O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NA JAKÉ VÝŽIVNÉ MAJÍ DĚTI NÁROK? PDF Tisk E-mail
Pátek, 29 duben 2011

Dobrý den, chtěla bych se s vámi poradit, jestli mám smysl, abych žádala o zvýšení výživného. Uvedu vás do věci: mám s bývalým manželem dvě děti - syna (15) a dceru (17). Bývalý manžel podniká (na sebe) v oboru klempíř.

 

 

 

       Posílá mi 4500 Kč na oba. Jinak jim na nic nepřispívá, ani když ho opakovaně o dětech a jejich potřebách - tedy jak školních tak zdravotních. Naše dcerka je druhým rokem v učení a jezdí na praxi mimo bydliště, což něco stojí. Syn chodí na střední školu také mimo bydliště, takže zase výdaje. Cestovné, školné, učebnice, pomůcky do školy, výlety apod. Na tyto výdaje ale neslyší, prý "posílá výživné".

 

      Žije ve společné domácnosti s přítelkyní, s kterou má dceru (1). Přitom po finanční stránce na tom opravdu špatně není - jezdí na dovolené do ciziny, na hory, koupil si nové auto.

 

     Samozřejmě vím, že podnikatelé vykazují nízké příjmy a ani v tomto případě to není jinak. Ale, říkám si, proč by jeho děti nemohly žít ve stejném standardu jako jejich otec?

 

     A tak se ptám: myslíte, že má smysl podávat žádost na zvýšení výživného, máme nějakou šanci?

 

Děkuji, Markéta

 

 

Komentáře (22)add feed
Živnostníci šidí nejen své bývalé manželky. : Milan
Živnostníci odírají své zaměstnance - mnohdy až pozoruhodně vynalézavým způsobem. Živnostníci krátí daně, zejména se velmi zdařile vyhýbají placení DPH, neboť vše možné pro domácnost nakupují bez daně. Do důchodového a nemocenského pojištění platí většina z nich nejnižší možný obnost a stejně tak do zdravotního pojištění platí jen zákonné minimum. O čarování s daní z příjmů pak už ani netřeba mluvit.
A dělají to prakticky všichni - lhostejno, zda jde o klempíře, kadeřnici, instalatéra nebo krámskou...
Na soudu je samozřejmě problém prokázat skutečný příjem takového živnostníka pro potřeby vyměření alimentů. Když ho nedokáže chytit za ruku berňá, OSSZ, VZP... jak by to mohl dokázat soud bez vyšetřovací pravomoci!
Nicméně je možné argumentovat právě tím, kdy kde byl na dovolené, jakož i nemovitým jeho majetek a také vozovým parkem a vybavením jeho domácnosti, a to s argumentací, že tyto věci dokumentují jeho skutečnou životní úroveň lépe než vykozované příjmy účetnickými triky podhodnocené.
Hlavně je ale třeba nerozvádět se. Kdo se nerozvede, takové problémy nemá.
duben 29, 2011 08:14
Markéto, já bych žádost podala. Uvedla bych změnu poměrů - tedy, že dcera studuje mimo domov, což zvyšuje náklady. : Myška
Uvedla bych vynaložené náklady a nejlépe doložila účty, od učebnic a dalších pomůcek, a od dalších nutných výdajů. A taky bych uvedla, to co jsi napsala o jeho životní úrovni - nové auto, zahraniční dovolené, atd. Tím bych také argumentovala, jak je možné, že vykazuje minimální zisk, když si může dovolit tohle, vyslovila bych případně pochybnost o správnosti jeho daňového přiznání.
Nevím, jestli uspěješ, ale za zkoušku to stojí. A udělej to hned, až bude dceři osmnáct, musela by podat návrh sama, a to třeba moje děti nechtěly - jít proti otci.
duben 29, 2011 08:18
Myslím, že bys se zvýšením uspět mohla. : jednababi
Děti mají ze zákona mít možnost podílet se na životní úrovni svých rodičů, krom toho by soud při určení výživného měl přihlédnout i k tomu, že o děti osobně pečuješ, což svým způsobem nahrazuje finanční plnění.
Jinak ani živnostník nemůže všechno - rodič, který má příjmy z jiné než závislé činnosti podléhající dani z příjmů ( v takovém případě může soud postupovat podle jeho daňového přiznání), je povinen soudu prokázat své příjmy, předložit podklady pro zhodnocení svých majetkových poměrů a umožnit soudu zjistit i další skutečnosti potřebné pro rozhodnutí zpřístupněním údajů chráněných podle zvláštních předpisů. Nesplní-li rodič tuto povinnost, má se za to, že jeho průměrný měsíční příjem činí 12,7násobek životního minima jednotlivce podle zákona o životním a existenčním minimu - aneb jestliže nové auto a drahé dovolené jsou v rozporu s jeho oficiálními příjmy, měl by se soud zajímat, kde na to vzal.



duben 29, 2011 08:29
Jooo, Milane, : Krakonoš
živnostníci jsou podvratnej živel, najatej západníma imperialistickejma podvratnejma centrálama, v jejichž žoldu se snaží zničit všecko dobrý, co pracující lid naší vlasti ve svým každodenním zápase vo zrno a ocel vybudoval! Je třeba s živnostníkama zatočit, zakroutit jim krkem, majetek bez náhrady vyvlastnit a je poslat do táborů převýchovy, kde je naučíme správnýmu vztahu k práci a pracujícímu lidu, též k našemu lidovědemokratickýmu zřízení. Republiku si rozvracet nedáme! Čest tvojí práci!
(Jako živnostník jdu příkladem a jdu se udat na národní výbor. Doufám, že budu mít číslo vězně 000001.)
duben 29, 2011 10:12
Já bych to zas tak optimisticky neviděl. : opas
Nové auto má firemní, nemůže objíždět klienty se starou poruchovou popelnicí.
A co to je drahé auto? Nové Lamborghini?
Na žádné dovolené nebyl, letěl na obchodní jednání za klientem. A nebo byl, ale šlo o last minute za 7 tisíc a to je jediná dovolená na kterou se vzmohl.

duben 29, 2011 10:18
Souhlas s Opasem. : mamča
Auto může mít na firmu na leasing, a teď má roční dítě, tudíž je jeho žena nejspíš na MD.
Aby nakonec nechtěl on, vzhledem k novým poměrům v jeho stávající rodině, výživné snížit ?
duben 29, 2011 11:05
Neboj, Krakonoši, : Sinix
ona si tě naše pokroková dělnická třída najde sama. A pak poznáš její ocelovou pěst. Lumpové z Washingtonu a vrazi z Wall Streetu u nás nemají šanci! smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif

Markéto, my nevíme jaké máš šance, protože nikdo nemůže předjímat rozhodnutí soudu, dokonce ani právníci ne. Ale, řekl bych, šance je vždy; zkus to a uvidíš. Držím palce.
duben 29, 2011 11:54
Moje zkusenost : mila1
ROzhodne podej zadost o zvyseni vyzivneho. Duvodem pro zvyseni je jeden z techto:
1. od posledniho data zvyseni alimetnu ubehly 3 roky
2. doslo ke zmene skolni dochazky (prechod ze zakladni na stredni ci na vysku)
3. doslo k zmene majetkovych pomeru (zvysil ci snizil se prijem jednoho z rodicu)
a dalsi...
Navrh na zvyseni muzes podat sama u prislusneho okresniho soudu. Formular si stahni na internetu. Nic Te to nestoji. Klidne si urci vyssi vyzivne, soud zhodnoti Tvoje a exmanzelovy prijmy, odecte od nich naklady na bydleni a u nej pripadnou dalsi vyzivovane dite, a z toho zbytku Ti stanovi vyzivne. Na tak velke deti bys mela brat vyzivne zhruba kolem 4 tisic na jedno. Sama jsem tento rok podala navrh na zvyseni a ikdyz se exmanzel odvolal az ke krajskemu soudu, zvysili mi to. A pozor na to - Tve dceri je uz 17 a mas uz jen rok na to, abys o to vyzivne pozadala Ty (a to i zpetne). Jak ji bude 18, bude se muset s otcem soudit sama a to maloktere dite dokaze, tak to ber taky v uvahu. A oproti minulym mym tahanicim u soudu, kdy jsem mela pocit, ze soudci (hlavne ti krajsti) strani memu exmanzelovi a vzdy mi navrh na zvyseni nejak osekali, tak letos bylo uplne jine, asi uz berou v uvahu ty tabulky, co navrhla Kolarova. Jo a nezajimali je vubec nejake pujcky, ani hypoteka, ani leasing.... Alimenty maji prednost
duben 29, 2011 13:55
... : mila1
a jeste neco - priprav si seznam vseho, co detem platis - ono se to nezda, ale takova 17ti leta slecna ma uz hodne velke naroky (krajsky soudce mi potvrdil, ze ma vetsi naklady nez treba 60ti lety dospely). Sepis si, co stoji mesicne jeji kosmetika, leky a vitaminy, dojizdeni, pojisteni, sporeni, obleceni, ucebnice, kredity do telefonu atd. A to same u syna. Dale si spocitej, kolik mesicne date za domacnost - elektrika, plyn, popelnice, voda, internet, udrzba... Soud bude potrebovat cisla.
duben 29, 2011 14:00
Ovšem pozor, : Ivča
žádostí můžeš naopak ještě přijít ke snížení....jako já...paní soudkyně byla báááječná, opakovanými odklady rozsudku se snažila exe dokopat z válení na gauči do hledání práce, až ho to přestalo bavit a když už před ní stál, tak požádal o snížení......no, ono je to fuk, stejně neplatí nic... smilies/grin.gif
Milane, chceš tedy říct, že ta, co se nerozvádí, problémy s tím ,aby se tatínek postaral o děti nemá, jo? Hergot, 14 let manželství jsem čekala, až se začne starat a nemyslet jen a jen na sebe...čéče....nějak to nezabralo....
duben 29, 2011 21:46
Ivčo, : Sinix
a proč ses neodvolala?? Argumentoval bych tím, že je schopen pracovat, jen je to netáhlo. Divil bych se, kdybys neuspěla. Milan je prdlý katolík, jeho příspěvky nemá cenu komentovat, maximálně si z nich dělat srandu. smilies/wink.gif
duben 30, 2011 10:40
Sinix : Ivča
ona byla paní soudkyně fikaná, já už to tu kdysi dávno psala. Ona mu sice ty alimenty musela snížit, když byl na podpoře ( a donesl dooost razítek, že práce pro něj není...), ale současně mu nařídila doplatit dětem nějakou částku, protože v rozhodném období prodal barák a klukům z něj každému dal 200 Kč...nekecám...Bylo to asi 20 tisíc splatných po pětistovce, takže jsem v podstatě zůstala na tom ,na čem jsem byla...papírově...realita je jiná...dluží jim přes 70 tisíc a pořád to roste...
duben 30, 2011 22:44
prosím o pomoc : Monča Moninka
prosím vás nemá někdo zkušenost s tím kolik musí dlužit býv.dětem na výživném aby už s tím někdo něco dělal exekuci jsem již vyzkoušela stálo mě to 7800.- a chtěla jsem po něm 11tis.co dlužil nakonec jsem exekutora zaplatila já protože jsem netušila že je rozdíl mezi slovy dlužné výživné a běžné výživné exekuci jsem musela stáhnout býv.se mi u soudu vysmál a ted vesele posílá 500.-kč dál protože už si je jistý že na něj nemají má byt na hypotéku nové auto karavan jezdí si na dovolené platí půjčky přez 30tis.měs.tak na výživné nezbývá má na tři děti platit 4tis.já jsem ráda že máme na chleba a někdy i s máslem ale na sociálce mi řekli že mi doplatí jen pokud klesnu pod 10tis.nájem mám 8300.-jsem s dětma sama takže samoživitelka docela často přemýšlím nad tím že skončím se životem ale nemůžu neumím si představit že by děti šli do dětského domova otec se s nima nestýká a já už opravdu nemám sílu nebyla by rada nad zlato od někoho?Děkuji moc za jakoukoliv pomoc myslím slovní :-( smilies/sad.gif
květen 02, 2011 10:41
prosím o pomoc : Monča Moninka
dluží už celkem 33400.- smilies/sad.gif a že nám ty korunky chybí syn 17let druhý 12let a třetí 9let
květen 02, 2011 10:43
Mončo Moninko, já ti neporadím, je mi líto, řeším podobnou situaci se skorosnachou, jí otec dítěte dluží taky desetitisíce. : Myška
Ale vzpomněla jsem si na slova jednoho diskutéra zde k podobnému tématu - musíš to vydržet! Což ti nepomůže. Moje skorosnacha podala trestní oznámení (nebo jak se to jmenuje) na policii a čeká a čeká...
Držím palce.
květen 02, 2011 10:49
Markéto, : Míša šíša
žádost si podej. Pokud exmanžel podnikatel déle vykazuje nízké příjmy, popř.ztrátu, soud mu určí výživné z částky, kterou bude brát jako obvyklý zisk v dané profesi a v dané lokalitě. Napsala jsem to poněkud zjednodušeně, ale na vychytralé a lakomé tatínky podnikatele už existují háčky.
květen 02, 2011 16:46
Martkéto : bb2
Jen doplním Míšu, že se nejedná o žádost, ale o žalobu na změnu výše výživného. S formulací by ti měli poradit na OSPOD, protože oni budou v řízení zastupovat tvé nezletilé děti. K žalobě si připrav potvrzení o studiu a výdajích dětí, co nejvíc stvrzenek, faktur, výpisů z účtů (platby školného,stravného, dopravy do školy, učebnice, školní pomůcky,přezůvky, tepláková souprava na tělák, vodácký kurz, lyžařský kurz, mobily...), samozřejmě kopie těch dokladů, co nemůžeš doložit ničím - ani dodatečně, třeba potvrzením ze školy, to vypiš na samostatný papír s čestným prohlášením, že tyto výdaje jsi hradila v období od do, a to všechno bude příloha žaloby.

květen 02, 2011 17:12
Moniko, : bb2
moc tomu průběhu u tebe nerozumím, tak ti možná moje odpověď bude na nic, ale aspoň to zkusím :-)

Ať ti dluží cokoli, můžeš to chtít zpátky. K soudu bys tedy měla dát 2 návrhy na exekuci, 1. návrh na exekuci běžného výživného srážkami ze mzdy - pokud víš,že pracuje. Tím bys měla zajištěné, že ti z každé výplaty, nemocenské atd.půjde pravidelné, tj.běžné výživné - výživné je přednostní pohledávka, i kdyby už měl deset exe, tahle dostane přednost
Nějaké pravidelné příjmy má, když platí hypo, takže možnost pravidelných srážek běžného výživného by měla existovat.

2.návrh na exe dlužného výživného - to jde více způsoby, poradila bych se s právníkem. Pokud tušíš, že má nějaké peníze, tak bych asi volila Návrh na exe dlužného výživného přikázáním pohledávky.
Pokud nemá hotovost, asi, ale má dost věcí (nové vybavení bytu,auto,počítač,domácí kino,zánovní lednici atd.), může to být Návrh na exe dlužného výživného prodejem movitých věcí. Nemá nic než chatu po rodičích - pak Návrh na exe dluž.výž. prodejem nemovitosti...
atd.
To,zda má nějakou nemovitost, zjistíš na katastru nemovitostí - kdekoli,nemusí to být zrovna poblíž místa bydliště, vem si občansku a tuším 100 Kč na poplatek, tam uvedeš jeho jméno, datum narození, oni ti vyjedou výpis, kde bude uvedeno, že má např. podíl na domě po rodičích - a ty kopii toho dáš svému právníkovi, nebo rovnou exekutorovi.
Ono na tu exe ani nemusí dojít, často stačí, když jim přijde oznámení o exe a oni fofrují zaplatit, aby neměli např.záznam v katastru apod.

Trestní oznámení na policii podávej opakovaně, zpočátku pán dostane třeba podmínku,ale podruhé potřetí už by mu to mohli dát natvrdo, to mu na policii řeknou a oni pak se často snaží, aby doplatili, aby nešli bručet. I záznam v trestním rejstříku vadí.
květen 02, 2011 17:24
Mončo Moninko, : Ivča
jak to, že jsi platila exekuci? Já když byla na soudu se poradit, jak na to, aby exovi strhávali alimenty z platu, řekli mi tam, že stačí, když bude na děti dlužit třeba stovku a už mu můžu nechat dát exekuci na plat.Úřednice to tam se mnou hned sepsala a já nemusela platit ani korunu.
Druhá věc je, že pak nedělal a nebylo z čeho strhávat. Vyhýbal se práci, tak jsem šla podat trestní oznámení na zanedbání povinné výživy ( vzor mi poslala Velká Kudlanka). Bohužel čtvery alimenty za rok a půl přišly panu policistovi, co to šetřil, jako dostatečně projevený zájem otce o děti. Ve zprávě, co mi pak poslal bylo něco v tom smyslu,že když tatínek neprojeví zájem 4 měsíce po sobě, můžu to podat znovu...Ale ze zkušenosti ti můžu říct, že pětistovka měsíčně pravděpodobně bude považovaná za dostatečný zájem....Vím, jak ti je, to zoufalství, když nevíš, co dáš dětem k jídlu, znám.Měla jsem v podobné situaci spoustu nabídek od kamarádek, že mi peníze půjčí, jenže to jsem nemohla, věděla jsem ,že bych neměla dluh z čeho splácet, když nebyla sebemenší naděje, že by tatínek začal na své děti nějakým zázrakem platit nebo že by se moje měsíční příjmy z ničeho nic navýšily o pár tisícovek, které v rozpočtu prostě nebyly...Je to zoufalé...A v té době jsem si uvědomila, proč třeba ženské začnou chodit za peníze, když už nenajdou jiné východisko...Já naštěstí našla dočasně druhé zaměstnání, které mi pomohlo přežít nejhorší období...Ale měla jsem stavy, že jsem vážně přemýšlela o tom, že kluky sbalím, naložím do auta a odvezu mu je, prostě je tam nechám, vypnu mobil, aby se na mě nedovolal a nechám ho, ať se stará, ať si to zkusí, co to znamená odpovědnost...
květen 02, 2011 19:41
Mončo Monino : Jana M.
Exekuci můžeš dát v okamžiku, kdy dluží jedniné výživné. Na rozdíl od podání trestního oznámení na policii tam není žádná hranice stanovena. Já jsem také dávala žádost o exekuci dlužného výživného na soud a nestálo mě to ani korunu. V závěru žádosti jsem současně žádala o srážení běžného výživného přímo od zaměstnavatele a zaslání na můj účet, čemuž soud samozřejmě vyhověl a bývalý dostal příkaz doplatit dlužnou částku a zároveň se mu další běžné výživné strhává ihned z výplaty. Vše bylo zdarma, neplatila jsem žádného exekutora. Vše proběhlo docela rychle a bez problémů, kromě jedné věci, která to zdržela. To bylo hledání jeho zaměstnavatele, protože změnil zaměstnání.
Dluh na výživném mu sráželi taky ze mzdy, byla stanovena částka, kterou dlužil a z té to jeho mzdová účetní spočítala tak, aby mu zůstala nutná částka k existenčnímu minimu a zbytek mu šel na pokrytí dluhu.
květen 03, 2011 12:22
prosím o pomoc : Mončo Monino:Janina K.
Dobrý den mám problém ohledně aliment".Máme s exmanželem 3děti 8letou a 7letou holku a 2 a pul starého chlapečka.Exmaneželovi vypočetli u soudu 6000kč na výživné.Jelikoš neplatil tak jsem na něj podala exekuci na výživné po třech mněsících neplacení .Má duchod invalidní a plat dala jsem mu to na duchot ale bohužel mi posílali jen 4700 a nějaké drobné .Kdyš jsem tam volala na důchodové řekli že víc nemužou a jeho plat je nezajímá tak jsem se obratila opět k soudu a že teda dam exekuci i na plat ale má dluhy srhávané exekucí takže to neprošlo že prý bych čekala dlouho.a tet mám u sebe jen dvě děti 8letou holku a chlapečka páč prostřední dítě chtělo kvuli dědovy k němu a dali mi alimenty na 1300kč.Ale minulý týden mi přišel papír že mi sundavaj alimenty na 3700 na tři děti páč se oženil a má mimino.A na děti jinak nepřispíva myslím na ošacení a tak.CHtěla jsem se zeptat co mám dělat jestli si to muže on dovolit mi nechat sundat alimenty bez mího vědomí děkuji Jana K. smilies/cry.gif
červenec 17, 2011 06:33
prosím, vydrž : lúthien
moniko, neníjiná možnost bydlení - 8000 je šílenost, moc na vás myslím..
srpen 01, 2011 21:56
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]