O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CO SE STŘEČKUJÍCÍM SYNEM? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 04 říjen 2010

Dobrý den, mám syna - 21letého, který nepracuje, na domácnost nepřispívá, s ničím nepomůže, je hrubý ke mně i k mým rodičům. Je v podmínce za úvěrový podvod. Částku 213 000 Kč za něj splácím já. Veškeré jeho pohledávky (jako mobilní telefon atd.) také platím. Na ten dluh jsem si vzala půjčku u své banky - bylo to totiž potřeba zaplatit najednou.

 

 

 

      Udělala jsem to před 2 lety, aby nešel sedět; nezaplatil mi ale ještě ani korunu; naopak, těch peněz, co do něj cpu, je pořád víc a víc; a začínám se ho i bát, řve na mě. Žádné drogy ale nebere, to myslím, že bych poznala a alkohol ho moc nebere, jen kouří. Chtěl by údajně pracovat jako řidič, ale aby měl služební auto; on si ještě myslí, že si může vybírat a diktovat... Je vyučený cukrář, ale dělat to nechce. Míst už měl spoustu, ale mám pocit (i když říká, že to není pravda, že ho vyhodili ve zkušební době). Nyní nepracuje zhruba od poloviny května a situace je pořád horší a horší. Není ani schopen nahlásit se na úřadě práce, vzniká mu tak další dluh na sociálním a zdravotním pojištění.

 

     Již situaci finančně přestávám zvládat a i psychicky na tom nejsem nejlépe. Jsem rozvedená. Žiju jako socka, jen abych utáhla všechny jeho průšvihy... Syn má jen požadavky a svoje sliby -jako že začne pracovat a chovat se přijatelně, neplní, naopak se situace zhoršuje. Přes den spí, pak vyleze, sní na co přijde, sprcha, čisté prádlo, pak někam zmizí a přichází k ránu. Kde je nebo co dělá, to nevím, když se zeptám, tak se jen tak na mne zatváří... Takto jsem ho rozhodně nevychovávala...

 

     Nejsem už ochotná ani schopná za něj nic platit, ale bojím se eventuální exekuce. Nikde jsem za něj nic nepodepisovala, ale co se stane, když nezaplatí pokutu, telefon, atd. - stejně přijde exekutor na mě, že je to tak?  Jsem úplně vyřízená a vše mě vyčerpává - mám náročnou práci (pracuju jako staniční sestra) a do toho mi začne škola (studuju ještě vysokou). K tomu ty jeho průšvihy... Mám strach, abych neudělala v práci chybu. Hraju divadlo, jak zvládám všechno v pohodě. Je to hrozně vyčerpávající, ale jinak to nejde, nemohu tam přeci nikomu skuhrat!

 

     Chystám se k radikálnímu kroku, chci ho vyhodit z domova, ale nevím, jak mám dále postupovat a na koho se obrátit. Bydlíme u mých rodičů v jejich rodinném domku. Syn má svůj pokoj (tedy spíš chlívek). Já mám také svůj pokoj. Ostatní je společné.  

 

     Jsem naprosto zoufalá, prosím, poradíte mi? To už mi fakt nezbývá nic jiného než sebevražda, abych měla konečně pokoj, tohle opravdu není možné zvládat, takhle v hrůze a stresu se žít nedá.

 

Děkuji Martina

 

Komentáře (118)add feed
Mám doma to samé, : meandra
v bleděmodrém a nemám odvahu se s tím někomu svěřit, protože se za syna stydím (i za sebe), že jsem nezvládla jeho výchovu. Byla jsem i u odborníků nechat si poradit, bohužel pro mne zatím situace nemá řešení. Pokud si budeš chtít více "popovídat po mailu", napiš na Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny .
říjen 04, 2010 08:16
Martino : kim
Vyhodit. Jiná možnost není.
říjen 04, 2010 08:17
Tohle je nesmírně složitá situace, : lp
ale asi jediné, co v tuto chvíli zbývá, je krajní řešení - vyhostit syna z domu. Pokud by syn nechtěl odejít dobrovolně, budou muset tvý rodiče, podat žalobu k soudu na vyklizení bytu. Vypadá to, že si Tvůj syn start do života řádně zkomplikoval, ale můžu Ti ze svého okolí dát naději, že i toto má řešení. Syn známých, který se takto ocitl v dluhové pasti a po radikálním vyhostění z bytu mu naštěstí v hlavě seplo, co se děje. Zbalil si kufry a vydal se za velkou louži vody. Tam už asi pět let žije, bydlí, pracuje a seká latinu. Ví, že do doby, než budou tady jeho dluhy promlčené se vrátit nemůže, nicméně maminku o sobě informuje a vzhledem k dnešním možnostem není problém, aby byly ve spojení. Ty bys měla ale co nejdříve udělat radikální krok a přestat jeho zodpovědnost přebírat na sebe. Je to velmi obtížné a držím palce, abys tohle dokázala. Přes vlastní bolest můžeš synovi dát šanci na jeho vlastní cestu. Nezbývá věřit, že cos jednou do něj vložila, tak musí se přes všechno bahno které tam teď je, jednou dostat na povrch !! Držím palce ;-).
říjen 04, 2010 08:32
... : Máňa z Počernic
"... sní na co přijde, sprcha, čisté prádlo, pak někam zmizí..."
Doma nesmíš mít ani drobet chleba, žádný vody, limonády, vůbec nic. Stravuj se výhradně v práci. Prádlo mu neprat!!! Doma nesmíš mít ani korunu, ani u sebe v kapsách. Bude tě šacovat, hledat, žebrat. Zbav se taky všeho, co by mohl zpeněžit, protože, pokud to ještě nedělá, určitě na to dojde. Zbav se taky televizoru (to voni dokážou pročumět celý dny).
Přijdou výhružky, vydírání, musíš odolat, nepodlehnout. Jediná odpověď musí bejt - nedám, nemám na to! A už vůbec nesmíš uvěřit slibum a povolit. Vím, že je to hrozný, takhle v prázdnym kvartýru vydržet třeba rok, ale je to jediná cesta. Vyhození, jak radí Kim, by bylo samozřejmě nejlepší, jenže to prostě nejde. Když bude šmejd na tom trvat, přitáhne ti domu klidně i s policajtama a pustit ho budeš muset.
říjen 04, 2010 08:35
Obávám se, že rada lp nepomůže. Dluhy syn nasekal s trvalým bydlištěm v domě prarodičů, kde žije s matkou. : Myška
Exekutory bude sotva zajímat, že kluk už tam nebydlí, že prchl za velkou louži. Žádné promlčení dluhů se konat nebude - podle mne. Vše bude muset zacálovat matka, případně prarodiče. Nebo se mýlím? Nemám v tomto směru naštěstí zkušenosti, ale co se tak dozvídám, a co proběhne občas tady na kudle by tomu nasvědčovalo.
říjen 04, 2010 08:43
... : mia
stopro souhlas s Máňou, taky mne zarazilo, že mu pereš, že má co k snědku. Proboha proč? Nepleť si na sebe bič větší než sis udělala doposud. Vymezila bych mu jednu místnost a jinam by přístup neměl. Z domova bych ho asi nevyhazovala, mohl by nadělat další dluhy, o kterých bys nemusela mít přehled. A existuje pak reálné riziko neočekávaných situací s exekucemi majetku Tvého a tvých rodičů.
říjen 04, 2010 08:45
dluhy : jel
Je to svízelná situace, ale rozhodně, pokud to rodiče či prarodiče sami neudělají, tak nemusí splácet dluhy za své dospělé svéprávné potomky. Je-li něco zabaveno v exekuci, lze doložit vlastnictví, byť jen čestným prohlášením svědka, a podat odpůrčí žalobu na vyjmutí věcí zabraných v exekuci. Ta věc může být už pravda prodaná, ale tržená cena náleží bývalému majiteli, ne na splácení dluhu.
říjen 04, 2010 08:55
Nějak si myslím, : lp
že ten ranec s buchtama v dobách dávných měl něco do sebe. Zdatné jinochy poslali milující rodiče do světa, aby na vlastní kůži zjistili, že pečení holubi nelétají nikde sami od sebe do huby. Ti se po takto nabytých zkušenostech rádi vrátili, podíleli se na chodu rodinného hospodářství a užívali si rodinného zázemí. Teď se často stává, že sotva dospělé dětičky si stále více a více nárokují své vlastní štěstí a pohodlí, a to na úkor rodičů. Křídla jim nebývají střižena, aby se snad neuškodilo jejich individualitě a fáze jejich dospívání se stává pro ně velmi často sebezničující. Navíc ani celkové vnímání společnosti takto radikálním krokům příliš nepřeje, takže vypravit mladého člověka do života bývá čím dále obtížnější. Často selhávají v dnešní džungli dospělí jedinci, proto se není co divit čím dál větším zmatkům a kotrmelcům sotva zletilých dětiček.

říjen 04, 2010 08:56
Jinak po vyhostění z bytu : lp
by okamžitě museli tví rodiče synovi zrušit trvalý pobyt. Pak ani exekutoři by neměli mít šanci jen tak jednoduše šáhnout na Váš majetek !!!
říjen 04, 2010 09:00
A jé! : Máňa z Počernic
Nojo, mi předtim uniklo, že jste v domku tvejch rodičů. Tak to je vodost horší, než případ, kterej znám z dost mýho blízka. Tam je totiž panchart v bytě jenom s mámou.
Tohle bude dost složitý vyhladovění ho, néli nemožný. Co totiž nenajde u tebe, najde určitě u tvejch rodičů, o kterejch dost pochybuju, že by nátlak vydrželi. Teď babo raď, žejo.
Přestěhování do nájemního bytu by mohlo bejt řešení, ale.... A nic jinýho mě zrovna nenapadá.
říjen 04, 2010 09:06
Mi teď ještě napadlo : Máňa z Počernic
Chtělo by to chlapa. Pořádnýho bouchačku. To by zafunkovalo stoprocentně a ani by asi nemusel bouchnout. Jenže - kde brát?
říjen 04, 2010 09:22
podobný problém : Algiz
Děkuji za toto téma, pokud má někdo osobní zkušenost s tímto problémem, jak řešil, kam se obrátil, zda existuje nějaká poradna, napište prosím.
říjen 04, 2010 09:42
Algiz - poradna neexistuje. : Máňa z Počernic
v tom mym, blízkym, případě to prozatim vyřešil kriminál za krádeže. Ale zvostává i hrůza z toho, co bude po návratu.
Mý rady k absolutnímu vyhladovění parazita nebyly vůbec braný v úvahu s tim, že "vždyť je to moje dítě, přeci ho nenechám hladovět".
A zadruhý "přeci se nebudu podloudně stravovat v práci a nebudu si někde mimo barák skovávat prachy, a co bych to byla za ženskou, kdybych aspoň na sobotu a neděli nenavařila a nenapekla".
To je pak těžká věc.
říjen 04, 2010 10:15
Vystěhovat! : jednababi
Jediná možnost, bohužel. A bohužel podruhý - i když je to lempl všech lemplů futrál, zrušení trvalého bydliště nezávisí na přání majitelů nemovitosti, ale na výsledku správního řízení, pokud se lempl odmítne odhlásit sám (a proč by to dělal, že). I u zletilého potomka, který se v místě trvalého bydliště nezdržuje delší dobu, si to úřad ověřuje dvěma svědky.
říjen 04, 2010 10:44
vystěhovat : teta
co pro něj ještě můžeš udělat ? Postavit jej na vlastní nohy, sbal kloučkovi tašku s nejnutnějším, počítej s tím, že taky může začít rozprodávat cenné věci, dej mu kontakt na pracovní úřad, vím, že ho má, ale opakování matka moudrosti, pár kontaktů na pronájem, práci..., mobil neplať, stejně Ti volůat nebude a mysli na sebe a rodiče, kluk až dostane rozum, tak Tě bude potřebovat i s vnoučaty, tak jej vypakuj a žij svůj život, pokud je to dacan , tak mu už nepomůžeš a ani za to nemůžeš!!!!!!!!!!!!!pokud má zdravé jadýrko,tak se vrátí. Vím, je to těžké, ale v rodině jsme to zažily u 16leté neteře, dnes má 21 a občas i ppracuje( kdo nezažil, neví) , jsou to malé krůčky, ale začni myslet na sebe a neboj se okolí. Držím pěsti.
říjen 04, 2010 11:31
Ale Teti, kdyby to bylo tak snadný.... : Máňa z Počernic
Už to vidim přímo v barvách ve 3D, jak klouček bez řečí vezme sbalenou tašku, postaví se na vlastní nohy a vodejde po nich na prasák a do podnájmu...
říjen 04, 2010 11:41
Teto : jel
co pak, až se s policií vrátí, že tam má trvalé bydliště a jde domu?
říjen 04, 2010 11:45
... : Béda Traktorista.
Trvalé bydliště zrušit, vyměnit zámky a dát mu ten ranec s buchtama jako poslední rodičovské pomazání. Případně ho i notářsky vydědit za chování v rozporu s dobrými mravy.
říjen 04, 2010 11:49
Máňa z Počernic : mamča
Maruš, jde to udělat i tak, že se synkovi zaplatí (naposled) ubytovna na tři měsíce, a ten raneček se mu opravdu sbalí. Je vyučenej cukrář, to by neměl být problém sehnat práci.
Ale dokud bude mít domácí servis a ještě za něj máma bude platit dluhy, tak kam by se hnal ?
Pravda, na to vystrčení z domu by to chtělo nějakého přítomného svalovce.
Hlavně honem, než začnou mrazy ! Aby náhodou babička s dědečkem nevzali to svéprávné a plnoleté "holátko" zpátky do tepla.
Pak by ovšem bylo řešením i to, aby si Martina našla svůj vlastní byt (což je při splácení těch synových dluhů asi neřešitelné) a začala ona sama jinde a jinak.
Vyhnat vlastní dítě je moc těžké, ale syn se nechová tak, aby ho mělo být Martině líto. Pokud to neudělá teď, bude to jenom horší.
říjen 04, 2010 11:51
No, já přesný právní možnosti nevim : Máňa z Počernic
ale furt mám takovej dojem, a psal to už i někdo tady shora, že jednostrannej akt vystěhování z kvartýru, kde je psanej jako spolunájemník, že nebude vůbec snadnou záležitostí. Možná by to mohly podepřít nějaký jeho útoky a vohrožování obyvatel domku, votom ale asi nikde žádnej záznam nebude, protože se doteď asi nic taky nevohlašovalo. Je to prostě uvnitř baráku. Von totiž ani nejni zájem státu takovymdle způsobem si vyrábět bezdomáče a ještě se vo ně nějak, byť i nepatrně, starat. Zatim je vo něj vystaráno, von zatim nikoho ještě nezmlátil ani nezavraždil, krade jen v rámci rodiny, tak co je státní moci po tom?
Na takovýdle parazitující šmejdy platily dvě skvělý instituce - vojna a pracovní povinnost. No ale teď máme demokracii, takže se hajzlum nesměj porušovat jejich vobčanský práva.
říjen 04, 2010 12:06
mohl by nekdo : mura1
z radilu "zrusit trvaly bydliste" dat konkretni polopatickej navod? jiste by to martine pomohlo. protoze na todle se vona pta.
Chystám se k radikálnímu kroku, chci ho vyhodit z domova, ale nevím, jak mám dále postupovat a na koho se obrátit.

martina nepotrebuje poradit, ze ho ma vyrazit. to vona uz vi. potrebuje vedet JAK - a to uredne, vymenit zamky je reseni castecny - zalezi, jak se k tomu bude synacek stavet. rozhodne ma paky (to trvaly bydliste) k tomu se i pres vymeneny zamky do baraku vratit, pokud bude chtit

mozna by nebylo od veci vedet, jak se k situaci stavej prarodice. jestli tahnou s tebou, martino, za jeden provaz a tez maji obavu z exekuce nebo budou vnoucka zachranovat.

v pripade b) bych vzala kramle do podnajmu, kterej si muzes dovolit, a ponechala je bojovat jejich boj.
říjen 04, 2010 12:15
trvalé bydliště : jel
Co jsem vyčetla na netu, nejlépe je někam synka vypakovat, zaplatit mu tu ubytovnu a pak jít na úřad a zrušit trvalé bydliště, protože se tam dotyčný nezdržuje a nemá tam ani osobní věci. K tomu je však potřeba i svědek, čestné prohlášení, že dotyčný je opravdu vystěhován. Podotýkám jen, že jsem to vyčetla na poradních stránkách, takže to nemám odzkoušené. A za další, zda dotyčný je opravdu ochoten jít na tu ubytovnu. leda v nějaké slabé chvilce, když je na dně a potřebuje prachy ho vyloženě uplatit.
říjen 04, 2010 12:27
V případě, : lp
že synáček se nebude chtít dobrovolně vystěhovat, pak jediná účinná cesta je podání žaloby na vyklizení bytu. Bude to trochu zdlouhavé, ale jiné cesty není. Může se totiž stát, že sice jej maminka s prarodiči vyhodí syna na dlažbu a podají žádost o zrušení trvalého pobytu, ale k jednání se dostaví vykutálený klučina a bude tvrdit, že byl násilně vystěhován, že se chce vrátit, ale že je mu v užívání bytu bráněno. V tomto případě mu s velkou pravděpodobností nebude trvalý pobyt zrušen a reálná možnost exekuce bude stále ve vzduchu. Nicméně bych s podanou žalobou na vyklizení bytu vzala syna na límec, peněženku a zašla s ním na úřad vyřídit cestovní pas. Snažila bych se mu vysvětlit, aby se snažil postavit na vlastní nohy a cestovním pasem bude mít cestu k tomu jednodušší. Osobně znám několik případů, kdy tahle cesta za hranice nejen všedních dnů, ale především hranic dotyčným pomohla. A snad i za 20 let se budou moci dřívější uličníci vrátit, neb jejich dluhy budou nejen zapomenuty, ale především promlčeny a nebude hrozit zadržení dotyčných při překročení hranic. V případě, že by dotyční zůstali v zemi a není nikoho, kdo by ze ně zatáhl sekeru, tak je minimální šance žít „normálním“ způsobem života. Opravdu je ale vše individuální a záleží nejen na výši dluhu, ale i možnosti splátek a finanční pomoci rodiny.

říjen 04, 2010 13:03
koukám, že jsme to všichni posoudili poměrně stejně... : d@niela
je snad jedno řešení:

a) na všechny věci větší hodnoty si najít složenky a případné svědky, že je to Martiny nebo jejích rodičů (kvůli případné exekuci);

b) protože je domek rodičů, je na nich, aby oni vyřídili (pochopitelně, že pokud napíšou Martině plnou moc pro tento případ, nebudou to muset oběhávat oni!) jeho odhlášení z trvalého pobytu;

c) pokud tedy tyto (pochopitelně prozatím tajné) přípravy budou zdárně hotovy a především, pokud se synek nějakým zázrakem nezmátoří a nezačne se najednou chovat skutečně slušně - tak s ním dát řeč o tom, že by bylo lepší, aby ve svém věku už měl svoje bydlení. A že se tedy M. s rodiči dohodli, že mu pronajmou byt... (Doporučila jsem fakt něco úplně nej nej levného). A - tady bych použila první "lež z nutnosti" - per huba mu slíbit, že mu budou činži platit... Tak se jim může podařit mládence z bytu dostat - že tedy bude bydlet sám, že bude "svobodný muž".

d) pokusit se to vydržet celý měsíc, případně do toho investovat ještě ten druhý - a pak už okamžitě odejít na MÚ a tam mládence odhlásit. Vzít si s sebou tu plnou moc, papíry rodičů o vlastnictví domku, jejich ověřené prohlášení, že si nepřejí, aby tam byl i nadále veden v trvalém pobytu, neboť má své vlastní bydliště tam a tam, případně by bodlo i prohlášení, že se na uvedené adrese nezdržuje a nemá tam ani žádné věci!

e) ovšem nejlepší by bylo, kdyby se dostavil i on a sám se odhlásil, ale to - pokud není úplně blbej - asi nehrozí.

Takhle by se mohlo podařit ho legálně odhlásit. Pokud by ouřednice nechtěly, tak se nedat, trvat na svém, že chlapec bydlí, žije atd. někde jinde, případně,že rodiče chtějí domek prodat a tedy potřebují mít tyto záležitosti vyřízeny atd. atd.

Dále jsem Martině doporučila, aby si v nějaké jeho klidné chvíli od něj nechala podepsat prohlášení o tom, že uvedený dluh, který za něj chudák máma splácí, je jeho, a že ho uznává, že ho bude splácet.

Jo - ještě jedno: pokud mu bude ustupovat, tak si musí uvědomit, že i když to člověku rve srdce, mohlo by to být (a stopro časem bylo) ještě horší. Jedině takhle, když ho pustí samotného do života, mu ještě může pomoci... Nakonec, kdyby přišel přizabitej domů, tak mu přeci pomůže - ale zatím je to jen kluk zpovykanej, kterej nemá důvod se do práce nějak honit... proč, proboha?

Když máma ještě funí, dobře je mu u ní...
říjen 04, 2010 13:13
To jsou teda rady, lp. Co kdybys byl/a věřitelem ty? : Myška
Jak chceš dospělého člověka přimět, aby odešel do ciziny? Nebo aspoň z bytu?
říjen 04, 2010 13:16
Myško, : lp
být věřitelem, tak bych v prvé řadě si dala pozor, komu finanční hotovost půjčuji. Pokud někdo nepracuje a já mu půjčuji pouze za vidinou, že to zatáhnout jeho rodiče, tak bych se nemohla divit, že na mě vymyslí jinou kličku, jak peníze nevrátit. Vrátilo by se mi jen to, co jsem sama zasila...... a do ciziny nikoho nenutím jít, pouze mu nabídnu, alespoň z mého pohledu, tu nejlepší alternativu. Co si budeme nalhávat, v dnešní době to tady s prací a financemi má málokdo jednoduché. A pokud má ve dvaceti někdo sekeru řádově ve stech tisících, tak si nedovedu představit, že v reálné doby by nejen zaplatil, ale vybavil si další domácnost a založil si rodinu. Vzít kramle mi přijde jako dobré řešení.

říjen 04, 2010 13:31
řešit rušení pobytu musí určitě prarodiče : erika
nemohla by tedy jako ten požadovanej svědek pro úřad figurovat matka jakožto další spolubydlící?
říjen 04, 2010 13:32
lp mě to přijde jako hrozné řešení. Ne pro toho zadluživšího se jedince, ale pro toho, kdo s ním dosud sdílel domácnost, a na koho se vrhnou věřitelé a exekutoři. : Myška
Nevím, jak snadno a rychle jde zrušit trvalý pobyt (jeden den, nebo nějaká lhůta - třeba 30 dní kvůli vyjádření toho, komu je trvalý pobyt rušen).
lp, firem, které půjčují komukoliv i bez prokázaného příjmu je fůra. A je samozřejmé, že se tyto firmy chtějí domoci svých peněz a úroků stůj co stůj.
Podle mne to není tak jednoduché - odejít do ciziny a počkat, až budou dluhy promlčeny.
říjen 04, 2010 13:38
No Daní, dobrý rady. Všecky. : Máňa z Počernic
To ale za předpokladu, že dacánek je buď ještě aspoň trochu zpracovatelnej (což je utopie) anebo by byl už uplně vymaštěnej (což asi nejni, protože nefetuje).
Von moc dobře ví, že s nim nehnou! Taky má jistě pár sobě rovnejch kámošů, kteří mu užitečně poraděj. Tihle hajzlové znaj svý lidský práva líp než kdejakej Jůdr. S nim se dá pohnout jedině buď hrubou silou, ta ale v baráku chybí - von má samože navrch. Anebo důslednym a bezpodmínečnym vodříznutim vode všeho, co mu činí život příjemnym. Jak už jsem psal, jsou to prachy, kredity, žrádlo, cigára, chlast, prádlo, televize. Když se parazit nemá kde a na čem přiživovat, vodpadne sám. Teď, v současnym stavu věcí, von totiž nemá ani sebemenší důvod aby něco ve svym bydlení i životě měnil.
Samože největší chyba Martinina byla, že za něj na sebe přebrala ten dluh. Mohl už toudle dobou, nebo brzy, bejt zpátky z kriminálu a určitě by si svobody i teplýho hnízda vážil.
říjen 04, 2010 13:57
útěk do ciziny se nevyplatí těm, co tu zůstanou - : d@niela
protože v době spáchání toho průšvihu bydlel nejspíš v domku prarodičů - takže by se stejně věřitelé vrhli na ně, pokud by to tedy za něj neplatila už zmíněná chudák máma.

Jinak - chápu mámu, že chce toho kluka mít aspoň trošku pod dohledem... Pokud bude v totálním průšvihu někde v zahraničí, bude mu těžko podávat případnou pomocnou ruku.
No - a vyčítejte to té mámě, pokud bude syn opravdu ještě o patro níž než na dně...

říjen 04, 2010 13:58
Jak jednoduchý to mohlo mít řešení: : Krakonoš
Udělala jsem to před 2 lety, aby nešel sedět


To byla ta kardinální chyba. Už moh mít pobyt zrušenej, jako svědci, že nepobejvá, by posloužili libovolný bachaři smilies/wink.gif. Před ničím ho stejně nevochránila, parchant nakonec stejně jednou sedět pude. Už moh mít první pořádnou životní lekci za sebou.
říjen 04, 2010 14:00
Krakonošu, mýlíš se! : d@niela
když je někdo v lochu, tak mu trvalej pobyt nezměníš...
jo, paragrafy...

leda by prarodiče domek opravdu prodali. Ale - pokud vím, tak už plno lidí si koupilo domek i s někým, kdo teprve později se vrátil z kriminálu a pak na "místo svého trvalého pobytu" - ach ouvej...
říjen 04, 2010 14:01
Ještě mě napadlo, : mamča
že i když je Martina rozvedená, má nezvedený syn pravděpodobně ještě i otce. Co takhle synáčka odstěhovat k tatínkovi ? smilies/grin.gif
Třeba by to i pomohlo, že by si urychleně hledal práci, a možná i bydlení, nebo by se vrátil k mámě a prarodičům, ale hóódně zkrotlej !
říjen 04, 2010 14:03
Je mu 21. Jak ho chcete vystěhovávat a odstěhovávat, když nebude souhlasit?? : Myška
Jasně, že by to bylo fajn, mně ale pořád není jasné, JAK to chcete provést...
říjen 04, 2010 14:06
Myška : mamča
Myslím, že Martina se synem nějak komunikuje. Chyba byla, že za něj zaplatila dluh, sama se zadlužila, a nic od něj nežádá, dokonce ho živí a poskytuje mu mama-hotel. Chápu, že se synem asi není jednoduché pořízení, ale snad jí za to všechno ještě nebije ?
Pokud se Martina bojí z jeho strany násilí, je čas oznámit to na Policii. Od toho se pak budou odvíjet další kroky.

říjen 04, 2010 14:21
mamčo, jo, ale pořád to není odpověď na moji otázku. : Myška
JAK vystěhovat syna, když nebude souhlasit? Je nějaký způsob?
říjen 04, 2010 14:26
Možná jsem blbá, : lp
ale zajímalo by mě, pokud nezdárného syna pouze vystěhuji a nedám mu na výběr další alternativu, jak své dluhy řešit, čeho tím dosáhnu. Tedy krom toho, že si zachráním své 4 stěny se svým skromným majetkem. V případě že nepracuje, není možný ani osobní bankrot a dluhy stále narůstají...... možná se zázraky dějí, ale ve svém okolí zatím žádný takový „zázrak“ neznám. Jednu bílou vránu sice znám, ale je to jen díky vyčerpávajícímu úsilí mé kamarádky. Její dcera se zakoukala do zadluženého hošíka se zrušeným pobytem a dluhy. Protože neměl kam složit hlavu, tak mu poskytli azyl, ale za přísných podmínek. Naštěstí pracuje – se základním vzděláním jako pomocná síla ve stavební firmě při výměně oken. Celý plat jde na účet mé kamarádky, která s ním oběhala veškeré instituce, požádala o prominutí penále a konsolidaci půjček a nyní mu vede tzv. osobní účetnictví. Ke svým penězům nemá dotyčný přístup a pokud chce hotovost, tak si o ni „panimámě“ – jak ji familiérně nazývá - musí říci. Ta mu řekne stav na účtu a zda či kolik je ochotna mu dát. Jenže k tomu musí být svolné obě strany. A taky je to řešení jen dočasné. A i to má své mouchy. Vím, že kamarádka byla na infarkt, když ji milý hošík, se kterým se tak maže, vzal půjčku 50.000,- Kč na super kolo, které nutně potřebuje !!! I za cenu penále nakonec se ji podařilo půjčku zrušit a přesvědčit hocha, že tenhle kup není v tuto chvíli ta nejlepší volba. A i tohle je běh na velmi dlouhou trať s koncem nejistým..... naopak znám několik případů, kdy milé zadlužené dětičky dostaly daleko od domova a pařátů exekutorů od života další šanci a využily ji. Tohle mě naplňuje nadějí, že změna je možná.

říjen 04, 2010 14:36
lp, jenže tím, že dětičky vyšleš do ciziny, aby pěkně počkaly , až budou jejich dluhy promlčené, jim děláš medvědí službu. : Myška
Zaslouží si druhou šanci? Ano, pokud jim to konečně sepne v závitech, tak jistě. Ale ne tak, že své dluhy hodí za hlavu, nechají promlčet, nebo splatit rodinnými příslušníky. Druhou šanci mohou dostat, když konečně přijmou svoji odpovědnost, najdou si práci a budou splácet jak mourovatí,platit své závazky a svoje živobytí.
říjen 04, 2010 14:44
Navíc nerozumím tomu, : lp
jaký je rozdíl v případě dluhů a exekucí, pokud dotyčný je doma, avšak nedohledatelný a jaký je v případě, že je za hranicemi. Podle mě se rozdíly naprosto stírají.

říjen 04, 2010 14:49
Útěk za hranice není řešení : Zuzka N.
za hranicemi se totiž uživí jen schopný člověk, ne lempl, co o práci nestojí. Navíc, dotyčný nepotřebuje utíkat před dluhy, dle dopisu autorky za něj ona dluhy zaplatila, tedy on dluží jí (a je mu to evidentně srdečně jedno). Se synkem si sednout, a jasně říct, že si přeje aby se odstěhoval a že jestli to nepůjde po dobrém bude se to řešit soudní cestou a po zlém a že v tom případě od ní do doby soudního vystěhování neuvidí ani korunu, ani ždibec jídla a jen se na ní křivě podívá zavolá policii. Jenže.. ono tohle se snadno říká. Kdyby Martina měla povahu na takové radikální řešení, tak by takové řešení ani nepotřebovala protože člověk s takovou povahou nenechá věci zajít tak daleko smilies/undecided.gif Lidé si k vám dovolí jen to co jim dovolíte vy sami. Mám taky něco podobného doma a taky nevím jak z toho ven. Způsob, jakým jsou schopni vás zneužívat a manipulovat vaši nejbližší, je neuvěřitelně efektivní a je to hlavně patrné v těch krajních situacích. Nepomůžeš mi? No ale pak skončím na ulici, a to bys přece nedopustila. A je to. Jak prosté.
říjen 04, 2010 14:52
Tak v tomhle se myško neshodneme, : lp
myslím si, že dospívající dětičky mají právo dělat boty a že chyby dělají jen takové, jaké jim společnost dovolí. Pokud je jim dovoleno sekat dluhy, které i v budoucnu přesahují jejich reálné možnosti výdělku, tak nevidím nic špatného na tom, že zvednou kotvy a svou druhou šanci najdou jinde. Ale to je můj úhel pohledu, netvrdím že správny ;-).
říjen 04, 2010 14:53
LP : Máňa z Počernic
Jakou druhou šanci? Pokud tomu rozumím, tak VON momentálně žádný dluhy nemá. Ty má jeho máma, kerá to stejně za něj musí zatáhnout a taky komplet zatáhne! To mu, podle tebe, jako druhá šance nestačí???????
Jenže tomudle hovadu nebude nikdy stačit ani desátá šance. Dokud bude zadara bydlet, zadara žrát a zadara se bavit, nehne s nim nic!
říjen 04, 2010 14:53
Myško, : Macesska
řekla bych, že syna lze vystěhovat úplně stejně jako jakoukoliv jinou zletilou osobu, třeba stejně jako podnájemníka, co neplatí. Tuším, že existuje něco jako žaloba o vyklizení - známý takhle kdysi vystěhoval své podnájemníky s asistencí policie.
Vůči vlastní rodině je to samozřejmě psychicky náročné, ale dospělé nestudující dítě nemá vůči rodičům prakticky žádné právní nároky. Doporučila bych vykašlat se na nějaké "hraní divadla, že je všechno OK" - těm, kdo se zajímají, je asi stejně jasno, těm, kdo se nezajímají, to bude jedno dál... hraní divadla jen bere energii.
Z mé strany je to samozřejmě jen hraběcí rada, z první ruky jsem nic takového nezažila.
říjen 04, 2010 14:54
lp, v tom asi nebude rozdíl žádný, Ale zde je řeč o mladíkovi, který dohledatelný je, bydlí s matkou v domě prarodičů, a ve svém bydlišti se zdržuje. : Myška
Mě na tvé radě zaráží, že vlastně tím návodem zmizet v cizině schvaluješ to, že dlužník nedostojí svým závazkům.
říjen 04, 2010 14:55
Asi píšu už obecně, : lp
těch nezdárných dětiček přibývá geometrickou řadou. A v konkrétním případě nevěřím tomu, že dotyčný už žádné další dluhy nemá...... jinak prní krok musí být vystěhování, a to i pokud by se muselo domáhat žalobou u soudu!! Spíše se zamýšlím nad tím, co dotyčný pak?? Nemá dále už žádné zábrany a ke dnu padá čím dál hlouběji. Sama nevím.....
říjen 04, 2010 15:00
Macessko, já taky ne. Naštěstí jsou kluci normální. : Myška
lp - jaképak boty?? Myslíš botku v hodnotě 213.000,--?? No jo, to si fakt zaslouží druhou šanci :-). Dostal ji. A jak se matce odvděčuje? Nijak... Od 18 let jsou dětičky plně právně zodpovědné, a tak dělání dluhů ve dvaceti se dá hodnotit úplně stejně jako dělání dluhů ve čtyřiceti.
říjen 04, 2010 15:01
LP, ty zřejmě žádnýho takovýho zmetka neznáš. : Máňa z Počernic
Já jo!
říjen 04, 2010 15:03
Pokud odejde lempl do zahranici kvuli dluhum, : Lenka
tak se tim nic nevyresi. A hlavne, co jsou i vlastni zkusenosti, takovy clovek lemplem zustane a to, jak se prizivoval na mame, bude delat znova na ukor jinych, nezkusenych, neznalych... Muzou byt vyjimky, ale tech je strasne malo.
Me treba zarazi, kolik povzdechu od rodicu jsem slysela, jako ze se detem nechce vubec pracovat...
říjen 04, 2010 15:06
Máňo neboj, : lp
znám spousty podobných „kousků“. Vím, že vidíme zatím jen vrchol ledovce. Situace se mi jeví mnohem tragičtější než se zdá. A pokud znám lidi, co svou situaci řešili útěkem, tak je rozhodně neodsuzuji. Začínali sběrem na farmách, pomocné síly a časem si našli místo a i druhou šanci. Sama vím, že tady by ji nedostali..... či by se k ní nezmohli.....
Navíc by si je minulost vždy našla.....
říjen 04, 2010 15:21
LP : Máňa z Počernic
Znova! On už druhou šanci dostal. A zahodil ji.
A že by zrovna tohodle konkrétního popsanýho šmejda někdo přiměl k dobrovolnýmu odjezdu do zahraničí aby tam pracoval, tomu přeci nemůže uvěřit nikdo. Von přeci dobře ví, že mu práce nedělá dobře a tak blbej zase nejni aby si neuvědomil, že tam by mu nic jinýho nezbejvalo, než pracovat. Proč by, probůch, vopouštěl pohodlný a vždycky plný koryto?
říjen 04, 2010 15:33
Není něco shnilého, : lp
ve státě dánkém, pokud se taková spousta sotva zletilých dítek s lachtaními ručičkami dostává do dluhové pasti bez jakékoli pracovní kázně a zodpovědnosti vůči sobě a okolí ?? Jsou tím vinni nezdárná dítka, rodiče či nejvíce klima ve společnosti?? Nevím ...... přesto se děje kolem nás něco velmi nezdravého !!! A řešení nelze hledat jen pro jednu stranu.....
říjen 04, 2010 16:01
Navíc v konkrétním případě : lp
mladíček druhou šanci nedostal. Pouze se mu opět chodníček umetl, Martina za něj dluh platí a on si nenese žádné ponaučení ze vzniklé situace. Jen dále parazituje na rodině a nejen finančně ji vysává. Teprve až si ponese důsledky svých činů a bude-li chtít svou cestu směřovat jinam, tak můžeme se bavit o druhé šanci ;-).
říjen 04, 2010 16:09
Nedomnívám se : jel
že se jedná o novodobý fenomen. Za komunistů byli možná jen schovaný, ale byli. A historie je plná floutků, za které rodiče spláceli dlužní úpisy a holky bylo lepší rychle vdát, protože byli k ničemu. Dneska jen těmi informacemi prostě víme o více věcech, více případech. Ale lidi jsou stále stejní. Nicméně, chtělo by to radu, od někoho, komu se podařilo nezdárné dítko z domu vyhnat.
říjen 04, 2010 16:09
Opět budu oponovat, : lp
floutci jsou a byli vždy, ale současná situace ve společnosti je naprosto neudržitelná a zvrácená. Vždyť rušení trvalého pobytu mělo býti v prvotním záměru určeno pouze pro „skutečné“ bezdomovce – tudíž floutky, kteří se ve společnosti zákonitě vždy vyskytovaly a vyskytovat budou. Koukněte se nyní do statistik. Většina návrhů jsou rodiče a děti, kdy dluhy dětí přerůstají finančním možnostem rodičů. Statistiky ohlašoven jsou naprosto ostrašující a alarmující. Vždyť procento lidí ohrožených nejen dluhy, ale i svými nejbližšími, neúměrně roste. Víte vy sami, kolik lidí u Vás ve městě či obci je hlášeno na ohlašovnách?? Opravdu si myslíte, že tohle číslo není neúměrně vysoké?? Za těmito čísly jsou konkrétní lidi, co s nimi??

říjen 04, 2010 16:31
lp, : Macesska
konkrétní lidi již vzrostlé, jako je Martinin syn, asi těžko měnit. Skutečně si myslíš, že když někdo naseká dluhy a odmítá pracovat, neměla by ho rodina v pudu sebezáchovy "ohrozit" požadavkem, aby jednal jako samostatný dospělý jedinec?

Mně by hlavně zajímala prevence, páč podobný přístup začínám rozeznávat u pastorky. U té je teda ještě šance, že dostane rozum, ale za jakou cenu, teda netuším.
říjen 04, 2010 17:17
Existuje jen jedina cesta, : Eva
jak se pokusit syna postavit na nohy- zaloba na vyklizeni bytu, mistnosti. Sice nepredpokladam, ze to Martina a jeji rodice udelaji, kdyz ho chrani i pred soudem za podvod, ale jine reseni neni a nasledky pro zucastnene mohou byt fatalni.
Syn nema k bytu /mistnosti) zadne uzivaci pravo, ktere by bylo zalozeno napr. najemni smlouvou nebo vecnym bremenem. Tudiz nejste vubec bezmocni. Proto muzete u soudu podat zalobu na vyklizeni bytu, ktera bude smerovat proti Vasemu synovi. V zalobe je treba uvest duvod pozadovaného vyklizeni, tj. neopravnene uzivani bytu osobou, ktera nema k nemovitosti zadna uzivaci prava a Vas nesouhlas s tim, aby byt uzivala, ze se nepodili na uhradach s bydlenim spojenych, nepracuje, nesplaci sve zavazky atd, viz Vas dotaz......

Rodice, jako vlastnici domku, prilozi vypis z katastru nemovitosti. Zaloba musi obsahovat navrh, jakym zpusobem by melo byt ve veci rozhodnuto. Zaloba se podavá u okresniho soudu, v jehoz obvodu se dum nachazi, ve trech vyhotovenich (jednou pro soud a jedno vyhotovení pro zalovaneho syna a jednu pro Vas).

Rodice, jako zalobci a Vas syn zalovany, musite oznacit jmenem i datem narození a adresou. Na zalobu nalepte kolek/nevim kolik) a vlastnorucne ji podepiste a datujte. Zaslete doporucene postou, nebo predejte do podatelny soudu, na svou kopii zaloby si nechte potvrdit prijimaci razitko.
Nejaky vzor je treba tady: http://www.zbynekmlcoch.cz/info/vzory_pravnich_smluv/ zaloba_o_vyklizeni_bytu_vzor_zdarma_ke_stazeni_a_pravid la.html


říjen 04, 2010 19:10
vyhodit, odhlásit, trvalé bydliště, : Inka kuk
sebrat klíče, přestat za něj platit dluhy, vůbec nechápu proč to děláš když on se nesnaží?!?!

Takovýto jedinci se takto budou chovat tak dlouho, dokud jim to bude umožněno a to Ty děláš naprosto dokonale. Propč by se jakkoliv snažili, když to takhle funguje dobře??? Máma se tuží tak jakápak starost a zodpovědnost????

Nic ve zlém, ale trošku dost sis to udělala sama, tím, že ho v tom podporuješ a utvrzuješ, platíš a snažíš se za něj, vlastně za něj přebíráš veškerou zodpovědnost. Děti jsme dostali na výchovu do 18 let, dál už je to na nich, můžeme jim pomoci a poradit, ale ne to dělat za ně!!!!
říjen 04, 2010 20:47
kluk je v podmínce : Magdalenka
Proto myslím, že kdybys Martino, podala trestné oznámení, že ti dluží a nesplácí a měla k tomu svědky, mohl by jít natvrdo do basy. Pokud tomu dobře rozumím, toho se ale stále velmi bojíš, jako by to bylo tvoje osobní selhání.
Asi zatím nedokážeš přestřihnout tu pupeční šňůru a syn to dobře cítí a zneužívá. Rozhodně bych ho neposílala do zahraničí, protože vím, že i tam se lehce krade a nesplácí, jen kurz je trochu evýhodný pro chudáky rodiče, kteří jsou to ochotni financovat.

Takže než dojdeš k tomu, že se k němu začneš sama chovat jak dospělému, začni hýčkat sebe, koneckonců máš zodpovědnost nejen k rodičům, pacientům, sousedům, synovi, ale taky sama k sobě. Zajistit si klidné bydlení bez dohledu starší a vydírání mladší generací, narovnání vztahů i financí s otcem dotyčného (přinejmenším od něj může dostat pár facek, jak tu někdo trefně psal nedávno), zbavení se stresů a přetvářek v práci a především odpočinek a relax, abys nemusela vynervovaná psát o sebevraždě...

Neboj, peníze se dají splatit, kluk odroste a sám vypadne(pokud na něj rovnou babička sama nepřepíše barák), v práci přežijí tvoji občasnou chybu - všichni je děláme...Takže odhaduji, že syn tě sice fakt trápí a je to pěknej filuta, ale zatím vším jsou tvé obavy o jeho i vlastní budoucnost, nemožnost vyjádřit mu svou lásku a zpětně ji dostávat. Ale to jsou je mé dohady, které tě nemají ještě více zranit, spíš zastavit a popřemýšlet nad vším. A přestat se trápit.
Nebo se mýlím? Tak nevadí.
říjen 04, 2010 21:33
Macessko, : lp
opravdu si myslíš, že nad 21 letým klukem by měla být zlomena hůl?? Že je natolik vzrostlý a nezměnitelý, že za cca 3 roky blbosti by měl platit dalších cca 60 let ?? Nejdříve ale musí padnout na hubu, aby se mohl, bude-li chtít, postavit na vlastní nohy. Jenže to padnutí na hubu sebou přinese zřejmě ještě dost průserů..... proto píšu o tom, že tyhle sotva vzrostlé dětičky mají velké problémy se postavit na vlastní nohy doma. Zatím neznám moc případů, kterým by se po tak drsném pádu podařilo postavit se na vlastní nohy doma. I když jeden případ vlastně znám, syn podnikatele, který dostal u otce druhou šanci. Ten za něj zatálh všechny dluhy a zaměstnal jej ve své firmě. Vypadá to, že hoch se chytil a seká latinu. Jenže kdo z nás má na to, aby za svá dítka zaplatil tak obrovské sekery !!
říjen 05, 2010 07:24
lp: No comment, stačilo! : Máňa z Počernic
.
říjen 05, 2010 07:51
lp, : Macesska
jak starého člověka bys teda nechala zodpovídat za jeho činy? Od 25? od 30? od 55?
Osobně teda nemám pocit, že hranice zletilosti 18 let je odpovídající, nastavila bych ji výš (případně podepřela psychotesty), ale jednou je v ČR platná. A s právy přicházejí povinnosti.

Krom toho, v širším měřítku budeš mít buď společnost, kde se takhle bude chovat každé druhé (či páté) dítko, protože to je nastavené tak, že prvních x set tisíc dluhů za dítě zatáhnou rodiče, aby mu dali druhou šanci. Nebo budeš mít ve společnosti pár těch, co fakt za svou blbost platí dalších 60 let a slouží jako varovný příklad ostatním, co by se jim sice bezstarostný život na cizí účet líbil, ale vidí, jak to dopadá.
říjen 05, 2010 09:40
lp -a to mají za blbost dospělého potomka platit rodiče? Viz. matka, která si vzala půjčku na úhradu potomkových dluhů? : Myška
Ta se asi taky nezadlužila na pár měsíců... ale let. To je v pořádku?
Nebo by měl každý dlužící mladý člověk zmizet do zámoří a věřitelé se mají jít klouzat?
To je logika jak pojď na mě z boku.
říjen 05, 2010 09:53
lp 07:24 : mamča
Přečti si ještě jednou ten článek nahoře.
Máma nad ním nezlomila hůl, zaplatila za něj dluhy, a živí ho už dva roky. Za to se jí dostává neurvalého chování a nesplněných slibů.
Jak dlouho mu má zdeptaná matka ještě dávat další šance ? Kde je ta hranice mezi rodičovskou obětavostí a sebezničující hloupostí ?
říjen 05, 2010 11:06
zkopíruju co jsem odpovídala Můře v jiné diskuzi tady na Kudl. : bb2
Střečkujícího syna jsem ještě nedočetla, takže nevím, zda jeho mamka (nevím teď jméno pisatelky), nepřidala nějaké další info. Ale z toho, co jsem zatím četla - dům patří prarodičům střečka, ti jediní ho mohou vykázat, stejným způsobem, jako by mohl vypakovat bývalý Vlastu. Čili - vyměnit zámky, vyklidit mu pokoj, věci mu dát před dveře nebo uložit kamsi a dát mu o nich vědět. Poté na úřad, ohlásit, že v domě již střeček nebydlí, což jim dosvědčí dcera, k domu nemá střeček ani žádné právo, což jim dosvědčí dokumenty o vlastnictví domu, možná nějaké čestné prohlášení bude třeba, a vyřízeno.
Jenže - kteří prarodiče tohle absolvují, obzvlášť ti starší? A starší budou, když mají tak dospělého vnuka. V tom je podle mne vždy největší problém - nikdo z normálních lidí nechce jen tak svého příbuzného, natož syna nebo vnuka, vyhodit na ulici. Samotný akt je nám proti srsti. Jinak v tom problém není. Střeček nemá, reps. pokud nemá žádné užívací právo k domu, takže se nemá čeho zpětně domáhat. Jenže bude třeba vyvádět, hulákat na ulici, může dojít k dalším extrémům, jakože půjde na policii a bude tvrdit, že mu prarodiče brání ve vstupu do domu, kde bydlí, policie to přešetří, zjistí, že on tam sice má trvalé bydliště, ale nic víc, a policie nemůže nařídit prarodičům, aby vnukovi dovolili tam bydlet.
A tak doporučí střečkovi, aby pokud se cítí v právu, se obrátil na soud a střeček si to vyloží po svém a začne na prarodič hulákat na ulici Poženu vás před soud...
a to by v tom byl čert, aby babička neotevřela.

Je to prostě jen v tom samotném úkonu a v odolnosti vydržet nátlak. Na to starší člověk vychovaný v jiné době nemá.

Umím si celkem představit, jak by to dopadlo u nás - rodiče by mi promlouvali do duše, ať si s chlapečkem promluvím, že to přece býval tak rozumný kluk, určitě si dá říct...přece ho nevyhodíme na ulici, to po nás nemůžeš chtít, a sousedům povíme, že jsme vnuka vyhodili? ani nápad, musíš si s tím poradit jinak...

Já bych si poradila asi tak, a to napíšu i pod článek o střečkovi, že bych rodičům řekla, že se odstěhuji, našla jsem si prima 1plus1, to mi stačí a na to stačím a střečkujícího vnuka jim tam nechám - pokud mi neumožní zakročit jinak, s pomocí jejich ověřené plné moci atp.

říjen 05, 2010 11:23
Nějak si nerozumíme, : lp
nikde nepíšu, že jsou odpovědni za dluhy svých dětí rodiče. Ti by je měli jen co nejdříve připravit pro život a to včetně finanční zodpovědnosti a pokud to děti nezvládají, tak je nechat si co nejdříve narazit hubu, a to dříve, než je dluhy převálcují. Já ve svém okolí spíše znám spousty případů, kdy mladí lidé jsou zadluženi a ne ve výši tisíců či desetitisíců, ale stovek tisíců. A není jich zrovna málo. A nějak nedokážu pochopit, že by mohli dluhy při svém vzdělání někdy splatit a zároveň žít „normálním“ způsobem, až dospějí..... buď můžou „parazitovat“ na společnosti, žít ze sociálních dávek či z nelegální činnosti nebo pracovat, fungovat z životního minima a veškeré prostředky nechávat exekutorům a dřívějším dluhům. Varinatu B) však nevidím jako příliš reálnou.

říjen 05, 2010 14:29
lp, : Macesska
pokud se někdo zadluží, tak už JE dospělej - nezletilý hypotéku či půjčku imho nedostane.

A pořád nechápu (nebo spíš nemůžu akceptovat) tvou představu, že když někdo naseká dluhy moc vysoké, tak by se mu měly odpustit, protože by se mu pak nežilo dobře. Dluh zůstane dluhem stejně - kdo by to místo dlužníků měl platit? Rozumný mi připadá osobní bankrot (jestli to dobře chápu, tam to za dlužníka platí zčásti stát, tedy my daňoví poplatníci), ale nějak víc bych to nerozvíjela.

Možná jsem naivka, ale vidím rozdíl i v tom, když lze říct: "Koukni se na Pepu, ten se taky zadlužil a žere suchej chleba/spadnul do drog/etc." oproti "No, to nevadí, Pepa se taky zadlužil a všechno mu odpustili a my tu sedačku/televizi/dovolenou u moře tak potřebujem..."
Přiznávám, že z osobních důvodů mám z přístupu "já to potřebuju a von to někdo zaplatí" tiky v oku a ve špičce nohy.

Jedna z cest je patrně vytrvalá osvěta (dětem se prý bude zavádět do škol nový předmět - finanční výchova) a zákonné postižení lichvářství. Což je ale jiná pohádka.
říjen 05, 2010 14:56
lp, ale ty bys vysílala zadluživšího se potomka do ciziny, aby tam v klídku posečkal, až budou dluhy promlčeny. : Myška
Já naopak jsem pro to, aby potomek nesl za své neuvážené kroky plnou zodpovědnost, a dluhy čestně splatil. Sám. I když to pro něj bude tvrdé.
říjen 05, 2010 14:57
Nejsem taky zastáncem neplatičů, : lp
ale setkávám se s mladými lidmi, kteří se dostali do dluhové pasti sice svou vinou, ale naprosto naivní a částečně jejich věkem i omluvitelnou. Žijí daným okamžikem, tak proč by řešili zdravotní či sociální pojištění tím, že se přihlásí na úřad práce. To jdou raděj na brigádu, dostanou nějakou kačku na ruku a tohle neřeší. Stejně jako jízdu v tramvaji načerno, nějakou tou pokutou za přestupek, platbu odpadu, nezaplacení telefonního paušálu u několika operátorů a do toho ne zrovna malé půjčky u nebankovních společností, a pokud možno tohle všechno i s řádným penálem. Hlava mi nebere, kde za tak krátkou dobu může vzniknout tak velká sekera. A asi nemám tak velkou představivost, abych si dokázala představit, že se s tím dokáží sami srovnat a dále normálně fungovat. Zatím ani ze svého okolí neznám příliš takových lidiček, kteří se s touto situací vyrovnali a začali normálně žít. Proto neodsuzuji ty mlaďochy, kteří utečou před svými povinnostmi a začnou nový život jinde. Pokud společnost tyhle lidi neochrání, aby míra jejich dluhů byla únosná a dovolí půjčky s vidinou exekucí či plateb dalších osob, tak nevidím nic špatného, pokud dlužníci vezmou do zaječích a takto půjčené finance se ji nevrátí. Být u mého mláděte, tak bych raděj přes SKYPE slyšela, že stojí na svých nohách na druhé straně zeměkoule, než jej potkávat před hypermarketem s lidmi podobně postiženými u krabice čuča a vidět jej žít na okraji společnosti a nemít sílu a možnosti jak mu pomoci.

říjen 05, 2010 15:27
lp, : Macesska
společnost může ochránit mlaďochy výchovou, vzděláváním, zjednodušením administrativy (aby měl člověk možnost třeba bezplatně přes net párkrát ročně zkontrolovat, jestli náhodou něco omylem nedluží, to by se mi líbilo), omezením lichvy u nebank. půjček.
Ale utéct před povinnostmi... 1) představ si, že to nebude tvoje mládě, ale pořádná smečka jiných mláďat. A tvoje mládě, co bude chtít zůstat v ČR, tu kvůli nim zaplatí několikanásobný úrok, když si bude chtít v bance půjčit, plus tučné poplatky za vedení účtu, protože někde si banky ty ztráty zahladit musí.
2) jakou budeš mít jistotu, že mládě na druhé straně zeměkoule nezopakuje to samý, páč jednou to přece vyšlo a bylo to v pohodě?

Chápu, že je neodsuzuješ jako vyvrhely, ale troufneš si říct do očí lidem, co makaj, platěj a nemaj se nejlíp: "To je správně, že máte vysoké daně a bankovní poplatky, je totiž potřeba, abyste spláceli statisícové dluhy mladých naivních dětí, co zdrhly mimo dosah práva"?
On totiž ten dluh nezmizí - NĚKDO ho zaplatí vždycky.
říjen 05, 2010 16:41
lp, neříkej mi, že si mladý člověk nedokáže spočítat, že když nebude něco platit, že tedy bude tuto částku dlužit. : Myška
Snad desetileté dítě, ale ne dvacátník. Do dluhové pasti se většina lidí dostane jen a jen svou vlastní vinou - blbostí. A musí za ni nést odpovědnost a své dluhy vyrovnat. Rozhodně nechci platit dluhy za tvé děti a další cizí lidi.
A když už jsme u dětí - jako rodiče máme jedinečnou možnost zapůsobit na své děti, poučit je před nebezpečím neplacení za zboží a služby, poučit je, že nemají jezdit načerno, protože mohou platit pokutu a pokud nezaplatí, vznikne jim dluh, který vyústí v exekuci v místě bydliště, tedy nejspíš u rodičů, můžeme své děti poučit, že pokud nemají práci, musí se zaregistrovat na pracáku, aby za ně stát platil zdravotní pojištění, protože z výdělku z brigády se zpravidla sociální a zdravotní odvody nerealizují, rodič má své děti varovat před půjčkami od nebankovních společností (od banky nepracující člověk půjčku nezíská). A hlavně bychom měli svým dětem vštípit, že si musí najít práci, i když to nebude zrovna práce o jaké snili, ale aspoň nějaká práce s příjmem. Vždyť práce se dá hledat dál, když stávající zaměstnání nevyhovuje.
Společnost nemůže nikoho chránit před dluhy, ani přebírat za nikoho odpovědnost, ať už je mu dvacet čtyřicet, nebo šedesát. Každý člověk má odpovědnost sám za sebe, za svůj život i za to, co v životě dělá. Pokud není zbaven svéprávnosti.
A utíkat před zodpovědností na druhou stranu zeměkoule je jenom prachsprostá zbabělost.
říjen 05, 2010 18:05
Já zase nevěřím tomu, : lp
že to co jste ve dvou posledních příspěvcích napsaly, tak myslíte vážně. Vypravit mláďata do života je čím dál obtížnější a dávat dobré rady sice rodiče můžou, ale nikde není záruka, že budou i v pravý čas vyslyšeny. Ruku na srdce, kdo si na prahu dospělosti nemyslel, že jeho rodiče jsou nemožní a proč by se zrovna těmi jejich přiblblými radami měl řídit. Navíc když na každém kroku slyší, že není problém si půjčit na cokoli a se splátkami si nedělat starosti. Zvláště když doma na to nikdy nezbylo a on chce žít !! A teď hned !! Vždyť stačí jen natáhnout dlaň a vzít si. A penízky se kutálí, vždyť jsou kulaté. Než se jeden naděje, dluhy přerostly možnosti nejen sotva zletilého dítka, ale i celé rodiny. Jasně že selhalo především mládě, ale co s ním?? Nechat jej padnuté a mnout si ruce s tím, vždyť jsem Ti to říkala…. Často se jedná o sociálně velmi slabé rodiny v jejichž silách není finančně pomoci. A pro dotyčné je naprosto demotivující se začlenit do společnosti, neb protože i kdyby začali pracovat, tak kromě životního minima jim NIC víc nezůstane. Proto píšu o možnosti začít znovu, snad lépe….. A i z čistě ekonomického hlediska, než tohle mládě nechat padnout na úplné dno společnosti, je lepší nechat si jeho dluhy, které v celkové částce budou rozhodně nižší než náklady na sociální dávky, zdravotní péči a ostatní výlohy, které jsou s bezdomovci spojené. A i tohle platíme my všichni, nejen penězi, ale i bezpečností …… A to opomíjím to nejdůležitější, že je dána dotyčnému druhá šance prožít plnohodnotný život. Pokud i tuto možnost promarní, tak s tím nikdo nic neudělá. Je to stejné, jako by byl tady. Od kriminálu a hodně šikmé plochy jej už taky neuchráníš…….. Takže záruky nejsou žádné, snad jen šance.

říjen 05, 2010 20:49
lp, : Macesska
celkem ráda bych tě poprosila o odpověď na svou otázku: jak starého člověka bys teda nechala zodpovídat za jeho činy? Od 25? od 30? od 55? nebo bys to měřila stylem "od prvních prominutých sto tisíc dluhu"?
Nezlob se, ale tvoje představa, že když je někdo nezodpovědný pitomec, má to za něj vyžrat někdo jiný, aby mohl pitomec začít znovu, mi připadá zvrácená. Nelze přece programově spoléhat na to, že od způsobeného průšvihu zdrhnu a vše bude ok.
Hm, tak mě napadá, spousta mlaďochů si takhle na začátku zletilosti zadělala na dítě - taky bys byla pro, aby se o svoje dítě nemuseli starat ani na něj platit, když jsou ještě tak mladý a nemaj rozum?
říjen 05, 2010 21:24
lp - potěš koště, jestli má takové názory jako ty, víc rodičů. : Myška
Jistě, že vše, co jsem napsala, a nejen v posledním příspěvku, MYSLÍM VÁŽNĚ.

Mám dojem, že ve svém posledním příspěvku popisuješ nesvéprávného člověka s IQ houpacího koně. Pokud si kdokoliv naseká dluhy, aniž by měl na splátky, musí se s tím popasovat sám. Opravdu nevím, proč bychom to měli za něj všichni platit (a jak si to představuješ - formou nějakého odpisu dluhů??). Jestliže tady pořád obhajuješ druhou šanci na prožití plnohodnotného života tohoto střečka, kdo by měl pykat za jím lehkomyslně uzavřené půjčky, a komplikovat si tak svůj plnohodnotný život? Kdo ponese za dluhy odpovědnost, kdo je splatí? My všichni, tedy společnost? PROČ??
říjen 05, 2010 21:36
Martině : taky chudák matka
Milá Martino,
všechny příspěvky, které píší ti, co je tvůj příspěvek zaujal, jsou sice zajímavé, nicméně tvoji situaci těžko vyřeší. Jsem v úplně stejné situaci a stejně jako ty si nevím rady. Snad jedině rada Evy a její odkaz na žalobu o vyklizení bytu by mohla pomoci, ale tam si nejsem jistá, jestli se to netýká jen nájemníků. Já už požádala o radu právníka, ale jediná cesta je donutit synka, aby podepsal, že s tebou už nechce a nebydlí a zaplatit mu alespoň na měsíc někde ubytovnu. (Jenže ten náš to odmítl podepsat. A proč by to podepisoval? Má u nás jistou postel.) Pak můžeš teprve "synáčkovi" zrušit trvalé bydlení. Moc jsem ti nepomohla, alespoň věř, že v této situaci nejsi opravdu sama.
říjen 05, 2010 21:57
Vyhladovět!!!! : Máňa z Počernic
Kde nic nejni, tam ani nejhorší parazit nezvostává!
říjen 06, 2010 07:26
Násilník nebo lempl, to je fuk, : jednababi
ovšem tohle je docela zajímavá informace:
"Na případy, kdy je násilníkem zletilý potomek, který v bytě vyrostl, se může vztahovat judikát Městského soudu v Praze ze dne 4. 12. 1996 ve věci 51 Co 354/96, kde byl vysloven následující právní názor: „žalobce se mýlí, pokud má za to, že mu svědčí právo na bydlení v nemovitosti, která vlastnicky patří žalovaným, protože jeho právo zaniklo tím, že žalovaní kterým jako vlastníkům přísluší rozhodovat o tom, kdo a v jakém rozsahu bude předmět jejich vlastnictví užívat, svůj souhlas s jeho bydlením odvolali. Právo na bydlení žalobce ve sporné nemovitosti nelze dovodit ani ze skutečnosti, že žalovaná je jeho matkou a jí byl svého času jako nezletilý po rozvodu manželství jeho rodičů svěřen do výchovy. Za situace, kdy žalobce je zletilý a ekonomicky soběstačný, je vyloučeno dovodit, že by vůči žalované měl právo na to, aby mu zajišťovala bydlení, jako to činila v rámci vyživovací povinnosti, kterou měla k žalobci v době jeho nezletilosti, která však již zanikla.“ 1) Tento právní názor lze analogicky vztáhnout i na případy nájmu bytu. "
http://www.viaiuris.cz/index.php?p=msg&id=79
]
říjen 06, 2010 07:39
Jednababi, fakt zajímavý a dost dobrý! : Máňa z Počernic
Blbý na celý věci je to, že nežijeme v právnim státě.
1) Tendle judikát bez mrknutí vokem může vrátit zpátky vyšší inštanc.
2) Co je jasný soudu v Praze, může bejt uplně navopak v Kladně (rozhodnutí jsou zcela nepřevídatelný).
3) I rozsudky s jednoznačnym nabytim právní moci jsou v praxi nevymožitelný.
říjen 06, 2010 07:53
Přiznávám, že můžou být mé představy zvrácené, : lp
jenže ve společnosti nejsou pouze lidi s IQ nad 120. A pokud společnost nejen dovolí, ale pod různými tlaky přímo vnucuje, aby nemajetným lidem byly poskytovány půjčky a úvěry mnohdy za lichvářské úroky, pak se není čemu divit, že nejen půjčky a úvěry jsou nesplaceny, ale obrovská spousta lidí padá do sociálního bahna. A i o tyto lidi se musíme my všichni starat. Jenže pokud společnost dovolí, aby tyto lichvářské firmičky „podnikaly“, aby si telefonní paušál mohl vzít kdokoli starší 18 let, aniž by dokládal příjem a další zvrácenosti, pak musí být připravena, že sklidí je co sama zasela. Spousty dluhů a lidí na okraji společnosti. Ty se neztratí, zůstanou tady a všichni se o ně musíme starat a platit. Navíc od dřívějších bezdomocvů, kde byla závislost pouze na alkoholu, jsou dnešní mladí podstatně více ohroženi drogami a agresivitou vůči nám všem. Sama nevím, jak jednoduše se s tím vypořádat, ale pokud se bude tlačit na spotřebu a nebude účinná regulace pro nejvíce ohrožené skupiny, tak se za pár let budeme sami divit, kde a vedle koho žijeme. A platit to budeme zase my všichni !! A to, že se tahle záležitost dotýká nás všech a nikdo není ochráněn, můžeme číst i ve zdejších příspěvcích. Kdokoli z nás může být na místě Martiny a své dítě mít na místě jejího syna.

říjen 06, 2010 08:26
Máňo : mia
naprostý souhlas v bodě 3. Dcera pracuje v justici a jednou jsem potřebovala zjistit pro jednoho známého něco podobného, ovšem nejednalo se o zletilé dítě a tlumočila mi v podstětě to samé - pokud se dotyčná osoba nechce hnout můžeš mít v ruce rozsudků kopy.
říjen 06, 2010 08:32
Ale lp, co to furt vopakuješ dokola? : Máňa z Počernic
Votom přeci žádná. Každej pomůžeme dítěti, když se dostane do maléru!
Řeč de přeci votom, co to je za spratka, kerej se takhle chová k mámě, vyhrožuje, vydírá, vyžírá.
říjen 06, 2010 08:32
Máňo, to já vím, že právní stát je Utopia. : jednababi
Ale je milé vidět, že soudy občas uvažují logicky smilies/smiley.gif

lp - nelze všechno svádět na jakousi "společnost". Mladí snad prošli aspoň částečně rodičovskou výchovou a tedy by měli mít nějaký základ. Přiznávám, že i sebevychovanější dítko někdy zklame, ale v tom případě jsem spíš pro variantu "vymáchat čumák", než "vytáhnout z louže a olízat", i když béčko bývá (zvláště u matek) častější. Ono vymáchání totiž u pouze uklouznuvšího potomka může být impulsem pro neopakování, kdežto olízání většinou vede k úvaze "olíže znova".
říjen 06, 2010 08:47
Tak mi tedy prosím vysvětlete : lp
proč stále více lidí, zvláště „ mláďat“ dělají tyhle sebevražebné kroky a jakou cestou mají dále jít, pokud si už sice hubu natlučou a oči se jim otevřou, ale oni budou mít spolu s rozbitým čumákem i statisícové dluhy. Co jim radíte dále..... z čeho ty své sekery mají zaplatit ?? Případně pokud zůstanou v sociálním bahně, z jakých peněz budou dále žít a fungovat?? Kdo si myslíte, že to bude všechno platit?? Prevence není, tak jak se poperete s represí???

říjen 06, 2010 09:10
lp - když už je někdo tak blbej, že si nadělá dluhy, je jediným řešením je splatit. I když jsou vysoké. : Myška
Tedy, abys tomu rozuměl/a, najít si zaměstnání, a i za podmínek, kdy mu bude zbývat pouze životní minimum, splácet. Pokud rodiče uvidí, že jejich dítě pracuje a snaží se své dluhy splatit, jistě mu pomohou jak budou moci. Pokud ale uvidí, že jejich potomek na své závazky kašle, tak nebudou mít důvod mu pomáhat, a potomek bude padat níž a níž do sociálního bahna.

lp, napiš, prosím, jak si představuješ prevenci.
říjen 06, 2010 09:33
vona si nedá pokoj :-(((((((((((((((((((( : Máňa z Počernic
.
říjen 06, 2010 09:35
lp : mia
Ono se říká "Chytrému napověz, hloupého trkni" ale lidi nemají rohy, aby trkali. smilies/wink.gif
říjen 06, 2010 09:45
Nějak mi to připomnělo úžasnýho Felixe Holzmanna : Máňa z Počernic
... Tak mi teda řeknětéééé... :-)
říjen 06, 2010 09:49
Máňo : mia
zrovna o něm bylo v neděli nebo pondělí večer na Nově. Mluvila tam jeho dcera a druhá manželka /první manželka spáchala v 51 letech sebevraždu/.
říjen 06, 2010 09:56
Mio : Máňa z Počernic
Jestli s ní doma hovořil jako ve svejch scénkách, nebo jako lp, a vona si nechtěla pokazit karmu vraždou, tak se její sebevraždě vůbec nedivim.
říjen 06, 2010 10:01
lp, jediná prevence je fakt ta výchova. : jednababi
To máš jako s kouřením, pitím a dalšíma závislostma. Na každý krabičce cigaret najdeš výhružku, co tě čeká - ale právo rozhodnout se má každej sám.
A proč se prát s represí? Trest je (nebo by měl být) snad ještě pořád vyjádřením nesouhlasu s určitým způsobem chování. Celkem nevidím rozdíl mezi záměrným nesplacením dluhu a okradenou důchodkyní.
říjen 06, 2010 10:11
Máňo : mia
já ho ráda neměla, jeho humor mi přišel křečovitej a našly by se i jiný přirovnání. Mám ráda třeba Šípa, Ebena, částečně i Krause.A ano, v pořadu to i říkali, že paní spáchala sebevraždu kvůli tomu, že byl věčně v čudu a asi i jinak to stálo za kulový.. Teď už musím jít pracovat ahoj.
říjen 06, 2010 10:12
no fakt je ten, že stát by s ohledem na ty míň inteligentní a poučené : erika
mohl trochu umravnit vydřidušské formy podnikání (např. regulovat činnost nebankových subjektů v zájmu ochrany potenciálních "obětí", některé excesy lze zákonem i úplně zakázat), ale jinak je absurdní zpochybňovat odpovědnost dospělých lidí za svoje půjčky. Stát může třeba platit prevenci ve formě informačních kampaní (NEPŮJČUJTE SI VÍC JAK MŮŽETE SPLATIT!), zavést finanční výchovu do škol atd., ale hlavní úlohu v tomhle mají stejně rodiče. Proto taky u nás doma při každé možné příležitosti vtloukáme dětem do hlavy, že si nikdy nesmí brát spotřební úvěry atd., že jediná rozumná forma půjčky je investice do něčeho, co vydělá větší prachy jak ty půjčené atd. atd. ... právě kvůli těm katastrofickým důsledkům, o kterých píše furt lp, je asi málo důležitějších věcí, které může rodič dětem předat. Berou to už teď tak, že každý, kdo nabízí půjčku, je chce automaticky okrást, a myslím, že to je poměrně zdravý postoj smilies/wink.gif
říjen 06, 2010 10:12
erika : mamča
Dobře své děti vedeš.
Mě dokáže naštvat i TV reklama na "Provident" a podobné půjčovací firmy. Hlavně ta stupidnost reklamy, že "zavolají paní Annu", když třeba kluk vyroste z přezkáčů. To bych jim akorát nakopala. Jestli nemaj na přezkáče, tak holt nepojedou na hory. Nebo si na pobyt na horách taky půjčej ?
Nebo třeba kočárek. Dneska ještě dostávají matky porodné, které je prioritně určeno na zvýšené náklady na pořízení výbavičky pro dítě. Takže na ten kočárek určitě nemusí "volat paní Annu". V nejhorším případě koupí ojetý v bazáru.
Jenže je spousta lidí, co na tyhle přiblblé reklamy slyší. Pak se divěj, že "půjčovací společnosti" nejsou žádná charita, a že je sedřou z kůže.
říjen 06, 2010 10:20
Alejo mio : Máňa z Počernic
každej přeci nemusí každýho.
Mně přišel úžasnej. Měl skvěle odpozorovaný lidský typy, samože karikovaný, jedinečnej jazyk i způsob mluvy, a bezva závěry a pointy.
Bez Šípa a Krause vyžiju bez problémů (podle mě laciní). Eben je velmi dobrej moderátor.
říjen 06, 2010 10:34
k vystěhování : bb2
Vy to pořád berete z opačného konce - nejdřív právník, žaloba o vyklizení atd. atd. Jak jindy radím radit se s právníkem, tak v těchto, právě jen těchto případech radím vždy udělat první krok sami.
Protože kde není žalobce není soudce. A žádný ze zadlužených, opodmínkovaných, zfetovaných gamblerů, alkoholiků, úvěrových podvodníků apod. vás nezažaluje u soudu za neoprávněné vystěhování. Pokud by to náhodou přese všechno chtěl zkusit, tak mu žádný soud nevezme tu žalobu, kde on, dospělý svéprávný žaluje majitele nemovitosti, že ho vyhodili z domu/bytu, který mu nepatří ani nemá žádnou nájemní smlouvu.

Proto v těchto případech, obzvlášť u rodinných příslušníků, kterým nepatří ani stéblo na trávníku, radím vždy a jedině - sbalit, věci mimo dům, vyměnit zámky i u branky nebo hlavních vchodových dveří i za cenu, že za klíče dám dva tácy a oběhnu všechny partaje. Když jim vysvětlím, že to je v zájmu ochrany společných prostor od řádění jistého vandala, tak to každý spíš uvítá. I za cenu, že zacáluju případnou opravu poškozených vchodových dveří, až se ožralej vztekloun bude snažit prokopnout se dovnitř.

Policii nevolat, právníka nebrat, žalobou o vyklizení se nezdržovat. V těchto případech! ne v jiných.
Kde není žalobce, není soudce, a ještě jsem fakt nezažila, že by se v případech, kdy někdo razantně zakročil proti střečkujícímu synovi, nějaký žalobce našel. Chce to jen vydržet následné nájezdy od vzteku, výhružek po sliby mamince, že už bude hodnej kluk.
říjen 06, 2010 11:54
... : bb2
Jak s tím začnete courat za právníkem, najde deset důvodů, proč to radši nedělat. Ne. Kdo se moc ptá, moc se dozví. V ostatních případě ochrany vlastního zdraví, života, majetku, to ano, tam se poraďte. Tady ale můžete rovnou konat a nikdo vás za to nezavře.

Pro extra nejisté. Víte, co by se mohlo nanejvýš stát, v extra katastrofickécm scénáři? Že on to vystěhování opravdu zažaluje jako neoprávněné, soud to vezme, soud to uzná, a soud rozhodne, že ano, bylo to neoprávněné a máte ho vzít zpět. No tak v tom nejhorším případě ze všech budete tam, co teď. Pravděpodobnost, že se tak stane, je naštěstí mizivá.
říjen 06, 2010 11:57
bb, to vis, ze mohou konat : Eva
a nikdo je nezavre, ale presne jsi to psala kdesi nahore, ze je fakt obtizne, aby se obzvlaste prarodice k tomuto kroku odhodlali. Vetsinou ani nevedi, ze skreckujiciho vnuka, synka, absolutne nemusi ve svem obydli strpet, ze tam je vyhradne s jejich souhlasem. A nevi to ani skrecek. Kdyz ho vystehujes, citi se ublizeny, kdyz to naridi soud, tak spravnost takoveho rozhodnuti prarodicum, rodicum pozehna, coz oni potrebuji, a pak ho pripadne vymetou raz dva. Vetsinou pusobi velmi vychovne uz skreckovo jen poznani, ze ho lze vyklidit zcela legalne a ze vsechna pece, co povazoval za automatickou, konci. Tudiz casto k soudu vubec nedojde, neb je-li neco malinko dobreho ve skreckovi, da mu to poradne pres hubu. Ja bych zalobu sepsala, podala / za tisicovku to stoji) a az to dojde skreckovi, uvidite, jak bude cumet a mnozi, v pudu sebezachovy, zacnou i sekat latinu.
Pro jejich budouci vztahy je rozhodne stastnejsi podat zalobu na vyklizeni, nez ho rovnou vystehovat, neb skrecek disponuje vyhradne pravnim bezvedomim, tudiz riziko nepochopeni je prilis velke. Co se tyce soudu, pravdepodobnost, ze nenaridi vyklizeni bytu pro nepraujiciho, opodminecneho, agresivniho atd. skrecka je rovnez, i u nas, velmi miziva.
Takze, kdybych to shrnula: rodice a prarodice netusi, ze v obydli jejich haranti setrvavaji vyhradne s jejich souhlasem, nemaji na nej vubec zadne zakonne pravo. vasi haranti nemaji zadna prava, ani takova, co podnajemnici. Tudiz muzete kdykoliv svuj souhlas ke spolecnemu souziti beztresne odvolat. Nejste rovnocenni partneri, haranti jsou u Vas jen diky Vasi blahosklonnosti.
S cimz bych haranty urychlene, strucne a durazne seznamila.
Zapomente na to, jak roztomili byli, jako deti, chcete-li, aby se vzpamatovali, dluzite jim tuhle jasnou zpravu: jsi zletily, schopen se zivit a postarat se o sebe sam a nepreji si, abys zil dale se mnou.
Zapomente na pocity viny, co jste kde udelali spatne ve vychove, jsme zodpovedni nanejvyse sami za sebe, Vasi haranti blbnou zcela samostatne, to nema s Vami nic spolecneho, je to jejich rozhodnuti. Maji na to pravo, ale Vy mate pravo s tim nesouhlasit natolik, ze s nimi odmitnete dale zit.
Pro Vasi nadeji: spousta z nich, kdyz pozna, jak obtizne je prevzit v zivote za sebe odpovednost, najde cestu k rodicum, prarodicum, zpatky.
říjen 06, 2010 13:26
... : bb2
já naprosto souhlasím, Evo. "Můj" postup je pro ty, kteří se předem jakýchkoli jednání (právníci, soudy, policie, úřady) obávají, nebo se na to necítí, nebo mají obavu, že než to všechno proběhne, střeček je mezitím vybílí, zmlátí, dovede k nim vymahače dluhů apod.
Nebo toho, že se mu nepodaří doručit obsílku, ale on už bude vědět, že oni učinili nějaké kroky, jim udělá ze života peklo.
Tvůj postup je legální a takový, jaký by měl ve správné občanské společnosti být vždy na prvním místě a fungovat, a to je u nás ještě občas kámen úrazu. Je také, jak říkáš, i výchovný, ale zase jen u někoho.

Tak bych řekla, že lidé by měli zvážit obě možnostismilies/smiley.gif vzít v úvahu, že jsou možné obě cesty, ta méne elegantní i ta tvá, v obou případech jsou vždy na té správné straně a je jen na nich, co budou pro sebe považovat za vhodnější, přijatelnější, účinnější.

Konkrétně, když si obě varianty představím v naší rodině, jsem si jista, že ta má drsnější varianta by na děti zapůsobila víc, minimálně proto, že bych to, v jejich očích, nepřehodila na úřady a soudy, ale pěkně si to vyřídila s nimi sama. Ony vědí, že u nás nad nikým jen tak nezapadá slunce, takže jak rychle by byli vypakováni, tak rychle by jim bylo otevřeno zpět, pokud by se srovnali. Brali by tedy to vyhoštění z domu jako výchovný zákrok od mámy a táty, kteří už nevěděli jak se jinak bránit a jak situaci řešit.
Jakmile by mezi nás vstoupili soudy a úřady, obávám se, že by to byla konečná.
Ale jak píšeš, jsou jistě rodiny a vztahy, kde by to naopak mohlo pomoct.
říjen 06, 2010 13:45
Malér je v tom, : jednababi
že tihle prezenti bývají vyčůraní ažaž a velmi dobře znají svoje práva. Vystěhujte mu věci nebo vyměňte zámky a máte na krku žalobu vy. Ztracené nebo poškozené věci, nevydané peníze nebo třeba šperky... Xindl si paragony i svědky opatří a průšvih je na krku. Oni, na rozdíl od rodičů, zábrany nemají.
říjen 06, 2010 13:50
jednababi, ale huš už, nezastrašuj : bb2
kolik takových případů znáš, opravdu znáš, ne z "jedna paní povídala" ?
kolik znáš případů, kdy nezdárný feťák, co se zadlužil skrz automaty, zažaloval rodiče za to, že mu nevydali šperky?
kolik znáš takových úspěšných žalob?

mimochodem, on by totiž, když už rozvíjíme tohle sci-fi, musel dokázat, že tam v tom domě ty šperky, prachy, měl zrovna v ten den, kdy ho vystěhovali, a už vidím právníka, který by mu zrovinka tuhle žalobu vzal a zpracoval - víte, pane, sice z vás táhne pěkných pár rumů a vidím tady v registrech, že jste v 5 exekucích, ale samozřejmě, když říkáte, že jste měl doma tu diamantovou brož a čajovou soupravu zlatem zdobenou...hehe
říjen 06, 2010 13:56
Jednababi, kdyby fakt znali sva prava, : Eva
jak pises, tak by se nekde, kde jsou jen z milosti, nechovali, jak hovada. Obzvlaste, kdyz ti prarodice a rodice jsou naprosto jedini lide, kteri jim jsou to ochotni strpet. Naopak, tvrdim, ze drtiva vetsina z nich jsou takovi neslychani lenosi, ze klidne ziji v pravnim bezvedomi.

A uplne souhasim s bb, kdepak, zadnou zalobu na krku nemas, protoze z neceho, kde ti nepatri ani splachovatko od WC je zcela legalni te vystehovat. Muzes sice zurit, zastrasovat, ale to je tak uplne vsechno, co muzes.
Mimochodem, bb, i ja bych volila Tvou variantu smilies/wink.gif Mam ty 2 dospele kluky, zatim neparavidelne u mne, ale oba uz jsem sveho casu musela odkazat do patricnych mezi. Nic extremniho nebo kriminalniho, spise to byl vliv jejich tehdejsich partnerek, ze zacali byt nejak bujni a extremne kriticti, tudiz jim bylo lakonicky sdeleno, ze, je-li to tak pro ne obtizne, ze obydli je vyhradne me a ze jim moc rada pomohu okamzite sbalit, aby se mohli realizovat kdekoliv a svobodne jinde smilies/wink.gif
říjen 06, 2010 14:14
taky myslím, že příživnická, fetující a gamblující mládež, co terorizuje své matky : erika
nemá na to (nejen finančně), aby si v solidním ohozu zašli do právnické kanceláře, opatřili si žalobu proti neoprávněnému vystěhování a vyřídili vše další potřebné smilies/wink.gif
Takže všem "taky chudákům matkám" a podobným radím nebojte se, právo (a nejen to morální) stojí na vaší straně! Kde se vůbec bere ten pocit totální bezmoci? smilies/shocked.gif
říjen 06, 2010 14:16
Ti, povim, eriko, kde se bere : Eva
ten pocit totalni bezmoci: z pocitu viny, ze jsem neco zanedbal, udelal blbe pri vychove, ze muj potomek je ted takovy. Snazim se to pred svetem zatajit, neb to beru, jako sve osobni selhani.
Takze znovu pro tyhle matky: haranti blbnou upne sami, nezavisle na Vasi vychove, neumetejte jim dale cestu, je to medvedi sluzba, berete jim moznost se ze svych pruseru poucit.
To dobre, co jste do nich vlozili oni nadale a cely zivot obsahuji, to se nemuze nejak vyparit, jen momentalne a vetsinou opravdu docasne je to mimo jejich vedomy dosah. Oni chteji byt svobodni, ale jeste netusi, ze svoboda je zakonite podminena mirou zodpovednosti. Tak je momentalne neochranujte, nebo na to nikdy neprijdou. Ted nemuzete pro jejich stesti udelat nic lepsiho, nez se na ne uplne, ale docela vykaslat. A nebojte, ztracenych pripadu je fakt pomerne malo, oni prilezou, casem a budete na to s usmevem vzpominat, jak se hledali. Ale, pokud jim nadale budete pomahat, tak je uplne zmrvite.
říjen 06, 2010 14:26
bb2 - speciálně ten Martiny řízek : jednababi
údajně na drogy a alkohol není - no a podmínka není důvod k nepřevzetí právního zastoupení. Když chceš teda příklad ze života - úplně stačí, aby podobnej holoubek uvedl, že měl doma částku, kterou mu svěřil přítel XY aby mu něco koupil. Tenhle teda nebyl vystěhovanej na mráz, ale holt ho páni rodičové čímsi namíchli - tak jim to vrátil.
Evo, právě proto, že pra/rodiče strpí hovadské chování, tak si prevít dovolí. Hele, taky životní zkušenost - navrhneš potomkovi buď a nebo, kdy nebo je odstěhování. On si vybere nebo, dobrovolně (!) odejde, ovšem za rodinnou mrchu budeš ty.
říjen 06, 2010 14:31
Jednababi, bych fakticky : Eva
pozici rodinne mrchy, v tomto pripade, ve vsi eleganci ustala. Za moznost, ze ten harant konecne pochopi, co zivot obnasi, budu klidne celorepublikova mrcha smilies/wink.gif
říjen 06, 2010 14:37
no, : mura1
On si vybere nebo, dobrovolně (!) odejde, ovšem za rodinnou mrchu budeš ty.

to by mi tak trhalo zily
říjen 06, 2010 14:45
jednababi, : bb2
a jak ten konkrétní příklad dopadl? to je totiž důležité. Rozhodnul soud, že tu částku tam synek měl a rodiče mu ji musí uhradit? O to totiž jde.

Právní zastoupení samozřejmě převezme (právník), ale ten, kdo je v podmínce, si to s podobnými excesy kolem svého vystěhování, jak psala Eva, zcela legálního, protože z ne vlastního, obvykle rozmyslí, protože cokoli podnikne, je hodnoceno jinak. Tím podnikne myslím to, kdyby rodičům "na oplátku" něco zdemoloval apod.

A když už bychom byli ve válce matka kontra hajzlík syn, neváhala bych svému právnímu zástupci sdělit, že jsem byla onehdy napadnuta, tehdy mi byla podstrčena noha, abych upadla, a tady tu modřinu (co mi udělal kocour, když jsem ho ve spaní prudce zvedla a on se do mě zakousl), tu mám taky od něj, čeho jsem se to na stará kolena dočkala.

Víš, myslím, že v tom to právě je - maminka s pocitem viny, že něco takového vypustila do světa, je schopna zamést pod zástěru všechno. Viz případy týraných seniorů, využívaných a okrádaných prarodičů.

O nás matkách mrchách naši synci vědí, že jak vy k my, tak my k vy, a jen tak si na nás v našem vlastním domě nepřijdou. Protože ve 20 a dál nemá smysl snažit se o převýchovu a doufat, že se to samo srovná. Je třeba tomu učinit přítrž, to pomůže i jim a není vyloučeno, že se za pár let vrátí pokorně k rodičům, nemyslím fyzicky, ale citově.
říjen 06, 2010 14:58
... : bb2
no, to je přesné - viz Mura a její komentář k "rodinné mrše". Propánakrále, černá ovce v rodině nechť si mne klidně označuje za rodinnou mrchu, hlupáci též, rozumní budou vědět a smlčí, když ne, tak mi chtějí ublížit a nemají mne rádi, nemusím se jimi zabývat.
říjen 06, 2010 14:59
bb 2 - detaily neznám, : jednababi
jen vím, že synek skutečně vyhrál a rodiče museli "vracet" prachy, který v životě neviděli.

Jinak bych dodala, že pokud za rodinnou mrchu budete označeni vystěhovaným harantem, je to skousnutelný, protože je jasné, proč kolem sebe kope. Když tentýž názor zastávají i ostatní, s kterými jste nuceni žít nebo se stýkat, ustává se to o něco hůř.
říjen 07, 2010 07:42
Jednababi, takze je to 1 pripad : Eva
a jeste neznas detaily, tudiz to ma mizivou vypovidaci hodnotu a platnost. Samozrejme, ze i ve skupine skreckujicich deti mohou byt extremni ksindly.

A Jednanabi, prave pro lidi, co to neustoji, existuje to soudni vyklizeni, aby meli jistotu spravne volby a nezaujatost a pozehnani.
A fakt stale nechapu, kdo by mel pravo mi nejaky takovy titul vubec udelit? Rodinna mrcha? Kdo by nebyl extremne hloupacaty, by rozhodne pochopil, ze uz fakt nebylo s harantem zbyti a jineho porizeni. Ale ja to mam lehke, prptoze nemam v rodine nikoho, s kym bych byla nucena zit nebo se stykat. Protoze tyhle lidi nejsou proste soucasti moji rodiny.

A nechej toho, snazily jsme se tem matkam, mnohdy, jak pisou, na pokraji sebevrazdy to vysvetlit, dodat jim informace a podporit je a ty tu vyrukujes s 1 pripadem bez detailu a z doslechu a nejakou rodinnou mrchou.... K cemu je to, Jednababi, uzitecny, prosim Te?
říjen 07, 2010 08:14
Evo, jeden případ už značí, : jednababi
že podobné věci existujou. Hele, pokud nemáš s podobnými grázlíky co do činění třeba služebně, těžko se o jejich excesech dozvíš. A když už k tomu přijdeš jinak, tak ti málokdo s radostí vyklopí všechny podrobnosti. Já jen říkám, že parchant obvinil rodiče a vyšlo mu to, což vím pozitivně.
Titul rodinné mrchy ti nikdo neudělí. Dokonce tě tak ani nenazvou - jen ti dají na vědomí, žes to ty, kdo "vlastní dítě vyhodil z domu", "rady psychologa jsou úplně blbý" a "jestli vona nejni kapánek hysterická" smilies/sad.gif
říjen 07, 2010 08:32
Jednababi, jasne, i masovi vrazi maji sve rodice, : Eva
ale to je stejna logika, jako bych si rikala, ze existuje nejeden pripad, ze mazel zabil zenu, tudiz do toho nejdu, do manzelstvi smilies/wink.gif
Jinak si, Jednababi, myslim, ze jsi uz fakt velka a sikovna holka, tudiz ti plky hloupacatych nemohou preci ublizit, neber je vubec v potaz. Dulezite je, co si o tom myslis ty, nikdo z nich u toho nebyl, nenechavej se naleptavat, zbytecne. Jsi snad nesvepravna? Nejsi. A nebo je spolecensky pro blbkouny prijatelnejsi, kdyz nakonec skonci matka na psychiatrii nebo dokonce skonci zivot? A mineni tehle blbkounu te zere?
říjen 07, 2010 08:49
jednababi : KáčaKáča
To se mi nějak nezdá. On nemusel dokazovat, že tam ty prachy fakt měl? A že je vzali zrovna oni? To by pak mohl kdokoli obvinit kohokoli...že jsem měla v kanclu sto litrů v kabelce a odskočila si na záchod a mezitím mi je kolegyně ztopila...leda by mu podepsali nějak úpis, že je berou do úschovy a pak tvrdili, že se prachy vypařily...to bych pochopila, že soud bere v potaz, když je písemný důkazivo. Ale že von tvrdí a voni tvrděj, že ne....na základě čeho ten soud rozhodl, to mi teda není jasný...ale odpověď nečekám, to je v poho, jen se tak zamýšlím.
říjen 08, 2010 15:26
Tak ja nevim, : Ceskymo1
co si o tom myslet... ziju uz 13 let ve Statech, takze mam jenom porovnani. Zadny "trvaly bydliste" neexistuje a neni tudiz zakonem vymahatelny. Maximalne "primary residence", ale to spis kvuli uleve na danich a tak, kdyz ma clovek vlastni barak. A tim padem taky odpadaji nejaky naroky zletilejch ditek, proste dosahnou zletilosti a narok NEMAJI!!! Ten barak ma totiz jenom majitele, kterej (ktery) je (jsou) uvedenej v Title (a ted si nemuzu vzpomenout, jak je to cesky - papir, ze je barak muj), a nikdo jinej nema na nic narok! Takze pokud jsou majitele Martiny rodice, nikdo jinej by spravne nemel mit NAROK ze zakona na nic.
Jinak Martino, ja byla v podobny situaci, ne tak zly, ale stejne: synek mel porad ruku natazenou, hakovat se mu nechtelo, a nakonec jsem vyrazila na dovolenou do Ameriky a nejak se stalo, ze jsem tu zustala. Pamatuju si z tech prvnich roku tady jenom ulevu, obrovskou ulevu. Uz zadnej natazenej paratek (bylo mu v ty dobe 21), cokoliv jsem si vydelala, slo jenom do me. Myslim, ze i kdybych neziskala obcanstvi a nemela to tu tak rada, jak mam, stalo by to za to.
Tim nechci rict, ze kvuli nemu musis emigrovat, spis ze cesky zakony dost takovejmhle netahlum nahravaji. Zrusit to nablbly trvaly bydliste (stejne, k cemu to je???) a nechat milacky, at si vyzerou, co si navarili. A pokud nekterej z nich bude chtit emigrovat a zkusit novou sanci, fajn. Uplne souhlasim, ono nekdy novej svet dokaze divy. A dluhy, ktery po nem zustanou? Ale no tak, tech uz je tolik, a nevymahatelnejch, ze tohle je jenom kapka v mori....
Zase jenom srovnani: tady clovek muze vyhlasit bankrot, je to celkem bezbolestnej proces, smazou se tim vsechny dluhy, jenom potom 7 let nedostane kreditku, je to v jeho osobnim zaznamu kdyby chtel slusnou praci, nekoupi barak, pac mu ho nikdo nezafinancuje.... zkratka to nejdriv nevypada spatne, ale spatny to je. A kdyby tohle ty mladata mely jako moznost, tak si mozna 2x rozmysli, jestli ty dluhy nadelat nebo ne.
Jo, a uz uplne scestny mi prijde, ze exekutori seberou majetek nekoho jinyho nez dluznika - a je to naprosto podle zakona!!!! To je silenstvi a zakonna schizofrenie. Sorry. Zrovna tak fakt, ze (a ted jen tak placnu, cisla si vycucam z prstu) na rekneme 10 tisic dluhu se nabali ruzny dalsi "poplatky" v celkovy hodnote klidne 60 tisic. Tohle je spravny??? To teda by se tady, v "hnusnym tvrdym kapitalismu" stat nemohlo, poplatky by mozna vylezly na 2, 3 tisice - a i to by uz bylo zpochybnovano.
říjen 09, 2010 06:16
basa : Sipik 2
Suhlasim s Krakonosom, ktory to tam niekde daleko hore napisal, mala si ho nechat, nech si svoj pruser vyzerie... teda myslim ze to pisal Krakonos a uz sa mi nechce patrat.
Mali sme v panelaku takehoto chalana, sice neokradal rodicov, ale mal toho na rovasi hojne, poulicke bitky boli asi to najmenej. Teraz je z neho uspesny podnikatel a sam uznava, ze ho basa zachranila. Je z neho sikovny chlap ktoremu nemam problem kedykolvek dohodit kseft, pretoze viem, ze je spolahlivy a ma super pracu. Tak nabuduce, ak nahodou, nezachranovat, nechat nech si to vyzerie a pouci sa
říjen 09, 2010 21:53
... : bb2
hm, jenže tento happy end nenásleduje vždy, jinak by nebyly plné kriminály recidivistů. Někdo se poučí, většina přiučí. Kdo se poučí a nezlomí ani k recidivě, ani k chlastu a propadu někam do pryč, musí být dost tvrdej. Rodiče to vědí, tak by rádi děti takové zkušenosti ušetřili.
Ono se to řekne, do basy a poučit, ale zkus si představit svou sladkou holčičku, jak ji mrknutím oka za 15 let posíláš do báně mezi nadržené agresivní lesby.
říjen 10, 2010 20:14
Nezdárný syn : Kočinda
Ahoj všem. I já jsem dnes v podobné situaci, byla jsem sama se synem, otec nás opustil ještě před narozením syna, syn je velice citlivej, když fotříkovi teklo do bot a neměl nikoho, protože zdrhnul do Ameriky, rodičům prodal kvůli dluhům střechu nad hlavou a druhá partnerka se s ním rozvedla, najednou věděl, že má někde syna. Prvně ho viděl až ve 13letech. Viděla jsem rudě, ale msela jsem vše ustát a spoléhala na to, že vše, co jsem svému dítěti o něm povídala, se brzy ukáže!! Stalo se, dokud neměl kam jít, byl mu syn dobrej, sliboval, kupoval si ho dárkama a tak. Opět jsem se mu snažila vše vysvětlit, pak se ale udobřil se ségrou a nakonec i s rodičema a syn ho přestal zajímat. Na ten den nikdy nezapomenu, když seděl u sebe v pokoji na válendě a od 10:OO hod. dopoledne až do 22:OO hod. večer čekal až se fotr ukáže a pojedou na slíbenou dovolenou na Máchovo jezero. Nepovažoval ani za nutné mu zavolat nebo napsat sms. A tak jsem do toho vložila opět já. Syn mi dal za pravdu, ale silně ho to poznamenalo, o to více, když si ho jeho "!údajní!" kamarádičkové dobírali kvůli němu!!!! Fotřík je po smrti, měla jsem radost, že syn je v pohodě. Nechtěla jsem ho nijak omezovat a tak jsem mu dala volnost s tím, že pokud zklame, udělám radikální krok, nejsem z těsta jako jeho babačka a na hlavu si ..... nenchám. Bohužel syn je slabší povahy, nemá rád nísilí, ale neumí se ani prosadit u těchto kámošů, kteří holdují alkoholu, drogám a nic víc neumí. Tak jak syn sliboval, že by se nikdy takto nechoval a že ani nebude nikdy pít, jen někdy občas, opak je pravdou aještě navíc začal lhát a myslí si, že mu to budu žrát. V rodině jsme měli psychopata alkoholika, který mlátil nejen svého syna, s druhým se nikdy neviděl, své partnerky, fyzicky ublížil i fenečce, teré nasekl hlavu mačetou, jeho matka na to jen přihlížela a stále vinu sváděla na ostatní,fyzicky pak napadl i jí, to nekomentovala vůbec a snažila se vše ututlat, ale její mazánek byl NEJLEPŠÍ a dopadlo to tak, že téměř v jeho 50ti letech si hodil provaz, protože z něj byl absolutně NESCHOPNEJ hajzl, kterému matka dělala poskoka. No a já tomuto rozhodně nehodlám přihlížet a tak, když můj syn se rozhodl, že půjde v područí jeho partičky - falešných kámosů, keří mají radost z toho, jak ho mohou ovlivňovat a chce chlastat a hulit trávu, lhát, je vypočítavej, spolehá, že nebude finančně přispívat na domácnost, ale bude si tu jíst, bude se na něj prát, bude si půjčovat mé auto, spoléhá na to, že když něco bude chtít, tak mu to zaplatím, že mu to bude procházet. Tak to se přepočítal, zvažuji podání žaloby o soudní vystěhování z mého bytu, (žijeme sice v rodinném domku, který se bude přepisovat na mě, ale máme zde každá svůj byt 2 1), jelikož se nechce srovnat a jak jsem zjistila, na internetu o mě nemluví nijak hezky, naopak si přeje moji smrt, tak není už co řešit. Bohužel se do toho míchá i jeho babička, která se podepsala dostatečně na svém dítěti a dělá vše schválně, hází mi klacky pod nohy, veškeré mé zákazy a i to, že následně já syna vyhodila, ona mu řekla, že nikam nepůjde, že nikoho vyhazova nebudu,že mu nebudu nic zakazovat, tak jsem jí usadila tím, že své svědomí si nevykoupí a její názory a podrazy mě nezajímají, ať si ho teda vezme k sobě,když toto schvaluje a dopoadne stejně jako její psychosynáček, ale to ani náhodou.
Další věc je, že neustále slyšíte, jak máte upozorňovat na násilníky, ale běda jakmile se obrátíte na policajty, jejich laxní a nezúčastněný přístup, výmluvy, že je to v rodině, ať si to řešíte mezi sebou... je síla.
Jen vám všem, které si myslíte, že jste udělaly ve výchově svých dětí chybu, abyste tomu nepodléhaly, na to totiž oni spoléhají, každý DOSPĚLÍ člověk je zodpovědný sám za sebe a pokud si vybere takovouto dráhu, je to jeho volba, ale ponese si za ní následky tím, že ho vyhodíte z domova, jen tak dostane ještě od vás malou šanci na to, aby si vše nechal projít hlavou a mohl se napravit. Kamarádka to také tak udělala se svou dcerou, která se tahala s narkomanem, vymetala s ním hospody, vůči rodičům byla agresívní a tak muselo dojít na vyhazov a pomalu se objevuje úspěch. Buďte silné!!! Slyšela jsem, že se má uzákonit, aby prarodiče od 60ti let nesměli zasahovat do výchovy vnoučat a nesměli je ani vychovávat ve své péči, pokud děti nemají rodiče,jelikož se nechají snadno oklamat. Jsou to trašně složité věci, ale já osobně bych trestala i ty mladší babičky a dědečky, kteří úmyslně schválně podráží autoritu rodičů a tím si tak léčí nějaká svá pochybení a komplexy ze svého života!!!
Všem hezký den a držte se! Adéla
duben 19, 2012 08:34
rozhodnutí : MonikaR
Je to nejtěžší rozhudnutí jaké může matka udělat...vyhodit vlastního syna,ale bohužel to někdy nejde nijak a proto i já po delší době zrušila svému synovi trvalé bydliště,vyměnila zámek a s obavami čekám,co se bude dít.Člověk se nemůže nechat zbytek života vydírat a využívat vlasním synem.Je čas aby se naučili žít sami a své dluhy a problémy si začali řešit.Já osobně si nemyslím,že bych ve výchově udělala chybu,můj názor je,že to to má každý člověk v sobě,někdo žije spořádaně a někdo ne.Synovi jsem pomáhala jak jsem mohla,platila jsem jeho dluhy,vytahovala ho z průšvihů.ale nejde to dělat donekonečna.Takže se milé dámy nebojte vlastních dětí..ty naše děti si poradí a třeba se stane zázrak a přejdou na tu správnou stranu.
srpen 03, 2012 11:33
existuje taky pro některé z lidí šance : Láďa
Dobrý den sem clovek který byť už nějaké penize vyďelal a mam ten samý problé sem u našich rok a 3 mês mám problém dostat práci tak aby pokryla me bydlení a žití nemám řidicak str školu neumím perfektňe jazyky dřív s tim problém nebyl teď ano a proty co mê chtěj kritizovat ať se podívaji na stranku prace pro blbce kde zisti jaci lidi pracují u nás na ůřadech. Máte něco pro mê
duben 11, 2015 22:34
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]