O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ NA POSTIŽENÉ DÍTĚ PDF Tisk E-mail
Středa, 14 duben 2010

 Mám syna, kterému je dvacet let; učí se zahradníkem.Je diabetik, celiak a autista, je uznán jako těžce zdravotně postižený. Jen jeho bezlepková dieta mě stojí měsíčně cca 4 tisíce + další pomůcky na měření cukru asi 1 tisíc. Bývalý manžel platí měsíčně 4 tisíce výživného. Jeho otec podniká a žije v nadstandardu, nyní ale dostal infarkt a chce snížení výživného.

 

 

 

 

 

 

      I když pro něho nebyl nikdy sebemenší problém utratit pro sebe 50 tis. za oblečení, nikdy synovi nedal nic navíc - třeba na spoření. A samozřejmě, ani si ho nebere.

 

     A tak bych se chtěla zeptat: má na to snížení bývalý manžel nárok? A co syn - bude mít nárok na nějaké výživné v pozdějším věku, kdy stejně bude v nejlepším případě pracovat v nějaké chráněné dílně a nebude se moci o sebe plně sám starat? Předpokládám u syna, že dostane plný invalidní důchod,  jak je to v tomto případě? Máte s tím někdo z vás zkušenosti?

 

Děkuji za odpověď,

 Sára

 

 

 

Komentáře (8)add feed
Sáro, : bb2
aktuální výživné závisí na příjmech manžela a na jeho životní situaci. Pokud mu velmi klesnou příjmy z důvodu ukončení podnikání a pobírání dávek v nemoci, pak jeho případné žádosti o snížení může soud vyhovět.
Vyživovací povinnost u těžce postiženého člověka není omezena plnoletostí, může být dlouhodobá a ve výjimečných případech celoživotní.
Ale dospělý těžce postižený bude pobírat, předpokládám, invalidní důchod a možná mu vznikne nárok na příspěvek na bydlení, také příspěvky pro zdravotně postižené, pravidelné a jednorázové. A podle výše těchto dávek bude upravena, nebo i zrušena, vyživovací povinnost rodičů. Nezapomeň také na příspěvek na péči, podle stupně závislosti na péči druhé osoby bude syn pobírat od 2 tisíc Kč výše (maximum 11 tisíc, ale to se tvého syna asi netýká).
duben 14, 2010 23:15
já nevím tedy, : Petronila
ale otci se po tom infarktu asi sníží možnost výdělku, ne?
duben 14, 2010 23:57
Petronilo, : bb2
dočasně určitě, trvale to tak být nemusí, může podnikat dál a vydělávat dost, když si kupoval oblečení za 50 tisíc, tak počítám, že neměl malou živnost, může mít dobře zavedenou firmu a už si jen společničit a pobírat podíl na zisku. Nebo nemusí být schopen pracovat vůbec. Znám člověka, který ve 40 měl těžký infarkt a rok poté pracoval, jezdil na kole a vydrželo mu to doteď. Otec kamarádky mé dcery měl loni těžký infarkt do půl roku byl zpátky za volantem tiráku. Proto jsem psala "pokud".
duben 15, 2010 00:14
Sáro, : mamča
nejsem v těchto věcech odborníkem, ale nemá náhodou Tvůj postižený syn nárok na invalidní důchod od 18ti let věku ? Záleží i na tom, zda je syn třeba částečně zbaven svéprávnosti - např. k úředním úkonům, a na míře jeho postižení. Autismus má mnoho forem, a někteří autisté žijí úplně normální život.
Rozhodně se běž poradit na Odbor sociální péče příslušného úřadu, kde Ti poradí, na co všechno by měl syn nárok, aby nebyl závislý na (případně) snížených alimentech od otce.
Opatři si čerstvá vyšetření synova zdravotního stavu, a o invalidní důchod pro něj zažádej. Dle schopnosti pracovat, mu pak bude určena míra postižení, a dle toho stupeň ID. Dnes už je potřeba o všechno žádat, samy si vás úřady nevyhledají.

duben 15, 2010 09:29
Jo invalidní důchod? : Bodka
i kdyby mu ho teď přiznali, za rok mu ho můžou zas sebrat. Třeba, když se změni "instrukce" posudkovým lékařům -. a ty se "změní" na to vemte jed. Státní kasa je prázdná, pojišťovny jsou tu, aby rejžovaly a ne od toho, aby provozovaly dobročinnost. Sebrat důchody důchodcům a mateřské matkám - tak to taky dost dobře nejde, protože naši zákonodárci - sami sami se těšící na tučný důchod (už se v tom smyslu připravuje zákon) mají miminka s mladými milenkami...tak to by poškozovali sami sebe - že jo. Tak hádejte, na kom začnou šetřit? Tak - jestli nejste cikáni, kterým se vzít invalidní důchod neodváží, tak radši zažalujte tatínka o vyšší výživné...to je spolehlivější.
duben 16, 2010 09:46
mentálně postižená autistka : Michaela8
dobrý den, já bych se chtěla taky zeptat, mám 2 děti a přítel, s kterým žiji, má 1 mentálně postiženou autistickou agresivní dcerku 9 let. Platí hypotéku, dluhy za bývalou ženu, a dceru si brává 8 dní v měsíci, tedy všechny jeho volné dny. Jeho býv.žena si udělala další dítě s jiným mužem a proto se rozvedli. Nyní chce zvýšit výživné na 7 tisíc a neustále se ohání postižením dcery. Má na ni 10500 POB 2000 výživné 2000 výživné na další díte (které není přítele ale jejího dalšího milence) a 7600 rodičák-takže cca 22000 má ona od státu a z alimentů. Přítel vydělá 18 tisíc, splácí za hypotéku a dluhy 16 tisíc. To mu fakt můžou zvednout na takovou částku??? já platím dluhy za býv.manžela, přítel za býv.manželku, dceru nemá 4 dny v měsíci, ale 8 dní.Miluje ji nadevše, ale tak velké výživné neutáhne. A i když není svéprávná, tak na ni bude muset platit celý život? chtěli jsme spolu miminko, ale pokud mu výživné zvednou, tak další dítě bohužel neuživíme, protože musí dělat už ted přesčasy, aby zaplatil dluhy a výživné na dceru. Budu moc ráda, když mi někdo odpoví. On dceru miluje, ale bohužel jeho bývalka ji používá jako zbraň, což je promiňte ten výraz, ale hnus.
srpen 23, 2010 22:06
pro:mentálně postižená autistka : Michaela8 : esme
co takhle to zkusit otočit!!"!
Dobrý den, chtěly bych se zeptat, mám 1 postiženou autistickou dcerku - 9 let z prvního manželství. Nyní žádám, protože dcerka povyrostla a nároky na léči o ni se zvýšily o zvýšení výživného na 7000 Kč. Bývalý přítel má základní příjem 18 000 měsíčně a další příjem z přesčasů. atd atd.
Vždyť vy se chováte důsledně tak, jako by byla dcera vašeho partnera něco jako koule na noze!
Nejlepší by bylo, kdybyste si našla někoho jiného bez závazků.
Jinak - v 18 (za 9 let) by už nemal "alimenty platit, pokud dcera dostane invalidní důchod.

únor 28, 2011 15:12
Výživné na postižené dítě : Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
Dobrý den chci se přeptat na placení výživného na postižené dítě.Přítel má dceru která dovrší věk 15 let a bude jí přiznán invalidní důchod a bude zbavena svéprávnosti.Je epileptička a rozumově je na úrovni 2 letého dítěte.Jinak je schopna se o sebe v základních věcech postarat,jako je oblékání,jedení,koupání atd.Při řešení svěření dítěte do péče a výši alimentů mu u soudu bylo řečeno že v 15 letech výživné přestane platit,ale ex manželka najednou tvrdí že ne a vyhrožuje mu že bude platit celí život.Jeho dceru má v péči jeho bývalá žena.Pobírá na ní příspěvek na péči 9000Kč měsíčně a od přítele 3000Kč měsíčně,ale dcera je v celotýdenním zařízení z důvodu že se prý o ní nedokáže starat.Jak to tedy v tomto případě je???Děkuji
září 11, 2013 10:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]