O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VYCHYTRALÝ SYNÁČEK "ABSOLVENT" PDF Tisk E-mail
Úterý, 16 srpen 2011

Dobrý den. Řešíme s manželkou čím dál těžší otázku, co se synem. Už mu bylo 20, před rokem v květnu odmaturoval, na výšku se hlásil loni, ale nedostal se a nechtělo se mu ani podat odvolání... a od té doby jen hrál na počítači hry. Napřed, že si chce užít prázdniny, pak že hledá práci. Ale přitom kdykoli jsme přišli s nějakým konkrétním inzerátem, tak kromě jednoho na žádný nereagoval, že si najde práci sám.

 

 

 

 

     Postupně bylo jen víc a víc důvodů,co a proč dělat nebude, proč nejde ani na brigádu (přitom přímo v obci bylo brigád spoustu: stavění slunečních elektráren, hlídání, česání jablek...) Ale jeho nic nezajímalo.

 

     Teď, když jsme mu po roce a čtvrt řekli, že platíme hypotéku ,životní pojištění - i na děti (máme ještě 19letou dceru, studentku), a že by měl přispívat aspoň na sebe 2000,- neboť mu vaříme, pereme,platíme vlastně za něj vše - i elektřinu za jeho hraní na počítači, že dřív by ho zavřeli za příživnictví, tak z úspor vybral a dva měsíce zaplatil. Ovšem teď vyrukoval s tvrzením ,že nám nemusí dávat nic, že práci si najde jen když bude potřebovat peníze,ale že my jsme povinni ho živit, neboť je absolvent.

      Rád bych věděl, jak správně dle zákona postupovat, protože věřím (doufám), že když mu ukážu nějaké paragrafy, tak uzná, že se mýlí, a že pracovat snad bude chtít.

Děkuji za odpověď. 

JAN 

 

Komentáře (52)add feed
... : Sandra.
Ahoj, paragrafy neporadím, ale já bych tohle asi řešila tak, že bych synáčkovi našla bydlení, zaplatila mu ho řekněme na dva měsíce dopředu, to by měla být dostatečně dlouhá doba na to, aby si něco našel a spakovala mu věci, ať se stará. Něco jiného by bylo, kdybych viděla, že se snaží najít, ale nedaří se, OK, je to moje dítě, ale aby mi odrzle vypravoval, že je mojí povinností ho ve 20 živit a poskytovat mu kompletní servis, to by nestačil počítat schody...
srpen 16, 2011 22:36
absolvent : ona
Ten kdo absolvuje základní školu je také asolvent ZŠ.
Vy nejste povinni ho živit - je plnoletý a již se dál nepřipravuje na své povolání. Mimochodem , kdo za něho platí zdravotní a sociální pojištění?
srpen 16, 2011 23:31
no nechali jste to docela dlouho kysat : Inka
já jsem to pořešila tak, že jsem svému synovi sebrala klíče, mobil a vyhodla ho na ulici. Před tím tomu předcházelo asi čtvrtletí kdy nedokončil školu a tvrdil, že bude mít 4 měsíce prázdniny i přes můj nesouhlas, pak jsem mu vyjela inzeráty, ani je nepřečetl, pak jsem dala datum do kdy si sežene brigádu či práci, ani to nebylo nějak úspěšné, tak jsem ho vyhodila. Říkám to mu léčba šokem. No za 14 dní života na ulici bez jídla, teplé vody a postele se mu rozbřesklo.

On ten mamaservis také nefuguje sám, teplo, voda, jídlo, čisté oblečení, sociálka a zdravotní také něco stojí. Já bych mu byt nehledala, jen ať vyvine úsilí hošánek sám. Nechali jste to moc dlouho, on totiž zjistil, že to takhle jde, tak proč by se namáhal???
srpen 17, 2011 05:21
Sandra : Karlos
Jseš nějaká měkkosrdcatá, hledat mu bydlení a ještě cvakat ?

Já bych ho normálně kop do prdele ! Jednou jedinkrát mi moje dítě řekne, že jsem povinnej ho živit a že na práci sere, jednou !!!!!
srpen 17, 2011 07:36
Když čtu takové dotazy, říkám si, jaké mám štěstí, že jsem tohle nemusela řešit se svými dětmi. : Myška
Vidím to taky na vyhazov z mamahotelu, když chlapec razí takové názory.
srpen 17, 2011 07:49
Paragrafy : Sinix
jsou na internetu. Stačí do vyhledavače zadat "občanský zákoník" a vyjede ti odkaz na jeho přesné znění.

Jinak je to jasné, souhlas s ostatními. Dát termín. Buď si najde práci a bude přispívat na domácnost, nebo sbohem a ukaž, co umíš, flákat se nebudeš!
srpen 17, 2011 08:26
Absolvent? Po roce? : jednababi
Napadají mě mnohá jiná pojmenování smilies/grin.gif, ale namísto mě nechť promluví zákon o rodině:


§ 85

(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny
se živit.

§ 31

4) Dítě, které žije ve společné domácnosti s rodiči, je povinno podle svých schopností jim pomáhat. Je dále povinno přispívat i na úhradu společných potřeb rodiny, pokud má vlastní příjem, popřípadě majetek, kterého lze použít pro společné potřeby rodiny.



Jestli by tyhle §§ nebyly pro absolventa postačující, doporučila bych najít si další - o úhradě zdravotního a sociálního pojištění a sankcích za neplacení - a to hodně rychle, protože jestli hoch neplatí, možná už kolem baráku mlsně brousí exekutor!!!

Další možný § je žaloba na vyklizení bytu - pravděpodobně nemá k bytu žádné užívací právo, které by bylo založeno třeba pod/nájemní smlouvou nebo věcným břemenem, na úhradě poplatků se nepodílí a vy s jeho dalším bydlením nesouhlasíte.

Upozornila bych ho předem doporučeně s doručenkou, aby se do určitého data odstěhoval a vrátil klíče a to s tím, že pokud to neudělá, bude následovat žaloba včetně požadavku náhrady nákladů soudního řízení.

Následně pak odhlášení TP, kdyby to neudělal sám.

srpen 17, 2011 08:30
... : Sandra.
Nj, Karlosi, máš recht, jsem měkkosrdcatá, akorát že za a) pro většinu rodičů je poměrně obtížné vyhodit své dítě rovnou na ulici, za b) možnost najít si slušné zaměstnání se dle mého názoru úměrně zmenšuje s dobou, kterou se uchazeč o práci nemyje/nemá kde spát. Když začne žít jako vágus, tak už si slušnou práci nenajde. Ince to vyšlo, ale byl to risk. Být synáček jen o trochu hrdější (hrdší?), nevrátil by se. Myslím, že spousta mladých lidí by se v této situaci šprajcla a řekla si, že to radši zhebne, než aby se vrátili domů s prosíkem. Moje řešení je sice dražší, ale aspoň může mít rodič čisté svědomí, že udělal maximum...
srpen 17, 2011 09:19
Ha, ha, : Ketrin
už vidím, jak tihle vyměklí rodiče, co nedokážou syna přimět k práci, podávají na téhož syna žalobu na vyklizení bytu smilies/grin.gif Jane, řešte to rychle, znám případ, kdy se mladík takhle fláká už asi 3-4 roky. Občas někam nastoupí, ale nikde nevydrží déle než 2 týdny, neboť všelijaká práce je "pod jeho úroveň" (maturita na gymnáziu) . Navrhovala bych, Jane, se synem smrtelně vážně pohovořit nejen na téma paragrafů, ale i o tom, zda mu není trapně, a nastolila bych konkrétní požadavky podmiňující jeho další bydlení u vás - dokdy si najde práci/začne přispívat na domácnost/pomoc v domácnosti/odchod za prací do zahraničí a podobně. A hlavně co jednou vyhlásíte, na tom musíte trvat a dodržet to, i kdyby to mělo znamenat ten sbalený kufr za dveřmi. Oni tihle mladí flákači to prostě zkoušejí, a když jim to umožníte, proč by se namáhali? Jsou nevyzrálí a nevidí zatím dál než za ten svůj počítač, nevidí že nejvíc škodí sami sobě...
srpen 17, 2011 09:43
Ketrin, "vyměklý rodič" Jan : jednababi
se pídil po paragrafech, tak jsem mu jich pár předhodila. Ale taky bych chtěla mít jeho víru smilies/grin.gif, že po jejich prezentaci synek prohlédne, uzná omyl a s písní na rtech popílí do rachoty
srpen 17, 2011 09:57
A jako na zavolanou.... : Ketrin
blog výtečné Ivy Pekárkové
http://pekarkova.blog.idnes.cz/c/205763/Kultura-Mam-na-vsechno-narok-a-prurez-jednim-kapucinem.html
srpen 17, 2011 10:26
Pekárková je skvělá : Eva
a kultura: "mám na všechno nárok" začíná být velmi bohatě rozšířená i u nás smilies/angry.gif
srpen 17, 2011 11:19
Jane, : mamča
a on "absolvent" je nějaký chráněný druh ?
Už tím, že jste mu umožnili absolvování nějaké školy, jste mu dali do života to nejcenější, tedy vzdělání. Teď je na něm, jestli dokáže svoji kvalifikaci uplatnit v práci a v životě.
Hrát hry na PC umí kdejaký nevzdělaný "nepřizpůsobivý" absolvent Zvláštní školy. Na to nemusel synáček 4 roky studovat, a těžko s touhle závislostí nějakou práci najde.
Asi bych vyměkla jako Sandra, a synáčkovi zaplatila na tři měsíce ubytovnu, ev. ho na Úřad práce dovlekla za uši.
Je zajímavé, že o svých právech má syn takové povědomí, ale netuší, že existují i povinnosti.
Jste jako rodiče příliš laskaví a tolerantní, což se vám vymstí.

srpen 17, 2011 12:03
... : mia
dovolím si upozornit ještě na jedno úskalí Vaší současné situace - pokud se syn odstěhuje a u Vás bude mít stále trvalé bydliště, ztrácíte tím o něm přehled a pokud si vezme nějaké půjčky, které nebude splácet, vzniká tím pro Vás riziko exekuce Vašeho majetku. možná bych syna nechala bydlet doma, budete ho mít pod dohledem, ale konec veškeré útlocitnosti - ať se kluk pořádně postaví čelem do života.
srpen 17, 2011 12:15
... : Sandra.
Mio, a ty si myslíš, že to, že bude doma zajistí, aby si nějakou půjčku nevzal, když bude chtít? Naopak, když nebude bydlet doma, můžou ho odhlásit, když tam bydlet bude, nemají šanci se příp. exekuci vyhnout...
srpen 17, 2011 12:26
Sandro : mia
nepředpokládám, že by kluk šel do vlastního bytu a v podnájmu si ho k trvalému pobytu asi těžko vlastník přihlásí.
srpen 17, 2011 12:34
... : Sandra.
Jasně, jenže když nebude bydlet u nich, tak ho můžou odhlásit a bude hlášen na úřadě. A třeba to ani nebude potřeba, když by mu zaplatili na nějakou dobu bydlení, tak mezitím uvidí, jestli synek naskočil a žije spořádaným životem, nebo jestli se stále fláká a až peníze dojdou, začne se rozhlížet, kdo by mu půjčil...v té době už by ovšem neměl být u rodičů hlášen, ani by se tam neměl zdržovat.
Ale jasně, že to, co píšu, je jen jedna z možností, třeba to není tak hrozné a synovi bude stačit, že uvidí, že rodiče přestalo bavit bejt za voly...
srpen 17, 2011 12:47
jasně Sandro : mia
možností je víc. smilies/wink.gif
srpen 17, 2011 12:50
Mám doma totéž : kolar1
Nedá mi to ,abych ,také přidala svůj názor.I já jsem v podobné situaci.Syn 20 let už je rok a půl doma.Učil se autoklempířem,bohužel nedodělal.3 měsíce před koncem vzdal,asi měl strach ,že závěrečné zkoušky neudělá.Říká ,že si tento obor nevybral.Vážení rodiče 2x jsem s ním byla po ukončení ZŠ na přehlídce oborů,radila mu.Málo se mnou komunikuje,myslím si ,že má vypatlaný mozek po marihuaně.Prosím moc mě neodsuzujte,bylo to mé vymodlené dítě.Jsem prakticky celý život samoživitelka.Manžel mi zemřel.Syn dokud studoval,bral sirotčí důchod,tedy chodil na můj účet a já vdovský.Ted jsme bez financí,a syn mi řekne,že kam jsem dala ten sirotčí důchod?Ale ,že měl šanci se vyučit,ikdyby závěrečné zkoušky dělal víckrát.Mohl mít svářečský průkaz ,což má,ale už propadlý,protože si ho neobnovil,neměl na něj peníze.Řidičský průkaz,nedodělal,a už si neudělá,protože,také nebude mít peníze.Už mě to všechno unavuje,nemůžu ho odhlásit z trvalého bydliště.A mám strach,že mu roste dluh na soc.a zdr.pojištění.Na úřad práce nechodí-vyřadily ho,protože tam chodil a nechodil.A ve 20 letech mi řekne,že jsem si ho neměla dělat.Vzdělání si nechce dokončit,že na to nemá,ikyž by šel na jinou školu.A popravdě,nemám jistotu,že by do té školy chodil?A co Ted:??Pro Vás jenom útěcha ,že jste na ten problém dva.To já ne,a ještě s podlomeným zdravím.Mám částečný invalidní.Měla jsem plný ten mi vzali.Do práce,jsem chodila,bohužel jen měsíc,a ještě pod lékama.Díky za Vaše názory.
srpen 17, 2011 12:55
Ketrin : KK
Dobrej clanek :-), myslim, ze vystihuje ledacos. Nedavno o podobnem fenomenu (v Nemecku)mluvila Prekopova zde: http://ona.idnes.cz/muzi-degeneruji-tvrdi-vehlasna-psycholozka-jirina-prekopova-puj-/spolecnost.aspx?c=A110726_135655_spolecnost_jup
srpen 17, 2011 13:00
Milá "kolar1", : d@niela
dala jsem tvůj příběh na Kudlanku jako samostatný článek, ono víc hlav víc ví... Sama jsem přesvědčená, že např. vojna nebyla zas až tak špatná věc...
srpen 17, 2011 13:54
Danielo, : katka *
to máš pravdu. Vojna naučila kluka postarat se sám o sebe. Ve stylu "voják se stará, voják má" Mělo to svůj smysl.
Milý Honzo, nezbývá vám nic jiného, než na syna jít tvrdě. Zamykat kuchyni, v koupelně at je jen to nejnutnější, a elektrika - nějakou záhadou v jeho pokoji "shořely" dráty...
Našla bych ubytovnu, zaplatila tam 3 měsíce a syna tam odvezla i s jeho věcmi. A dál je to chlapče už na tobě. Nemáte k němu žádnou povinnost, ani zákonnou ani morální. Nenechte se vydírat...
srpen 17, 2011 15:29
Je vopravdu legrační, : Krakonoš
kolik děvčat, který nezvládly výchovu svejch synů, si myslí, že kdyby tu byla ještě poslední instance "vojna", stal by se zázrak a po dvou letech v "kasínu" by brány vopustil uvědomělej pracovitej samostatnej polobůh. smilies/grin.gif smilies/wink.gif Představy vo vojně, jako škole samostatnosti, se můžou držet snad jen těch, kdo vo lidský psychice a/nebo vojenským režimu nemaj ani ponětí. Jestli je někde jakákoli samostatnost a schopnost postarat se sám vo sebe na překážku, je to právě vojna, zejména vojna u armády nikdy vostře nebojující, jako byla ČSLA. Právě samostatnost a samostatný myšlení bylo to, co bylo potřeba potlačit co nejdřív, nejlíp už v přijímači. Prostředí, kde máte nalajnovanej život minutu po minutě po dlouhý měsíce vod "vrchnosti" a kde se naprosto všecko rozhoduje za vás a bez vás, z nikoho nic samozřejmě nevychová. Konec konců podíl hovad nebo nesamostatnejch blbečků mezi mužskou populací je furt stejnej, bez vohledu na existenci či neexistenci povinný vojenský služby. Vo zavedení povinný vojenský služby pro nesamostatný sobecký přiblblý dcerky se taky myslím zatím neuvažuje, aspoň jsem vo tom neslyšel. A že jich je! smilies/grin.gif smilies/wink.gif
srpen 17, 2011 16:30
uznávám, Krakonošu.... : d@niela
(a taky jsem nebyla na vojně, ani v Rusku smilies/wink.gif) - nojo, ale ne každý rodiče, či každá máma "vymodlenýho" dítěte, ho dokáže pořádně vychovat... Když se navíc ještě nějaké ty nevhodné geny začnou prosazovat.

To, co navrhuješ, o tý nutnosti kontaktovat "dohlížitele" nad vyživovanym potomkem, je nápad dobrej, ale pochybuju, že by to odsouhlasili.

No - ale sám vidíš, co těch kluků a holek, mezi 16 až dejme tomu 30 léty, je zpovykaných a vyloženě na svých rodičích parazitují. Co s nimi? Když rodiče to nezvládají?

Na západě mají "boot camps" - tábory pro problémové teenagery, ale nemyslím, že by to taky bylo nějak úspěšné. Jednak je to krátkodobá záležitost, takže těžko zvládnou "předělat" někoho, kdo byl dlouhou dobu špatně vychováván, druhak mohou naopak dost tím drsným způsobem i poničit slabší jedince...

Takže co? Co s nimi? Kam s nimi???
srpen 17, 2011 18:34
Myslim, : Krakonoš
že společnosti, který žijou v tvrdý práci a každodenním boji vo holý přežití, jako tomu bylo ještě před sto lety i tady, maj takovejch "nepovedenejch" týnejdžrů úplný minimum. Tohle je taky jeden z projevů upadající a přežraný kultury. Může to bejt taky vodpověď na votázku, k čemu je dobrej Bůh a víra, vono je dost pravděpodobný, že ve skutečně věřících kulturách pokud selhává rodič, zůstává ještě nějaká autorita v tomhle. U bezvěrců už není nic - jen vákum a potřeba utýct nejlíp ke drogám. Řešení to nemá, vyřeší se to samo - až ten strom, co nemůže růst do nebe, spadne a začne se znovu - znovu skutečně tvrdou prací vytvářet skutečný hmatatelný hodnoty za skutečný krytý peníze. Myslim, že my se toho ještě dožijem.
srpen 17, 2011 19:59
Naprostý souhlas : Ketrin
s Krakonošem. A dovolím si ocitovat fotografku Danu Kyndrovou (rozhovor v příloze LN z minulého týdne): "Největší hrozba podle mě není v islámu, spíš v nás. My jsme něco jako Řím před svým zánikem. Začala dekadence a všechny tradiční hodnoty jsou tu zpochybněny. Kdežto oni mají hodnoty stále jasné a uplatňují je i v běžných vztazích mezi lidmi. Tam se i mladí frackové chovají s úctou ke starým lidem. (...)"
srpen 18, 2011 06:57
Krakonoši, ta vojna byla podle mne dobrá taky proto, že chlapci narukovali zpravidla do posádek hodně vzdálených domovu. : Myška
Najednou byli sami, museli se o sebe postarat, sami prožít smutek z odloučení, sami se museli vypořádat s různými situacemi. A i když měli daný řád a plnili rozkazy, přesto už jen to, že byli sami bez rodiny, bez kohokoli, o koho by se mohli opřít, už to je vedlo k samostatnosti. Museli spoléhat sami na sebe.
srpen 18, 2011 07:55
Myško, : Krakonoš
tuhle roli daleko líp splní "cesta do světa na zkušenou". Kdo z mladejch ji dneska - kdy tomu naprosto nic nebrání - nepodnikne, ten je v mejch vočích podezřelým peciválem. Navíc v tom světě kromě vodloučení a smutku musíš právě samostatně překonat spoustu potíží a zařídit si, většinou v jazyce, kterej nejni až tak tvůj kámoš, základní praktický věci - sehnat práci, sehnat bydlení, založit účet v bance, uzavřít nezbytný pojistky atd. Škola s vojnou naprosto nesrovnatelná. Pokud bych si například vybíral mladýho absolventa jako zaměstnance do firmy, bude takováhle úspěšně zvládnutá zkušenost jednou z podmínek, na kterejch budu trvat. Narozdíl vod absolvování vojenský služby.
srpen 18, 2011 10:09
Krakonoši, na vojně bylo moře kluků z mého okolí, : jednababi
rodiny, i synek (se zvládnutou výchovou smilies/grin.gif) to ještě stihnul, tak i jako nezúčastněná jsem měla celkem širokospektrální informace. Jo, byla to pakárna - ale taky někdy jediná možnost, jak chlapečkům předvést, že buď něco musí nebo naopak nemůžou všechno.
Dneska, když pro ně víceméně neexistuje autorita rodičovská, učitelská nebo vůbec dospělá, by to z mého pohledu byla dobrá možnost, jak jim ukázat, že nejsou pupkem světa.
srpen 18, 2011 10:17
Krakonoši, máš pravdu, že "cesta do světa na zkušenou" je asi lepší než ta vojna. : Myška
Ale nesouhlasím s tvým hodnocením - Kdo z mladejch ji dneska - kdy tomu naprosto nic nebrání - nepodnikne, ten je v mejch vočích podezřelým peciválem.
V mých očích ne. Nemyslím si totiž, že je vycestování za prací do ciziny pro každého. Jsou situace, za kterých to prostě nejde, a jsou lidi, které to neláká.
srpen 18, 2011 10:20
No a ještě k těm nezvedeným chlapcům - na vojnu je prostě odvedli a museli tam, jinak riskovali basu. : Myška
Do zahraničí za prací aby je rodiče vyprovodili a pořádně finančně zajistili do začátku. A to ještě v případě, že synek svolí. Může si to osamělá máma v invalidce dovolit? Sotva, že...
srpen 18, 2011 10:25
Myško : Ketrin
Do zahraničí za prací aby je rodiče vyprovodili a pořádně finančně zajistili do začátku
To vůbec není nutné! Před 7 lety náš prostřední syn, tehdy dvacetiletý, vybaven pouze maturitou na gymnáziu a státnicí z angličtiny - tedy nic moc kvalifikace - odletěl na druhý konec světa. Měl takový ten postoj "co tady, na VŠ nechci, na vojnu už nemusím, nechci bydlet v domě rodičů a být na nich závislý". Neměl nic, jen batoh s oblečením, letenku na kterou si vydělal na brigádách a foťák. K tomu skautskou průpravu a předchozí zkušenosti se stopováním po Evropě. Dnes se mu daří velmi dobře, dělá co ho baví, má za to slušné peníze, má přátele po celém světě, akorát už se asi nebude chtít vrátit. Já tomuhle hrozně fandím - my jsme tuto možnost neměli, oni ano - můžou vzít pas a jet kam chtějí. Proto NECHÁPU ty pecivály z posledních příspěvků, nechápu že se jim nechce vyrazit a poznat trochu svět, dokud jsou mladí a bez závazků.
srpen 18, 2011 11:06
Já to chápu, Ketrin. : Myška
Tedy ne tady ty místní rodičovské "vysavače", ale chápu, že někdo nechce do zahraničí.
Má tu vazby, které nechce opustit, bytosti, bez kterých nechce žít,...
srpen 18, 2011 11:16
... : Olina
Jak psala Daniela o tech "boot camps". Znamych syn takovym jednim prosel, v patnacti si cuchl k nejakym tem lehcim drogam, v jeho sestnacti to rodice uz nezvladaly, tak ho zapsaly do takoveho campu. Byl tam pres tri mesice, tvrdy vojensky rezim. Ted seka latinu, pul roku musi povinne nekde zdarma pracovat, ted vypomaha u meho pritele . Zrovna vcera se bavil s jeho otcem a rikal mu, ze mladej maka jak divej, to jeho tatu velice potesilo, kdyz to slysel. Jen tu skolu zadnou si dodelat nechce.
srpen 18, 2011 12:54
Myško, : Krakonoš
lehce si protiřečíš: Na jedný straně vojna byla skvělá z důvodu vodloučení, na druhý straně ze stejnejch důvodů nelze podniknout cestu do aspoň blízkýho zahraničí? Vodkud se člověk za svejma milejma dostane častějc než z prvního ročníku ZVS a nevíc tam nemusí tvrdnout celý dva roky? Trochu divný ne? A jaký "vyprovození a finanční zajištění", bohajeho? Do ciziny se dycky jezdilo tak, že se člověk sbalil a vyrazil, v lepším případě s jízdenkou, v horším stopem. Pokud je teda to zahraničí (což můžou bejt třeba 30 km vzdálený Bavory) tak strašně nepřijatelný, tak aspoň do sousedního města, žejo, hlavně pryč z mamahotelu. No a když je máma tak hodně chudá, tohle jistě zvládne: Napeče buchty a ráno ho vystrčí ze dveří se slovy: Z velký lásky k tobě tě posílám na zkušenou a měním zámek. Vrať se, až budeš něco umět, budeš se umět postarat sám vo sebe a budeš chápat, vo čem je život a dospělost.
Bude jí to stát kilo polohrubý mouky, půl litru mlíka, jedny kvasnice, něco cukru, másla soli a švestek, teď v sezóně jsou levný. smilies/wink.gif A taky trochu toho vodhodlání - to bude asi ta nejdražší položka, soudím.

Jo a ještě - neřikám, že je to pro každýho, ale z mejch zkušeností, kdy 100% lidí z mýho vokolí, který něco vopravdu uměj a jsou zajímavý, maj nějakou takovou zkušenost za sebou, bych to jako jedno z hodnotících kritérií nějakýho uchazeče použil. Já vosobně, je to moje preference - nikomu to necpu, někdo jinej si může firmu budovat třeba z mamánků - jeho věc smilies/grin.gif
srpen 18, 2011 14:03
A ještě poznámku: : Krakonoš
V jedný věci ženám nikdy neporozumím: Na jedný straně pořád vykřikujou, jak svět je díky chlapům plnej válek a násilí, což je fuj, ale na druhý straně ty samý ženy znovu a vopakovaně volaj po zavedení povinný vojenský služby (pro chlapy, nikoli pro sebe, samosebou smilies/cheesy.gif ). Uvědomte si, růžičky rozmilý, že vojna nejni pijonýrskej tábor, tam jste měly svoje mazílky posílat, když byli malí, a jistě by jim to taky prospělo. Vojna je příprava na válku, na tu chlapskou fuj věc. Jinak je zcela zbytečná, proto taky vojna v nebojeschopný a k boji nevodhodlaný armádě byla a je jen tupou a zbytečnou pakárnou. Proti službě v armádě, která svůj stát skutečně chrání a brání, já nemám naprosto vůbec nic! Jenomže při tý vobraně se holt zabíjí a umírá, ničej se hodnoty. Ale to my přece nechceme, to se radši vzdáme.
srpen 18, 2011 14:10
Vůbec si neprotiřečím. Jestli jít nebo nejít na vojnu si mladý muž, až na výjimky, které si vyběhaly modrou knížku, vybrat nemohl. : Myška
Ovšem, jestli jít nebo nejít pracovat do zahraničí je čistě na člověku. A tak, jak už jsem psala, jít na vojnu musel i mamánek, i mistr světa amoleta, a jeden každý se musel učit být sám bez svých blízkých a spoléhat se sám na sebe. Neměl na výběr.

My, moje generace, se nemohla sbalit a odkvačit do světa. Ale i kdybychom mohli, tak byli tací, kteří by nešli. Třeba já. Pominu, že jsem měla brzy rodinu. Od čtrnácti jsem měla psa, kterého bych neopustila. A vzít ho sebou do ciziny, to by dost dobře nešlo bez vytvořeného zázemí. Krom toho nejsem dobrodruh, abych odjela jen tak na blint. I tak jsem se s manželem a synem odstěhovala za prací a bydlením tři sta kiláků od domova, od všech blízkých.
Moji synové mají rodiny, nešli by od nich pryč. Nepustili by se do nejistého podniku, když zde mají práci, která je živí. Mají odpovědnost nejen za sebe, ale i za rodinu.

Je také rozdíl, když někdo hledá práci v třicet km vzdáleném zahraničí, kdy může do práce dojíždět, než když musí překonávat za prací větší vzdálenost, případně si v cizině najít bydlení.

Jenže ti, kteří by potřebovali čichnout k povinnostem a samostatnosti, jejich rodiče těžko donutí vyjet do zahraničí za prací. Ani do sousedního města. Těm je dobře doma.

Opravdu zde nehájím lemply, lenochy a mamánky. Jen to vidím tak, že zahraničí není pro každého.

srpen 18, 2011 14:31
Krakonoši, nějak ses rozjel ve 14:10 - : Myška
a podle mě dost mimo mísu.
srpen 18, 2011 14:38
... : Sandra
Já souhlasím s Krakonošem, také nechápu, proč vojna jo a zahraničí ne. Vojna člověk naprosto zbrzdila v tom, co chtěl dělat. Na některé povolání, se člověk musí soustavně připravovat 8-10 let, aby mohl začít vykonávat svou praxi (advokát, lékař,...) a trčet další 2 roky na vojně, mu bylo úplně, ale úplněk h*vnu, naopak vypadl z toho, co dělal, a pak se musel horkotěžko vracet. Například můj táta je vědec a sloužil u paragánů- je mu to, že se naučil skákat padákem, v jeho oboru co k čemu? Není. Byl by dobrý voják, kdyby teď vypukla válka a on by byl povolán? Těžko, co se neprocvičuje, to se zapomene. Takže jinými slovy to nebylo nic jiného, než ztracený čas, po který byl odtržen od svých blízkých a od svého povolání. Oproti tomu cesta do zahraničí může být přínosem. Nejen na VŠ, ale i na SŠ jsou různý stipendia, výměnné pobyty, stáže, kde se člověk naučí pro něj užitečné věci, ne jak se nabíjí tank a podobné chuťovky. Já jela na SŠ na půl roku do Itálie, vyběhala jsem si to, prošla výběrovým řízením a naše to nestálo ani korunu...předtím jsme byli ještě párkrát v cizině na rok i s rodiči a byla to pokaždé nezapomenutelná zkušenost. Svým dětem hodlám dopřát to samé, v 16 je budeme expedovat na rok do Ameriky. Přemýšlím, jestli mě napadne někdo z mých kamarádů, či spolužáků, kdo nebyl alespoň na 4 měsíce během letních prázdnin (za prací) či na jeden semestr (za studiem) v cizině...a nenapadá mě nikdo.
srpen 18, 2011 15:13
Je to smutné, : magdalenka
že situace nemakačenků řeší i úplné rodiny, bez hmotné nouze... Jene, radím ti sednout si a promluvit, nejdříve se ženou, dohodnout podmínky, které oba chcete zachovat a pak si v klidu sednout se synem. a jasně vyhlásit svá pravidla soužití. Do tří dnů nastoupit do práce, přispívat na domácnost,... jinak mu zadáte sami práce, které bude provádět za vás v rodině... V opačném případě přijdou sankce, odpojený internet, přestěhování do menšího a horšího pokoje, kapesné pouze za předem dohodnuté záležitosti, o které požádá třeba písemně, co já vím. Důležité je, abyste se shodli se ženou a naprostě jednotně a nekompromisně sdělovali, že rodičovská láska se nerovná otevřené peněžence, ale náruči. Pokud se rozhodnote, že společné soužití není pro vás již únosně, jak již padlo, je dobrý způsob najít podnájem a zaplatit za dva měsíce.
Rodiče se často bojí, že o dítě úplně přijdou, a proto dělají ústupky. Tím se role v rodině vyměňují a spratek má jednoznačně navrch.
srpen 18, 2011 21:37
Ježííííš, : Krakonoš
ten dementní netáhlo nemá žádnýho psa, vod kerýho nemůže vodjet. Ani nemá žádnou rodinu a práci, to bysme ho tu asi neřešili, né? Mluvíme vo vylítávání z hnízda, mluvíme vo chvíli, kdy mladej je už dost starej, aby se vosamostatnil. Mluvíme vo věku, kdy se dřív chodilo na vojnu, teda vo cca 18-19 letech. V dnešní době je to ten pravej věk na vyletění do světa na zkušenou. Do světa víc či míň vzdálenýho vod původního hnízda. Nikoli věk na zakládání rodiny.
No a k tomu:
Jenže ti, kteří by potřebovali čichnout k povinnostem a samostatnosti, jejich rodiče těžko donutí vyjet do zahraničí za prací. Ani do sousedního města. Těm je dobře doma.

Já se tady snažim celou dobu naznačit, že je v těchhle případech povinností rodičů zařídit, aby jim doma dobře bejt přestalo. Když doma přestanou fungovat služby (a případně se stane nefunkční i vložka FAB z důvodu změny profilu smilies/wink.gif ), tak do toho sousedního města vyjede. Nebo aspoň do sousední ulice.
srpen 18, 2011 23:50
Nevím, co budou dělat ty dementní netáhla, jak jim krásně říkáš, Krakonoši, když je doma odstřihnou od zdrojů. : Myška
Nemám v tomto směru potřebné zkušenosti. Možná se vzpamatují jako Inčin syn, možná se chytnou nějaké party a budou z nich bezdomovci, možná rozflákají rodičům alespoň dveře s tím vyměněným zámkem,...

Škoda, že jsi nepochopil, že jsem o důvodech, proč nejít fachčit do zahraničí, psala obecně. Mám zato, že to z textu vyplynulo.

Nabývám dojmu z některých příspěvků, jako by člověk, který po škole zůstane doma (rozuměj v ČR)a najde si zde práci, byl snad méněcenný. A tento názor mi fakt přijde ujetý.

Jinak, Sandro, tatínek je vědec? Tak to byl na vojně rok. Ale to je celkem fuk.
srpen 19, 2011 07:55
Sandro, na vojnu jít mlaďoch musel, neměl alternativu. : Myška
Do zahraničí nemusí, když nebude CHTÍT. To chtít je podstatné.
srpen 19, 2011 07:57
... : Sandra
Jo, Myško, to je možné, že jen rok, já to zas tak detailně nevím, táta na to období nevzpomíná moc rádsmilies/smiley.gif každopádně i promarněný rok života je docela dlouhá doba. S tím tvým posledním příspěvkem naprosto souhlasím...a to je pro mne důvod, proč mi přijde výhodnější zkušenost v zahraničí, než opětovné volání po zavedení povinné vojenské služby. Jasně, odjezd do zahraničí není řešením pro děti Jana a Nikol, protože lidem, co se jim nechce makat tady a raději se nechají živit od rodičů, se tuplem nebude chtít odjet někam, kde se člověk musí ohánět, aby přežil. Na druhou stranu věřím, že na takovéto typy nemusela zabrat ani ta vojna. Prostě se vrátili po vojně domů k mamince, protože kam by jinak šli, že...a nehledali si práci...a problém byl naprosto tentýž.
srpen 19, 2011 08:34
... : Sandra
volání po opětovném zavedení vojenské služby jsem chtěla napsat...nějak mi to po ránu nemyslí (někdy nejen po ránusmilies/smiley.gif
srpen 19, 2011 08:36
Myško, naposled: : Krakonoš
nejni méněcennej, ale budu-li mít před sebou dva srovnatelný uchazeče vo (zodpovědnou, vysoce kvalifikovanou) práci, z nichž jeden má za sebou úspěšnou samostatnou pracovní zkušenost ze zahraničí, sáhnu po něm, protože mi tak velí zkušenost s výkonem a motivací lidí vobojího typu. Doufám, že to smím. smilies/cheesy.gif
srpen 19, 2011 09:56
Co máte proti tehdejší vojně? : strejda
Byla povinná a od toho se vše odvíjelo. I když jsme snad do jednoho nadávali na tu pakárnu v přijímači, ty ostatní roky se daly přežít. Vojna naučila mnohé mamánky samostatnosti, smyslu pro povinnost, pořádek a z mnohých udělala i chlapy.
A když se teď zpětně ohlédneme, vybaví se nám i úsměvné „historky z natáčení“.
Osobně si na vojnu nemohu stěžovat. Po té přijímačové pakárně jsem byl odvelen do Plzně na velitelství divize, protože jsem udělal radistu 1. třídy. Sloužilo se ve 12ti hodinových směnách a vycházkovou knížku jsem měl neustále v kapse. A že jsme hlídali vzdušný prostor proti „imperialistickému narušiteli“? To byla součást naší práce. Kdybych usnul a byl přelet, šel bych do báně. A že se tam utvrdila i přátelství a kamarádství? A jeden za druhého zaskakoval či mu pomáhal když bylo třeba? To nemusím zdůrazňovat. Byli jsme elitní četa – jeden za všechny, všichni za jednoho.
Že by ztracené dva roky? Asi ano. Ale počítaly se mi do důchodu. :-)
Dnešní hošánci neudělají ani deset kliků, neznají povinnosti - vždyť se tu o tom stále hovoří, o líných „absolventech“ vyžírajících mámy, je to hnus. A že vojna nebyla kojná? To je jasné, že nebyla.
Tento způsob kritiky, zdá se mi poněkud nešťastným. Modrá knížka tehdy znamenala kripla, ale postupně se to stalo módní záležitostí a chlubením se na veřejnosti.
srpen 19, 2011 12:19
Vojna už není povinná : magdalenka
takže je to volání po starej možná dobrejch časech, který nic neřeší. Podle mých zkušeností kluci nechtějí prostě poslouchat rodiče, ale žít si po svým. Bohužel nedovedou se zabezpečit, což by často rádi, ale nejde to. A proto umějí být neuvěřitelně zlí a tvrdí, aby si vydobili doma pozici jakéhosi alfasamce, který může vše. A rodiče jsou ti, kteří tu novou roli nezvládají. Poněvadž nemusejí přece hned měnit vložku u zámku, pokud jim děcka doma nekradou nebo nezvou hordy alkoholiků a nedemolují byt, stačí, když se naučí žít VEDLE dospívajících a nepřekážet si navzájem. Neradit, nekázat, nebuzerovat, žít a nechat žít... Nechci se o něj už starat? Mám jinou práci? Chci si pozvat někoho domů na víkend? Nechci bejt tejden doma? Chci prodat byt? Chci si odložit peníze pro sebe a koupit si bůhvíco? NO TAK TO UDĚLÁM a mladej se zařídí. Uvidí, že kdo má prachy a práci, má taky známý, radost, dovolený, zajímavý večery a taky moc a ne jen utahaný a naštvaný obličeje a řeči.
Taky si nemůžu pomoct, ale jestli mám dítě za počítačem 10-16 hodin denně (a já dřív měla), tak to svědčí i něco o naší vzájemný komunikaci a době, která tomu předcházela. Nám třeba pomohlo začít psát klukovi maily. Seděl vedle v pokoji, nemusel reagovat, ale věděl, že se o něj zajímáme. Vypadá to trhle, ale pomohlo to. Našli jsme společnou řeč. Řekla jsem mu, že jestli se nezapojí do stavby baráku, budeme muset jeho pokoj pronajmout ukrajincům, který to budou dělat a naprosto v klidu mu vyčíslila, kolik budeme za ten pokoj brát MY a at si vybere, jestli se mu vyplatí občas máknout. Když jsem ho odepsala, začal se sám zajímat a sdělovat, co kde a pro koho činí. Takže teď je období smíru.
srpen 20, 2011 21:29
Vojna dělá z kluků chlapy : Macesska
- naučí je lhát, krást a podvádět, jak mi vysvětlil jeden absolvent vojenské služby v AČR. A jeho historky to celkem přesvědčivě dokazovaly smilies/smiley.gif
Vzhledem k tomu, že se bráchův spolužák na vojně zastřelil kvůli šikaně, tak pro náhražkovou výchovu mazákama, když to rodiče nezvládli, nehoruju. Krom toho pár lidí s modrou znám a nepřipadají mi jako mamánci - vyžírkové.
Ovšem nějaký přechodový rituál, sdělující člověku, že teď je dospělý a jede sám za sebe, by to chtělo - ta slavnostní výměna FABky vůbec není zlej nápad.
srpen 21, 2011 09:36
Macinko, : Sidon
i takové případy se stávaly, ale v celku to bylo jen mizivé procetno, které nelze brát, jsko mšřítko. Ano, byly případy, kdy se někteří kluci chtěli zabít, protože na vojně "trpěli", a některým se to i povedlo, jenže ti už nejspíš měli na ten svůj problém "zaděláno" dávno před vojnou. Není snad třeba vysvětlovat, že to "pochybení", je jen celkovým završením a "poslední" kapkou pro toho jednotlivce. Nebo to snad bylo pravidlem, že se polovina kluků, kteří na vojně nějak "trpěli", zasebevraždila ? Je to zase jen na té psychické stránce každého jednotlivce, jak je zdatný a odolný k různým "nátlakům" na jeho osobu. Já jsem to téma vojny nadhodil u článku - Další synek, co trápí mámu, ale nemyslel jsem to tak politologicky, jako Krakonoš, pouze tak, jak to popsal tuším Strejda, že ta vojna měla na mladého člověka různé vlivy a donutila mnohé kluky, podobné těm, o kterých je zde řeč, nějak reagovat, vypořádat se s realitou a většinou to bylo v tom "správném" smyslu, čímž nemyslím tu přípravu na boj a případné zabíjení protivníka. Povinnosti, kamarádství, smysl pro určitý pořádek, podřízení se vyšší moci, zodpovědnost, řád apod. Jistěže ne každý z toho vyšel tak, že byl ten "správný" chlap a že ho vojna vychovala. Akorát si myslím, že takových bylo dost na to, aby se to mohlo brát v ůvahu. Já jsem zase byl na vojně s klukem ze Slovenska, kterého chtěli propustit domů, kvůli jeho zdravotnímu stavu, ale ten z toho byl tak nešťastný, že doopravdy brečel a prosil, aby ho tam nechali, že se domů takhle vrátit nemůže, protože by se na něho lidi dívali moc špatně a že by snad spáchal i tu sebevraždu. To jsou však spíš jen vyjímky. A už vůbec nemá význam mluvit o tom, kolik těch kluků s modrou knížkou znáš, kteří jsou OK. V tom poměru je to zanedbatelné. Tady se spíš bavíme o tom, jakým a kterým typům mladých lidí, by to mohlo být nápomocné v tom "zanedbaném" přístupu rodičů.
Podívej, oni mají jakousi "vojenskou" službu i takoví Švýcaři, prostě jenom v zájmu obrany své vlasti, bez všelijakých politických "kudrlinek", a nemyslím, že by jim to nějak ublížilo v jejich životním procesu. Právě proto, že dneska nic takového u nás k dispozici není, tak se o tom bavíme, protože si někteří z nás myslí, že by to mohla být "mast" na některé "synky", kteří se vymkli rodičům z jejich vlivu. Jinak si o té dvouleté "šaškárně" myslím to stejné, co Krakonoš. Ale to byla jiná doba, kdy se to bralo hlavně politicky, přestože byl skoro každý přesvědčen o zbytečnosti a neúčelnosti toho dvouletého drilu.
srpen 21, 2011 11:10
x : xx
Nevím, proč máme v ČR tak agresivní lidi, rodiče obzvláště... Berte to jenom jako poznámku, nevztahuje se to k tomu článku, ale k tomu, jak tady vyhrožujete, proboha. Není nad agresi a násilí, když se mi něco nelíbí, že?! Kopnout člověka ze schodů??? JSTE NORMÁLNÍ?
srpen 27, 2011 14:33
Milý ixko, : Krakonoš
co je svět světem, platí, že kde nepomůže slušnost a pokus vo dohodu, nastupuje agrese a násilí. Agresivita nejni nic negativního, to jen tobě už pronikla do hlavy ideologie falešnýho humanismu. Agresivita je dar přírody, kterou je každej jedinec vybavenej, aby přežil. Jsou - a vždycky budou - ve společnosti jedinci, který ničemu jinýmu, než ráně pěstí a sražení ze schodů neporozuměj. Kdyby některý individua včas a vopakovaně dostaly přes držku, až by skončili na JIPce, mohly některý jiný vosoby - jejich voběti - třeba ještě žít. Nikoli násilí samo vo sobě, ale falešnej pocit beztrestnosti a nepřemožitelnosti některejch z nás činí svět místem vo něco nebezpečnějším a nepohodlnějším, než je nezbytně nutný.
P.S. Doufám, že ty do práce chodíš a na nikom neparazituješ. smilies/wink.gif
srpen 28, 2011 10:13
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]