jakékoliv zkušenosti? Tak jsme si vyhledali recenze návštěvníků několika hotelů, kteří již zájezdy absolvovali. A přišlo celkem zděšení z negativních reakcí. Např.: Služby all inclusive zase až tak all nejsou. Navíc, na jídlo a místa u stolů je často nutno vystát i půlhodinové fronty, převážně v davech rusky mluvících hostů. Pokud chci lehátko na pláž nebo k bazénu, musím si na něj vystát fronu již asi v 7hodin ráno, protože pak již jednoduše "nejsou". Personál prý je celkem neochotný a bez denních bakšišů, v řádu celých eur, spíše nepřátelský.

 

     Je těch negativních reakcí celkem dost na to, abych již před odletem prožívala chvíle nejistot a hrůzy. Tak bohatí, abychom si mohli dovolit dát za 10 květnových dnů 20 tisíc za osobu, zase nejsme. A ty dostupnější ceny, kolem 12 až 13 tis. za osobu, zřejmě skýtají právě taková překvapení, která, alespoň podle mé nátury, jsou schopná nám celý sluneční pobyt zcela znechutit.

 

     Prosím, Danielo a vy všichni, nevíte něco víc? Nemáte nějaké zkušenosti, nebo i doporučení? Ještě podotýkám, že to nakonec ani vůbec nemusí být právě Egypt. Podmínkami jsou jenom termín koncem května až počátkem června, sdostatek tepla a slunečního svitu u moře, a celková slušná úroveň služeb a ubytování.

 

Děkuji a držím Kudlance palce, Vaše pilná čtenářka

JARKA

 

 

 

 

Komentáře (29)add feed
v Egyptě : Kamila
jsem byla několikrát. Myslím, že není problém nastudovat recenze - i když jsou všude různé názory, je třeba vzít ty, kde je více pozitivních, samozřejmě. Nikdy jsem nečekala frontu na jídlo, u bazénu i moře si lze lehnout, jen to nebude holt první řada, pokud si nepřivstanete.
Pečlivě se informujte a pak jeďte a snažte se nenechat se vytočit maličkostmi. A vyplatilo se mi dát do pasu na recepci pár dolarů, abychom měli pěkný pokoj s pěkným výhledem. To není úplatek, to je bakšiš, tam je to vnímané jinak :-)
duben 25, 2012 10:27
Nevím, : David X
v Egyptě jsem nebyl, ale od známých a příbuzných jsem stížnosti slyšel taky.
Turista je tam brán jako chodící peněženka a místní jsou celkem frustrovaní při pohledu na nevěřící, jenž si žijí jako prasata v žitě a nutí je (z hlediska islámu nadřazené) jim sloužit.
Laskavost při jednání se zákazníkem je velmi neupřímná a podmíněná vidinou zisku.

Já bych zkusil radši Řecko nebo Španělsko, možná i Turecko.
duben 25, 2012 10:31
Tak v Čechách jižních je taky krásně, : wendy
my tam směřujeme s celou rodinou v srpnu... ale je fakt, že moře je moře !

Pokud se vám jedná jen o válendo u moře s příp. fakukltativním výletem, tak Egypt - Sharm je nejlepší, i na šnorchlování a potápění, je to pohádka. My jsme jezdili do řetězců Dreams Resorts, tam byste i na last moment mohli finančně nevykrvácet. Méně než 4 hvězdičky bych ale hotel nebrala. S pomocí delegáta a menšího bakšiše ošetříte vše potřebné, jídelny jsou holt někde problém a pláže - jeden se vždy obětoval, ráno vstal s kuropěním, a šel zabrat lehátka.

Letos letíme do Tuniska, to bude nudnější moře, ale zase méně civilizace. Jestli jste tam nebyli, můžete vyzkoušet i tuto část Afriky. Nám se tam docela líbilo. Příjemný lidi, skromnnější servis. Jenže - květen a začátek června tasm ještě nebude teplé moře, takže asi ne.

Pokud máte prioritu plavčení v krásném moři, příjejmné hospůdky a noční korzování (u menších ostrovů prověřit, někdy to bývá děsný zapadákov, což někomu vyhovuje, někomu ne) , brala bych Řecko. Tam celkem neuděláte chybu, jen nedoporučuji konkrétně u Lefkady východní pobřeží. Zase na západním je 7. nejkrásnější pláž !

O Turecku jste neuvažovali ? Velice zajímavé - i když jen na ležení na pláži je to trochu škoda. Ale záleží na vás. Ale to moře nejteplejší nebude, tak 22/23 st.C, pro mě dost, pro milovníky teplot málo.

Přístup personálu se může měnit, kde jsme byli před 5 lety to může vypadat úplně jinak. A všude je jak nastláno Rusů. Nejlepší je čerstvé doporučení od přátel nebo známého z cestovky. S ubytováním jsme bývali spokojení ponejvíc v těch exotičtějších destinacích. Tam aie někdy mívají ve zvyku šoupnout vás do neútulného pokoje a potom automaticky čekají na bakšiš za přestěhování. To ale lze okamžitě řešit přes vašeho delegáta, bez úplatjk a týž den.

Tak šťastnou cestu !

smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
duben 25, 2012 10:31
Milá Jarko, : anina
zdravím tě smilies/smiley.gif Pro mě je ležící dovolená u moře spíš trestem, mám ráda toulání po horách nebo poznávání nových míst, takže statické opalování ve vedru pro mě není.
A egyptskej písek úplně všude, opravdu hic, zvláštní mentalita místních, střevní potíže ... Egypt zkrátka opakovat nebudu. Tím tě nechci odradit - většina nabídek all inclusive je v uzavřených hotelových komplexech, kde máš veškerej servis. Přesto mám jednu mořskou výjimku - Chorvatsko. Tam jsme byli několikrát a vždy spokojenost veliká. Doporučuju Istrii - Umag, Poreč, Rovinj...... A´t máš při výběru šťastnou ruku a dovolená se ti vydaří smilies/wink.gif
duben 25, 2012 10:32
V Chorvatsku je moře pěkné : wendy
někdo nad ním ohrnuje nos, ale je to zbytečné. Ovšem - teplota moře květen, začátek června tak max.23-24 st.C. To jih Španěska bude teplejší...

Zato co se termínu dotýče, jedete mimo sezonu a tak bude volněji. smilies/cheesy.gif
duben 25, 2012 10:51
Pokud je podmínkou jen teplá voda, : mamča
tak bych oželela moře a vyrazila do termálních lázní v Maďarsku. Třeba Harkány, Gyor, Hévíz... Je to vedle, civilizace podobná té naší, maďarská kuchyně je dobrá a bez rizik, ubytování luxusní a teplé léčivé vody móře... smilies/cheesy.gif
duben 25, 2012 11:28
Egypt klidně, ale nezkoušejte šetřit : opas
V Egypně jděte do 5*, nejlepší je asi REEF OASIS, celkem slušný je taky třeba SUNRISE ISLAND VIEW (tam mě loni pěkně vylekala dvoumetrová muréna pod molem smilies/cheesy.gif).
Klidně počkejte na last minute, mohli byste se vejít i finančně.

Pokud finance nevyjdou, na horší kvalitu hotelu se vykašlete. V takovém případě zkuste třeba Černou horu, Ulcinj až dole u albánských hranic. Je to tam paráda, 12km písečná pláž a lidí minimum. V takovém případě bych doporučil výlety na Kotor, Stary bar a stará Ulcinj je taky hezké místo.
S hotelem si nemusíte dělat starosti, zaparkujete u pláže a za pár minut kolem půjde někdo kdo mrkne na SPZ a zeptá se "Ahoj česi, máte ubytování?" a nějak se dohodnete a nebo počkáte na dalšího.
duben 25, 2012 13:28
HaRKÁNY.... : alena puntíkovaná
Hory tam teda nejsou, ale teplý vody jsou všude mraky. Je to na Chorvatských hranicích - kraj je to úrodný a laskavý, rozte tam viná réva, lidi jsou tam vlídný a pohostinní, dost jich mluví slovensky , nebo chorvatsky. Jídlo úžasný a levný a pokud ze sebe vycedíš pár maďarských slov, snesou ti modrý z nebe. V TV chytneš Rakousko i Chorvatsko - tenkrát jsme koukali na Rakouskýho komisaře Rexe. Mají ubytování v apartmánech, kde je koupelna a malá kuchyňka, balkonek a podobně. Není to drahý a je to příjemný a pohodlný. Jinak slovo Harkány se čte Horkáň - takže je to slovo slovanského původu, jehož význam je jasný.Jomají tam dobrou zmrzlinu a senzační trh, kde se sežene všecko. Když říkám všecko - tak myslím VŠECKO. V lázeňském areálu si můžete vybrat, zda se chcete jen cachtat, či se i léčit. Neb zdejší porameny jsou léčivé. U krámků sedí trhovkyně a nádherně vyšívají a chcete-li koupit papriku, nebo čabajky - tak vám je ukážou a řeknou zda PÁLÍ, nebo NEPÁLÍ. česky. Maďarská paprika je bezkonkurenční a jídlo z ní má nepřekonatelnou chuť. Určitě si tam dejte Hortobáďské palačinky...nemají chybu. Lečo vás zklame. To naše je lepší.Kupte si maďarský pomazánkový máslo - nic tak dobrýho jste v životě nejedli. Jo a chleba se řekne "Kenyér" - čti kenír. Jsu tam i hezký výlety - kousek od tamtud se odehrála slavná bitva U Moháče. Jo a dělají se výlety do vinných sklípků, kde leze místní produkty zakoupit. A domluvíte se tam dobře - většina vinařů umí chorvatsky.
duben 25, 2012 13:41
jo a kočka se řekne mačka : alena puntíkovaná
a pes kuťa - pš kutya smilies/kiss.gif
duben 25, 2012 13:43
lázně : mura1
akorát, že jarka chce
Podmínkami jsou jenom termín koncem května až počátkem června, sdostatek tepla a slunečního svitu u moře, a celková slušná úroveň služeb a ubytování.

nepochybně skoro všechno ty lázně splnňjou, ovšem až na tu hlavní atrakci - moře
duben 25, 2012 13:57
opas: : mura1
dík za tip na zapadákov v černý hoře. už delší dobu se tam chystám, letos to teda neklapne, ale tak snad někdy příště. každopádně mám poznamenáno.
duben 25, 2012 13:59
Děkuji paní D@niele za pomoc a všem Vám za rady : Jarka1
Takže, jak to teď vypadá, Egypt to skoro jistě nebude, vidím v tom skutečně dost velký risk.
Na teplotě (chladu) přímo mořské vody nám celkem vůbec nesejde. Manžel plave i v dubnu ve studeném rybníce (jednou i bez plavek a byl na něj, po vyjití z vody, velmi smutný pohled:-( Já zase svou potřebu občasného proplavání klidně uspokojím v hotelovém bazénu. Jde nám především, a vlastně jedině, o pohodu a pohodlí a o co nejvíc slunce. Odpoledne mu navrhnu, že bychom se mohli poohlédnout po něčem v Tunisku. Máte snad někdo s Tuniskem zkušenosti? Předem moc a moc děkuji.
duben 25, 2012 16:05
Ber Tunisko : wendy
koncem května začátkem června moře do 20 st.C - to se vám bude líbit ! smilies/wink.gif
duben 25, 2012 17:08
Jo O Tunisu jsem slyšela mnoho dobrého : alena puntíkovaná
- a nebojuje se tam. A jelikož je to bývalé Kartágo - památek je tam taky dost.
duben 25, 2012 17:57
Egypt : Marie
Jsem dlouholetá čtenářka Kudlanky, sice nepíšu, jen čtu. Dnes jsem to ale nevydržela. Tunis a Egypt vůbec srovnávat nejde - kromě Kartága v Tunisu není skoro nic, Egypt - pyramidy, Luxor- tam člověku úžasem spadne brada nad tím,co vidí. Moře v Egyptě - tak krásné a teplé, korály a rybičky - to v Chorvatsku neuvidíš.( Chorvatsko mám taky ráda, ale Egypt je jednička). Pokud pojedeš v E. do 4-5 hvězd, tak se nemusíš bát.Neznám skoro nikoho, kdo by tam zhubnul, spíš z přežírání lidi chytí faraona.
Doporučuji cestovateský server Orbio. O Egyptě se tam dozvíš vše.
Jen pro zajímavost, můj muž do E. nechtěl. Jednou jsem ho ukecala. Od té doby jezdíme vždy v únoru - trochu se po zimě vyhřát a přelom října, listopadu si prodloužit léto. Když tam byla loni revoluce, tak měl strach, že už do Egyta nebude moci jet. Opravdu,Jarko, prostuduj Orbion a pak se rozhodni.
duben 25, 2012 18:58
Egypt nemá konkurenci, památky, potápění - vo tym žádná ! : wendy
ale když se chtějí jen válet u vody, Tunisko stačí. A není tam jen to Kartágo, ale i Sidi Bou Said,, Tataouine, ElJem, Nabeul, krásné muzeum mozaiky Le Bardo, a ty krásné staré súky! Špatný není ani výet do hlavního města nebo do bílého Sousse. Taky výlet na Saharu džípy.
To jen tak na okraj, Egypt tím nikomu hanět nemohu a ani nechci. Sama ho mám ráda.
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
duben 25, 2012 20:08
.. : Karlos...
V Egyptě jsem byl jednou a to mi stačilo. V hotelu pohoda, žádný fronty, jídlo OK, moře krásný, vejlety taky. Co mě ale ubíjelo, zvlášť na vejletech, bylo šílený vedro a ti čmoudi, který byly otravný jak hejno much smilies/shocked.gif Egypt, Tunisko a podobné země už nikdy v plánu nemám.
duben 25, 2012 20:40
Karlosi, : alena puntíkovaná
ty jsi fakt netušil, že v Egyptě může být horko???????
duben 26, 2012 07:52
To víš, karlosi : wendy
jiná země, jiný mrav...Nakonec ted máme každý na výběr a vybírat je z čeho.

Ali, to asi jo, ale něco jinýho je to vědět a něco jinýho pak přebíhat z klimatizovaných prostor do toho fest vedra - my na to holt nejsme zvyklí a tak to někoho může i tak moc otrávit. Doporučuji Norsko...


smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
duben 26, 2012 08:06
Alena : Karlos...
ha ha ha, tady se někdo snaží bejt chytrej, jako vždy...

wendy: přesně tak, u vody v poho, tam byl větřík, ale z toho busu dovnitř a ven v podstatě v poušti, to bylo peklo. smilies/smiley.gif A to obtěžování na ulici a v podstatě všude, to mi fakt vadí, o všechno smlouvat, jako cizince se tě snažej natáhnout... Do Norska jezděj občas rodiče na ryby, já si poslední roky oblíbil ČR na kolech, k tomu hrady, zámky a cokoliv, co stojí za vidění. smilies/smiley.gif Sem tam nějakej poznávací zájezd, teď jsem byl v Benátkách, pojedem do Buchenwaldu tušim, výlet na lodi do Drážďan. Já jsem takhle spokojenej. smilies/smiley.gif
duben 26, 2012 09:17
... : bb2
S tím vedrem je to zajímavé, Karlosi, doma a mimo moře vůbec ho nesnáším, u moře mi nevadí. Přímořské klima, stálý vánek od vody, mi dělají dobře a je mi fajn i ve vedru kolem 40, přitom doma se nad 25 kácím, zalejzám do jeskyní, spouštím žaluzie apod.

Domorodci, co se snaží z turistů něco mít, mi taky nevadí, přitom kdyby se mi totéž dělo tady, budu nevrlá. Tam to beru jako součást folklóru:-) jiná země, jiný mrav, navíc když člověk ví, v jaké žijí bídě.
Když jsme drandili vlakem po Rumunsku, přes Transylvánii k moři, tak jsme dostali instrukce - při zastavení neopouštět vlak, nevystrkovat hlavu z okna, okenko otevřít jen na škvírku, protože ty děti jsou neuvěřitelně hbité, ohebné a hubené...No nevydrželi jsme to a zírali na hrozny dětí visící na vlaku. Tu a tam nějaká stařenka. Čokolády, bonbony, žvýkačky, cigarety, peníze lítaly z oken vlaku ještě když jsme se rozjížděly. Jak přibývalo zastávek, ubývalo zdrojů, takže na těch posledních už žebrající nedostali skoro nic. Ale při zpáteční cestě to bylo naopak, tak se to vyrovnalo.
Autobusem jsme zase dojeli do vnitrozemí, k vesnici, kde se čas zastavil snad ve středověku. Prašné cesty, stará studna..
Když člověk vidí, jak se žije mimo hotelový resort, tak se těm lidem ani nediví.

Turista je tam brán jako chodící peněženka a místní jsou celkem frustrovaní při pohledu na nevěřící, jenž si žijí jako prasata v žitě a nutí je (z hlediska islámu nadřazené) jim sloužit.
Laskavost při jednání se zákazníkem je velmi neupřímná a podmíněná vidinou zisku.


Davide X, a kde není turista brán jako chodicí peněženka? vždyť od toho turistický byznys je, na jednom konci je turista, co si chce dva týdny připadat jako v ráji a dělat co přes rok nedělá, na druhém je domorodec, co si díky tomu přilepší a vydělá na období mimo sezonu. Normálka.

Jakou jinou laskavost čekat při jednání se zákazníkem, než tu danou obchodním vztahem? pokud nejsme přátelé. Za sezonu se tam otočí statisíce turistů a oni jsou na ně laskaví, aby si vydělali, je to jejich živobytí a umí to dobře. Za drobný bakšiš, to tam k tomu patří, jako k Praze patřívali předražení taxíkáři, akorát že ta africká obchodní laskavost je mi sympatičtější než česká zlodějna.
Trocha té jejich byznys-laskavosti by neškodila některým českým číšníkům, co se tváří, jakože jsou na tom place omylem a každej zákazník jim může líbat boty. Pořád se takoví najdou, v horších hospodách, motelech...

duben 27, 2012 02:43
... : bb2
jinak bych to viděla stejně jako Wendy - Egypt nabízí o něco víc k vidění,ale stačí to jednou, takže pokud jedete jednou dvakrát za život, brala bych Egypt - vidět pyramidy atd. A to i když se nemůžu potápět:-) na potápení je ale slušné i Tunisko, prý. Potápět se asi nebudete, ale zašnorchlovat si jen tak pod hladinou, to je pěkný zážitek i v Tunisku, takže já bych třeba letos jela do Egypta, užít moře, památky, a pak už do Tuniska, jen lenošit. Personál v Tunisku není ještě tak zhýčkaný jako v Egyptě, ve 4* hotelu se v Tunisku dočkáte stejných služeb jako v Egyptě v 5* jako privátní hosti, ne hromadná cestovka.

Pokud jde o hotely, tak vybírejte podle recenzí, pod 4* bych určitě nešla. Jsem názoru, že buď hotel, nebo kemping, tím chci říct, že když už se chci nechat obsluhovat v hotelu a relaxovat v klidu hlídané hotelové pláže,tak se vším všudy. Do Egypta a Tuniska k moři se holt nejezdí bivakovat a poznávat naturel domorodců.
Jsou lidi, co se už vyznají a poradí si, znají triky pokojských a recepčních, ale vy byste taky mohli dopadnout tak, že bez pořádného bakšiše vaám ani nevymění ručníky a povlečení, vypnou ledničku nebo schovají ovladač od klimatizace apod. :-) což se v 5* hotelu nestane ani bez bakšiše.

Zájezdy last minute nekupuju, delší pobyty u moře, tj. od týdne víc, kupujeme v zimě, hned jak vyběhnou nové nabídky, když se pak sejde čas a peníze během sezony, tak se vyrazí jen tak, bez cestovky. V únoru, březnu jsou k mání nejlepší pokoje. Já vím, člověk nejezdí do pokoje, ale věř mi, že ze 2 týdnů se nechce každý večer někam do šumu, nebo v poledne za hicu ven, pak je moc příjemné posedět na balkonu u pokoje s výhledem na moře a do hotelových zahrad, dát si něco chlazeného a plánovat, co odpoledne, co zítra...Lepší než u světlíku vedoucího do dvora, kam ústí ventilace hotelové kuchyně...
hotelová pláž je v noci z bezpečnostních důvodů zavřená, aby se za tmy někdo nezranil, neutopil, pláž se brzy po ránu uklízí, vyčistí se, uhrabe, noční koupání na hotelové pláži je atrakce pro turisty tak 2x do týdne, kdy se tlumeně osvítí a plavčíci mají službu. Lze si samozřejme vzít taxíka, které jsou tam velice levné, a dojet někam jinam na pláž, ale tuhle "romantickou" zkušenost bych už v Africe nezopakovala - taxíkář nás tam nechtěl ani odvézt, pak se evidentně nemohl dočkat, až odjedeme zpět do civilizace, tj. mezi hotely na pláži, nebo aspoň do města...nakonec jsme stejně jen udělali pár kroků sem a tam, v botách, protože tyto pláže tedy čisté nejsou.

Při výběru hotelu dejte na recenze, co píšou lidi na net, a pečlivě vybírejte, i podle fotek, abyste kvůli ušetřeným pár korunám nechodili na pláž přes 2 křižovatky - určitě hotel na pláži, a povšimnout si vzdálenosti, nejlepší je projít od hotelu skrz zahradu nebo - to se dá vyčíst z fotek, nejen na webu CK, ale na internetu vůbec.

Pamatuju si na první posametový zájezd k moři, do Španělska. "hotel rodinného typu" znamená levný hotel, ale byl ˇčistý, tak to nevadilo. "pokoj se standardním vybavením" tehdy znamenalo bez klimatizace, to bylo v nočním vedru nemilé, ale byli jsme mladí a nerozmazlení. Horší bylo, že byl "nedaleko přírodní pláže", což znamenalo 3x denně (měli jsme plnou penzi) projít tam a zase zpátky cca 20 minut, ve vedru, po suché prašné cestě mezi zahradami domorodců, kolem supermarketu, přes parkoviště, a zase zpátky. Přírodní pláž znamenlo bez slunečníků, čili bez stínu, stromy tam nebyly. Po několika málo dnech jsem to vzdala, chodila k moři brzy ráno na dopoledne a odpoledne trávila u hotelového bazénu, ve stínu keřů a stromů.

Z levnějších zájezdů můžu osobně doporučit Invii, tu jsme využili už mockrát, i Tunisko, a vždycky v pohodě. Všechno online, v klidu z domova, včetně pojištění, a protože nakupujeme spíš first minute, tak nám vždy klapnou i drobné požadavky, co napíšeme do objednávky - pokoj s balkonem a výhledem na moře, lednička.
Tady jsme byli 2x a spokojení velmi, chystáme se tam zase:
http://zajezd.invia.cz/tunisko/jinene-resort-ai/tour-664688/?id=30490673
Personál moc příjemný, když zjistí, že nejste lakomí, nebyl problém dát večer šaty a ráno po snídani je najít v uklizeném pokoji viset na ramínku vyprané a nažehlené. To vše za pár drobných.
Kuchyň je velmi dobrá, možná po týdnu mírně jednotvárná, v podstatě pak už ničím nepřekvapí, ale je chutná, pokud tam nehledáte super gastronomické zážitky. Jídla vždy spousta, čerstvé, obsluha vynikající, u samooboslužných pultů pořád čisto a všeho dost. Spousta zeleniny, nějaké ovoce. Lehké sladké dortíčky. Vše v neomezeném množství.
Pro mě je nejdůležitější snídaně a ty tam jsou dobré, slané i sladké, výborné pečivo, samozřejmě mají i cereálie a mléko, a taky všechno neomezeně.

Kolem hotelu mimo vrátnici je bezpečno. Dá se dojít pěšky do nedalekého městečka Sousse, je to příjemná procházka, nebo si mávnout a v tu ránu u vás zastaví taxík a odveze za pár babek. Půl hodiny taxikem od hotelu to trvá do Mediny, což je výlet na celý den, pokud chcete, a nebo jen na nakouknutí. My to prolézali asi půl dne, vpředu se počítá víc s turisty, jsou tam mraky stánků a obchůdků se suvenýry, s kořením, s vodními dýmkami aj. aj. aj. zbožím, blíže centru jsou části, kam turisti už tolik nechodí. My se nakonec dostali někam dozadu a z Mediny ven, byl tam rybí trh, syrový africký, žádné načančené regály, ryby v novinách na zemi,čůrky krve, v tom se chodí...pak do spleti úzkých uliček, kde lidé bydlí a doslova si vidí z okna do okna, v přízemí jsou lékárny, obchody. Došli jsme to nějaké čajovny, kde seděli domorodci, muži, žádní turisti. Šéf nás pozval dovnitř a dostali jsme fantastický nápoj, něco jako tzv. fresh, džus z čerstvého ovoce, bylo to z ovoce plného slunce, vychlazené, vynikající. Na cestu jsme dostali sáček drobného čerstvě upečeného sladkého pečiva.

Další tip na příjemný výlet - dojet do Sousse taxíkem a tam si najmout kočár. Opakuju, tam jsou úplně jiné ceny než třeba kočár pod Karlštejnem...takže my si ho najali s tím, že chceme projet Sousse. Tím jsme kočího potěšili, mluvil trochu anglicky a byl příjemný, protáhl nás,pěkná projížďka, děti byly už trochu větší, takže z toho měly dost. Vlastně dodneška na to své první tunisko vzpomínají, protože to byla jejich první dovolená u moře a my jim dopřáli všechno, co bylo k mání - výlety, vodní atrakce, zmrzliny, animační programy které chtěli, večerní diskotéky pro děti, pořádané hotelem před večerním programem. Děcka byla v jiříkově vidění. A my zase vzpomínáme na tuhle jejich první mořskou dovolenou. Kočí nás vzal do několika obchodů, kam chodí nakupovat jeho rodina (asi nechodí, ale turisti to rádi slyší:-),ukázal nám milionářskou čtvrť, kde se s námi vyfotil před jednou extra vilou a chtěl, abychom doma říkali, že to je jeho dům :-) povozil děcka na kozlíku, nechal je držet opratě a myslet si, že kočírujou. Končili jsme v přístavu Port El Kantaui, to je další pěkná procházka, vidět kotvící plachetnice, kývající se na vlnkách. Tam jsme si došli s dětma na kafe a zrmzlinový pohár do kavárny, a vrátili se do hotelu taxíkem. Vše pořízeno asi tak za cenu rodinného výletu do české zoo včetně benzinu a jídla.

Na netu najdeš o Tunisku a dovolené tam spoustu informací. My tam byli 3x a pojedeme zase, je to hodně muziky za málo peněz. Ale chce to dobrý hotel, a záleží na organizačních schopnostech CK. My s Invií neměli jediný problém, ale současně s námi přiletěli do Monastiru turisté jiných CK. Z letiště jsme jeli společně busem, a oni už v tom autobusu řešili problémy s cestovkou, na hotelu pak další problém - cestovka jim objednala polopenzi,oni měli předplacený all inclusive, právě kvůli menším dětem, stejně jako my. Byli otrávení, lidé s polopenzí mají samozřejmě jiný rozsah služeb, nejen jídla, správně by třeba neměli mít přístup na animační programy aj. Jiní lidé zase řešili pokoje, měli horší než čekali nebo než jim bylo slíbeno, a hlavně měli pokoj v jiném patře než jejich děti. Co jsem pochopila, šlo o zájezdy koupené přes zprostředkovatele, ne přímo u cestovní kanceláře. Lepší je koupit přímo u CK, pro své klienty mám dojem, že dělají víc... ale záleží taky na objednávce,co si člověk napíše nebo zdůrazní do zvláštních požadavků.

Takže když to shrnu, tak na dovolenou ve dvou, první u moře, bych jela do Řecka, nebo Egypta, po zkušenostech radši do Egypta, mně se v Africe líbí víc a moře se mi zdá čistší a voňavější. I když vidět řecké památky má taky něco do sebe...Na rodinnou dovolenou s dětmi nebo vnoučaty bych jela do Tuniska. A pokud si památky prohlídnete na fotkách a ve filmech a u moře chcete jen lenošit, tak klidně Tunisko.
Hotel 4-5* a známá cestovka.
duben 27, 2012 04:31
bb, moc děkuji : Jarka1
Rozbor je úplně dokonalý a už jsme skoro najisto rozhodnuti pro Tunisko. To již před Vaším popisem, ale teď o to víc. Dělá to na nás dojem, že oproti Egyptu se zde setkáme s nižší mírou lidské "zkaženosti".
Jen si nejsem jistá s tím, že Invia je samostatná cestovní kancelář. Podle mých dosavadních informací je Invia právě tou zprostředkovatelkou, v níž se prezentuje více CK. Ale to by snad ani tak nevadilo, vypadá to, že Invia je skutečně solidní firma a nesolidní kanceláře by nenabízela.
Jak je to v Tunisu s bakšišným? Kolik za co? Abychom nebyli za škrty ale zase, abychom zcela zbytečně nepřepláceli.
Děkuji všem
duben 27, 2012 06:15
... : bb2
Jarko, je, ale velká, se zázemím. Myslela jsem spíš ty malé zprostředkovatele, co nakupují u těch nejlevnějších ck - Cestovní agentura Modré jezero z Horní Dolní, apod. U nás ve vedlejším městečku, spíš velké obci, je jedna taková, pán založil hned po sametu. Dělají zájezdy pro důchodce, pro školy, exkurze apod., a tak nějak jako přidruženou výrobu mají v létě pár zájezdů k moři. Je dost lidí, co s nimi jede právě proto, že jsou "místní". Oni jsou slušní, ale protože jsou malí, nemají žádné páky na ty cestovky, které s nimi třeba vymetou. Což si s Invií apod. nikdo nedovolí riskovat.

Pokud jde o Egypt, výbornou zkušenost máme s resortem Makadi Bay , nejsou zrovna nejlevnější, ale stojí to za to. S Movenpick taky neuděláte chybu,služby perfektní,co není přímo v nabídce,jde domluvit na recepci.
Ale já zase nejsem náročná, pokud je hotel čistý, zařízení funguje, personál se chová normálně a jídlo je čerstvé, tak jsem spokojená, a dovolené s dětmi v Tunisky byly super.
Pokud jde o bakšiš, nemůžu poradit:-) tady doma,pokud mě něco neotráví,na začátku mírně přeplácím, osvědčuje se mi to. Abych naladila,aby si zapamatovali. Jsem si vědoma toho, že jsem jedna z dlouhé řady těch,co se nechají obskakovat,šéf prudí a málo platí,zákazíci šetří...tak jim to chci zpříjemnit a pak automaticky očekávám větší zájem, ochotu a lepší servis.
No a když jsem venku,u moře,tak to dělám podobně, hlavně v Africe - pokud není první dojem z hotelu, z restaurace apod. špatný. V Africe navíc vím,jak ty lidi žijou mimo ten nablýskaný hotel, když sundají šaty pokojské nebo mundúr kuchaře...
V poměru k českému spropitnému je to asi třetina - tam,kde tady dám stovku,dám tam zhruba třicet, kde českých třicet,tam deset. Tak nějak bych řekla.
Nedělám si z personálu sluhy, nepovažuju obchodníky za podlézavé podvodníky,nabízím normální obchodní vztah a řekla bych,že to funguje. Mám klid,nemusím řešit blbosti, jak jsem psala na začátku minulého dlouhého komentáře - personál umí zavařit, když chce:-) Naopak - když to syn první den přehnal a uhnal si úžeh, vařili a nosili mu mátový vlažný čaj, malé ručníky na obklady a led. Když jsem na pokoji založila kartu od dveří, takže jsem nemohla odejít, nechala pokojská práce a pomáhala hledat, zvedala matraci u postele,šmejdila v koutech,kam obvykle pitomým turistkám zapadnou karty nebo klíče ;-) klíč jsem jednou odložila na stůl a na něj položila svůj vlastní kufr,ve kterém jsem cosi hledala...pak jsem nechala kufr kufrem a chtěla odejít,klíč nikde,hledala jsem jak blázen po celém pokoji. Pokojská přišla, okamžitě ji napadlo zvednout kufr, dostala 1,slovy jeden :-) tuniský dinár, což je asi dvanáct kaček, a začala tancovat s rukama nad hlavou, radostí :-) Někdo by za takovou maličkost nedal nic, mně z toho zadek neupadne a měly jsme radost obě,já z klíče,ona z dináru,já pak ještě z její radosti.
Skutečné žebráky,kteří by škemrali o peníze,jsme v Tunisku moc nepotkávali, narozdíl od Egypta,ale to může souviset s tím, že jsme se tam nepohybovali tolik mimo turistická centra.
Jo a pokud jde o termíny,tak my zásadně na konci léta, přelom srpna a září. Několik výhod - počasí je sázka na jistotu a moře je tou dobou nejteplejší, v květnu červnu bývá ještě chladné, srpen září mívá běžně 24 - 26. Největší návaly rodinek se školními dětmi jsou pryč. Ceny všeho jsou za vrcholem. A je celé léto na co se těšit, pokud se nevydaří počasí tady, vynahradí to dovča tam. Zatímco někdo běduje, že začátkem června bylo moře ještě chladné a počasí nic moc a tady to pokračuje a dovolená už je pryč, tak vy se máte na co těšit :-)
duben 27, 2012 12:28
Tak co - Egypt neboTunisko ? : wendy
Folklor je fajn, mám ho ráda, ale smlouvání mě obtěžtuje a zdržuje, u pobyťáků to ještě jdem ale na poznávačkách z toho šílím.. takže přijíždím domů šílená.
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
duben 27, 2012 16:52
Znovu děkuji všem : Jarka1
Myslím, že dnes to konečně rozhodneme, určitě dám vědět a určitě po návratu napíši "zkušenosti".
Ještě malou poznámku k doporučením bb. Ani my nejsme nakloněni tomu, dělat si z personálu sluhy, spíše je nám to oběma nepříjemné. Jenže čteme v různých diskusích, že např. nenechat si odnést na pokoj kufr, je u nich rovno přímo urážce. Totéž i u dalších úsluh a pod. Tak proto můj dotaz na bakšišné.
duben 29, 2012 06:55
Jarko, : bb2
to o dělání si sluhů z personálu jsem myslela obecně, nedovolila bych si vás nějak takhle peskovat předem :-) Ale když jsme se tu o tom začali bavit, vybavili se mi lidi,co ty drobné úsluhy brali jako samozřejmou součást předplacených služeb a podle toho se chovali.

Pokud jde o ty kufry,oni by se asi neurazili doslova, ale jsou prostě na spropitném závislí, tak jsou mrzutí, když jejich služby někdo odmítne. Na druhou stranu je personál v hotelích vycvičený, aby neobtěžoval, nežebral, na to se tam velmi dbá. Základní plat lidí, co se pohybují mezi turisty, pokojské, recepční atd. - pokud vůbec základní plat mají - je ale mizerný, počítá se právě s tím,že si vydělají na spropitném. Když si někdo nechce nechat odnést kufr na pokoj,může to být pro ně signál,že není ochoten si nechat udělat službu a zaplatit za ni. Nechápou to, nechápou, že by si někdo nechtěl nechat "posloužit", že by se styděl, cítil by se trapně. Proč, jsme přece boháči zvyklí na pohodlí :-) Pro ně jsme velice bohatí turisté (a jsme, ve srovnání s nimi, když si můžeme dovolit letět na druhý kontinent vyšplouchat se v moři),co si přece nechávají běžně posloužit. To se asi týká hlavně těch starších lidí, ve středním věku. Mladí už mají větší rozhled a vědí,co za sebranku do hotelů jezdí :-) Ale i tak jsou zdvořilí a ochotní. Zrovna v tom hotelu Jinene Resort, o kterém jsem psala, nás v jídelně obsluhovali mladí číšníci, vysokoškoláci. Oni sami nesmí navazovat kontakt a obtěžovat hosty řečmi, ale pokud dáš najevo pár slovy, úsměvem, zájem, tak se rádi rozpovídají. Kluci studenti se samozřejmě nejraději bavili s dcerou ;-) ale velmi příjemně, mile, ani stopa otravného obtěžování, jak se občas na netu dočteš. Takové jsou naše zkušenosti, netvrdím,že jinde to nemůže být jinak.

Tak to spropitné v Tunisku - nosiči kufrů dáváme obvykle dva dináry při příjezdu i odjezdu za každý ubytovaný pár lidí, nebo dinár za každé odnesení. Recepčnímu tři u příjezdu, pět až deset při odjezdu podle toho,jak jsme ho využívali během pobytu,nebo jestli jen vyzvedávali klíče kartu od pokoje, pokud jsme využívali,tak za každou tu drobnou službičku dinár nebo dva podle toho o co šlo. Pokojské - při odchodu z pokoje na snídani pár drobných necháváme na stole, dva tři dináry, podle situace. Dva dináry denně zaručí,že ručníky jsou denně čisté,povlečení minimálně jednou týdně, postele ustlané, uklizeno pořádně. Taky se stalo,že jsme měli osušky jen složené jako nové,ale nebyly vyměněné. Tak se tam druhý den peníze nedaly a hlavní pokojskou (nevím jak se ta její funkce jmenuje, ale je to takové kápo pokojských,které pobíhá po patře a kontroluje, a obvykle taky tlučmočí pokojským, protože se domluví trochu anglicky) jsem požádala o nové osušky, že včera na to asi zapomněli. Normálně,s úsměvem,jako že o nic nejde. No a bylo zase všechno ok. V Tunisku narozdíl od Egypta jsou pokojské ženy.
Při odjezdu necháváme pokojským pět až deset dinárů na stole nebo na polštáři na posteli nebo na nočním stolku. To samé u dětí, které měly vždy samostatný pokoj.
V jídelně číšníkům necháváme peníze na stole,zase jeden dva dináry, po posledním jídle při odjezdu pět až deset. Oni mají své stoly,které obsluhují a usazují k nim "své" hosty, hlídají,aby ti "jejich" měli svůj stůl volný. Pokud se někdo u něj přesto stihne usadit,hned zablokují jiný stůl (vyhodit ty druhé hosty samozřejmě nesmí), atd. Je to skoro neuvěřitelné, při množství lidí,co se tam vystřídá za sezonu, ale zapamatují si i jméno, což je sice pochopitelně jen součást práce,nic osobního,ale i tak je milé,když cválají ke dveřím jídelny a popřejou paní N, jak jste se vyspali, přeju dobrou chuť a tak. Dceru škádlívají u stolu předstíráním, že komolí její křestní jméno, ona předstírá, že se je to snaží naučit. Jsou vážně milí - v rámci vztahu otravný tvarohový turista z Evropy a snědý student z Afriky, muslim, který pro tvaroha pracuje. Jo a čisťouncí, vymydlení, vyvonění.
Člověku,který stává u vchodu do jídelny (a letmým pohledem oka na zápěstí kontroluje, jestli vůbec v jídelně máte co dělat:-) dáváme na začátku a na konci zájezdu taky dva tři dináry, na stoleček nebo židli co mívají u vchodu. Když jsme byli v hotelu,kde nebyli číšnící a samoobslužné pulty,ale hlavní jídla se vydávala u pultu,tak jsme vydávajícím nechávali dinár nebo dva, položili jsme ho prostě na pult. Oni to viděli a nikdy jsme nedostali nějaké zbytky apod.
Ty částky co píšu, jsme platili za oba, když jsme jeli ve dvou, nebo o dinár víc za čtyři až pět lidí najednou, podle toho,jestli jsme jeli s dětmi. Pokojské v každém pokoji. Nosiči kufrů za každé odnesení. Za jednotlivé drobné úsluhy dinár nebo max. dva bez ohledu na to, jestli to bylo pro jednoho,pro dva nebo pro všechny.
Hlavně mít drobné po ruce a přesnou částku,protože když dáte desetidinárovku s tím,že nemáte drobnější a budete čekat vrácení, tak se dočkáte poděkování až jásotu a rychlého odchodu :-)
květen 02, 2012 12:26
... : bb2
hm, teď když to vidím, tak to vypadá,že platíte pořád a za všechno, ale tak to není :-) vyspíte se a najíte i bez toho, jen třeba po návratu budete říkat, že to nebylo tak stopro, že jídla bylo občas méně, nebo pro děti nezbylo ovoce, nebo úklid nebyl zrovna podle vašich představ a tak...asi je dobré vnímat to spropitné jako nutnou součást platby za dovolenou. Cena zájezdu to prostě neobsahuje.
květen 02, 2012 12:28
Tunisko : KláraS
Ahoj, minulý rok jsem byla na dovolené v Tunisku. Bylo to strašně moc fajn..smilies/smiley.gif Letěla bych tam kdykoliv znovu. Ta země je naprosto fantastická. Místní obyvatelé nejsou tak dotěrní jak se říká. DOkonce i ceny na trzích jsou dobré, takže jsem neodolala a jako každá ženská jsem si nakoupila plno věcí..smilies/smiley.gif J9dlo v hotelu je standratní, prostě typická evropská jídla, ale někde vám dají ochutnat i jejich speciality. A ty dorty večer, to je pohádka..smilies/cheesy.gif Ještě teď mám probklém zapnout kalhoty..smilies/cheesy.gif Moře je krásné, opravdu nemám moc ráda ležení u moře ale tady jsem si to strašně moc oblíbila. Těšila jsem se k němu jak malá holka. Je krásně čiště, žádné kameny, všude píseček. Fakt super..smilies/smiley.gif
Dovolenou jsem si sehnala z jednoho webu, kde si napíšete jen požadavky a oni vám dají vybrat různou dovolenou dokonce i letenky. Dovolená mě vyšla napolovinu než v normální cestovce..smilies/smiley.gif
Fakt doporučuju..smilies/smiley.gif

http://www.aaapoptavka.cz/poptavky/2-cestovani.html
červen 08, 2012 11:10
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]