O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK SE ZBAVIT PROBLÉMOVÉHO BRATRA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 11 červenec 2011

Dobrý den, moc vás prosím o radu... Koupila jsem ve dražbě rodinný domek mých rodičů, ve kterém má trvalé bydliště i můj velmi problémový bratr. Rodiče tam pochopitelně bydlí dál a mají tam také trvalé bydliště. Když jsem ale chtěla odhlásit svého bratra (myslela jsem, že by to mělo díky změně majitele jít), tak mi bylo na obecním úřadě řečeno, že to nejde - dokud nebude mít nějaké jiné bydliště.

 

 

 

 

     Teď tam stále bydlí a já nevím, jak se ho mám zbavit, protože hrozí, že všechny ty nepříjemnosti budou pokračovat dál!

 

Děkuji za vaše názory a rady,

KLÁRKA

 

 

Komentáře (6)add feed
... : bb2
Zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel:

§ 12

(1) Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu TP, byl-li zápis proveden na základě pozměněných, neplatných nebo padělaných dokladů, nepravdivě nebo nesprávně uvedených skutečností, anebo na návrh oprávněné osoby, zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo jeho vymezené části (např. bytu nebo obytné místnosti), jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo TP občana, a neužívá-li občan tento objekt.

Pověz bratrovi, že pokud s tebou zajde na OÚ a změní si adresu trv.pobytu, může bydlet v domě ještě po nějakou dobu (např. do konce srpna apod., nebo mu zaplatíš bydlení někde jinde na 2-3 měsíce. V opačném případě coby nový vlastník si zvolíš postup podle toho, jaké máš, respektive chceš mít s bratrem vztahy v době, kdy se případně vyhrabe ze srágor. Podle toho zvolíš buď spakování věcí, výměnu zámků a přestěhování bratra do nějaké ubytovny, kde mu na dva měsíce předplatíš bydlení. Nebo soudní žalobu o vyklizení objektu, ke kterému nemá žádné užívací právo a všechno, co se domníval, že platí, skončilo se změnou vlastníka, tedy tím, žes dům koupla.


červenec 11, 2011 20:20
Tohle je z bezplatné právní poradny : deeres
Trvalý pobyt, trvalé bydliště
Reaguji na rozšířený mýtus, že nahlášený trvalý pobyt brání vystěhování.
§ 10 zákona 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel
(1) Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu občana v České republice, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je podle zvláštního právního předpisu^11) označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem a který je podle zvláštního právního předpisu^12) určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci (dále jen „objekt“).

(2) Z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu uvedenému v odstavci 1 ani k vlastníkovi nemovitosti.
Chtěl jsem tím zdůraznit, že pokud má někdo někde nahlášený trvalý pobyt, nijak to nebrání tomu, aby byl vystěhován, pokud nemá žádná užívací práva k dotyčné nemovitosti (typicky vlastnictví, nájem, podnájem, spolubydlící). Tzv. trvalý pobyt je pozůstatkem z období komunismu a narozdíl od dřívějška, nyní slouží už pouze k evidenci obyvatelstva a má jen druhotné právní důsledky jako např. volby nebo úřední doručování či návštěva exekutora; rozhodně ale nijak nesouvisí s majetkoprávními vztahy k nemovitosti. Z trvalého pobytu ani nevyplývá jakákoli povinnost se v daném místě zdržovat. Jiná věc je skutečnost, že do místa trvalého pobytu si může zjednat přístup exekutor, čili lze doporučit osobám, které v daném místě již nebydlí, trvalý pobyt odhlásit.

Další dotaz:
Dobrý den. Jestli jsem dobře pochopila, tak jsem -li vlastníkem nemovitosti a moje sestra zde má trvalé bydliště, avšak na této adrese nebydlí, nemusím mít obavy o svůj majetek v případě, že ona bude mít na svůj majetek exekuci ? V minulosti už tento problém měla. Nebo mám raději sestru z trvalého bydliště odhlásit.
A odpověď:
Teoreticky se o svůj majetek skutečně obávat nemusíte, ovšem v praxi může být obtížné se svých práv domoci. Exekutor si může zjednat přístup do prostor, kde má dlužník trvalé bydliště. Zabaven může být sice pouze majetek dlužníka, ale v praxi to nemusí být dodrženo a pak je složité majetek vymáhat zpět.
S ohledem na výše uvedené doporučuji raději sestru odhlásit. Je to možné podle §12 odst.1 písm.c) zákona 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel. http://portal.gov.cz

A nejspíše by také nebylo od věci, kdyby Vaši rodiče bratra vydědili.


červenec 11, 2011 20:27
... : deeres
bb2 byla rychlejší!
červenec 11, 2011 20:31
... : arnoštka
Jsi vlastník a bratr nemá vlastnický vztah k objektu, je tedy vlastně jakoby v nájmu a měl by jej i platit. Takže viz postup pro nájmy dle občanského zákoníku, případně se poradit s právníkem. Ona se ta konzultace za asi 2000Kč většinou i vyplatí.
červenec 13, 2011 12:03
... : bb2
tenhle postup bych volila, pokud by tam Klárka bratra chtěla nechat, ale ne zadarmo. V případě, že tam bratra nechce, nemůže nechat, tak si nepomůže, stejně ho musí z bytu dostat - buď napůl nelegálně, vystěhovat ho sama, nebo legálně, skrz žalobu.
Nájemní smlouvu lze mávat před očima jen pokud existuje.
červenec 13, 2011 14:24
souhlasim s bb2,i s deeres, alespon nekde :-) : kajuli
co se tyce te exekuce, mam vlastni zkusenost s najemnikem- neplaticem, ktery v tom byl az po usi, mel podepsanou nasi smlouvu,ve ktere bylo jasne napsano,ze v pronajatem dome nema trvale bydliste a tim padem jeho trvale bydliste bylo na nejake predesle adrese.Tento najemnik prestal platit ze dne na den a zacal slibovat memu otci-ktery mu chvili veril, ze najemne dozene, nestalo se tomu tak,dostal ukonceni smlouvy a nastesti se bez vetsich tahanic odstehoval neznamo kam,mezi tim se do tohoto domu nastehovali dalsi najemnici- pani na materske-coz bylo jedine stesti, protoze jednoho dne se objevili exekutori u dveri tohoto pronajimaneho domu s tim, ze byli nachystani otevrit dvere nasilim a zabavit vsechno co v tomto dome najdou, pani na materske byla nastesti doma a ukazala jim novou najemni smlouvu i s obcankou a panove se tudiz sbalili a odjeli, kdyby ale pani nebyla doma zabavili by v dome vsechno co najdou, jestli by to tito najemnici nekdy dostaly vubec zpatky to je otazkou..takze na to bacha.
červenec 18, 2011 19:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]