O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRÁCE DOMA: KADEŘNICE PDF Tisk E-mail
Pondělí, 10 leden 2011

Bydlím sama s malými dětmi v moravském městě, které má cca 10.000 obyvatel. Jsem kadeřnice - a na velice dlouhodobé na mateřské. Ta mateřská byla moje dobrovolná volba (obě děti nejsou úplně fit - atopický ekzém, LMD atd.), ale potřebovala bych poradit, ohledně mého přivýdělku, nebo případného výkonu povolání: Mám pár lidí - svou klientelu, ale problém je v tom, že ke mně chodí jen kamarádky - a já si neumím říct o peníze.

 

 

 

 

       Mám pár lidí – svou klientelu, ale problém je v tom, že ke mně chodí jen kamarádky - a já si neumím říct o peníze. Tedy bylo a je mi stále "blbé" říct si vyšší cenu. Uvedu příklad: umytí vlasů, (už tedy ne mým šamponem),  stříhání, melír a foukání u mně doma, vyšlo zákaznici na zhruba 150, ale už barvu platím ze svého. Pokud jsem jen stříhala, tak jsem si o peníze ani neříkala. Po nějaké době jsem si řekla, že to opravdu není moc, když „nad hlavou“ strávím dvě hodiny, voda i elektrika taky stojí dost,  samozřejmě i kafíčko, a to vše platím já; a tak jsem zvedla cenu na 200-300 Kč, podle délky  vlasů.      

 

     Vždy jsem se snažila vyhovět ještě ten týden, kolikrát i den. A jsou i případy, kdy jedu já k nim, takže mě to stojí i benzín. Já vím, že i tak je to málo a vlastně si téměř nic nevydělám, že mě to stojí čas i materiál, a vím, že ceny se pohybují daleko výš, ale stejně si nedokážu říct vyšší cenu. Tak jsem se zamyslela: základní kadeřnické vybavení, jako nůžky, kartáče a hřebínky, a další potřeby – to taky není levná záležitost, jen nabroušení nůžek stojí dost peněz, co potom  teprve barvy, laky, různé tužidla, to vše zatím hradím já. 

 

       Ale – když ono mi přijde hloupé vzít si od kamarádky, se kterou se známe několik  let vůbec nějaké peníze, nebo od jejich maminek atd. a kdybych si měla říct ještě o vyšší částku, nepřipadala bych si moc dobře.  Ale taky mě napadlo, jak to berou ony. Co si o tom všem myslí,  jestli si říkají, že jako kamarádka, bych to měla brát z kamarádství a ze známosti, a jednoduše si rozhodně víc brát neměla, nebo to berou jako fakt, že u mne to je levné a v kadeřnictví by daly daleko víc? 

 

 

Co byste mi poradili?

Jak to - reálně - vidíte vy?

  

Zuzana

 

 

Komentáře (30)add feed
... : Sandra.
V tomto směru je kadeřnice dost nevděčné povolání, ta moje si také pokaždé před víkendem stěžuje, že jede navštívit babičku a celá vesnice čeká, že jim bude stříhat hlavy za směšný peníz, ne-li zadarmo. Takových profesí je tedy spousta, manžel je advokát a také říká, že nejhorší jsou v tomto směru rodinní příslušníci a kamarádi. Takoví ti, co všem svým kamarádům, kterým by se hodila právní pomoc říkají- počkej, můj kluk/vnuk/kámoš je právník, von ti to zařídí. A manžel pak třeba sedí 2 hodiny nad smlouvou pro dědečkova spolužáka ze základky, se kterým se dědeček viděl po 10 letech na třídním srazu a přemýšlí, jestli to dědeček kamarádovi presentoval tak, že jeho vnuk to pro něj zařídí zadarmo, nebo jestli může starouškovi naúčtovat cenu podle advokátního tarifu...pokaždé znovu se to řeší. Takže tě chápu.

V tvém případě bych si obešla pár kadeřnictví v okolí, opsala si ceny, zprůměrovala to, vytiskla si ceník a pak si s každou kámoškou, co se přijde ostříhat sedla na kafe, ten ceník bych jí ukázala a začala bych mluvit o tom, jak bys to chtěla rozjet a že sis dala reklamu do těch a těch novin (což mimochodem není špatný nápad udělat)...a že jí, protože je tak skvělá kamarádka dáš 10% slevu. Pak bych jí ten ceník s úsměvem zabalila na cestu a počkala bych si.

Čistě racionálně- pokud pro ni budeš mít cenu o 10% nižší než v okolních kadeřnictvích a ještě jí vyjdeš vstříc časově, je pro ni stále nejvýhodnější chodit k tobě. Pokud se urazí a už nepřijde, tak to nebyla kamarádka, ale vyžírka. Jak se říká- dobré účty dělají dobré přátele.
leden 10, 2011 15:19
Jo jo : Ducháček
Láska je krásná věc, ale jak to leze do peněz, je lépe býti člověku samotnému....
leden 10, 2011 15:25
Teda Sandro, : Michal
já se ti hluboce klaním, protože to je, aspoň podle mne řešení přímo geniální. To by se mělo tesat, jak řekl klasik.
leden 10, 2011 15:31
mně se vyplatilo dotyčné zájemce - v mém případě o překlady - zaúkolovat. : Alena Puntik
"Jo...návod na vrtačku? Hele , tak ji přines, ja potřebujum, abys mi tady navrtal a přidělal to a to...a zatmco to budeš dělat, já ti to přeložim. Návod na pračku se sušičkou - bezva - ty umíš šít, viď, tak tady máš dvě sukně, přidělej tam zipy, tadyhle potřebuju poutka...tadyhle háčky...tak až to sem poneseš, vem ten návod a já t to přeložim" - už jsem dlouho nepřekládala návod na dvousložkový lak ze švédštiny, pracovní smlouvy do němčiny a podobně. Na námitky, že je to pro mě sranda a že já to mám za chvilku hotový, tak jsem odpovídala - to máš pravdu, je to sranda...tak se snad ani nevobtěžuj a přelož si to sama. Můj zesnulý muž chodil na houby do hospody u Taterů. Dal si pivo, lidi codili pr právní rady a platili houbami..... je to propstě všude stejný
leden 10, 2011 15:46
Zuzko, : Regina
ja 150 neplatím ani za stříhání..a to chodím asi tak 10 let ke své skvělé kamarádce se kterou jezdíme na dovolené. Za barvení, melír a ostříhání dlouhých vlasů dávám kolem 700 Kč a vůbec neřeším, že bych jako dobrá kámoška měla třeba platit míň..možná i platím, nevím, dávám jí kolik si řekne. Ona taky živí rodinu a platí hypotéku, tak proč by mě měla sponzorovat. Jako bonus od kamarádky beru to, že mě veme okamžitě, když potřebuji, že si spolu při čekání dáme kafe, víno a pokecáme..a ze pokud tam vlitnu na stříhání s malou nebo jen sobě něco rychle poupravit, tak tehdy nechce nic. A když nemám hlídání, ochotně mi přijde domů. Promiň, ale ty tvé ceny mi přijde že hraničí až s blbostí..každá z tvých kamošek si lehce může zjistit, kolik se platí jinde. Takže všem řekni, že ti skončila mateřská a jedeš už na sebe a ceny si přinejmenším zdvojnásob. Jak píše Sandra..vyžírky se vyselektují a ty budeš mít o hodně lepší pocit z toho co děláš.
leden 10, 2011 16:00
třeba takhle : vlk
Vyžírka: "Tak co jsem dlužná, Zuzanko, ty jsi tak šikovná?"
Ty: "No, zrovna včera jsem na tohle byla u holiče ve městě, stálo mě to 680 korun, tak, že jsi to ty a známe se tak dlouho, tak to máš za 5setpáďo Máňo!"
Vyžírka: (zjevně zaskočena, přemýšlí jak s tebou vy×××t) "Ježíšmaria Zuzi, já tu mám v peněžence jen tři stofky, já ti to donesů přístě jóó?"
Ty: "jasně, příště to dones a jeto!" Úsměv a více ji neuvidíš.
leden 10, 2011 16:13
a teď vážně : vlk
zajdi na úřad práce a ptej se po rekvalifikačním kurzu pro OSVČ, jednak během tří měsíců dostaneš nalejvárnu z ekonomiky, práva, daní a marketingu. Bude ti jasno, jak to bude vycházet v tvém stavu (MD) a můžeš dostat i dotaci od UP. Stejně tě dříve nebo později některá z "kámošek vyžírek" bonzne, když je osolíš podle reálných cen. Je to hra s ohněm - jak mezilidské vztahy tak nezdaněný přivýdělek.
leden 10, 2011 16:20
No hlavně, až si řekneš vo skutečný prachy, : Krakonoš
tak si vohlídej, abys je taky řádně zdanila, pokud teda ti daňová povinnost vznikne. Protože z těch zhrzenejch kamarádek, co to měly dřív zapůldarma, by se ňáká mohla vobrátit s menším upozorněním na berňák, vobčanská povinnost je vobčanská povinnost smilies/wink.gif.
Je teď koukám, že to už vlk napsal. No nic, tak je to tu 2x smilies/cheesy.gif.
leden 10, 2011 16:41
Základem je Živnostenský list, IČO, platba zdravotního a sociálního pojištění. : mamča
Pokud pobíráš nějaké dávky na nemocné děti, tak se poraď na sociálce, kolik si smíš vydělat, abys o ty dávky nepřišla.
Ale jelikož vím, že to bývá směšná almužna, možná se Ti vyplatí začít pracovat (pokud to zdravotní stav dětí dovolí) a pak ani žádné dávky nebudeš potřebovat.
Dobré účty dělají dobré přátele, takže těm opravdu dobrým kamarádkám můžeš dát slevu.
leden 10, 2011 17:28
Taky : Ivča
mi dělá vlasy kamarádka holička a určitě tak za třetinovou cenu ,než co bych dala v kadeřnictví. Ale pokud by si řekla o víc,ale pořád míň než v kadeřnictví, ty peníze jí ráda dám,protože je ochotná, vstřícná,kolikrát přijde i ke mně domů,zatímco mi působí barva,ostříhá mi kluky. Zná nás,nemusíme jí složitě vysvětlovat,co po ní chceme...Klidně si řekni a neboj se.
leden 10, 2011 17:40
... : Bara
Zjistila bych si ceny v kadernictvi, tim padem bych si udelala sve "kamaradske", upekla bych babovku, pozvala je na kavu a sdelila jim jak to vlastne je. Kdyz pripoctu cas, elektrinu, vodu, barvy,tuzidla, atd...... zjistuji, ze na tom prodelavam. Mile damy, pokud chcete, abych vam dale upravovala vase vlasy, jste s mou praci spokojeni, tak tady mate muj cenik. Jinak s tim musim bohuzel skoncit.
A jak uz je nekolikrat zminen - Zivnostensky list. Clovek nikdy nevi, ktera dobra duse.....
leden 10, 2011 18:37
no pokud si neumíš říci o peníze, : Inka
tak nepodnikej nebo přijdeš na buben. I mě dělala vlasy kamarádka, říkala si 750,- a já jí tam nechávala 1000,-, věděla jsem, že tak jak mě ostřihá a nabarví vlasy ona, tak mi je nikdo neudělá, když jsem šla na nějakou důležitou párty, tak jsem přišla i oblečená a ona mě k tomu i nalíčila, vypadala jsem vždy super, stálo mi to za to.

I já podnikám a musím si říci svou cenu, jinak se na to mohu vykašlat a ležet doma na kanapi.

Jednou jsem se vypravila do jednoho salonu na okraji Prahy, udělali mi to stejné a nechala jsem tam 5000,- :-((((
leden 10, 2011 21:28
Sandra ti poradila výtečně, a Inka má pravdu, : bb2
vždyť ty své kamarádky vlastně dotuješ. Udělej jak ti Sandra poradila. Za sebe dodám, že kamarádky jsou mírně nedovtipné, když si neuvědomují situaci. Nebo to nejsou kamarádky a situace pouze s chutí zneužívají. Když jen nedovtipy, tak zůstanou, vyžírky odejdou, přesně jak už psala Sandra.

U dospělých žen, které alespoň jednou dámského kadeřníka navštívily, si to neumím vysvětlit, ale budiž, tak je to na tobě, abys to změnila, ony zjevně dál budou strkat hlavu do písku a předstírat, že neví, kolik dnes všechno stojí.

Z okolí mám podobnou zkušenost. Kamarádka mých dětí se loni vyučila kadeřnicí. Bohužel zatím nenašla práci v oboru, protože všude požadují, aby si tzv. zaplatila křeslo. Tj. vlastně cenu za to, že jí pronajmou místo k výkonu práce (křeslo, umyvadlo, elektřinu, vodu a nájem) v jejich salonu. Ona by si přinesla jen vlastní "nářadí". Platba, kterou salóny požadují, je od 3500 do 5000 měsíčně. To ona nemá a než si na to vydělá, nemá kde to brát, rodičům si zatím neřekla a oni jí to nenabídli (což je škoda a neumím si to vysvětlit, protože by to byla malá investice ve srovnání např. se studiem SŠ a VŠ a dceři by tak pomohli rozjet se v oboru, získat praxi, kterou potřebuje k vlastnímu podnikání v tomto oboru, rodiče jsou zaměstnaní kuřáci a pořídili si hafana, takže nouzí netrpí).
Slečna tedy vzala náhradní prozatímní práci (mmch, v call centru, ale za lepších pracovních podmínek než slečna v nedávném článku) a kadeřničí ve volném čase pro známé.
Známých má mraky, a tak stříhá, fénuje, barví, melíruje, natáčí - za děkuju, max. za pár korun. Zatím jí to nevadí, s úsměvem mi namítá, že ji to baví a nevadí jí to, mně vadí ta neomalenost, se kterou to její 20-26letí zaměstnaní kamarádi využívají. Syna taky stříhá, má v ruce moderní postupy, syn jí za to spravuje počítač, tiskne jí atd., tak jsem to zpočátku nechala, teď jí pokaždé strčím dvě stovky s tím, že když si to nevezme, tak příště bude muset junior do salonu, kde dá víc, a ona nás tím uvrhne do bídy, takže to musí vzít kvůli námsmilies/smiley.gif
leden 11, 2011 00:30
Zuzko : mia I
divím se, že Tvým kamarádkám není trapné si od Tebe nechat dělat hlavu za tyhle směšné peníze. Nenech se využívat. Jen kolik dnes stojí barva na vlasy, píšeš, že ji platíš Ty. Když sečteš náklady, děláš doslova za hubičku. Rady jsi dostala, tak hrdě na věc, když se nestydí ony, nestyď se Ty říci si o víc smilies/wink.gif
leden 11, 2011 06:47
Když tady tak : David X
vidím lítat ty částky za naaranžování chlupu na hlavě, tak jsem skoro rád, že jsem majitelem ustupující kštice, jejíž úprava spočívá v posekání u samotných kořenů.
leden 11, 2011 07:36
... : bb2
Davide :-) když se necháš, tak tvým kořenům poskytnou v salonu takovou péči, že se nedoplatíš :-)) promasírují ty dobré, aby zůstaly v kondici, nabalzamují zbytky, zregenerují odumírající, zkrátka dají tvým vlasovým ostatkům švih a glanc.
leden 11, 2011 14:18
stříhání a melír za 150,- : Zuzka N.
= zneužívání. Ony tě zneužívají, nejsou to kamarádky. Po kamarádech většinou radši nic nechci, ale pokud mám nějakýho šikovnýho, např. malíře, tak mu za práci dám víc než si řekne, zjistím si kolik to tak stojí a když on si řekne míň, dorovnám cenu na standartní nebo i vyšší když jsem hodně spokojená. Kdybych měla šikovnou kamarádku kadeřnici, která mě ostříhá dobře (což najít jak zjišťuju je problém, je jedno jestli mě to stojí 3 kila nebo 3 tisíce, vždy to dopadne stejně špatně), tak jí dám klidně víc peněz a nebude mi to ani trochu líto. Takže navrhuju Sandry řešení.
leden 11, 2011 16:51
bb2, : Macesska
a nabalzamované pietně pohřbí.
Kolik chtějí za účes Ferda Mravenec? smilies/wink.gif

leden 11, 2011 17:17
... : bb2
záleží jakej si klient objedná funus:-) předpokládám, že na účes FM si dojde ten, kdo má ještě nějaké zbytky k pohřbení
leden 11, 2011 17:20
Moje dvorní holička mi to dělá úplně zadarmo. Za pusu. : strejda
Loni (nebo předloni?) mi přinesl Ježíšek stříhací strojek a to je paráda. Nasadím na něj kryt č. 4, tj.1,2 mm (to je nejdelší vlas), z praktických důvodů se svléknu do trenek, manželka nasadí směr a jede. Jako se sekačkou. Sem tam si musím podržet ucho, ale už se pomalu zlepšuje. Na chleba by si tím asi nevydělala, protože čas jsou peníze. Strojek je pak trochu horký, ale výsledkem je hlavička jako kulička. Každý chlup má stejnou délku. Na to ona dbá...Poté vletím do sprchy, smyji odpadlé chlupy a mohu jít klidně do divadla. Tato operace se opakuje asi tak po dvou až třech měsících. Podle narostlých kudrlinek za ušima, které nemám rád a dle toho, jak zalévám. smilies/grin.gif

leden 11, 2011 18:10
jo, : mura1
taky bych vyplacla ochotne nasobne vetsi sumu nez 150 za barvu a strihani od sikovny kadernice. jeste se mi tak nejak v zivote nestalo, ze bych nesla od holicky s placem. vecna skoda zuzko, ze bydlis pres pul republiky
leden 11, 2011 18:20
Kadeřnice : Dáša
Ke své kadeřnici chodím 15 let. Ona tehdy začínala a nějak jsme si padly do noty. Dovolila jsem si tehdy ještě různé barevné pokusy, které byly asi víc odvážné než pěkné. To už přestalo, přestěhovala jsem se já, přestěhovala se ona - naštěstí stejným směrem. Nedávno jsem moc potřebovala ostříhat a nemohla jsem ven, takže jsem ji poprosila, jestli by nepřijela. Přijela, řekla si částku, kterou jsem platila vždy a já jí přidala na benzin.
To, co k tobě chodí nejsou kamarádky, ale vyžírky. Nejlepší řešení je opravdu si pořídit živnost. Kamarádkám můžeš potom říct, že to máš jako živnost, platíš daně, ukázat jim ceník /případně si jej namnožit a dát jim jej a sdělit jim, že pro ně se vlastně nic nezmění, že nebudeš mít pevnou pracovní dobu, takže mohou kdykoliv po domluvě přijít. Potom si dáš inzeráty a uděláš reklamu. Pokud jsi opravdu dobrá, určitě najdeš klientelu, která bude ráda, když se s tebou budou moci domluvit i když to bude narychlo.
leden 12, 2011 08:21
Strejdo, : Míša 2
taky doma zastávám funkci dvorní holičky pro pány, takže naši chlapi mají stříhání zdarma kdykoli si vzpomenou. Občas se k nám chodil ostříhat i sousedovic kluk, maminka mu vždycky dala dvacku a já jsem si ji samozřejmě nevzala. Ani nevím, jestli ji pak doma odevzdal nebo si ji nechal. My ale na strojku nevyměňujeme kryty, jen posouváme délku nože.
No ale my ženské to máme horší. Doteď jsem nenarazila na holičku, od které bych odcházela opravdu spokojená. Kdybych měla takovou šikovnou kamarádku, určitě bych si toho považovala a na nějakou tu stovku navíc nekoukala.
leden 12, 2011 11:57
Míšo 2, : strejda
když to tak okrajově sleduji, ty ceny jsou pro dámy strašné. Dříve jsem chodíval k jedné holičce a ta si za to, co mi dělá dnes žena, říkala 40 Kč. Za 5 min. jsem byl hotov. Vždy jsem jí dával 50 a měl jsem na tři měsíce pokoj. Jak vidět, v každém městě, u jednotlivých kadeřnic, se ty ceny mohutně rozcházejí. Za stejnou práci. Ale to je i ve světě.
Dcera vždy před příjezdem dávala mámě úkol, aby ji objednala u holičky. Platila asi tak 300 - 500 Kč. Podle toho, co si nechala udělat. Pak na svých cestách objevila holičku v Adis Abebě, v kadeřnictví hotelu a ta si prý za mytí hlavy, stříhání, nějaký ten přeliv či co, řekla 5 dolarů. A to bylo i s výbornou kávou. V Londýně by to stálo aspoň 3000, ne-li víc. Když jí holka dala 10, mohla se přetrhnout v ochotě. Nevím, kolik to stojí v Praze.
Z toho plyne co? Chcete-li být dámy levně krásné, navíc obsloužené černošskou kadeřnicí, navštivte kadeřnictví v hotelu Sheraton v Adis Abebě. To se Vám vyplatí i dýškem...
(Dfm, že to nebude chápáno jako reklama) smilies/grin.gif
leden 12, 2011 14:22
... : Sandra.
Strejdo, v Praze mě v kadeřnictví obvykle stojí stříhání a přeliv dlouhých vlasů kolem 900Kč, 2x jsem omylem vlezla do kadeřnictví Klier, které je ve velkém nákupním centru a kde berou bez objednání. Poprvé jsem tam nechala (opět stříhání a přeliv) 1500Kč, s čímž jsem ještě tak nějak počítala a podruhé mě to vyšlo na 2300Kč (poprvé to byla nějaká slevová akce, či co)a to už jsem krákorala never more, protože dát tolik peněz za něco, co vydrží měsíc, maximálně dva, mi přijde krajně nemravné.
leden 12, 2011 14:36
Sandro, : strejda
šmarjá, panenko skákavá, to by bylo piv... smilies/grin.gif
leden 12, 2011 14:51
strejdo, : Macesska
děláš dobře, že si kryt nasazuješ sám. Máma mi takhle jednou udělala z otce váhavého skinheada - jeden proužek v délce asi 8 cm měl na jedničku, než si všimla. smilies/smiley.gif
leden 12, 2011 17:40
Macessko, : strejda
kdysi dávno, v minulém století, to mám paměť, co? jsem si nasazoval sám i kondom. Ostatně - já si spoustu věcí dělám sám. Pak mi ho ale nasazovala jedna paní a to se nedalo vůbec srovnat. Ta pečlivost...ta jemnost...ta elegance...
Takže - nasazovat a nasazovat...
leden 12, 2011 19:05
... : bb2
na chalupě si jednou postěžovala mamka, že si táta nestačil dojít před dovolenou k holiči a bude z něj mánička. Táta vytáhl seřezávač a že si to zkrátí sám, mamka to ani náhodou, dozadu si nevidíš a budeš pro smích, udělám to já. Táta v žádném případě, vystříháš mi to nad krkem moc a budou mi trčet nad ušima okapy. Tak jsem se nabídla, bylo mi asi 15. Seřezala a sestříhala jsem ho pěkně plynule, náramně si pochvaloval. Dostala jsem dýško s tím, že příště ho zase můžu ostříhat a přivydělat si ke kapesnému. Sousedka nevěřila, že to tak pěkně umím a hned nastavila hlavu, že chce taky zkrátit a jestli jí to i obarvím, barvu si donese, vyfoukám a dostanu padesátku. Pak teta, strejda...bavilo mě to a peníze se hodily.
Po prázdninách táta v kanceláři pyšně kolegům sdělil, že když nedostuduju, tak se uživím jako holička a že jde odpoledne zase domů k holiči. Začátek školního roku mě asi rozhodil, nevím, zkrátka další dny táta neodložil klobouk a kolegové se mu do skleničky od přesnídávky složili na holiče. Tím má kadeřnická sláva skončila.
leden 14, 2011 13:14
kamarádky? : koudy
Ty se cítíš špatně, že by jsi si měla říct o peníze za svoji práci a jim není hanba se nechat dotovat holkou na mateřské?
Jinak souhlasím s tím, že chlapi to mají kapánek jednodužší, já investoval před dvěma lety do strojku cca 2000 a jednou za týden objedu tvář na 1mm a jednou za měsíc hlavu na 2mm a mám klid a pokoj - zkrátka klasickej línej chlap
leden 15, 2011 01:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]