O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEROZVEDENÍ RODIČE A JEJICH STUDENTKA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 11 říjen 2010

Dobrý den, paní Danielo, chtěla bych Vás poprosit o radu. Můj otec si našel milenku a společně mají dítě, na něž byly stanoveny alimenty. S mojí matkou se ale nerozvedl, neboť na jejich domě je hypotéka a není možné se vzájemně vyplatit. Situace doma je neúnosná, otec začal pít a několikrát matku i zbil. Matka však jeho chování omlouvá a nic nenahlásila.

 

 

      Z tohoto důvodu jsem se odstěhovala k babičce, do volného pokoje, abych měla klid na studium a vyhnula se stále se opakujícím hádkám. Studuji úspěšně medicínu a dosahuji výborných výsledků. Otce moje odstěhování rozzuřilo a zablokoval veškeré účty, aby mi ani matka, se kterou mám zatím dobré vztahy, nemohla dávat žádné peníze.

 

      Babička mě ale dlouhodobě živit nemůže a zpět se již nechci vracet. Náročné studium mi ani nedovolí si přivydělat peníze navíc. Je možné v tomto případě zažádat o výživné od otce, respektive rodičů? Jak mám v tomto případě postupovat?

 

 

     Mnohokrát děkuji, Petra

 

 

Milá Petro,

 

      vyživovací povinnost mají vůči tobě tvoji rodiče do doby, než budeš schopna se sama živit.  Takže vřele doporučuji, najdi si např. zde, na Kudlance, žádost o výživné pro zletilé dítě. (tady v levém sloupci!)

 

      Uvedla jsi málo informací, takže jen doufám, že studuješ denním způsobem a že jsi  již zletilá. Pokud s rodiči nežiješ, měla bys mít nárok na výživné od nich obou, podle jejich možností.

 

      Kde jsi trvala hlášena?

 

d@niela

 

 

Komentáře (20)add feed
Medicína : Aneli
se jiným způsobem než denním studovat nedá. Chtít si při ní přivydělat brigádami je prakticky nemožné, pokud student nepracuje přímo na univerzitě nebo v nemocnici. Platy v tomto případě však bývají bídné (vlastní zkušenost).

Jinak ale nechápu, proč matka nemůže vybrat peníze v hotovosti a ty Ti dát? S podáním návrhu vůbec neváhej, ptž na rozdíl od nezletilých dětí nemůžeš žádat výživné zpětně, ale pouze od data podání návrhu. A s ohledem na rychlost (tedy pomalost) našich soudů... Jinak se nikterak nežinýruj a žádej i vysokou sumu. Soud to posoudí podle výše příjmu rodičů a kdyžtak část zamítne. Ale chovat se takto ke své dceři, která ještě studuje medicínu... Fakt nemám slov...
říjen 11, 2010 08:30
JJ neser se s nima... : opas
Tatík chce hrát tvrdě, nezbývá než přijmout výzvu. Horší už to nebude smilies/grin.gif
říjen 11, 2010 09:18
Aneli : erika
Otce moje odstěhování rozzuřilo a zablokoval veškeré účty

jak má maminka vybrat hotovost ze zablokovaných účtů? Patrně nemá teď ani sama z čeho nakoupit smilies/undecided.gif
Petro, ty okamžitě požádej o výživné a maminka se bez soudu asi taky nedostane k tomu, na co má právo (jako nerozvedené jí v principu patří polovina za trvání manželství společně nabytého majetku a manžel nemá právo zavřít jí všechny kohoutky).
Držím palečky!
říjen 11, 2010 09:54
at si maminka : mura1
urychlene zalozi vlastni ucet a necha si vejplatu posilat tam. tim budete mit s mamou alespon nejakej zdroj financi pristupnej, driv nez se poresi to ostatni. jestli ovsem mama bude k tomuto kroku svolna. na coz bych si osobne teda nevsadila smilies/angry.gif
říjen 11, 2010 10:09
mura1 : mamča
Taky mám dojem, že maminka-trpitelka čeká, až to tatínka přejde. Asi je na jeho nevěry zvyklá. smilies/angry.gif
Ale že nebrání vlastní dceru, která vypadá, že se z toho "veselého" rodinného prostředí umí vybabrat, to mě překvapuje.
Petra by měla honem podat žádost o výživné, ev. se jít poradit na sociálku. Je přece stále studující dítě, připravující se soustavně na budoucí povolání.
říjen 11, 2010 10:46
... : bb2
všechno viz výše, a ještě si, Petro, domluv s babičkou přihlášení trvalému pobytu u ní. Tím se změní poměry v příjmech domácností a ty si budeš moct požádat o přídavky na dítě, pokud už je nebereš (protože tvoji rodiče měli příjmy takové, že na přídavky nedosáhli), taky si pomocí kalkulaček dostupných na netu spočítej, zda nedosáhneš na jiné sociální dávky - až budete s babičkou tvořit domácnost 2 dospělých, z toho 1 důchodce a 1 nezaopatřený studující do 26 let.
Pokud přídavky na děti (PND) pobíráš, ale chodí na účet tvých rodičů, žádný problém - okamžitě zajdi na úřad a nahlaš změnu bydliště a požádej o změnu v zasílání PND složenkou na adresu k babičce, nebo na svůj účet, pokud jej máš. Rodičům nic říkat nemusíš, od plnoletosti PND náleží tobě, nemusíš se nikoho ptát, jen si zařid, aby chodily tobě, ne vašim.
Pokud i přes náročné studium budeš dělat nějakou brigádu, ne načerno, takže se smlouvou, nezapomeň vždy zaměstnavateli předložit taky Prohlášení poplatníka z příjmu - přesně tak se ten formulář jmenuje, najdeš na netu vč.pokynů k vyplnění.
Na základě tohoto formuláře, jen proto, že ho vyplníš a odevzdáš v práci, budeš moct uplatnit slevu z daně a to základní na poplatníka a druhou na studenta.
Takže bez formuláře si například vyděláš na dohodu o provedení práce hrubéhoo 15 000 tisíc, čistého dostaneš 15000 minus 15%, tj. 12 750.
S podepsaným prohlášením poplatníka a pokud navíc odevzdáš potvrzení o studiu, dostaneš celých 15 000 Kč, protože daň 2 250 Kč (15% z 15000) se ti sníží o základní slevu na poplatníka (2070 Kč) a slevu na studenta (335), takže ti nestrhnou nic.
říjen 11, 2010 11:55
Předpokládám, : Krakonoš
že zanedbání povinný výživy je stále trestnej čin. Takže podej na fotra trestní voznámení. Když chce boj, má ho mít, 3,14čus.
říjen 11, 2010 12:29
Krakonoš : opas
TČ nespáchal, protože výživné zatím nemá stanovené. Bez toho není možné určit výši škody.
říjen 11, 2010 17:21
Petro, take se podivej : Eva
na www. stranky vasi fakulty na podminky priznani ubytovaciho stipendia, obzvlaste, budes-li bydlet s babickou. Sice to ma kazda fakulta upraveno uplne jinak, ale mohla bys na to dosahnout.
říjen 11, 2010 17:31
opas : erika
imho spáchal tím, že reálně nevyživuje, dokonce účinně znemožnil i vyživování matkou. Přece to nemůže být tak, že povinnost vyživovat máš jen pokuď ti to soudně vyměří??
říjen 11, 2010 18:20
erika : opas
Pak jen pouze pokud sám uzná že takovou povinnost měl a nesplnil ji. Když bude argumentovat že dcera může bydlet doma tak smolík.
říjen 11, 2010 20:14
Bohužel se pleteš, opasi : Krakonoš
§ 196 Zanedbání povinné výživy
(1) Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
(2) Kdo se úmyslně vyhýbá plnění své zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.
(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,
a) vydá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 oprávněnou osobu nebezpečí nouze, nebo
b) byl-li za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.

Trestným činem je neplnění zákonný povinnosti. A tu ti neukládá rozsudek jménem republiky a vyměřený výživný, ale ukládá ti ji zákon. Zákon vo rodině. Takže fotr, pakliže bude ve svým jednání pokračovat dost dlouho (víc než štyry měsíce), se trestnýho činu dopustí. A bude pěkně v řiti. A já mu to přeju. Sráčovi. Podotýkám, že vyživovací povinnost vůči studujícímu vš fakt nespočívá jen v poskytnutí přístřeší a 3x denně chleba s paštikou. Takže pokud neumožní finančně dceři přípravu na budoucí povolání (tj. taky prachy na vošatný, hygienu, učební pomůcky, skripta, cestovný a další výdaje), neplní svou vyživovací povinnost uloženou zákonem. Tečka.
říjen 11, 2010 21:52
Krakonoš : opas
Zákon je hezký, ale máš důkazy? Máš prd... Když je nařízené placení výživného a jak se věci mají se dá dokázat výpisem z účtů, tak není co řešit. Takhle je problém, platí presumpce neviny a dokazovat musejí ostatní.

říjen 12, 2010 07:26
Vopravdu je tak těžký dokázat, : Krakonoš
že nemám po rozhodnou dobu přístup k jedinýmu rodinnýmu účtu? To by snad svedl i policejní praktikant Hlaváček smilies/wink.gif.
říjen 12, 2010 09:31
Pánové, : Macesska
já se obávám, že tatínek by před soudem či sociálkou zaševelil, že holčička má doma vše připraveno a že ji samozřejmě budou živit s radostí - jen měli pocit, že se chytla nějaké špatné party (či sekty) a nechtěl ji podporovat v takovém způsobu života mimo dohled rodičů, takže jídlo a penízky má nachystané doma na stole... a s těmi účty se tak s manželkou dohodli, ona to tak chtěla a doma vládne klid a pohoda... a ušlápnutá maminka mu to odkývá ):
Takže bych se bála, že případná žaloba se potáhne jak hleny s velmi nejistým výsledkem.

Potíž taky je, že soudce těžko na první pohled (a pokud možno prokazatelně) rozezná střečka, co prásknul dveřma kvůli vzbouřenejm hormónům a vlastní frackovitosti od člověka, co prchá z nesnesitelného prostředí. A výchovné odstřižení od penězovodu od odstřižení nevýchovného.
říjen 12, 2010 10:46
Jestli je manželka kravka : Krakonoš
a nepodpoří dceru svědeckou výpovědí, pak je vše marno. Jestliže voba rodiče budou svorně tvrdit, že dceru živěj, ač tomu tak nejni, tak si bude muset holka asi vobstarat důkazy jinak - babička jako svědek?. Jestliže například holka bude mít aspoň nepřímý důkazy ve formě indexu s výborným prospěchem a vyjádření profesorů, že medicínu studuje úspěšně, těžko bude rodič tvrdit, že je to nezodpovědnej střečkující fracek chytnutej sekty, ty fakt takhle těžkou školu úspěšně nezvládaj. Vopravdu si neumím představit výbornýho frekventanta denního studia medicíny, kterýho je nutno "výchovně vodstřihávat vod rodinnejch financí", ale asi mám jen málo bujnou fantazii, zatím jsem tyhle případy zaregistroval mezi úplně jiným typem "mládeže" a tak nějak si dovoluju předpokládat, že soudce (resp. vyšetřovatel a státní zástupce) nebude tak úplně pitomej, a to i v případě, že by to čirou náhodou a nedejbohyně byl chlap. smilies/wink.gif A tak dál, můžem se tu dohadovat a chytat za slovíčka. Fakta: Fotr porušil zákon, platí presumpce neviny, takže je na žalující straně, aby sehnala důkazy. A pokud žalující strana důkazy sehnat neumí, nezbejvá jí, než porušení zákona strpět. Tedy vysr*t se na rodiče a žít a studovat sama, sehnat jiný sponzory, půjčku, cojávim. A nebo teda v nejhorším případě studium vzdát. Lidí, který nemohli vystudovat VŠ, protože jim to odmítli rodiče financovat, byli jsou a budou (moje máma např., v době těch skvělejch včerejšků, kdy údajně nebylo ekonomickejch problémů a lid žil v blahobytu, si to její rodiče nemohli dovolit - byla nejstarší ze čtyř dětí). Když teda přijmeš názor, že bránit se nemá cenu a řešit to nejde. Já vosobně bych to aspoň zkusil. A na případnou námitku, že by si tím pokusem mohla pokazit vztahy s rodičema, vodpovídám - kde žádný vztahy nejsou, není co pokazit. A tady evidentně nejsou.
říjen 12, 2010 15:47
No a abych se vrátil k Petřine dotazu: : Krakonoš
Bohužel se tu nějak zatím nevyjádřili zkušenější, ale mám za to, že by neměl bejt takovej problém, aby dospělý dítě žilo u babičky a soud rozhodl na jeho žádost vo výživným stanoveným matce i otci, po dobu soustavný přípravy na budoucí povolání. Nevím, možná se mejlím, ale asi žádnej zákon nenutí dospělýho člověka bydlet ve společný domácnosti s rodičema, pokud ho živěj. Může bydlet pod mostem, v podnájmu, v maringotce, ale pokud se soustavně připravuje na budoucí povolání, má pořád nárok na výživný. Je to tak, vy zkušenější? smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
říjen 12, 2010 15:53
dobrý bny bylo : alena puntík
u soudu vyprovokovat milujícího tatíčka nějakou trefnou poznámkou nebo dotazem. Dcerka zajisté ví, co přinese největší efekt. A nechat otce, ať se "rozvine" naplno.Tihle cholerici a násilníci bvykle moc nepotřebují. No a až se rodič vyřve, soudu bude jasno, na čem je.
říjen 12, 2010 15:59
Krakonoši, : Macesska
to si nerozumíme. Stanovení výživného patrně jo, to imho projde. Ale žalovat za trestný čin zanedbání povinné výživy, to mi přijde jako jiný kafe. Petra stejně potřebuje spíš, aby jí rodiče platili studia, než aby šli sedět.
říjen 12, 2010 16:37
No a? : Krakonoš
Však normální člověk radší platí, než sedí. Takže pokud mu bude hrozit postih, třeba zaplatí. Je to krajní možnost. Ve svým dalším příspěvku píšu, že se domnívám, že si musí nechat stanovit výživný soudem a že by to snad nemusel bejt problém. Jak přesně se to dělá, nechť poraděj zkušený žadatelky vo výživný, to já nejsem.
říjen 12, 2010 20:29
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]