O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZVÝŠENÍ VÝŽIVNÉHO NA DALŠÍ ŠKOLU PDF Tisk E-mail
Neděle, 23 leden 2011

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když tady máte tu poradnu, na zvýšení výživného. Je mi 22 let, za pár dnů, a chci podat žádost o zvýšení výživného; svému otci, který na mě nějakých 15 let platí 600 Kč. Nejprve to chci zkusit mimosoudně. Napsat mu dopis, kde chci psát, že chci studovat další vysokou školu a že i když se snažím vydělávat, kde se dá, že to mé náklady na dopravu, studium atd. nepokryje.

 

 

 

     Když mu něco takového napíšu mimosoudně, může to napadnout u soudu? Někdo mi totiž řekl, že si nesmím vydělávat, pokud chci žádat o vyšší výživné. A protože mu chci psát dopis, tedy dohodnout se mimosoudně, uvažuji, co napsat, aby z toho nebyl problém. Bydlím se svou matkou a jejím manželem. Chci si něco naspořit, ale nechci pořád brát z kapsy mamky. A taky jsem se dočetla, že pokud by mi soud zvýšil výživné, že nemohu žádat vyšší výživné zpětně. To je také pravda?

 

      No, trošku to všechno rozvedu:

     studuji prezenčně a tento rok bych měla končit tříletý bakalářský obor, obor Obecná matematika, ale zvažuji, že si ho prodloužím, protože nevím, jestli v dalším semestru stihnu všechny zkoušky (semestr je kratší a já musím dodělat ještě dvě zkoušky navíc z druháku). Takže buď školu zkusím dokončit a začít studovat další tříletý obor, tentokrát úplně jiný, nebo si ji prodloužím o rok a současně začnu studovat tu další školu... Záleží jak to vše dopadne. Ale chci si podávat přihlášku opět na prezenční studium, buď Všeobecnou sestru nebo Porodní asistentku :-)...

 

      Ohledně vydělávání? Občas nějaké inventury(cca 800kč), když je příležitost, nebo jsem třeba byla na volbách v komisi (cca 2000Kč),..ale teď už jen dělám – a ani si nejsem jistá, jestli to je oficiální brigáda, ale myslím, že ne, v jednom místě, kde si vydělám cca 2000 - 4000, ale to zas záleží na době, jestli je zkouškové, nebo jestli klasicky chodím do školy.

 

      Můj otec? Moc toho o něm nevím, neviděli jsme se asi od mých 6 let.Pokud vím, tak by měl být stále zaměstnaný, dělal jeřábníka, ale jak je to v současnosti, to nevím. Kolik bere, nemám tušení, ale tipuji, že dost. Děti další má - holku, asi bude mít tak 13 let a kluka, který bude mít snad 9 let, nevím. My se totiž nestýkáme. Jen jednou jsme ho s mamkou potkaly a to nám toho moc neřekl.

 

      Jde mi o to, že nechci brát pořád peníze od mamky a jejího přítele, který nás teď vlastně živí, protože se vzali. A z toho, co si vydělám, dávám na benzín do práce; na vlak do školy, kde jezdím asi 3-4 dny v týdnu; na své koníčky, zájmy, oblečení a jídlo ve škole. Chci požádat o zvýšení, ale nevím, jestli bych vůbec měla nárok. 

 

Niki   

 

 

 

Komentáře (8)add feed
Niki, : katka *
nárok určitě máš - proto to nevzávej předem! 600Kč na vysokoškolačku je sakra málo!!!
Ten dopis otci určitě napiš, to že chodíš na brigády ti nárok na výživné nesnižuje ani neruší. Student je snad dokonce povinen snažit se přispívat na sebe vlastní prací.
Dopis pošli (kopii si nech) doporučeně, ještě lépe s doručenkou - budeš mít v ruce papír, že dopis převzal (pro případný soud). Ale jestli otec dobrovolně zvýší výživné - to fakt nevím, uvidíš jak se zachová - když ne - zbývá jenom soud.
Malý zádrhel (k soudu) vidím v tom, že se dále nechcete připravovat na své budoucí povolání - jinak byste pokračovala ve zvoleném oboru. To je hodně velký odklon - od matfyz do zdravotnictví...
leden 24, 2011 10:53
??? : Krakonoš
že se dále nechcete připravovat na své budoucí povolání


A to je zase co? Studiem na zdravotní sestru či porodní asistentku se právě připraví na budoucí povolání, studiem vobecný matematiky, jakkoli to může bejt fakt zajímavý, se připraví tak možná na pracák (teda možná se mejlim, ale nezdá se mi, že tahle doba a společnost si žádá vobecnejch matematiků, neb je jich nedostatek a soukolí ekonomiky bez posílení jejich řad hrozí zadřením smilies/cheesy.gif). Takže se mi zdá, že děvče přišlo během studií na to, že by to chtělo nějakou praktickou a potřebnou profesi, mně jako fotrovi by takovým rozhodnutím udělala radost a alimenty bych jí zvednul sám vod sebe i bez dopisu smilies/grin.gif.
leden 24, 2011 11:15
Krakonoši, máš jistě pravdu. : mamča
Potřeba porodních asistentek je určitě větší než Bc. matematiků. Niki bohužel přišla později na to, že v současné specializaci bude těžko hledat uplatnění.
Jen si myslím, že otec, který dlouhá léta platil výživné pouhých 600,-Kč a o dceru nejevil zájem, se bude cukat a poukazovat na to, že se dcera nepřipravuje "soustavně" na budoucí povolání.
Přece jenom od matematika k porodní bábě je dost daleko.
Nicméně Niki přeju, aby otec pochopil, že dcera není flákač, a nějakou tu stovku výživného přidal.
leden 24, 2011 11:55
Krakonoši, ovšem : Macesska
to by znamenalo, že se slečna předchozí 2 - 3 roky nevěnovala soustavné přípravě na budoucí povolání, ale jakési zájmové činnosti, takže by měla výživné vrátit, ne? smilies/wink.gif
Je fakt, že obecná matematika tak nějak předpokládá pokračování na magisterský obor, ale jako učitelka matiky, programátorka, pracovnice banky či pojišťovny v oblasti výpočtu rizik apod. by se jistě uživila.
A chceš-li mít třeba kvalitně šifrovaný přenos dat přes internet nebo co nejpřesnější satelitní navigaci tak se ti určitě nějaký matematik sejde smilies/smiley.gif

Jinak na místě Niki bych dopis poslala, o brigádách bych se tam nerozepisovala (když nemají mít na výši výživného vliv, tak proč jako? krom toho by to protistranu mohlo zbytečně inspirovat k pokusům o tvrzení, že jde o plnohodnotný výdělek). Naopak bych se zmínila o tabulkách výživného, které předpokládají alimenty pro zletilé ve výši 20 - 24 % výdělku (orientačně, samozřejmě, soud může zohlednit další vyživovací povinnosti apod.) a svůj odhad, kolik bych si představovala, že by mi otec mohl platit. Možná bych tam nezmiňovala ani své záměry stran dalšího studia (ta změna oboru je fakt diskutabilní) - prostě studuji, chci studovat dál, tak co. Při troše štěstí se otec se zvýšeným výživným vyrovná a nebude pátrat po detailech.

Ano, otec může použít u soudu i dopis, napsaný "mimosoudně". U soudu může použít cokoliv, záleží, jakou tomu dá soud váhu.
Ano, žádat o výživné zpětně lze pouze u nezletilých dětí, zletilé děti mají smůlu a musí žádat včas.
leden 24, 2011 12:02
Tak trochu nesouhlasím : Ája
s tím rovnou psát na doručenku, rovnou uvídět tabulky výživného a pod. Určitě, 600,- Kč je směšně málo, souhlasím, ale jako první krok bych zkusila normální, slušnou prosbu, né hned aby z toho byl cítit nějaký nůž na krk, hrozby soudem a podobně. Na to je času dost a dost. Myslím, Niki, že pokud napíšeš něco podobného, jako jsi napsala sem na kudlu, (snažím se i sama, ale je to málo, nechci viset mámě na krku a pod.), tak že to jako první krok bude ok. Zpětně myslím žádat nemůžeš, to platí jen pro nezletilé, ale jinak to určitě zkus. Nárok podle mě máš a 600 je opravdu hodně, hodně málo.
Jen bych to nejdřív zkusila lidsky, dohodou, než hned šermovat paragrafy a soudy...
leden 24, 2011 12:22
Stejně je to asi povedenej tatínek, když platí jen 600,-- Kč. : Myška
Tak nějak si myslím, že o nějakém zvyšování nebude chtít slyšet, zvlášť, když je slečna dospělá.
leden 24, 2011 12:28
Tatínek platí, kolik mu soud určil : Macesska
a patrně spoléhá, že potřební se ozvou.
Stejně tak to může být povedená maminka, když nebyla x let schopná požádat o zvýšení (600 Kč asi soud nestanovil před 4 lety) a radši tahá prachy z nového partnera.

Ájo, lidská dohoda by asi byla nejlepší. Ovšem na protest "roky ti stačilo 600 Kč a teď chceš najednou (třeba) 3000, jaks na to přišla?" je dobré mít připravenou odpověď.
leden 24, 2011 12:36
Matematička se hodlá stát ošetřovatelkou? : Milan
To je velmi nezvyklé.
Pokud má matematička skutečně tak velké sociální cítění, že se chce obětovat v péči o jiné lidi, mohla by s nácvikem sociální empatie začít u vlastní rodiny a dobře se seznámit se svými polorodými sourozenci a celou otcovou rodinou. Pak bude řešení výše výživného mnohem snazší a psychicky stravitelnější.
A co se týče dalšího studia - rozhodně doporučuji nepřecházet. Rozhodně je lépe dokončit vzdělávání matematické a dotáhnout to k magisterskému titulu, případně i k doktorátu, protože matematiků je málo, jsou žádaní a všichni mají zajištěné uplatnění, a to všude. I když třeba nebude místo v bance nebo pojišťovně či ve velínu JETE, určitě bude pro matematika místo na každé střední nebo základní škole a to nejen v ČR, ale od Tokia po San Francisko.
Určitě je lepší být matematičkou a tím pádem svou paní s vysokou mírou profesní svobody a nezávislosti než dělat poskoka nějakému nafoukanému lékaři.

leden 25, 2011 07:32
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]