O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PENÍZE PRO ROZVEDENOU MANŽELKU? PDF Tisk E-mail
Středa, 07 září 2011

Dobrý den, chtěla bych se s vámi poradit. Od roku 2003 jsme s manželem rozvedeni. Vzhledem k tomu, že jednu dobu nepracoval a tím pádem neposílal výživné na děti, mi je tenkrát vyplácela za něj sociálka. Pak začal pracovat (což jsem zjistila úplnou náhodou), a dala mu proto k soudu exekuční příkaz na placení výživného na děti.

       To mu bylo strháváno i s dluhem. V roce 2006 jsem bohužel šla do částečného invalidního důchodu, ve kterém jsem doposud. Tenkrát jsem se radila s právníkem, který mi radil, že bych měla požádat o výživné i na sebe - po dobu po rozvodu z důvodů, že mám ztíženou možnost uplatnění v zaměstnání a je problém vůbec práci sehnat.

 

      Pak mi zase ale jiná advokátka sdělila, abych to ani nezkoušela, že vzhledem k tomu že platí výživné i s dluhem - plus že už má další dvě děti, tak bych u soudu neuspěla, jelikož nezletilé děti mají přednost. Nyní platí na naše dvě děti celkem 3500 Kč, což není moc, vzhledem k tomu, že jim je 22 a 20, oba nadále studují a jejich výdaje se zvyšují.

 

      S ex-manželem se bohužel nelze domluvit, aby jim občas přispěl a mám podezření, že když si syn žádal o zvýšení výživného z 1500 na 2500, tak přiznal – vzhledem k tomu, že dělá u stavební firmy - dosti nízký příjem, ale výdaje on má minimální. A nakoce mu soud místo 2500 Kč přiznal jen 2000 Kč a dcera má 1500 Kč a to jdou na vysokou.

       U mě je ten problém, že mám jen částečný invalidní důchod ve výši necelých 5000 Kč a jak jsem už psala, velký problém sehnat zaměstnání. Proto bych se ráda poradila, zda je možné ještě žádat u soudu na výživné na rozvedenou manželku? Děkuji za odpověď

LENKA

  
Komentáře (35)add feed
Lenko, fakt by ses nestyděla žádat pro sebe výživné od bývalého manžela? Po tolika letech po rozvodu? : Myška
Neřeknu, kdybys byla na rodičovské dovolené s vaším společným dítětem, tak by to bylo na místě, ale takhle? Jak dlouho by tě měl živit? Do konce života?
Přiznáváš tím, že nejsi schopná sama fungovat?
Jsem rozvedená, taky dlouho, děti dospělé, žiju svůj život a hanba by mne fackovala, kdybych jen pomyslela na výživné pro sebe od exmanžela.
Jednou jste rozvedeni, a každý jede na vlastní triko.
Jak by se tobě líbilo, kdybys měla živit exnmanžela?
září 07, 2011 09:00
Myško, : mamča
Lenka si sem nepřišla pro kázání o tom, jak je neschopná. Jestliže má i v dnešní době částečný invalidní důchod, je nejspíš dost vážně nemocná. Jak se takovému člověku shání odpovídající práce a ještě k tomu na zkrácený úvazek, by vydalo na ponurý román. Při dětech 22 a 20 jí bude cca 45 let, což je problémový věk na shánění práce i pro zdravého.
Sice mám pocit, že výživné od bývalého manžela lze požadovat asi tak 3 roky od rozvodu, ale to tady někdo určitě bude vědět přesně.
Je to smutné, že žena, která řádně vychovává děti a přes zdravotní handicap nemá na nic nárok, jako např. různé příspěvky na bydlení, dávky v hmotné nouzi...apod..
Přesto by byla ráda, aby její děti, které mají zřejmě předpoklady studovat, získaly VŠ vzdělání, místo aby šly do práce a živily svou matku.
září 07, 2011 09:20
Mamčo uznávám, docela mne Lenčin dotaz nadzvedl. : Myška
Neříkám, že by otec dětí neměl přispívat těm dětem víc, protože to, co platí, je opravdu málo. Na to bych se zaměřila v rámci rodiny.
Ale platit bývalé ženě? Devět let po rozvodu? A jak dlouho? Toto mi připadne naprosto out. On přece nezavinil, že ona má částečnou invalidku.
září 07, 2011 09:26
Myško, : mamča
tak jako bývalého manžela Lenky nemusí zajímat její invalidita, tak stejně Lenku nemusí zajímat, že on má v novém manželství další dvě děti. Děti z prvního manželství potřebují jíst stejně, jako ty z druhého, a 1500 a 2000,- Kč je na živobytí studentů opravdu málo. Matka jim ze svého ČID 5000,-Kč zřejmě přispívat nemůže.
Ještě existuje možnost, že by si Lenčiny děti našly brigádu, nebo prostě přešly na dálkové studium a pracovaly. Ale nevíme, jakou školu studují, a jestli je to možné.
Proč by děti z 1. manželství měly být ze strany otce takhle odbývány, když s nimi se přece nerozvedl. Stále jsou jeho dětmi, i když s jejich matkou otec nežije.
Ano, zaměřila bych se spíš na zvýšení výživného pro studující děti. Lenka si jistě sama nějak poradí.
září 07, 2011 09:39
Mamčo, vnímej dvě rozdílné záležitosti: : Myška
1. výživné na děti - tady jsem za boj o peníze, a neuznávám snížení (nebo nezvýšení) kvůli dalším dětem, bila bych se jak lev (jde o to, co by mi to bylo platné)
2. výživné na exmanželku - to neuznávám z principu. Jednou jsou manželé rozvedení, a jedou každý sám na sebe. Jak jsem se ptala? Kde je ta hranice, do kdy by ji měl exmanžel živit? Do konce života?


září 07, 2011 09:44
Mamčo, : Sinix
stačí kouknout do zákona:

Výživné rozvedeného manžela

§ 92

(1) Rozvedený manžel, který není schopen sám se živit, může žádat od bývalého manžela, aby mu přispíval na přiměřenou výživu podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Nedohodnou-li se, rozhodne soud o výživném na návrh některého z nich.

(2) Tato povinnost předchází vyživovací povinnosti dětí vůči rodičům.

§ 93

(1) Soud může rozvedenému manželovi, který se porušením manželských povinností na rozvratu manželství převážně nepodílel a kterému byla rozvodem způsobena závažná újma, přiznat proti jeho bývalému manželovi výživné ve stejném rozsahu, jako je vyživovací povinnost mezi manžely podle § 91 odst. 2.

(2) Výživné podle odstavce 1 lze přiznat nejdéle na dobu tří let od rozvodu.


Ta lhůta 3 let se vztahuje je na rozvedená manželství, kde je de facto určen "viník" rozvodu - což je, myslím, menšina. Pokud není určen, pak tam žádná lhůta není.

Nevím, nejsem právník, ale myslím, že částečný invalidní důchod nebude stačit k tomu, aby Lenka měla právní nárok na výživné od exmanžela, protože je tam napsáno "pokud není schopen se sám živit". A to při částečném ID je, ne? Může chodit do práce. Plný by byl samozřejmě něco jiného.

Ale jak říkám, jistý si tím nejsem. Nechť to klidně podá, nejhorší, co se jí může stát je, že to soud zamítne. Morální hledisko je samozřejmě jiná věc, ale právo a morálka často nejsou totéž. Na druhou stranu, "přiměřená výživa" neznamená, že za to bude moct cestovat po světě a užívat si, je to opravdu v podstatě jen na jídlo a oblečení, rozhodně z toho nezbohatne. Není to jako u dětí, které mají právo "podílet se na životní úrovni svých rodičů".
září 07, 2011 09:46
... : Karlos
Já v tomhle zastávám naprosto stejný názor s Myškou.
Hanba by mě fackovala, chtít po bývalé ženě, aby mi platila výživné, byť bych byl v sebevětším srabu !
září 07, 2011 11:07
No, já taky nehoruju za doživotní výživné pro rozvedenou manželku. : mamča
Jen mi přijde nefér, že jestliže matka studentů není v současné době schopna je živit (ČID a momentálně bez práce), měl by automaticky nastoupit otec dětí, a živit je on. Ne, že bude licitovat o výši výživného a argumentovat dalšími dětmi.

Nám, kteří máme práci a prostředky na živobytí, je totiž na hony vzdálená situace, ve které se ocitla Lenka.
Mám shodou okolností rozvedenou kamarádku, která má rovněž ČID, a před dvěma lety přišla o práci z důvodu rušení pracoviště, kde pracovala 20 let. Teď jí v rámci "úspor" ještě snížili důchod na stupeň I., s odůvodněním, že se na své postižení za ta léta adaptovala. (Chodí obtížně o dvou francouzských holích).
A teď si vemte, že od "státu" nemá nárok vůbec na nic. Na pracovním úřadě jí řekli, že nemají místa ani pro zdravé, natož pro postižené, na podporu v nezaměstnanosti už nemá nárok dávno, a na různé "příspěvky" (doplatek do životního minima, v hmotné nouzi...apod.) taky nedosáhne, protože má družstevní byt a chalupu v severních Čechách. Má prý napřed všechno prodat a z toho žít.
Takže žena, která celý život (i přes svůj zdravotní handicap) pracovala, vychovala děti, a zodpovědně se připravovala na stáří, nemá nárok od státu na žádnou podporu, když se 5 let před důchodem dostala do problémů. Jde v podstatě o překlenutí tří let, kdy bude moci zažádat o předčasný důchod, a kvůli tomu by se měla zbavit všeho, co celý život pracně budovala. Na živobytí jí přispívá syn (jediný, který jí zůstal) a matka (83) ze svého důchodu.
Zatímco různí "nepřizpůsobiví", kteří v životě nepracovali, nebudovali si žádné zázemí, nestarají se řádně o děti...mají nárok na všestrannou podporu státu.
To jsme to dopracovali, že ?
září 07, 2011 11:50
Je to blbá situace, protože Lenka z otce svých dětí víc nevyrazí. Každé dítě by mělo zažádat o zvýšení výživného, ale jak dopadnou nevím, asi nic moc. : Myška
Asi budou muset nechat denního studia, najít si práci a pokračovat ve studiu dálkově.
září 07, 2011 11:59
No už se moc těším, : Krakonoš
až třeba za dvacet let nebude moje drahá bejvalá schopná se sama živit, a tak mě dá k soudu a ten mě přesně podle práva vodsoudí k výživnýmu. Protože jsem se před pětatřiceti rokama provinil tím, že jsem ji pojal za manželku a chtěl s ní žít, dokud nás smrt nerozdělí, na což vona po ňáký době změnila názor. smilies/grin.gif smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif Nejni nad český právo!

I kdyby měla Lenka plnej ID, nic (kromě litery zákona ovšem) ji nevopravňuje chtít nějaký peníze pro sebe. (čili vopravňuje smilies/wink.gif) Peníze by měla chtít jedině a pouze pro svý děti. Ty nárok na výživu a podporu na studiích vod svýho fotra bez debaty maj. Samozřejmě ale pokud je fotr bez peněz, stejně jim nic jinýho než brigády nezbude - soud mu žádný výživný nezvýší, když nebude z čeho. Taky jsem 4 roky brigádničil, abych dostudoval, byla to dobrá škola života, taková, co skutečně dělá z chlapců chlapy (namísto tý nedávno vzývaný vojny).
září 07, 2011 12:23
Krakonoši, : Macesska
klid, za dvacet let (spíš už dřív) by měl platít nový OZ, tam snad podobné geniality nebudou. Víte někdo o případu, kde by takhle soud opravdu rozhodl? (Tedy s větším časovým odstupem od rozvodu, děti už velké, prac. neschopnost nezaviněná exmanželem/exmanželkou.)

Dovedeme-li tezi, že děti z prvního manželství nemusí zajímat, že otec živí další děti, a mají plné právo na vyšší výživné, do důsledku, je řešení jednoduché. Prvorozenému synovi může být přece jedno, že si jeho rodiče upletli další dítě. Jsou povinni ho na škole vydržovat bez ohledu na cokoliv. Takže mladší dcera nechť na školu zapomene, právo na prachy má nejdřív prvorozený. No, a jedno dítě lze na škole uživit snáz, ne? :-i
září 07, 2011 15:18
Nevím, co byste na místě Lenky dělali vy - kritici. : Aneli
Asi byste zašli na sociálku. Tam by Vám řekli, že oni Vám NIC dát nemůžou, že musíte nejprve žádat bývalého manžela (je jedno, jestli od rozvodu uběhl 1 rok nebo 20), a teprve poté, co proběhne soud, který výživné zamítne, oni mohou něco dělat. A nejste sami, máte 2 děti, takže pro ně uděláte cokoli - budete se ponižovat, žebrat, žádat bývalého manžela o peníze, atd.

Pracovala jsem na soudě, vím jak to chodí. Já jsem zdravá, relativně mladá, a nezaměstnaná, mám VŠ. Jak obrovský problém je najít slušně placenou práci, která by vám třeba i dělala radost (v naší zemi těžký nadstandard) vím z vlastní zkušenosti. Šance, že Lenka najde nějakou slušnou práci, je bohužel - mizivá.

A už mě ty kritiky dotazovatelů tady na Kudlance fakt se*ou. Oni se sem obrátí, protože neví kudy kam, a první co dostanou, tak studenou sprchu. Měli byste se stydět.

Nevíte, vo co gou, ale odsuzující příspěvek napíšete hned! smilies/undecided.gif smilies/undecided.gif smilies/undecided.gif

září 07, 2011 15:51
Příspěvek mimo mísu : Ronja-h
Ahojte, ráda bych zde vyjádřila lehký smutek nad tím, jakým směrem se v poslední době ubírají příspěvky (reakce na téma) některých lidí na Kudle... Začala jsem ji číst tak někdy před sedmi lety, neříkám že pravidelně, ale občas ano. Z posledních několika témat mám trochu husí kůži - z vašich reakcí, které jsou plné odsouzení - nevím co se s váma lidi děje? Neříkám, že reakce na dotazy mají být jen někomu po vůli a mazat med kolem pusy, ale tak snad trochu s rozvahou a snahou o objektivitu. Zastávám názor, že lze i nepříjemnou věc lze říct slušně a s trochou taktu... Vím, že je tenhle můj příspěvek mimo mísu, ale už jsem to nemohla vydržet... tak tak. Ronja-h
září 07, 2011 19:16
Mamčo, : Magdalenka
jak Lenka píše, je v částečném od od roku 2006. Tehdy bylo jejím dětem 15 a 17 let. Pokud bych byla v její situaci, snažila bych se najít jakýkoli doplňkový příjem, doporučila bych svým dětem různé brigády a vysvětlila jim, že nebudu možná schopná financovat oběma vysokoškolské studium. A pokud ho skutečně chtějí, ať volí raději doplňkové studium při zaměstnání nebo si najdou své příjmy z brigád nebo studium odloží na budoucí čas. Pokud chtějí zvýžit výživné, musejí s otcem dnes jednat sami.
Pokud bych skutečně neměla ani na vlastní živobytí, ani nebyla schopna žádného přivýdělku, asi bych soud požádala o výživné od bývalého manžela. Co horšího se může stát, než že mnou bude okolí pohrdat nebo nic nevysoudím?
září 07, 2011 19:28
nevim o co go Aneli : Polarka
nikdy jsem v podobne situaci nebyla, ale sem treba jezdi na leto studenti z cele Kanady si vydelat penize na dalsi studia. Maji to o to horsi ze tady se za universitu plati...a to nemale penize. Ovsem ono se i v Cesku da jet na leto treba trhat nejake ovoce nekde v cizine, proste brigada se da v lete najit. Horsi to ale bude az budes sama.....
září 07, 2011 19:37
teda sorry : Polarka
myslela jsem az Lenka bude sama
září 07, 2011 19:40
Kritika, vodsouzení, studená sprcha? : Krakonoš
Ať to čtu jak to čtu, nikde tam nic takovýho nevidim. Kritickej, ale nikoli útočnej, napadající či vodsuzující, je první příspěvek Myšky, dejme tomu. I ten je ale věcně správnej. Takže tak úplně nechápu, vo co gou vám - Aneli a Ronjo. Napište teda Lence vodpověd podle svýho gusta a hned to tu bude vyvážený, ne? Může bejt klidně plnej ťuťání a ňuňání, v tom vám nikdo nebrání, nebo jo?
Vím, že se vopakuju, ale toho nejni nikdy dost: Vadí ti tahle podoba Kudlanky a příspěvků v diskusích? Změň to a napiš to líp! Máš k tomu stejnou příležitost jako ti, kdo ti vaděj!
Ale vono je asi jednodušší sem jednou za uherskej rok fláknou ňáký: "Už mě tu všichni se*ete", a jinak bejt ticho. Nerozumim...
září 07, 2011 20:17
Aneli, Ronjo, a všichni, komu se zdají mé komentáře k tomuto tématu kritické. : Myška
Fakt se vám zdá správné, aby bývalý manžel sponzoroval život své bývalé manželce? Po x letech, kdy nejsou spolu? Proč by měl živit vlastně cizího člověka? Protože si ho kdysi vzal? To se máme všichni rozvedení bát, kdy na nás bývalý partner vyrukuje s tím, že je po třeba 30 letech od rozvodu invalidní, nevychází s penězi, tak mu máme platit výživné? Máme být bití za to, že jsme zdraví a vyděláváme víc než on?
Vždyť je to postavené na hlavu.
září 08, 2011 07:49
Co se týče : Ketrin
studujících dospělých dětí, měly by pracovat a tím matce pomoci - dle mého názoru kromě medicíny jde každá VŠ dělat při práci a naprostá většina dnešních vysokoškoláků také pracuje a nevisí na krku rodičům.
září 08, 2011 08:27
Myško, : Sidon
mně se to zdá být uhozené taky, ale přesto jsou země, kde takový zákon existuje. Není to nic jiného, než že se stát snaží a brání, aby nemusel tomu postiženému platit on. Podívej se na ty případy těch starších, bohatých "obšourníků", kteří si vzali hezkou, mladou holku a po pár letech manželství jí musí platit šílené prachy. O některých celebritách je to přece dost známé. Většinou jsou to ovšem chlapi, kdo takhle dopadnou a musí platit horentní sumy. Možná, že dobře jim tak !
smilies/cheesy.gif
září 08, 2011 08:30
... : deeres
Také se mně to nezdá, proč platit někomu, kdo je už pro mne cizím a někdy i nenáviděným člověkem.
Jenže, před časem jsem v TV, snad to byly Černé ovce nebo Na vlastní oči, viděla příběh a vlastním očím jsem nevěřila. O co šlo?
Paní rozvedená, posléze vdova po druhém muži a bezdětná, pracující, něco kolem padesátky. Její první muž, se kterým se rozvedla před dvaceti lety, alkoholik, bezdomovec, asi o 15 let starší, téměř bez důchodu, protože nikdy pořádně nepracoval, byl umístěn do domova důchodců. DD dal jeho bývalou ženu k soudu, kde zažádal pro něj o alimenty a také vyhrál. Jenom proto, že žena kdysi zažádala o rozvod, kde ze slušnosti neuvedla manželův alkoholismus, ale svůj nový vztah a nakonec byl tedy rozvod z její viny.
A já se vůbec nedivím, že se dneska nikdo do svateb nehrne, když i předmanželská smlouva může být neplatná, pro nějaké právní kličky, nebo na mne pro mne již cizí člověk po x letech uplatní nároky na alimenty.
září 08, 2011 08:32
Taky mi to připadá ujeté : mišpule
Přidávám se k Myšce, protože mi taky připadá hodně zvláštní, žádat o výživné pro sebe, takových let po rozvodu. Nechávám zcela stranou, že naše zákony to umožňují. Těžko žádat i zvýšené výživné pro děti, protože studují VŠ, když má jejich otec další vyživovací povinnosti a plat malý. Ale nevidím jediný důvod, proč by si studenti nemohli sehnat při škole brigádu. Dcera si takhle přivydělávala již od 16 let. Pravda, neměla čas na flákání se na mejdanech, kavárničky, hospůdky a jiné radosti studentského života. Na druhou stranu se velmi rychle naučila vážit si peněz a práce druhých. Není povinností rodiče vypustit duši pro pohodlí dětiček.
září 08, 2011 08:54
Ten zákon je nesmyslný. : mamča
Původním záměrem nejspíš bylo, aby rozvedené opuštěné manželky s dítětem do tří let (nebo do začátku školní docházky, pokud nemají práci a možnost předškolního zařízení) nezůstaly po odchodu manžela zcela bez prostředků.
Tenhle zákon měl ochraňovat matky malých dětí, nikoli alkoholiky a bezdomovce, o kterých píše deeres. (Taky jsem ten pořad viděla a nevěřila jsem svým očím).

Ano, Lenčiny děti pravděpodobně mohou studovat i dálkově, nebo nemusí studovat vůbec a můžou pracovat a podporovat svou invalidní nezaměstnanou matku. Ale je to vůči nim hrozně nefér !
Každý Cikán, který se rozhodne studovat, má z titulu tmavší kůže nárok na podporu od státu. Proč na tutéž podporu nemají nárok i děti z majoritní skupiny, které se ocitnou ve finanční tísni, zvlášť když mají ke studiu předpoklady ?
A proč otec dětí nemá zájem na jejich vzdělání a upřednostňuje variantu, co nejdříve přestat platit, nebo platit co nejméně ? To mu na dětech z 1. manželství vůbec nezáleží ?

Jo, a taky mi vadí, že když se tady někdo svěří se svým problémem (aniž by si předem prostudoval příslušné zákony o kterých zřejmě neví, kde je hledat) a tudíž i bez dotazu na zdejší fórum by zjistil, že se ptá zbytečně, tak tady dostane čočku.

Já uznávám, že např. Myška je nejspíš velmi zdatná pracovnice i obětavá matka, že se dokázala po rozvodu rychle postavit na vlastní nohy, má nejspíš dobrou práci, dostatek peněz a z toho vyplývající vysoké sebevědomí.
Klobouk dolů, má být na co pyšná.
To ale neznamená, že všem, kdo nedosahují jejích kvalit (ať už z jakéhokoli důvodu) má právo klást tak sugestivní a dehonestující dotazy typu : cituji : "Přiznáváš tím, že nejsi schopná sama fungovat?"
Zkus Myško "fungovat" za méně než 5000,-Kč/měsíčně, zaplatit z toho nájem, jídlo...a podporovat studující děti. Práce, kde by se daly přivydělat nějaké peníze, prostě v některých regionech není. Ani pro mladé a zdravé, (kteří se ovšem za prací můžou stěhovat nebo dojíždět) natož pro zdravotně postiženou ženu, které je mezi 45ti a 50ti roky.
Zkus se podívat na svět očima těch nedobrovolně nezaměstnaných. Ne ze své pozice "dobře placeného úředníka" v Praze nebo Brně.


září 08, 2011 09:12
no Aneli : Kamila
víš, tohle není právnická poradna. Pokud někdo chce právní radu, jistě jsou na webu povolanější. Tady jsou holt jenom lidi... A je to diskuze, těžko čekat, že se zde jen sejdou věcné odpovědi. A tvůj příspěvek je tady opravdu milý, asi přesně takový, jaký bys tu ráda četla, že?
září 08, 2011 09:12
.. : kolemjdoucí
A při tom je to tak jednoduché - jestli Lenka nedokáže vydělat dost peněz, aby mohly její děti studovat VŠ - tak prostě její děti studovat nebudou. Tečka. Máme totiž kapitalismus, pokud jste si ještě nevšimli/y.
září 08, 2011 09:19
mamčo, nejsem "dobře placená úřednice", to si mne asi s někým pleteš. Nejsem vůbec úřednice, víš :-). : Myška
Abych uživila své děti z platu a alimentů jsem se musela dost otáčet. Změnila jsem zaměstnání, přestěhovali jsme se z domku do bytu, protože domek s potřebnými opravami bych neutáhla. Měnila jsem se sestrou jedna k jedné, takže žádný "vejvar" za barák jsem nedostala (chtěly jsme, aby zůstal v rodině, prodej nepřicházel v úvahu). Ano, bylo to jednodušší, jsem zdravá. Mám se snad za to, že mi zdraví slouží a mám práci, stydět? Ani kdybych byla nemocná a bez práce, nešla bych žebrat ke svému ex o almužnu. Hrdost by mi to nedovolila.

Co se týká práce pro ČID - na webu Úřadu práce jsem aspoň jednou týdně. Pro ČID se nabízí (v Brně) dost pracovních příležitostí. Podotýkám, že netuším, z jakého je regionu Lenka. Ale kdo hledá práci, najde ji, asi ne podle svých představ, ale aspoň něco ano. Záleží na tom, co je Lenka schopná dělat. Krom toho, děti má dospělé, holt budou muset pracovat, a studovat třeba dálkově. Toto je řešitelné.
Jejich otec, dle Lenčiných slov, nemá velký plat, a živí z něj 4 děti. Víte, že já jsem kritička toho, aby si otec v dalších vztazích pořizoval další děti na úkor těch z prvního vztahu, ale stalo se. Prostor pro zvýšení výživného pro dvě Lenčiny děti tu asi není. Těžko soud tedy rozhodne, aby ex platil Lence výživné.
září 08, 2011 09:39
Myška : mamča
Však říkám : V Brně...
Ale ani v Brně, ani v Praze, kde je těch pracovních příležitostí větší množství, nejsou místa pro (různě) zdravotně postižené a lidi kolem padesátky.
Taky jsem tomu nevěřila, stejně jako Ty jsem se domnívala, že "kdo hledá práci, najde ji".
září 08, 2011 10:00
mamčo, máš net? Máš, tak mrkni na web Úřadu práce... : Myška
Neříkám přece, že je snadné sehnat práci. Ale řešením Lenčiny situace fakt není chtít po exmanželovi, aby ji živil.
září 08, 2011 10:05
Pripojuju se k Mysce.. : mila1
taky by mne hanba fackovala chtit po exmanzelovi nejake vyzivne pro sebe. Pro deti, to je jina, jsou to nase spolecne deti. Zakon je podle mne v tomto pripade zcela nesmyslny a pripadne vyzivne by tam melo byt aspon casove omezeno, jako je to u rozvodu, kde byla prokazana vina jednoho z manzelu.
září 08, 2011 14:14
Tahle pomoc platí i pro neRomy : mamča
září 15, 2011 11:10
dobře - tak jí ať ex žádné výživné neplatí.... : al�k Punt�k
ale své vlastní děti by snad živit a udržovat na studijích mohl, ne? Nakonec - aby ušetřil za alimenty, mohl by si je vzít k sobě, starat se o ně a živit je, oblékat je a podobně. Pak už by ta matka s tím invalidním důchodem vyšla, ne? A nikoho by to tu nepobuřovalo....
září 17, 2011 20:25
pojem : Kačaba
Manželství zavrhuji už jen z těchto důvodů... Jsem také rozvedená a moc dobře vím (a je to jasné každému z nás), že na rozvratu manželství je podělejí vždy oba manželé, problém je akorát v tom, kdo z nich to první zařízne.. (ať odchodem, novým patrnerem atd...) Pak je samozřejmě odsuzován a soud mu přiřkne vinu. Tento celý tiátr vrcholí povinností platit svému ex???? Co to je??? Děti, to je něco jiného... Víte k čemu toto vede? Jen a pouze k nenávisti, zášti a jak je vidět z TV i k násilí... Není se čemu divit.. Je to na hlavu postavený... Zákony v této zemi slouží akorát k osobní pomstě, záleží na umu Vašeho právníka a na tom, jak se soudce vyspal.. Můj bývalý manžel šel svou cestou (pracuje v cizině) a já bych lezla kanálama po něm chtít výživné a jednoduše na něj schazovala vinu, že mne jen tak opustil... Zůstali jsme přáteli a já ho nechala jít a hlavně žít!!!! Měla jsem sama těžké chvíle s penězi (to má každý), ale musím se s tím vypořádat sama. Není přece možné jen z titulu býv.manželky něco žádat!!!
Nesnáším ubulenost, házení viny a neschopnosti na druhé!!! Nikdy nemůžete říct, že Vaše manželství je na věky... Zastávám názor, pokud je člověk nešťastný, tak to má změnit. Má život jen jeden!! Má mít také právo na změnu, není to nic trestného... Svazek manželství tady představuje jen břemeno a srach, že když bude člověk nešťastný, musí to trpět (podvádět sám sebe) a přežívat, aby nebyl zavrhován. Nakonec, vždy se najde cesta k úniku, ale stojí to stresy a nenávist. Není správné parazitovat na druhém. Tak ano, nesouhlasím s žádným výživným na ex..
prosinec 05, 2012 06:34
stanovisko ÚP : DanaKa
Jsem rozvedená 8 let. Až do loňska mne živilo vlastní s.r.o., kde jsem zároveň byla zaměstnancem. Zakázky nebyly, tak jsem pracovní místo zrušila a požádala o podporu v nezaměstnanosti. Bude to rok, co beznadějně hledám místo, je mi 50 a neumím řeči. K podpoře beru příspěvek na bydlení, což nestačí ani na nájem v Praze.
Požádala jsem v červnu o podporu v hmotné nouzi.
Dnes jsem se byla ptát na vyřízení mojí žádosti s tímto výsledkem (ÚP jsem postupně dodávala stav mojí situace měsíc po měsíci):
Nemám nárok protože jsem majitelem s.r.o. i když z toho nemám žádné příjmy.
Mám požádat soud o výživné na rozvedenou manželku.

Zbavit se s. r. o. bez peněz nejde, je zadlužené.
Na bývalého manžela jsem podala žalobu, neboť mi dluží peníze. K soudu nejspíš nedojde, protože nemám na soudní poplatek (žádala jsem o prominutí, byl mi pouze snížen a ani na to nemám)

Přátelé mi půjčují, ÚP to bere jako příjem.

Mám opravdu po 8letech nárok na výživné rozvedené manželky?

Pokud ano, než se to vyřídí, neseženu-li práci, mám rozšířit stavy bezdomovců?

září 17, 2013 14:24
stanovisko ÚP : DanaKa
Dobrý den, jsem tu poprvé, mám čekat nějakou reakci, Dana



září 19, 2013 15:15
Milá Dano, : d@niela
tvůj problém jsem dala na Kudlanku, klikni si na http://www.kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=5901&Itemid=78
Ale každopádně - tady se neodpovídá, musíš jít svou odpověď, resp. odpověď na řešení svého problému, hledat na hlavní stránku..
Když tak se ozvi, ano?
září 20, 2013 13:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]