O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LÉKÁRNÍK KOMINÍKEM PDF Tisk E-mail
Úterý, 13 duben 2010

 Dobrý den, můj manžel má ze svého prvního manželství 19 letého syna, který bude letos maturovat na farmaceutické škole. V pořádku. Ale - on se zase od září přihlásil do další školy, tentokráte na učební obor kominík! Pochopitelně, že zkoušky udělal levou zadní a je přijat.

 

 

 

 

     Já bych se ráda poptala, jak je to dál s alimentama, protože jak je jednoznačně vidět, nejedná se v žádném případě o zvyšování kvalifikace, jenom o to, pár let se jen bavit, nic nedělat. Víte, kdyby šel studovat výš, ve svém oboru, tak je nám to jasné, je to v pořádku, ale takhle si oba myslíme, že to je jen pro legraci. Je pochopitelné, že mu učení nebude činit žádný problém, bude mít čas, peníze, nebude muset ani studovat něco, co by mu bylo nějak platné...  

 

      Tak jsem se chtěla zeptat, jaký na to máte názor, jestli byste nám mohli nějak poradit. Víte, máme s manželem ročního syna, takže otazka peněz u nás hraje roli.

 

Děkuji za odpovědi,

za vaše názory,

Nikola

 

 

Komentáře (92)add feed
Do Podoli, do lekarny ! : Mikin
To bych jinochovi slovy Jary Cimmrmana doporucil. Na kominika muze studovat po zamestnani a po vyuceni muze nastoupit do dalsiho ucebniho oboru Umyvac nadobi.
duben 14, 2010 00:45
a to von jako kominík : Alena Bodka
nikomu platný nebude??? Třeba vám kominík v domě přinese štěstí.....
duben 14, 2010 03:53
Mikine, : Vodoměrka
chápu, že jsi delší dobu pryč a nevíš, jak to tu chodí, ale učební obory (kde polovinu výuky tvoří praxe) se dálkově či večerně studovat nedají... už kvůli těm dvěma týdnům praxe každý měsíc... dálkově si můžeš dodělat maturitu nebo vystudovat vysokou...

No a pro Nikolu:
No a nechápu, co je špatného na tom, že si kluk vybral učební obor, zřejmě je chytrý a inteligentní, ale prostě nechce dělat farmacii, asi ho ta první škola nenadchla, šel tam možná kvůli rodičům, a sám chtěl dělat kominíka, tak si po skončení školy a ve věku, kdy už za sebe může rozhodovat on a není to jen na podpisu rodičů, splnil svůj sen...
Mimochodem, co je na kominíkovi špatného? Nebo ho snad musí dělat jen lidi, co se špatně učí?
Neměl by snad otec dítěte být rád, že syn studuje a chodí řádně a dokonce i rád do školy? To je fakt paráda, jak se ti otcové snaží za každou cenu dosáhnout jediného, aby nemuseli platit na své děti... a s vědomím, že už nějaké děti mají a že je jejich povinnost nejen morální jim přispívat v době, kdy nejsou ještě výdělečně činní, si pořídí další děti a na ty své první jakoby zapomínají, v horším případě by je s příchodem nového potomka nejraději odepsali...
duben 14, 2010 08:51
no tohle se nelíbí spíš : Alena Bodka
otcově ženě. A těm se tohle nelíbí nikdy. Je to pořád stejný. Rozvedla si ženatýho chlapa, teď s ním má miminko a teď je jí líto každý koruny, kterou dá její muž svému dítěti z prvního manželství. Jen počkej děvče pár let, až pán vykopne tebe a odkvačí za mladším zajíčkem a s tebou se bude handrkovat o každou korunu na tvý dítě. Zajisté to dítě pošleš hned po ukončení základy do fabriky, aby měl tvůj muž dost peněz na nové dítě s novou kočičkou.
duben 14, 2010 09:00
Kominík je žádaná profese. : Milan
Lékárníků je jako psů a lékárnic jako psic a ba ještě více. A lékárník, který nemá kapitál, se těžko postaví na vlastní nohy a bude pořád jen zaměstnanec v nějaké lékárně.
Kominíků je málo a stále jich ubývá a protože řemeslo má zlaté dno, může být takový kominík krátce po vyučení samostatným živnostníkem.
Je lepší být kominík než lékárník.
A ne každý má na to, aby studoval vysokou školu, a když si to někdo dovede přiznat, zaslouží potlesk. A než být středoškolsky vzdělaný lékárník a tedy ten poslední v nějaké lékárně plné PharmMr, je rozhodně lepší být vyučeným řemeslníkem.
Ten chlapec učinil správný a velice rozumný krok.
A že ho macecha nechce v učení živit? No tak si neměla brát rozvedeného muže, který má dítě z předchozího manželství. Když už si ho vzala, musí se smířit s tím, že její muž bude živit i to své dítě, které má s jinou.

duben 14, 2010 09:04
jojo, ČEZ zdražuje : Alena Bodka
a lidi začínají zase topit pevnými palivy. O kominíky je nouze.
duben 14, 2010 09:09
Tak : Macesska
asi bude nejdůležitější probrat to se synem, ne? Jinak jeho postoj (jestli chce být vážně kominíkem nebo se jen pár let flákat) těžko zjistit.
My macechy počítáme s tím, že otec bude své děti živit, dokud se budou vzdělávat - a máme-li podezření, že se nám někdo snaží tahat peníze z rodinného rozpočtu nějakou habaďůrou, snažíme se tomu zamezit jako každý jiný.
Těžko říct, jestli by to soud posoudil jako soustavnou přípravu na budoucí povolání - to asi skutečně nejvíc závisí na věrohodnosti vysvětlení toho kluka.
Formálně správná cesta, jak upravit finance, je požádat o snížení alimentů kvůli změně situace (narodilo se Tvoje dítě), pokud jste to ještě neudělali.

Mimochodem, Aleno, pravděpodobnost rozvodu druhých manželství je daleko nižší než prvních :*
duben 14, 2010 10:20
Já ti tu naději neberu Macessko : Alena Bodka
akle známe chlapy...co by nakonec nevyměnil utahanou čtyřicítku za zajíčka, když mu to jednou prošlo
duben 14, 2010 10:25
To není naděje, : Macesska
to je statistika.
A jak jsi z toho dotazu vyčetla, kdo koho za co vyměnil, je mi celkem záhadou smilies/smiley.gif
duben 14, 2010 10:31
... : Los evropský.
Tady se můžu jedině podepsat pod Alenu. Ještě, že mě vyšší moc chránila a snad stále chrání před muži se závazky - takovéhle starosti bych teda nechtěla mít. Vodoměrka taky palec nahoru.
duben 14, 2010 11:21
no, já zase nechápu Vodoměrku, když ona nechápe Nikolu. Je to velká "nezaujatost", to miluju. : toulavej
Kluk, kterej nemá problém odmaturovat na farmaceutické škole je URČITĚ chytrej. Tím, že si chce prodloužit studia vyučením se v naprosto odlišném oboru, ale evidentně nenáročném, jen potvrzuje, že chytrý je, řekl bych přímo vychytralý. Mám stejný pocit jako Nikola. I vyučit se lze při zaměstnání. Kdyby si vybral náročný obor, třeba obráběč kovů na NC strojích nebo elektromontér, nebyl bych tak podezřívavý. Kdyby se šel učit třeba jako ošetřovatel skotu, aby měl blízko dejme tomu ke koním nebo zvířatům, chápal bych to, že někdo má takového koníčka. Těžko uvěřím, že životním snem už dospělého kluka je živit se kominíkem, když má maturitu.
duben 14, 2010 12:07
naprostý souhlas s Vodoměrkou a Milanem, : bb2
a Alenin pohled není vůbec od věci.

Jo, Macessko, statisticky ano, ani se nedivím, je to logické. Rozveden ve 40-45, vezme si mladou natěšenou atraktivní svěží 25-35, s ní ani s dětmi nezopakuje chyby a přešlapy, kterých se dopustil na prvních pokusných králících. Má už rozhled, něco vybudoval, pro ni je taky atraktivní (ta první byla zamilovaná jen do něj). No a až děti odrostou, teda ty druhé, jemu bude 55 - 65, doma ještě ucházející 40, pro 65níka ucházející 50ka, svatej klid, zahrádka, domek, pejsek, na mladý holky se rád podívá, ale už je neprohání - proč by procházel peklem rozvodu podruhé.
To píšu zcela bez ironie,tak to dost chodí, vyměnil starou samici za mladou a než ta mladá zestárne k výměně, on bude vycukanej. Tak jsem docela ráda, že on je o 11 let starší a byl už vycukanej, aniž jsem si ho musela rozvést a být ta druhá v pořadí:-)
duben 14, 2010 12:16
toulavej, : bb2
střední farmaceutická škola není tak náročná, a vyučit se dálkově kominíkem nevím zda lze, co ale vím je to, že ve 14, kdy se děti rozhodují co dál, člověk málokdy ví co opravdu chce. Často k tomu dospěje po více letech a potřebuje dost roků, kdy se jen tak hledá. Někteří se hledají pro rodiče přijatelně, někteří sklouznou do průšvihů. Řekla bych, že 18letý kluk má na takové obraty právo a rodiče by měli být rádi, že to není nic horšího, že prostě jen bude ještě 3 roky chodit do školy. No a co? Copak má jejich podporu ve vzdělání jen když bude dělat to, co mu vyberou? A nebylo to tak s tou střední školou? Třeba nebylo, jen se prostě spletl.

Však mu tazatelky manžel neplatí 10 tisíc měsíčně, ne? Může táta synovi klidně říct, podívej, výživné samozřejmě budu platit dál, na jídlo atd., ale jestli chceš něco navíc, tak si najdi brigádu, mám taky svůj život.

Je to jeho syn, já bych o obratech u dětí mohla vyprávět, dcera taky měnila školu a bude studovat o to déle, uvažuje o tom, že si přibere ještě jeden, no a proč ne? Je mladá, teď je ten vhodný čas, ne to honit ve 40.
Samozřejmě, nedostane vše a samozřejmě si chodí na brigády, pracuje i doma i ve firmě, ale doma bydlí, jí a platíme i jiné věci. Neumím si představit, že bych jí postavila kufry za dveře a řekla Nene, ty nás chceš jen vyžírat, aby sis prodloužila mládí. A takové odstřihnutí výživného se rovná postavení kufrů za dveře.

Nebo, Nikolo, poradím - zrušte výživné, ale ať si manžel vezme syna k sobě, na byt a stravu. Co říkáš? Však je to přirozené, ne, že bude mít obě děti u sebe.
duben 14, 2010 12:25
myslím, že : Iris
kluk je frajer, kominíci vůbec nejsou, řemeslníci obecně nejsou, už tu byla o tom debata. Také jsem přemýšlela nad tím, kdyby můj syn projevil zájem o vyučení se nějakého žádaného řemesla, nebyla bych proti.Nikol se vyjadřuje, že se nejedná v žádném případě o zvyšování kvalifikace - to zní skoro pohrdavě, řemeslo nesmrdí a dobrý kominík může být kvalifikovanější odborník, nežli farmaceutický laborant, či jak se nazývají.Maturita ani vzdělání přitom nezaškodí, myslím. Kluka upřímně obdivuji.
duben 14, 2010 12:41
je jistě úžasný, když si mladý člověk uvědoměle zvyšuje kvalifikaci studováním : toulavej
rozdílných oborů, aby se lépe uplatnil na trhu práce. Je skvělé, když si ten člověk provede průzkum trhu, požadavků a začne studovat nedostatkovou profesi. Ovšem, u učení se kominíkem – i když tu profesi nijak nepodceňuju – tomu v případě, že má maturitu, vůbec nevěřím, že mu jde o rozšíření vědomostí. Já bych vsadil na prodloužení si pohodlného života. Jistě by bylo zajímavý vidět o tři roky napřed. Já bych vsadil na to, že ho studium natolik nakopne, že si ho zase v něčem jiném – žádaném – ještě do 26 prodlouží :-)
Když se tu zastáváte potřeb dětí, nemá snad malé dítě, které se o sebe nedokáže ještě postarat, větší potřebu hmotného zabezpečení od rodičů, než dospělý klacek, který, když si chce zvýšit kvalifikaci v čemkoliv, se o sebe už může postarat sám? V případě, že rodina má průměrný příjem.

duben 14, 2010 13:30
... : Sandra
Když se tu zastáváte potřeb dětí, nemá snad malé dítě, které se o sebe nedokáže ještě postarat, větší potřebu hmotného zabezpečení od rodičů, než dospělý klacek, který, když si chce zvýšit kvalifikaci v čemkoliv, se o sebe už může postarat sám? V případě, že rodina má průměrný příjem.

Dovolím si s tebou toulavej nesouhlasit. (Podotýkám, že píšu obecně, ne o Nikole.)Na ročním dítěti se dá ušetřit mnohem snáze, než na dítěti starším. Předpokládám, že rodina s průměrným přijmem na jídlo má...no a krom toho už to roční dítko na moc vyjít nemusí. Tomu batoleti je jedno, jestli jezdí v novém, nebo bazarovém kočárku, nebude vnímat jako křivdu, když mu oblékneš poděděné, nebo secondhandové oblečení, bez problému se obejde bez plavání kojenců apod.Takže mít načančané miminko a podnikat spoustu aktivit pro maminky s batolátky je spíše zájmem maminky, než dítěte samého. Jenže v případě, že má rodina málo peněz a máma se má rozhodouvat mezi svou potřebou mít nový kočárek a dopřát něco svému staršímu synovi, upřednostní syna. Potíž je pokud ty dvě děti nemají společnou maminku a rodina se potýká s nedostatkem peněz- tam pak kope každý za sebe/za své dítě a proč by nová manželka nemohla mít své dítě jako ze žurnálu jen proto, že nějakej pro ni cizí holomek si nárokuje věci, které by si také klidně mohl odpustit, že...

Pro Nikolu: nejlépší by bylo si se synem promluvit a zjistit, jak si vlastně představuje budoucnost. Ujistit ho, že vám nejde o to, se co nejrychleji zbavit svých finančních závazků vůči němu, ale že si nejste jisti jestli je ta kominičina pro něj dobrá volba a jestli by neměl lepší dále pokračovat ve svém oboru... a uvidíte, co se dozvíte. Třeba to má skutečně dobře vymyšlené, práce by ho bavila a přijmy také nejsou špatné. Snáz se s ním domluvíte, když uvidí, že to s ním myslíte dobře...jo, a řešit by to s ním měl asi spíš otec, než macecha...
duben 14, 2010 14:13
A já souhlasím s Milanem: : KITI
Kominíků je opravdu málo,nyní se měnila legislativa a příští rok budou mít ještě více zakázek,chytrý to chlapec! Prodávat potravinové doplňky a vydávat tablety na recept může i tak a po večerech si přivydělat jako řemeslník. S minimálními náklady může rozjet živnost a "když pojede na paušál", tak ani papírování ho moc trápit nebude.
Včera jsem mluvila s jednou svou středoškolsky vzdělanou kamarádkou,která hledá momentálně zaměstnání, ta má pocit,že v této zemi se již nic neprodukuje,jen občas někde něco smontuje a jinak by každý rád jen žil z peněz druhýh - ehm - tedy: obchodoval a poskytoval poradenství...
Kdybych byla mladší,klidně si 1-2 učňáky půjdu také udělat, možná bych si tím prodloužila život, ony ty počítače a kancly také nejsou žádná velká výhra smilies/wink.gif
duben 14, 2010 14:14
Toulavej, : Vodoměrka
nevím,kolik máš dětí ty, ale jedno vím určitě... když si třeba moje dcera vybírala školu, neměla ještě skoro žádnou představu, co všechno se bude učit, k čemu jí to bude či nebude, mohla si vybrat jen jednu a ne tři, jak to měl třeba o pár let později syn... po dvou letech na té škole si uvědomila, že to vůbec není to, co od toho čekala, že bez následující vysoké jí to k moc možnostem stejně nebude, a tak po dvou letech změnila školu za jinou, kterou si našla sama, baví ji a je z ní nadšená natolik, že už plánuje i další studium na vysoké, kde bude v tom oboru pokračovat... ale v těch patnácti letech by třeba na tuhle školu, co nyní dělá, nešla, vůbec nic by jí to neříkalo, nebo by ji to nijak nelákalo... za ty dva roky se prostě tak nějak našla a už věděla, co a jak... samozřejmě že tu školu mohla dodělat, aby měla maturitu a možná, kdybych na tom víc trvala a přitlačila, tak by to tak dopadlo, ona by pak skončila s maturitou a nešťastná a kdoví, jakou práci by si pak našla... nejspíš něco naprosto jiného, než vystudovala, a možná i něco, na co by tohle vzdělání vůbec nepotřebovala a nic by ji nenakoplo, aby pokračovala ve studiu dál (třeba už jen z toho důvodu, že by vysokoškolské studium v tomto oboru nejspíš nezvládla). Takže kdyby mi i po maturitě dcera nebo syn přišli říct, že si vybrali nějaké učňák, protože je ten daný obor bude víc bavit a budou ho chtít dělat posléze i jako své hlavní zaměstnání, tak bych jim nebránila... přece se jedná o jejich budoucnost, nejedná se ani tak o rodiče nebo jejich pocity (když by otec třeba raději syna lékárníka s vlastní lékárnou než kominíka apod.), ale o to, aby si děti našly samy v životě tu správnou cestu...
No a stejně si myslím, že žádné dítě se nejde po maturitě učit kominíkem jen z hecu, aby z rodičů vytáhl ještě pár let alimenty... já taky chtěla být kadeřnicí, módní návrhářkou, zlatnicí nebo aranžérkou, jenže to by babička nepřežila, kdybych neměla maturitu a proto jsem musela jít na ekonomku... a sice jsem se tím živila, ale stejně mě to nijak extra nebavilo... a kdybych se nevdala a neměla děti, a bylo by to tenkrát možné jak dnes, že se na střední školu nebo i učňák dá nastoupit až třeba ve dvaceti letech, tak bych do toho šla...
duben 14, 2010 14:22
No vidíš, bíbí má deobrej nápad : Alena Bodka
vemte si kluka k sobě a nebudete muset platit nikomu nic.
duben 14, 2010 14:55
jste mladý, perspektivní, flexibilní, : Alena Bodka
energický? Máte maturitu? Ovládáte několik světových jazyků? Tak jděte do p**ele, my hledáme truhláře. -Jo, řemeslo má zlaté dno...jako kominík nezaměstnanej chlapec nikdy nebude.
duben 14, 2010 15:07
bb2, : Macesska
s tou rozvodovostí prvních a druhých manželství mi to taky přijde logické. Když se člověk jednou spálí, podruhé si už dá bacha. Jen mě poněkud dráždí výkřiky typu "počkej, až se rozvede s tebou" (aneb chcípla mi koza, ať sousedovi chcípne taky) smilies/smiley.gif

Jo, kominíci teď nejsou, takže se na kominictví všichni vrhnou, za 3 roky pro ně nebude kam šlápnout a chlapec se přihlásí na další učňák s nedostatkovým oborem... (Mám dojem, že takhle nějak byl náhlý nedostatek a následně po náborové akci vlády přebytek učitelů v Německu v 70. letech.) Asi by si člověk neměl vybírat svou životní dráhu podle toho, v jakém oboru zrovna nejsou lidi. Ovšem to se dostáváme poněkud mimo téma.
Jak to s kominíkem - farmaceuem je doopravdy tu těžko vyšpekulujem. A protože "soustavná příprava na budoucí povolání" není v zákoně definovaná, v případě návrhu na zrušení výživného skutečně závisí na dojmu a libovůli soudce.
duben 14, 2010 15:09
Vodoměrko, naprosto souhlasím, že v 15 letech se rozhodnout, : toulavej
co chci dělat a bude mě to i bavit se tím živit, je sázka do loterie. Vím to podle sebe. Ale, právě proto, že po maturitě by se šel málo kdo učit řemeslo, aby se pak živil manuálně, je to pro mě velmi nepravděpodobné, že to myslí vážně. A když to není z hecu, je to pro prodloužení si snadného života. Něco jinýho je vydělávat si prachy pod střechou, v teple a něco jinýho být celý rok venku. Vždycky není dobré počasí. Znám to dobře – dělal jsem klempíře na střechách při padesátce na slunci na rozžhaveným plechu i při mínus dvaceti, za deště i větru. Že by si takovou špinavou práci někdo dobrovolně vybral, je buď z naprostý neznalosti, nebo velmi nepravděpodobný, že ji chce skutečně dělat. Možná nemáte představu, co ta práce obnáší. Zašpiněný automechanik, který se válí celý den pod autem, se zdviženýma rukama nad hlavou, je proti kominíkovi šťastnej člověk. Možná jste nikdy nečistili komín od sazí . . . Komín ani v dnešní době se nedá vyčistit seděním u počítače z vytopené kanceláře. Živit se namáhavou fyzickou prací si v dnešní době vybere tak málo lidí, když nemusí, že tomu v tomhle případě nevěřím, že by to myslel vážně.
duben 14, 2010 15:28
no nejlepší, : Alena Bodka
kdyby kluk rovnou spáchal sebevraždu. To na něj nebudete muset nic platit a nebude hrozit, že se k vám třeba nastěhuje - nehledě k tomu, že ušetříte za dárky k narozenám, k svátkům, k vánocům a podobně a budete mít víc pro sebe a vaše společné dítě.
duben 14, 2010 15:28
... : mia I
koukám, že kluk má dobře nakročeno. Přes den vydá nějakej ten coldrex, brufen, domluví si kšeftík a odpoledne šup na záda štětku a koule a penízky se budou jen sypat smilies/grin.gif smilies/grin.gif Pak že nic není jenom černý nebo bílý. Zde ano. smilies/wink.gif
duben 14, 2010 15:33
jestli von neviděl : dexxbezprihlaseni
film "U mě dobrý" ...
Tam si Vladyka jako kominík vydělával poměrně solidně a ani nemusel na střechu. Umazat se vždycky musel kvůli manželce... smilies/wink.gif
duben 14, 2010 15:48
nojo, ale penízky se budou sypat klukovi : Alena Bodka
ne tátově manželce, o to tu, myslím , hlavně jde
duben 14, 2010 15:56
Spíš jde o to : Macesska
necpat peníze (potenciálnímu) vychcánkovi, co hledá, jak se vyhnout práci, když je může dostat jeho brácha.

...Víte, kdyby šel studovat výš, ve svém oboru, tak je nám to jasné, je to v pořádku...

Nějaké potíže s porozuměním psanému textu?

duben 14, 2010 16:27
nemáme potíže : Kamila
..jde o to, že oni si něco myslí. Jde také o to, že nikdo tady neví, jestli je to pravda či ne. Takže se kloním k Sandře - s klukem si promluvit. Jak zrovna ty víš, že to je vychcánek? Třeba je a třeba taky není!
duben 14, 2010 17:05
Kamilo, : Macesska
to se kloníme k tomu samému. Však píšu "(potenciální)". Pokud ho z něčeho takového jeho otec, jak se zdá, podezírá, možná by k tomu mohl mít i důvod (třeba na základě předchozího chování syna a matky) - nebo nemusel, jeden neví.
Halt toho na nějaké určování záměrů účastníků víme moc málo.
Naštěstí si Nikola a její muž můžou informace opatřit (nejlépe dotazem) a nenechat se unášet fantazií jako my smilies/smiley.gif No a kdyby to jó nešlo (že by třeba syn odmítl s otcem jakkoliv komunikovat apod.), tak tu zbývá ještě ten soud.
duben 14, 2010 17:17
Mě na tom zaujalo něco jinýho: : Krakonoš
Chápu, že když se dítko po zš přihlásí na nějakej učební vobor, je nutný ho tam dost dlouho přidržet, aby se společnost vyhnula dětský práci. A tak počitám, že i ten kominík se "studuje" 3 roky nejmíň. Ale vopravdu je naše školství tak vypatlaný, že tenhle vobor bude "studovat" stejný tři roky i čerstvej maturant? Fak nejni možný, aby se za rok naučil vodborně, co je třeba, a získal výuční list? Pak bych já vosobně, a předpokládám že ani tazatelka, neměl problém mu to platit. A věřil bych mu, že se mu nejedná vo mnou sponzorovaný tři roky prázdnin. Ale takhle?
duben 14, 2010 17:42
Krakonoši, : Macesska
ona existuje na kominíka dvouletá rekvalifikace (pro SŠ) s dotací 400 hodin výuky. Ovšem ta se platí a je podle všeho studovatelná při zaměstnání.
duben 14, 2010 17:55
Macessko, : Vodoměrka
tak jsem se na ten odkaz koukla a je to rekvalifikace, samozřejmě že placená (o úrovni raději nepřemýšlím) a k přijetí je nutné mít i potvrzení o praxi v daném oboru, ve kterém chce dotyčný získat výuční list... se střední školou potřebuje rok praxe v povolání, na které chce získat toto osvědčení... takže to asi nebude ta správná cesta...
duben 14, 2010 18:29
A jo, : Macesska
praxi jsem přehlídla. No, ale nebylo by od věci, kdyby si to na rok vyzkoušel nanečisto, když se tím chce živit, ne? Aby pak po 3 letech studia nezjistil, že to taky není vono. Třeba by ho někde vzali jako kominického pomocníka, těch je určitě taky málo.
Placená nevadí, když je to tak výnosné, tak se mu to přece vyplatí.
duben 14, 2010 19:23
Tak to je dobrá hlava 22 : Krakonoš
Abych se rekvalifikoval pro nějakej vobor, musím mít napřed v tom voboru praxi, jinak mě do rekvalifikačního kursu nevemou! smilies/grin.gif smilies/grin.gif Tož tomu říkám pakárna. Zajímavý je, že můj táta si rekvalifikaci s výučním listem udělal (kuchař číšník), ačkoli celej život stál jen doma u plotny, což se do praxe těžko počítá. smilies/wink.gif Takže někde jinde to snad jde. A 19 táců (cena kursu) snad nejni za možnost začít vydělávat v jiným voboru tak moc, to bych mu jako jeho fotr dal.
duben 14, 2010 21:07
Musím se smát sám sobě. : strejda
Jen letmo jsem přelétl (bez dalšího čtení) název tohoto článku a napadla mne takováto myšlenka. Až se za ní stydím... I to písmo se tu za mne červená. smilies/grin.gif
Protože vím, že Daniela občas vymyslí nějakou tu kudlárnu, prostě nadpis, který zaujme, napadlo mne, že se článek bude týkat lékárníka, veleváženého pana magistra, který rád či ve svém volném čase vymetá mezinožky řasnaté. Avšak omyl. Chyba se vloudila.
Po přečtení celého článku a diskuse už vím, že jsem se hluboce a trapně mýlil.
duben 14, 2010 21:26
ještě přisypu pár sazí do komína :-) : bb2
S učebním oborem kominík nemusí skončit "jen" jako vymetač komínů. Může z něj být revizní technik komínových systémů, certifikovaný technik komínových systémů, autorizovaný technik pro měření malých nebo středních a velkých zdrojů - měření účinnosti, množství spalin, vypouštěných látek do ovzduší atd. To jsem si vyčetla z webu cechu kominíků. Všechno to předpokládá určité znalosti a jejich udržení a rozvoj, a samozřejmě si takový člověk přivydělá víc než pouhým čištěním komínů.

Toulavej:
Že by si takovou špinavou práci někdo dobrovolně vybral, je buď z naprostý neznalosti, nebo velmi nepravděpodobný, že ji chce skutečně dělat. Možná nemáte představu, co ta práce obnáší.

Asi to nelze paušalizovat, jeden můj mladý příbuzný si po maturitě na průmyslovce našel práci právě u střechařů a zatím mu to náramně vyhovuje. Čistá hlava, hned je vidět udělaná práce, když to udělá dobře, má klid a práci může pustit z hlavy hned jak svleče montérky, v zimě má spoustu volna - čas na lyže a hokej, v létě mu zatím horko a sluníčko nevadí. Až toho bude mít dost, poohlédne se po něčem jiném, s maturitou a s praxí od řemesla se uchytí snáz. Rodina z toho zpočátku omdlévala, protože táta i dědeček pracovali manuálně, tak kluka chtěli ušetřit dřiny a poslali ho na školu. Ted vidí, že je v pohodě, slušně si vydělá, nepřišel o práci ani v krizi, no a tu školu už mu nikdo nevezme.

Macessko,
...Víte, kdyby šel studovat výš, ve svém oboru, tak je nám to jasné, je to v pořádku...

textu rozumím, sdělení moc nevěřím. Když tazatelka tolik řeší to, že se kluk půjde na 3 roky učit, nevěřím tomu, že by jí např. vyšší odborná a následně vysoká škola, vše do 27 let, v oboru, potěšily víc než 3 roky a šmytec. Přičemž nikdo, ani jeho rodiče, natož ona, nemůžou teď rozpoznat pravý motiv, protože ten nemusí být stopro jasný ani klukovi. Naopak myslím, že jemu budou okamžitě jasné důvody, proč se ho táta furt vyptává - pochybuji, že by tak táta ještě neučinil. A proč z kluka, 18letýho, páčit nějaké zásadní prohlášení ohledně budoucnosti, když to těžko teď sám odhadne. Kluk, který si prošel rozvodem rodičů a asi ne úplně dávno, když nová manželka má malé dítě, tak tuším ten rozvod proběhl někdy v tom blbým věku? Asi se spíš naježí, že táta nechápe, že hned myslí na prachy, že to bylo keců jak ho podpoří ve vzdělání a kdeže loňské sněhy jsou, roztály s mateřskou jeho nové manželky.
Bylo by hezké, kdyby pravil "drahý otče, ta maturita se mi neztratí, ale na vysokou farmacii nemám/nechci, a nechci bejt odkázanej jen na maturu tak úzkýho zaměření...po řemeslnících je poptávka a já bych si třeba mohl udělat pak už při práci ty certifikáty a autorizace a časem třeba rozjet malou firmu, víš co, s přidruženým prodejem kamen, krbových kamen, komínů....". A ještě by dodal "proč vlastně mě budeš podporvat jen v jednom oboru, tom původním, a v jiným ne?".
Ale když to takhle nevysvětlí, tak se mu zavře kohoutek? Důvod? Protože ve svých 18 jen tuší, cítí, že na vysokou farmacii nemá a se střední díru do světa neudělá, a tak chce přidat řemeslo?
Nebo by se mu otevřel na rok dva rekvalifikace, ale tři roky učebního oboru ani náhodou? Rekvalifikace jsou užitečné, ale na trhu práce jsou pořád preferováni vyučení, než rekvalifikovaní, protože všichni vědí, že ta rekvalifikačka je spíš z nouze ctnost. No a nevím jak by to pak bylo s těmi certifikáty a autorizovanou osobou.

Nikdy předem nevíte, co bude, dokud tu školu, obor, neudělá. Může vám teď slíbit cokoli, protože tomu může i věřit, že to tak bude, ale když to tak nebude, tak vám asi peníze z výživného nevrátí - z titulu zmařených nadějí:-)

Pro Nikoly dítě to taky nejsou moc pěkné vyhlídky, že nesmí nikdy uhnout z cesty nebo změnit směr, protože bude mít nárok akorát na SŠ a pak na jednu navazující VŠ. V opačném případě bude jeho bratr právem požadovat kompenzaci:-) Jsou to přece dva bratři.
duben 14, 2010 21:47
ještě k těm automechanikům, : bb2
kteří jsou proti kominikům šťastní lidé.
Mezi automechaniky se traduje, že je to nezdravé povolání, pod auty, celým tělem vstřebávají zplodiny, výpary. Znám jich několik, povrchně, zdají se mi zdraví, ale dva zemřeli před padesátkou na rakovinu.
duben 14, 2010 21:52
Jojo, kominické řemeslo, to teď frčí. : strejda
Také jsem tu měl jednoho certifikovaného technika. Tu známou firmu jsem si našel na netu, protože mne před lety opustil můj starý - průlezný komín. Začal plakat saze a slzel až tak, že jsem ho musel asi polovinu zbourat a zachránit tak spodní část. Konzultant sám o sobě byl sice zadarmo, ale suma sumárum to celé bylo pěkně drahé.
I když jsem mu nastínil svoji představu, trval na své a spočítal mi to asi na 65 tisíc. Nerez trubky, přesné pórobetonové komínové tvárnice, čedičová izolace a práce, avšak s tím, že to bude celé připravené k čisté stavbě. Odmítl jsem ho, objednal jsem si materiál až na dvůr a včetně nerez stříšky Napoleon mi to vyšlo na pouhých 21000 a kousek. Tedy trvalo mi to trochu déle, ale vyplatilo se to. Jojo, řemeslo má zlaté dno. Jdu přihodit polínko... smilies/cheesy.gif
duben 14, 2010 22:16
bb2, : Macesska
textu rozumím, sdělení moc nevěřím

Jasně, mluvíš-li s macechou, mluvíš se sprostým vrahem...nebo aspoň se sprostým podezřelým smilies/cheesy.gif
Nevíš, co jsou zač synáček s matinkou, ale macecha je přece jednoznačně svině.
Taky by z kluka, 18letýho, mohlo vypadnout "milý otče, já o to kominictví zájem nemám, ale na VŠ se nedostanu a máma skučí, že když nebudu studovat, přijde o těch 6.000, co na mě platíš. A to by bylo blbý, protože si teď vzala půjčku na dovolenou..."
duben 14, 2010 23:47
macessko, : bb2
nevěřím ne proto, že je to macecha, ale z důvodů, které jsem vysvětlila - jestliže je jí zatěžko přijmout 3 roky učebního oboru, což je celkem levný způsob vzdělání, tak nevěřím tomu, že 5-7 let studia univerzitního by nevadilo.

Nikdy nikde jsem nenaznačila, že macechy a macesska jsou jednoznačně svině:-) no ale dotaz ohledně výživného, které platí manžel na svého syna, sem napsala macecha, žejo.

Fakt platí ten táta klukovi 6 táců? Jak to víš? :-) Třeba je Nikol manželka Karla, toho co někde nahoře pátrá, jak přestat platit 1500 synovi vysokoškolákovi.

duben 15, 2010 00:21
Šest tisíc : Macesska
je samozřejmě stejná fikce jako jakékoliv další úvahy pod tímhle článkem smilies/smiley.gif Taky může mít to dítě s tím neštastníkem, co platí na děti 6 8 stavební spoření...
Taky rozvod mohl proběhnout daleko dřív, protože matka se rozhodla odvlát za hlasem svého srdce, neb otec příliš pracoval a málo se jí věnoval... nikdo neví. Pár takových případů znám.
Osobně mi přijde důležitý účeltěch výdajů a připadá mi, že Nikol to tak i popsala. Prostě je rozdíl živit člena rodiny, který se vzdělává a člena rodiny, který se jen registrací na školu vyhýbá práci.
Promiň, ale Tvoje předpoklady, že nová manželka otce rozvedla/utáhla na dítě
"...Kluk, který si prošel rozvodem rodičů a asi ne úplně dávno, když nová manželka má malé dítě..." nebo že touží mít pastorky s co nejnižším vzděláním "nevěřím tomu, že by jí např. vyšší odborná a následně vysoká škola, vše do 27 let, v oboru, potěšily víc než 3 roky a šmytec." tu svinskost jaksi předpokládají.
Mně by teda potěšil daleko víc VŠ vzdělaný pastorek, než vyčuránek se základním vzděláním, co se někam přihlásí bez úmyslu studovat, jen aby si "prodloužil mládí". A nevím, proč by to měla mít Nikola hozené jinak.
duben 15, 2010 09:46
Vyčůránek? : Myška
Můj syn se po maturitě v oboru telekomunikační technik bez přijímaček dostal na vysokou. Po prvním semestru skončil, jeden předmět neudělal, ostatní za jedna. Našel si práci ve stavební firmě a přihlásil se ke studiu na VŠ (stejný obor) znovu, znovu přijat bez přijímaček. Jenže mu neuznali ani jednu za složených zkoušek, a tak se syn naštval, a na VŠ rezignoval. Dál pracoval v té stavební firmě, kam nastoupil jako helfr. Jenže ho to chytlo, stavebnictví ho začalo bavit, pomalu začal stoupat po žebříčku, zakrátko velel své partě, a tak se rozhodl dodělat si střední vzdělání v oboru. I jala jsem se zjišťovat možnosti dálkového nebo jiného studia při zaměstnání. Na SPŠ stavební v Brně jsem se dozvěděla, že dálkové studium nezajišťují, a zástupce ředitele mi dokonce sám zjistil, že ani jiná stavební průmyslovka v republice dálkové studium nezajišťuje. Synovi doporučili studium na VŠ stavební. A na tu se při zaměstnání syn necítil, protože přece jen je dost pracovně vytížen.
Co tím chci říct? To, že totální změna oboru po maturitě není zas až taková vzácnost, a že bych v tom nějakou vyčůranost a ždímání otce neviděla. Ale maceše, které se před relativně nedávnem narodilo vlastní dítě, to tak samozřejmě musí připadat. Vždyť, pokud by šel kluk pracovat, zbaví se jeho vyživování, a tím víc bude mít pro své dítě. Taky nevěřím, že by se jí líbilo, kdyby kluk šel na VŠ, a její muž mu ještě pět let platil výživné, když má problém se třemi lety.
duben 15, 2010 10:14
macessko : bb2
proto všude prokládám ASI a MOŽNÁ, aby bylo jasné, že jde o moje spekulace a domněnky. Vycházím samozřejmě jen z toho, co znám, vidím, slyším, statisticky to doložit nemůžu :-) Že rozvod proběhl nedávno se domnívám jen proto, že druhé dítě je malé a staršímu je 18. Jen málo chlapů odejde z fungující rodiny a od malého dítěte, pokud už nemá rozběhnutý nový vztah, a i z těch, co vztah mají, všichni neodejdou. Před 10 lety odcházečů bylo ještě méně než dnes a odcházečů jen za svobodou, od malého dítěte, bylo nepatrně, tehdy se na to ještě pohlíželo trochu jinak a takový chlap, co se vykašlal na hodnou manželku s malým dítětem, byl hajzl, málokterý chlap chce být za hajzla, to až dnes je to tolerovaná frajeřina a frajerem se stanou ochotně´:-)
Statistiky neznám, ale znám dost rozvedených párů, odešel on za jinou, ona za jiným, on/ona z nefunkčního manželství (násilí, alkohol, bedny, drogy, opakované nevěry atd.) a znám dvě, co se rozvedly, když jim odrostly děti, protože s manželem neměly nic společného. Nejrychlejším spouštěčem byl paralelní vztah, když jedna tlačila a druhá se to dozvěděla, tak to teda chlap rozetnul, pokud by dámy nezasáhly, nechal by si většinou obě dál. Pomaleji to šlo u vztahů jakoby bez problémů, ale přežitých, vyšumělých, kde už byly nějaké majetky, závazky, odrostlé děti. Nejpomaleji u drog a alkoholu, tak dlouho, než ona pochopila, že už jí nic jiného nezbývá.
Takže to všechno mne vedlo k úvaze, že ten rozvod neproběhl dávno před novým vztahem a druhým dítětem. Tak jak jsem to popsala to prostě chodí, to není ode mne nic proti macechám. Několikrát jsem tu k podobným tématům psala. Nejsem z těch, co z rozvodu prvního viní druhou manželku. Podle mne je v tom vždycky víc ten chlap. Mladá zamilovaná ráda uvěří, že právě ona je ta pravá, kterou konečně potkal, že ta první byla fajn, určitě, jinak by si ji nevzal, ale stalo se z ní hnedle monstrum, nebo aspoň nudná vopruzka, nebo prostě jen mamina, co mu brání ve štěstí a rozletu a kdyby nepotkal ji, tu pravou, tak by žil nadosmrti v celibátu a truchlil pro nenaplněnou lásku. Je na chlapovi, dospělém, starším, zkušeném, aby to ukočíroval, nezničil lidi do té doby mu blízké, neublížil dětem a moudře si uvědomoval, že je to fajn a příjemné, ale rozhodně žádná osudovka, kvůli které stojí za to odkopnout první osudovku a první děti. A když už dojde na to, že to teda osudovka je a chce se rozvést, tak ať tím netrpí jeho první rodina.

No, a že ty bys radši VŠ pastorka. Ok, a jak bys poznala, že si pastorek též nechce jen protáhnout mládí a za dva roky VŠ studia nezběhne? A jak poznáš, že s tím učebním oborem je to tak, že se mladej chce ulejt, a ne tak, jak jsem psala nahoře já?
Nevíš, proč by to Nikola mohla mít hozené jinak, ale vůbec tě nenapadne, že to jinak může mít hozené ten kluk, o kterého jde především, a že by to měl s klukem řešit jeho táta, nikoli macecha.
Nemluvě o tom, že když půjde dál a nedokončí to, ještě to neznamená, že je vyčůránek, že takový byl jeho prvotní záměr. Všechny děti nejsou v 18 stejně mentálně vyspělé, některé potřebuje víc času a kdo jiný, než jeho rodiče, mu ho má poskytnout?
Macechy musí vzít na vědomí, že si berou muže s dítětem a nekalkulovat s tím, že plnoletostí vše skončí, neskončí, protože pokud si vzaly dobrého chlapa, slušného člověka, tak zůstane otcem svému dítěti napořád.
duben 15, 2010 12:35
bb ahoj : Iris
dobře napsáno,nejsi líná psát jako já, ostuda ostudná. Souhlasím i s dalšími příspěvky od Tebe včera i dnes smilies/smiley.gif
duben 15, 2010 12:47
bb, napsalas´ to hezky, ale já mám v tomhle případě stejně pořád pocit, : toulavej
že tam ze strany toho kluka o žádný ušlechtilý skutek, jako je prozření v devatenácti, čím chci být, nejde. Můj synovec měl elektro průmyslovku, začal se živit jako elektrikář v jedné firmě a když zjistil, že už se s tím v místě bydliště neuživí, sehnal práci u instalatérské firmy, naučil se tu práci, nějak si k tomu udělal i papíry a časem se osamostatnil s kolegou a je živnostník. Ale, tu změnu profese si vynutily okolnosti, tak se člověk musí přizpůsobit. To dělá během života hodně lidí, je taková doba. Ale, hned po skončení jedné školy s maturitou se začít učit na dělnickou profesi, která je fyzicky namáhavá, v prašným prostředí, tomu nevěřím, že nejde o prodlužování prázdnin. Něco jiného je, když, jak píše Myška, někam nastoupíš do práce, vyděláváš si a časem v té práci najdeš zalíbení i když je to manuální práce. To ale není tento případ.
duben 15, 2010 16:06
Tahle diskuse mi přijde jako hodně účelová, : lp
a zcela záměrně založena proti „masešce“. Celkem by mě zajímala reakce čtenářů, pokud by podobný příspěvek psala matka samoživitelka. Pokud můžu mluvit sama za sebe, tak by mi bylo naprosto jedno, zda se jedná o dítě partnerovo či moje vlastní, ale rozhodně bych jeho přístupen nebyla nadšena, cítila bych z něj „vyčúranost“ a na tomto vzdělávání bych neměla zájem se podílet. A jsem přesvědčena, že bych pro potomka udělala mnohem více, kdybych jej se snažila zařadit do pracovního procesu než podporovat jeho prostopášný život ve flákajícím oboru. Pokud by tedy neměl o něj zájem dříve, nebylo by mu to umožněno a on by se svou vysněnou profesi chtěl živit. Tohle je ale úplně jiná situace. Možná Vám budu připadat jako krkavčí matka, ale po ukončení gymnázia dcery jsem ji vyložila karty na stůl, řekla ji, že co by studentce VŠ ji budu na účet posílat sirotčí důchod, doma bude mít zajištěno zázemí a plnou lednici, ale více nebudu ji finančně podporovat (ostatně nebylo zase až tak moc z čeho). Při velice střídmém životě ji to bude na studium stačit, pokud však náklady budou vyšší – lyže, zábava, divadla, kina ….. tak na to si bude muset vydělat na brigádách. S odstupem let můžu říci, že to nebyl špatný tah. Prostředky na život jaký si představovala chyběly, tak začala dělat na částečný úvazek v cool-centru, pak si prošla výběrovkou na plný úvazek, školu si změnila a začala studovat dálkově. Doufám, že letos úspěšně dokončí druhý ročník J a bude ve studiu pokračovat. Od loňského léta bydlí sama a je si naprosto soběstačná. Mám z ní radost. Naučila se vážit peněz a znát jejich hodnotu. Když jsem u ni byla na návštěvě, tož mě odzbrojila. Fungovala jako mladá žena, vzorně vedená domácnost. Tak jsem se ji zeptala, zda by to nechtěla taky tak naučit svou mladší sestru. To mě mile překvapila, když mi řekla, že to nejde. Ta že se musí nejdříve sama naučit vydělávat peníze, aby poznala jejich hodnotu. Když už si věci sama pořídí, spočítá si jak dlouho na ně musí dělat, než je splatí, tak to si dá sakra na to bacha a věcí si váží. Takhle to bere jako samozřejmost. A se školou a vzděláním je to stejné. Takže já s Tebou Nikol sice soucítím, poradit však nedokážu. Kdyby to byl Váš syn, měla bys to jednodušší. To bys příjem peněz mohla zastavit jednodušejc. Takhle jsi nucena platit a ještě v očích mnohých být viděna jako hamižná.

duben 15, 2010 16:35
Nikol nic neplatí. Platí její partner výživné na svého syna. Nikol s tím měla počítat, když se dala dohromady s rozvedeným chlapem co má dítě. : Myška
lp, to co jsi napsala, jak jsi jednala s dcerou, přece přesně vystihuje to, co chce student z úvodního článku. Jako tvoje dcera sirotčí důchod (je to náhrada za výživné od zesnulého otce), chce ten syn alimenty od svého otce. Nevšimla jsem si, že by chtěl něco navíc.
duben 16, 2010 07:24
Myško, : lp
věř, že kdyby dcera chtěla po gymplu na učňák, že bude prodavačka, tož to by ji pšenka doma nekvetla. To bych dělala vše pro to, aby šla za pult a výuční list si dodělala při zaměstnání. Měla bych pocit, že ji podporuji v zahálce. Situace by byla asi jiná, kdyby chtěla být celý život kadeřnicí, já ji to nedovolila a po složení maturity by měla vážný zájem o práci kadeřnice. Tohle by bylo na diskusi a tomu bych byla zřejmě svolná. Ale rozhodně ne momentálním rozmarům, které vedou k zneužívání rodičů. Věřím, že kdyby nevlastní syn pisatelky měl opravdový zájem o kominictví, myslel to vážně a jako dospělý by vyložil své důvody, stejně jako návrh, že částečně si své potřeby bude hradit sám, neb při škole již může sbírat praxi ve vysněném zaměstnání na brigádách, tak pisatelka by se taky nerozpakovala nad výdaji, které by po dobu tří let putovaly k synovi. Takhle to vnímá stejně jako já, že syn si chce jen prodloužit dobu dospívání, kdy nechce převzít zodpovědnost za sebe a nedělá mu problém se nechat živit. A ještě s požehnáním společnosti, vždyť má na to právo! A pak se divíme, spousty mladých lidí nám nedospějí. Vždyť je k tomu sami vedeme.

duben 16, 2010 07:52
lp - nevím jak ty, ale já jsem ve čtrnácti, kdy jsem podávala přihlášku na střední školu, neměla tak zcela jasno, co bych chtěla v životě dělat. : Myška
Třeba to tak měl i ten kluk. Málokdo v tom věku opravdu ví, co by chtěl dělat. A tak je výběr školy tak trochu loterií. My vůbec nevíme, jestli tenhle kluk v průběhu studia farmacie nezačal pokukovat po kominictví, třeba jen z disciplinovanosti nejdříve dodělal školu včetně maturity a nyní chce získat vzdělání v oboru, v kterém vidí budoucnost. Ne každý obor lze studovat (tady se vyučit) při zaměstnání. Škola třeba požaduje denní studium a jinou formu studia nemá. Stejně, jak jsem to psala v příspěvku výše u střední stavárny.
Výživné je minimum, čím ho otec může podpořit. A že se to nelíbí maceše je nasnadě. Ujídá chlebíčka ze společné hromádky. Ale ta macecha by si měla uvědomit, že do stejné situace se může jednou dostat její vlastní dítě. Taky mu utne podporu jen proto, že si myslí, že je to zbytečné? A z pocitu, že vychovala vyčůránka?
duben 16, 2010 08:10
Nemáme dostatek podkladů, : lp
abychom mohly dělat závěry. Ale mi přijde pravděpodobnější zneužívání výživného než opravdový zájem o učební obor. Může to ale být vše jinak, a pak bych se jistě chlapci omluvila. Jen při tom opravdovém zájmu bych čekala, že to sdělí svému otci a ten své nové rodině, stejně jako skutečnost, že o část svých potřeb se bude syn starat sám. Po ukončení maturity to již není dítě a náročnost školy není tak velká, aby nemohl chodit na brigády a část svých nákladů si hradit sám. Nevidím důvod, proč by to měli být dále jen rodiče.

duben 16, 2010 08:33
V příspěvku sice nikde nepadla výše výživného, : Vodoměrka
ale pokud to vezmu ze zkušenosti své a ve svém okolí, tak to bude něco kolem patnácti stovek až dvou tisíc... a to určitě není částka, za kterou by syn mohl vyžít celý měsíc, je to i méně, než stojí učebnice a další školní potřeby, které si bude muset koupit, když si bude chtít koupit boty nebo oblečení, tak je to s bídou na jedny boty a triko, takže si určitě další část výdajů hradí z jiných zdrojů, než od otce... no možná by to chtělo i další vyjádření Nikoly, nebo spíš jejího muže...
Jo, a Lp, k tomu aby dcera s gymplem dělal prodavačku, nemusí mít výuční list, to může dělat i s maturitou a netřeba jí dalšího učňáku (u nás v Ternu dokonce mezi prodavači bylo i pár vysokoškoláků, co nenašli jiné místo hned po škole), ale aby člověk s maturitou mohl dělat kominíka, automechanika, instalatéra nebo další specializované obory, na to už ten výuční list mít musí... takže v tomto zrovna srovnáváš nesrovnatelné... smilies/wink.gif
duben 16, 2010 08:43
I kdyby se o část svých potřeb staral kluk sám, nevidím důvod, proč by ho otec neměl dále vyživovat při studiu. : Myška
Máš pravdu lp, nemáme dostatek informací. Třeba je výživné 1.500,-- jak v jiném zdejším článku. Pak stejně klukovi nezbývá nic jiného, než se o sebe víceméně postarat, protože z tří tisíc měsíčně (příspěvek matky ve stejné výši jako otce) se dá vyžít hodně špatně. Ale ta výše alimentů je jen spekulace.
Mně zase přijde, že by se macecha ráda co nejdříve zbavila výdajů na výživné na manželova syna ze společné kasičky, aby bylo více pro její vlastní dítě.
duben 16, 2010 08:44
Já jsem toho názoru, : Bodka
že pokud si vemu muže, který má vyživovací povinnost na vé dítě z předešlého manželství - tak má prostě vyživovací povinnost, kterou splnit prostě MUSÍ!!!! Pokud mi tohle nevyhovuje, tak si ho prostě nevezmu. Tečka. Pokud jsem si výše uvedeného " ulovila a rozvedla" sama, pak je to daň, kterou za to platím. Jsem plnoletá a svéprávná a můžu se uživit sama. Můžu uživit i svý dítě, bude-li to nutné. Pak jde to, jestli má životní láska někde někomu něco platí a na jak dlouho - mimo mne. MNĚ se toto netýká, mám toho muže, mám svůj příjem a mám možnost se o rodinu postarat. Když dotyčné scházejí peníze a nestačí jí mateřská - může třeba začít obchodovat se šperky. Ale do toho, kolik dává její muž svému synovi jí není absolutně NIC!!!! Ani ze zákona, ani jinak.
duben 16, 2010 10:14
Asi jsem pokřivená či mám pokřivené názory, : lp
ale jsem přesvědčena, že dospělé děti by měly být vtáhnutí do hospodaření rodiny a na svých nákladech by se měly podílet. Samozřejmě vzhledem k náročnosti školy. Student medicíny bude rozhodně časově mnohem vytíženější než student učebního oboru. Budu-li financovat něco ( tzn. studia dětí), kde vidím snahu a výsledky, tak to budu dělat ráda a ráda budu i na sobě šetřit, protože vidím smysl tohohle počínání. Bude-li někdo studovat třetím rokem stále první ročník VŠ, že si neumí správně vybrat a nebudu-li mít jistotu, že školu vůbec dodělá, tak jsem od toho, aby ze školy odešel a šel se živit sám. V tomto případě mi přijde nárokování výživného nemorální. Jenže jak tak zjišťuji, tak dítě na to má nejen zákonné právo, ale i podporu a souhlas okolí. Sice výsledky mít nemusí, ale rodiče povinnost platit ano. A když zákonitě zdroj příjmu vyschne – nejpozději dosažením věku 26 let, pak je nejjednodušší způsob půjček, kdy mlaďoši zase nemusí platit. Často čekají, že vypůjčené peníze přitečou samotné. Případně, že exekutoři pak navštíví rodiče, a ti to zase zařídí…… Ještě že jste mi to vysvětlili, já pořád netušila, proč tolik mladých lidí se zadlužuje a neumí přijmout zodpovědnost sama za sebe
smilies/grin.gif
duben 16, 2010 11:19
lp ty víš, že syn Nikolina manžela nebude mít výsledky na kominickém učilišti? : Myška
Ty víš, že učení nedokončí? Prosím tě, prozraď mi jak to víš, takhle dopředu.


duben 16, 2010 11:35
Myško, : Katulinka
vzala jsi mi komentář z úst. Právě tohle jsem chtěla napsat.
duben 16, 2010 11:37
A kde jste to četly, : lp
že jsem psala, že nedokončí učení ?? Byla to obecná úvaha proč mnozí mlaďoši tak lehce sklouzávají a já díky vašim reakcím na ni našla odpověď smilies/grin.gif.
duben 16, 2010 11:45
lp hlavně že teď to víš :-). : Myška
Já tedy na podpoře vzdělání svého dítěte - byť na další střední škole po maturitě - nevidím nic nemorálního. Pokud tedy dítě opravdu studuje. Pokud nestuduje je jiná věc. Ale to není zde diskutovaný případ.
duben 16, 2010 11:50
Zbytečně se tu dohadujete, kolegyňky. : Krakonoš
Zákon hovoří jasně - vyživovací povinnost trvá, protože zákon nijak nespecifikuje soustavnou přípravu na budoucí povolání. Takže pod tou přípravou může případnej soudce klidně vidět i neustálý střídání různejch škol a učebních voborů až do synkovejch 26 let, kdy, pokud jsem dobře informovanej, konečně vyživovací povinnost končí.
No a jak to vypadá v praxi? Třeba tak, že když já jsem v prváku na vejšce propadl z matiky, vzal si mě můj tehdy rozvedenej tatík platící na mě alimenty stranou a pravil: Tak koukej synku. Máš teda ještě jednu, ale poslední šanci. Dovolím ti vopakovat prvák, ale naskočíš a pojedeš dál už bez zaváhání. Protože jestli ne, vodstřihnu tě vod struku a pomažeš na vojnu a do života. Pravda, ty dva roky pakárny byly pádnej argument, kterej dnes nad mladejma povalečema nevisí (to říkám i přes to, že se zrušením vbp souhlasím). No a já naskočil a vod tý doby už jsem měl dycky prospěchový stýpko. A kdybych nenaskočil? No tak bych šel "do tepláků". Porušil by tatínek zákon? No ano, porušil. Ale podle mýho názoru by konal velmi správně.
duben 16, 2010 11:51
Krakonoši, souhlasím. : Myška
Taky bych nepodporovala dítě, které by se flákalo. Ale myslím, si, že syn z úvodního článku by šanci dostat měl. Pokud se bude flákat, ať jde do pracovního procesu, jistě. Ale to, že se bude flákat je předpoklad Nikoly a lp. A já netuším, z čeho lp vychází.

Jinak já myslím, že zrušení všeobecné branné povinnosti nebylo šťastným krokem. Některým klukům to nucené osamostatnění hodně pomohlo a téměř všem pomohlo dospět. I když to mnohdy jistě byla pakárna.
duben 16, 2010 11:59
Čtu něco, co jsem nenapsala. : lp
Nikde jsem nepsala, že se bude konkrétní syn flákat. Jen tvrdím, že učební obor pro absolventa maturity, není časově nijak obtížný zvládnout a pokud jej chce, měl by si při studiu už jako dospělý většinu svých nákladů pokrýt sám. Kdybych se měla bavit konkrétně, tak přítel po maturitě, kterou dělal v září, nastoupil do učňáku na hornické učiliště jako elektrikář (aby nemusel na vojnu). Pobyl tam rok, kdy už chodil na brigády rubat uhlí. V prvním ročníku VŠ skládal učňovské zkoušky na elektrikáře, a zkoušky na elektrotechnické fakultě. Takže tříletý učební obor absolvoval za rok a půl. Má maturitu, následně na to výuční list na elektikáře a dále diplom na VŠ. Jenže to už je o chtění smilies/wink.gif
duben 16, 2010 12:20
Myško, daleko líp ti pomůže : Krakonoš
dospět pobyt v zahraničí, třeba studijní nebo pracovní, aspoň na rok, kdy se musíš vo všecko postarat sama. Vojna nebyla žádným vosamostatněním, tak to vnímaly jen maminky, který najednou nemohly svejm miláčkům každý ráno mazat chleba a utírat nudli. Navopak vojna tě uvrhla do naprosto nepřirozenýho režimu, kdy každou tvoji minutu plánuje a rozhoduje vo ní někdo druhej a ty jsi naprosto zbavená jakýkoli zodpovědnosti za svůj život. Máš jenom jednu povinnost - plnit rozkazy a poslouchat "šarži". Vojna může tak maximálně posílit neschpnost jedince vzepřít se tupý autoritě, rozhodně nemůže posílit jeho samostatnost. Jediný, co bylo na vojně pozitivní, byla intenzita prožitýho kamarádství, když už k němu došlo. Jo a taky asi platí, že kdo prošel vojnou, líp snáší kriminál smilies/wink.gif. Negativa podle mě převažovaly. Plus kontext toho, že si hraješ na vojáky v armádě, která nikdy proti nepříteli nebojovala a bojovat nebude, protože se musí vždycky podřídit přizdisráčský politice "mocnejch" (loutek). To je všecko můj vosobní názor, nebudu vo něm dál nikoho přesvědčovat. smilies/wink.gif
duben 16, 2010 12:40
Krakonoši, : Petronila
obávám se, že Tvůj otec jen planě vyhrožoval - "vodstřihnout vod struku" a poslat Tě na vojnu by jen tak nemohl, kdyby Ty ses rozhodl jinak.

To jen tak na okraj smilies/wink.gif
duben 16, 2010 12:55
lp - brigády a další nevylučují otcovu vyživovací povinnost. : Myška
Proč by se měl kluk vzdávat finanční podpory otce?
duben 16, 2010 13:28
lp, hm, jenže tys pro dceru udělala jen to, co chce syn Nikolina manžela po svém otci:-) : bb2
tys dceři dala doma zázemí, jídlo atd., a ona měla k dispozici sirotčí důchod. To dohromady má téměř jistě větší finanční hodnotu než výživné na syna Nikoly manžela, pokud mu tento neplatí 10 tisíc.
Syn Nikolina manžela chce jen výživné, nic víc.

Věřím, že kdyby nevlastní syn pisatelky měl opravdový zájem o kominictví, myslel to vážně a jako dospělý by vyložil své důvody, tak pisatelka by se taky nerozpakovala nad výdaji, které by po dobu tří let putovaly k synovi.

Pisatelka se nemá co rozpakovat, neb je to dítě jejího muže, který na něj ze zákona platí výživné, a ona může nanejvýš porovnávat, zda její muž přispívá na výživu jejich dítěte spravedlivě a nešidí je ve prospěch svého staršího syna. Pokud její muž nešidí jejich společné dítě, a nežije na úkor své manželky, tak do toho, že platí výživnému svému prvnímu dítěti, je jí houbeles s octem. Skoro bych to řekla sprostě :-) Ona prostě musí vzít na vědomí, že její muž má DVĚ DĚTI, a mezi tyto děti by měl spravedlivě dělit své příjmy i zájem.

stejně jako návrh, že částečně si své potřeby bude hradit sám, neb při škole již může sbírat praxi ve vysněném zaměstnání na brigádách,
brigády ano, ale ne ve vysněném zaměstnání, bez výučního listu na komín nesmí.

Takhle to vnímá stejně jako já, že syn si chce jen prodloužit dobu dospívání, kdy nechce převzít zodpovědnost za sebe a nedělá mu problém se nechat živit.

Ona to tak vnímá možná proto, že by ráda za mužovo minulostí udělala střih a jeho příjmy považuje za příjmy své a jejich dítěte, domnívá se, že plnoletý syn se má starat sám a šmytec. A možná to tak vnímá proto, že syn je floutek a flink. Ale z čeho tak soudí, když střední školu dokončil a maturitu udělal, to netuším.
A už vůbec netuším, jak jsi to, že se ten kluk chce ulejvat z dospělácké zodpovědnosti, vytušila ty - z čeho? Z faktu, že po dokončené SŠ a maturitě se chce ještě vyučit v řemeslu?
A co když na to naváže těmi certifikáty a autorizací, o kterých jsem psala výše, a bude mít úspěšnou živnost a povede se mu lépe, než špatně placený prodavač v drogerii u vitamínů?

Nikola by si měla uvědomit, že co se do dítěte investuje, nemyslím teď vůbec finance, to se vrátí tomu dítěti v jeho životě a rodičům v tom, že budou spokojení, že je dítě spokojené.
Důvěra v rodiče, v podporu otce, se vrátí tak, že ten kluk jednou bude považovat za samozřejmé, že udělá totéž pro svého syna.

Tím vším nevylučuju, že ten kluk je flákač. Ale to opravdu v tuto chvíli nikdo, ani jeho táta, neví. Když udělal školu a odmaturoval a jediné, co chce od táty, jsou tři roky placení výživného, tak to neukazuje na flinka. A ani když ten obor nezúročí, tak to neznamená, že je flink, jen prostě vyčerpal šanci a další vzdělávání už bude na něm.

A jak jsem psala kdesi nahoře, Nikola může navrhnout muži, že si jeho první dítě nastěhují k sobě, vyživovací povinnost splní zázemím doma (jídlo, drogerie, sprcha, postel atd.), a výživné jim bude posílat matka.
duben 16, 2010 13:39
bb : mia I
malá technická - paní píše, že bude maturovat ne že odmaturoval.
duben 16, 2010 13:59
BB, : lp
souhlasím s tím, že jsem udělala to, co chce syn po svém otci. Ale z mého pohledu to bylo navazující studium o kterém jsem byla přesvědčena, že má smysl. I když po prvním ročníku jej stejně nechala, ale rozhodně mi není těchto financí líto. Měla čas si uspořádat své myšlenky. Jenže je to o tom, v co věřím. Pokud Nikola píše:

takhle si oba myslíme, že to je jen pro legraci. Je pochopitelné, že mu učení nebude činit žádný problém, bude mít čas, peníze, nebude muset ani studovat něco, co by mu bylo nějak platné...

pak zřejmě nejsou s manželem přesvědčeni, že to syn myslí vážně. Nevidím důvod, proč Nikolu podezírat. Ta na rozdíl od nás syna zná a zná i jeho pravé důvody. O těch tady všichni jen spekulujeme a podsouvá se něco, co tam není napsáno.
duben 16, 2010 14:01
lp : Kamila
macechy, co dobře znají nevlastní děti bys spočítala na prstech jedné ruky. Můj syn např. vychází s přítelkyní tatínka perfektně, ale že by o něm něco do hloubky věděla, to rozhodně neví. Každopádně bíbí to napsala zevrubně a perfektně, howgh...
duben 16, 2010 14:06
lp, : Vodoměrka
takže kdyby mu to dělalo větší problémy, kdyby studoval něco, s čím by se musel dřít jak mezek, bylo by to zdůvodnitelné? Stejně nechápu, jak Nikola může vědět už dopředu, jestli mu to bude nebo nebude nějak platné... co když mu to bude platnější než střední farmaceutická? Co když kluk neudělá maturitu? Co když se chce vyučit, protože ho ta farmacie prostě a jednoduše vůbec nebaví? Co když prostě chce lozit po střechách a vymetat komíny a ne stát za pultem a podávat acylpiriny?
duben 16, 2010 14:06
Opravdu nevíme, jaký syn je, a jestli kominičinu myslí vážně. : Myška
Nikola sice napsala, že si oba, ona i manžel, myslí, že to studium jeho syn nemyslí vážně, ale jestli tomu tak je, ukáže až čas. Samozřejmě si může otec podat k soudu návrh na ukončení vyživování syna, ale myslím, že pokud syn nastoupí do školy, byť do té, s kterou otec nesouhlasí, soud ho nezbaví placení alimentů. A pokud syn bude při té příležitosti žádat o zvýšení, třeba soud alimenty i navýší (fabuluji, netuším, v jaké výši alimenty otec platí, ani jaké příjmy má otcova nová rodina). Svévolně otec alimenty utnout nemůže.
duben 16, 2010 14:13
lp, ano, může to tak být, jak se Nikole a tobě zdá, ale to se teď opravdu nedá odhadnout:-) : bb2
a podívej, sama píšeš, že: I když po prvním ročníku jej stejně nechala, ale rozhodně mi není těchto financí líto. Měla čas si uspořádat své myšlenky.

Proč by zanechání studia po prvním ročníku bylo tolerovatelné jako čas na uspořádání myšlenek a 3 roky učení na řemeslno ne:-) jen proto, že ten prvák navazoval na předchozí školu, i když nakonec to studium bylo k prdu (tím se nijak neopírám do tvé dcery, moje se taky takhle rozmyslela a taky toho nijak nelitujeme, ostatně jsem to tušila, že ty přírodní vědy nebudou její šálek čaje, ale nechala jsem ji, ať si to zkusí, chtěli jsme jí tu možnost dát, když to šlo).

To je trošku..předsudek?..uvažovat tak, že vzdělání lze jen stupňovat, zvyšovat. Lze ho i prohloubit, ale i rozšířit, a takové řemeslo u kluka s maturitou beru jako vítané rozšíření možností uplatnění na trhu práce do budoucna. Což by mělo být hlediskem
duben 16, 2010 14:19
Život na kdyby nehraje, : lp
a já celkem často vidím "děti", která znají a vymáhají si svá práva a zapomínají na povinnosti. Třeba hochovi křivdím, ale nějak věřím tomu, co Nikola napsala, než tomu, co by mohlo býti mezi řádky. Z právního hlediska je výživné v tomto případě neoddiskutovatelné a je na něj zákonný nárok. Pokud si ale dotyčný hoch opravdu jen chce prodloužit "školní docházku" a jeho rodiče jsou o tom přesvědčeni, pak mi výživné přijde nemorální. A vůbec neřeším to, zda to pak psala maminka či "maceška".
duben 16, 2010 14:21
... : bb2
rozhodujícím, pro rodiče. Pak zvažovat, zda na to bude. Chápala bych, kdyby Nikola napsala, že při dalším studiu by třeli bídu s nouzí, jsou děti, které nemohou dál studovat a musí jít makat, protože rodina by to prostě neutáhla. Ale to asi nebude ten problém, když VŠ na 5 let by Nikola podpořila, že?

(omluva za kouskovaný komentář, dělám něco mimo a tak jsem odklepla první část v domnění, že jsem tu myšlenku dopsala celou:-)
duben 16, 2010 14:22
Hehehe, bb, : Krakonoš
brigády ano, ale ne ve vysněném zaměstnání, bez výučního listu na komín nesmí.

Před pár chvílema jsme si tu psali v tom, že aby ten výuční list získal (v rámci rekvalifikace), navopak rok nebo dva na komín musí, aby ho vůbec do kursu vzali. To sou paradoxy!
duben 16, 2010 14:31
BB, : lp
taky nevidím problém až tak ve financích, jako spíše to, že pokud klukovi tenhle kousek vyjde, bude mít kapesné od tatínka, střechu nad hlavou a jídlo u maminky, tak proč by se mu nezalíbilo tak žít. A s jídlem roste chuť. Navíc, hoch by měl spousty volného času..... což je tragedie, pokud není naplněn. Více strach bych měla z výchovného hlediska, než abych hledala jádro pudla přímo v penězích. To bych byla jen naštvaná, že vím, jak své finance utratit lépe, než je cpát někomu, kdo je vlastně zneužívá. Ale třeba je opravdu vše tak, že hoch má o učební obor vážný zájem a "maceška" myslí jen na vlastní peněženku. Kdo ví.....
duben 16, 2010 14:37
Krakonoši, jenže to byl jen ten jeden : Vodoměrka
uvedený soukromý kurz... na normální učňák na obor kominík potřebuje jen zdravotní potvrzení, že je schopen... jo, podobných rychlokurzů pro ty, co už to umí a dělají, jen chtějí papír, který nemají, by se našlo i víc...
duben 16, 2010 14:39
lp, : Vodoměrka
ono je špatné, když děti mají spoustu volného času? Pak se můžou věnovat třeba svým koníčkům a dělat to, co je baví... například může sportovat nebo třeba klidně i malovat, jestli ho to bude bavit... ale že by to bylo nějak extra závadné? To se musí po škole šprtat a šprtat, aby si zasloužil být živen rodiči? Myslíš teda, že když mu studium půjde levou zadní, tak tím zneužívá peníze svého otce? smilies/shocked.gif
Tohle mi přijde jako hodně pokřivený názor...
duben 16, 2010 14:42
no Krakonoši, ty si děláš srandu, žejo:) jestli ne, tak TO je paradox :) : bb2
nemluvím přece o odborné praxi, kterou musí vykonat v rámci učebního oboru, aby získal výuční list, nebo praxe, kterou vykonává pod dohledem odborně způsobilé osoby, opět podmínka pro vyučení v oboru nebo rekvalifikaci.

Když píšu "nesmí na komíny", tak samozřejmě myslím práci za účelem obživy, ne odbornou praxi v rámci vzdělávání:-)
A bez dostatečně dlouhé odborné praxe (kterou mu ale žádná firma, natož živnostník, dneska jen tak pro jeho modrý oči neposkytnou), nebo bez výučního listu, nedostane živnostenské oprávnění.
Bez výučního listu nebo dokladu o rekvalifikaci nemůže rozšířit o certifikáty, autorizaci. Atd.

No a pokud to všechno kluk bude brát vážně, tak po získání oprávnění může, kopíruji z obsahové náplně živnosti kominictví, dělat tohle:

"Čištění, zkoušení a revize komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv, čištění a kontroly kouřových tahů kotlů na paliva pevná, kapalná a plynná, čištění a kontroly technologických spotřebičů - pekařských, cukrářských a jiných průmyslových pecí, včetně parních a kremačních. Čištění a kontroly kouřových kanálů, provádění technických prohlídek topenišť a zjišťování závad topných zařízení v průmyslových objektech. Provádění kolaudačních prohlídek komínů, kouřovodů a topných zařízení, provádění prohlídek bezpečnostních zařízení kouřových cest, provádění kontroly spolehlivosti všech komínových konstrukcí a vydávání zpráv o jejich stavu. Montáž, opravy a revize zařízení sloužících pro regulaci a optimalizaci komínového tahu.
V rámci živnosti lze dále provádět drobné opravy topných zařízení na tuhá paliva, opravy kouřovodů a komínů. Montáž a opravy komínových lávek a stupadel. Základní šamotářské práce při opravách topidel. Vložkování komínů. Montáž a demontáž stavebnicových keramických i kovových komínů a komínových systémů. Měření účinnosti spalovacího zdroje, měření množství vypouštěných látek a kontrola stavu spalinových cest."
duben 16, 2010 14:45
No tak né že bych se chtěl přímo zastávat tady paní macechy, : Krakonoš
toho skoro kriminálního živla, ale vona asi fakt líp než my ví, jak to se synkovou touhou po komenictví je. Jestli chodí pát se štětkou, vodkopává se a ze spaní vykřikuje: saze, saze, všude plno sazí!!!, a nebo jestli se mu prostě ještě nechce stoupnout si za přepážku a inkasovat regulační polatky za recepisy vod ubohejch vyždímanejch penzistů. Že to vědí voba líp než my, vona píše, že si to myslej voba.
Pokud to má synek tak, jako jedna moje bejvalá hodně blízká příbuzná smilies/wink.gif, tak bych ho - zákon nezákon - vod výživnýho taky vodstřih. Ta dotyčná zkrachovala na jedný vejšce humanitního směru a protože se jí fakt vůbec nedařilo vymyslet, co dál, vymyslela několikaletou pauzu na VŠB v Ostravě (přičemž jediným atraktivním na tom voboru pro ni bylo, že tam studovali její kámoši horolezci, se kterejma se tak dobře paří) a její maminka jí ty príma prázdniny zacálovala. Tím jí fakt moc nepomohla, neschopnost porvat se s nepřízní a dokončit započatý se stala její hlavní charakterovou vlastností pro další roky života. A umění ze všeho vybruslit a jít tou jednodušší cestou, kde se nebudu muset moc nadřít. Maminka asi splnila literu zákona. Ale bylo to naprosto nemorální, nevýchovný a v konečným důsledku destruktivní.

duben 16, 2010 14:47
Jo, Krako, : bb2
ale to ta maminka předem asi nevěděla a která máma odepře dítěti studium, když nemusí.

Hele, a ta bejvalá hodně blízká příbuzná, dokončila tu VŠB aspoň smilies/smiley.gif
duben 16, 2010 14:53
lp - : Myška
jako dlouholetá samoživitelka s dvěma syny ti můžu říct, že pokud bych synkům nechala alimenty na rozprach, těžko bych poplatila všechny měsíční platby a kluky uživila. Ty alimenty jsme potřebovali opravdu na živobytí. Takže alimenty jako kapesné jsou asi v málokteré rodině.
duben 16, 2010 14:58
Vodoměrko, : lp
vidělas jak se dnešní mládež často baví? Věř, kdyby to bylo "malování, sportování a další podobné aktivity", tak bych o volném čase nepsala smilies/cheesy.gif. Vždyť život je jen jeden dlouhej fláááám, tak si jej užijme.....
duben 16, 2010 15:03
Co se týče kominictví, : lp
tak vůči tomu nemám žádné výhrady. To je fakt dobrý byznys! Lepší než lékarnictví. Zrovna mi přišla zpracovaná poptávka na vyvložkování komínu a cena je 50.000,- včetně DPH smilies/cool.gif. Tož realizace stavby krbu se odkládá na někdy......
duben 16, 2010 15:08
Myško, : lp
tak tomu nerozumím. Já mám svůj příjem, který není nijak závratný, ale byt a jídlo pro nás tři za něj zaplatím. Po maturitě jsem dceři zřídila účet, kde ji sirotčí důchod chodil. Za něj si platila jízdné, pomůcky do školy, telefon, oblečení, zkrátka vše, co potřebovala. Naučila se s penězmi hospodařit. Já kromě bytu a jídla nic dalšího neplatila, tak proč bych si měla ty peníze nechávat? A jestli by je rozfofrovala, tož její problém. Čekám, až mladší dcera letos odmaturuje, a budu to stejně praktikovat i u ní. Čím dříve se naučí hospodařit s penězi, tím lépe :-). Zatím si nechávám posílat peníze na svůj účet, platím ji internát, stravu, telefon, pomůčky a na její účet posílám jen kapesné. Doufám, že koncem května tohle vše skončí a ona si bude se "svým" příjmem nakládat sama. Sama se rozhodne, zda to roztočí na mejdanu či si bude šetřit na nové lyžáky, neb ty staré ji tlačí smilies/grin.gif.
duben 16, 2010 15:20
Krakonoši, ty mně dáváš : toulavej
. . . Jestli chodí spát se štětkou, vodkopává se a ze spaní vykřikuje: saze, saze, všude plno sazí!!! . . . ani nechci domyslet, jakou štětku máš na mysli . . .
duben 16, 2010 15:41
Kdepak, bb, : Krakonoš
bejvalá hodně blízká příbuzná neměla nikdy v plánu tu školu nějak zbytečně moc navštěvovat, tím míň dokončit. Mám pocit, že ty prázdniny trvaly dva roky, maminka věděla vod začátku, vo co de, ale bylo jí jí líto. Vona krásně v praxi na životě jednotlivce předvedla to, co je zhoubný pro celou společnost: Přebujelá sociální síť - přehnanej pocit týhle holčiny, že nikdy nebude tak zle, aby musela začít dovopravdy makat, protože vždycky jí nakonec někdo (maminka) hodí záchranný lano. Kdyby ji bejvala nechala padnout na držku a pořádně se v tom porejt, možná si holka prošla něčím nepěkným, ale dnes mohla bejt člověk, kterej umí stát na svejch nohách a v životě se mu daří. Takhle to vypadá, že přes všechny nadání a schopnosti, který má, se propotácí životem při sociálním dně až do penze, kterou ovšem zřejmě - jako nikdo z nás - nedostane. Ale to už je jinej příběh, jiný téma.
duben 16, 2010 17:57
Toulavče, : Krakonoš
to je snad jasný s jakou, ne? S černou, chlupatou... smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
duben 16, 2010 17:58
Hm... Krakonoši : erika
to se divím, že při týhle povaze se tě nedržela jako klíště. Mohla mít zabezpečení do smrti.
duben 16, 2010 23:35
Však to byla její první : Krakonoš
velká dospělá emancipační akce smilies/grin.gif Trochu si tu pubertu blbě načasovala a tak musela bejt vobětovaná rodina. Ale co už s tím, karavana jede dál. smilies/wink.gif
duben 17, 2010 08:43
Dle mnohých názorů : lp
vidím největší tragedii v tom, že mnohé maminky zletilých miminek se snaží pro ně zajistit co největší rybu místo toho, aby je naučili si ji chytit. A ještě jsou neomylně přesvědčeny o správnosti svého počínání
smilies/wink.gif.
duben 18, 2010 19:24
lp, asi čteš jinak než já ;) : bb2
Já zatím četla jen dva druhy maminek - ty, které akceptují jen ten způsob chytání ryb, který ony považují za správný a vhodný. A ty, které respektují výběr dítětě a za určitých podmínek ho nechají, ať si ty ryby nachytá po svém, s jejich podporou na začátku.
Ale zatím tu žádná nepsala nic o tom, že tumáš rybu, hrej si.
duben 19, 2010 10:30
Melete nesmysly : Marej
Mám maturitu z gymnázia (samé jedničky) a jdu se učit na kominíka. Na tuto starou diskusi jsem narazil náhodou a ač jsem nečetl úplně všechno, nevěřm svým očím.
Jak můžou být někteří takový ignoranti ?!
Já jdu na kominíka, protože nechci do 26 sedět na zadku na přednáškách na VŠ a v knihovně. Nechci studovat protože chci pracovat! S gymplem ale nic dělat nemůžu a komoník kloubó vše co mě baví. Na gympl jsem šel na nátlak rodiny a učitelů a teď kdy se můžu rozhodovat sám za sebe říkám: ,,Děkuji, ale já chci stejně pracovat venku a rukama. Děkuju za možnost volby, ale já na VŠ prostě nejdu. "
Nevím, co je na tom k nepochopení; ne každý touží po teple kanceláře.

Upřímně doufám že chlapec na tu školu šel a těď je z něj šťastný kominík.
duben 28, 2015 23:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]