O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ÚZKOSTNÝ ÚKLID PDF Tisk E-mail
Neděle, 29 duben 2007

 Tuhle nepříjemnou záležitost možná znáte jako jednu z charakteristik „poradce policie Adriena Monka“, hlavní postavy známého detektivního seriálu. Dost možná, že jste se s podobnou fobií, neuspořádanosti, strachem z nepořádku, špíny,  bacilů atd. setkali nějakým způsobem i vy.

 

 

      Nezvladatelné nutkání, stálé a stálé uklízení, mytí, čistění – dovede potrápit nejen samotného „uklizeče“, ale i všechny kolem něj.  Do poradny napsala jedna maminka:

 

     Máme syna ve věku 34 let, je svobodný. Žije dosud s námi v rodinném domku.  Trpí úzkostným úklidem, zejména kuchyně a koupelny. Několikrát denně utírá a leští desku kuchyňské linky, dveře ledničky, mikrovlnky apod. Když rodina obědvá, on uklízí. V koupelně spotřebuje spoustu vody na denní čištění, podřel už i prkénko od WC houbou na nádobí.

     Několikrát denně kontroluje odpadkové koše, je-li vše vytříděno, jak má být. Tyranizuje tak nejen sebe, ale i ostatní členy rodiny.  Prosím o radu, nevíme už jak dál...  Dana

 

 

 

Komentáře (26)add feed
Bysem si ho na jeden den týdně vypůjčil : NČ
.
duben 30, 2007 06:36
to bylo dost hloupý, NČ : vlastap
U nás v ulici bydlí jedna paní, která podobnou úzkostnou mánií trpí. Ruce má tost poničené, jak si je stále myje, stále si všechno pere, atd. To je nějaké nutkání, kterého se nemůžou zbavit, mají pocit, asi jako kdybychom my strčili ruce do žumpy a pak s nimi rovnou jedli.
A i když chodí na léčení, tak je to asi dost těžce léčitelné.
duben 30, 2007 07:49
Dobrá idea NČ, : wendy
já bych si jej zamluvila na pátky....no jinak nevím, nedá se to léčit jako kterákoliv jiná závislost ? Možná by také pomohlo zaláskování do nějaké normální ženský. Jenže - to by bylo asi jen dočasné. Už jste rodino na něj něco zkoušeli ? smilies/cry.gif
duben 30, 2007 07:49
no tak jak pomoci : Jasmina
nevim ale vim ze bych se od vlastniho syna buzerovat nenechala.
Ten kluk uz skoro 20let presluhuje v roli ditete misto aby se osamostatnil.
Tak zkuste zavzpominat par let nazad,proc se neosamostatnil,devce nenasel....
nerikam ze vy tak delali ale stava se v rodinach,ze rodice ze strachu kritizuji kazdy synuv krok,kazdou kamaradku atd. -az treba zustane rodicum na krku.
Jedna vec je asi jista-dobre jste ho do zivota nenakopli. Reste tohle a uklizeni ho prejde.
duben 30, 2007 08:05
:-( : NČ
Vlastop: Co bys taky mohla čekat od hloupýho, žejo.
Wen: Vyfotil jsem o víkendu svý starý kolena. Velmi vzrušující!!!!
Tak to zítra posílám šéfový.
duben 30, 2007 08:12
nemyslela jsem to zle, : vlastap
ale přišlo mi špatné, dělat si legraci z toho, co někomu působí trápení.Na ty kolena jsem zvědavá. Fotil jsi je v Masně?
duben 30, 2007 08:40
tato choroba : zmatenaalena
se nazývá autismus a je boihužel neléčitelná. Tenčlověk je uvězněn ve vlastním světě a vlastních představách..může být jinak velmi inteligentní a to většinou je. Ty rodiče s tím měli něco dělat už když byl malý. Pomáhají hodně zvířata - psi nebo koně.Jinak lituju spíš tioho kluka, bude celý život velice nšťastný a sám.
duben 30, 2007 08:57
Teda nevím, zda by se to dalo komplet hodit na autismus : wendy
ten je přece jenom trochu komplikovanější a těžší záležitostí, ne ?
NČ - doufám, že to šéfová předá dál...že si nedá zarámovat a nebude se těšit sama.
duben 30, 2007 09:07
autismus : Jasmina
http://cs.wikipedia.org/wiki/Autismus

pak by si ale meli rodice toho vsimnout uz davno,to by Dana nepsala sem....
vubec by mela napsat trochu vice o synovi,to uklizeni muze byt jen frustrace.
duben 30, 2007 09:15
to je hloupost s tím autismem! : otta
, Autismus je něco zcela jiného - úklidové nutkání taky - Vtíravé myšlenky (obsese) a nutkavé jednání (anankasmy, kompulse, rituály) patří ke zkušenostem, které sdílíme v té či oné míře všichni a nemusejí hned znamenat chorobu.

Dříve byla obsedantní porucha považována za typ neurózy, dnes se řadí jako samostatná chorobná jednotka (tzv. OCD, obsesive-compulsive disorder).
Aby uvedené příznaky, jako kontrolování, mytí rukou aj., byly chorobné, musejí narušovat běžné fungování postiženého a splňovat ještě další kritéria. Nutkavé mytí rukou často vede k narušení pokožky, nemluvě o spotřebě mýdla.
Vtíravé myšlenky, například pobídky skočit z věže, z mostu, ublížit vlastnímu novorozenci, vykřiknout vulgárně v kostele, jsou provázeny určitým napětím a vnitřní nepohodou.
Rituály a různá zajišťování slouží ke snižování vtíravých obav a úzkosti, avšak jen s přechodným efektem, proto se opakují.

Tato obsedantně-kompulsívní porucha se léčí psychofarmaky z podskupiny antidepresív, tzv. SSRI, a zejména kognitivněbehaviorální psychoterapií. Představte si, že postiženého donutíte vytřít holýma rukama záchodovou mísu a pak mu celý den nedovolíte umýt si ruce. Po takové kúře dvě tři umytíčka přinesou úlevu, o jaké se vám předtím ani nezdálo...


duben 30, 2007 09:24
nu, chápu. : otta
dáma je zmatená :-)
duben 30, 2007 09:29
jak kdy : zmatenaalena
jsou případy, kdy ten člověk vůbec nekomunikuje - prostě jeho duch je mimo realitu - out.Ale jakkoli je průběh tohoto onemocnění těžší nebo lehčí - vždycky je jeho základním projevem lpění na rituálech a na postupech jakože třeba prkýnko se myje zleva doprava a tak. Opakování rituálů nebo činností v NEMĚNNÉM pořadí mu dodává pocit jistoty, jakákoli, byť sebemenší změna jej uvádí ve zmatek a v paniku. Je to jako když se slepý člověk může bez problémů pohybovat jen v prostředí, které má "ohmatané" a které důvěrně zná. Neznámé prostředí v něm také budí strach, kterýse musí naučit zvládnout.Autista se svým duševním zrakem také dokáže jen velmi těžce orientovat, a proto se tak drží zaběhnutých činností - např. neustálého čištění, neustálého opakování jedné a též činnosti atd.
duben 30, 2007 09:39
Přiznám se, : Ariana
že první moment po přečtení článku jsem chtěla napsat totéž co NČ, totiž že by se chudák syn mohl realizovat určitě jeden den v týdnu i v náší domácnosti. Ale abych to nezlehčovala, je to jeden z druhů úzkostné poruchy, přesně to popsala Otta a léčit se dá. Dano, rozhodně by bylo dobré se synem zajít na psychiatrii, ale nejdřív se poradit s vaším obvodním lékařem. Určitě někoho dobrého doporučí.
duben 30, 2007 09:46
Jsem z toho zmatenej : NČ
Doma mám furt bordel, nejsou lidi na nádobí, natoš na podlahu, na žehlení, na nový obložení koupelny, na vymalování. To jsem, tada taky nějak AUT, žejo.
duben 30, 2007 09:49
I jako laik bych to viděla na odbornou pomoc - hlavně aby tam chtěl jít. : wendy
A ta tvoje úchylka se NČ nazývá slowlismus. Prostě nestíháš, ne že bys byl líný nebo tak. smilies/wink.gif
duben 30, 2007 10:00
Wen, DÍÍÍKY : NČ
Řikaj o mě sice, že jsem bordelář, nevzdělaní hlupci-tupci!!!
Slowlista - to už zní uplně jinak. Budu muset všem těm zoufalcum vysvětlit, že jsem prostě nemocnej a nemůžu s tím zhola nic dělat.
duben 30, 2007 10:13
pravdu má otto - autismus je něco jiného : d@niela
smilies/smiley.gif
duben 30, 2007 10:36
Tak moje žena je přesně tenhle typ... : @Teo
Projevuje se to tak, že bez její pomoci zásadně v baráku nic nenajdu, bačkory mám vždy podrážkami nahoru (musí se otřít a oschnout smilies/smiley.gif, než vjedu do garáže, musím zkontrolovat, zda není čerstvě vytřeno, když sáhnu na kohoutek, disciplinovaně jej otřu ručníkem, nedrobím a jím pouze na vyhrazených místech... ALE... když jsem pár dní sám, tak si to se synem užíváme. Nepřezouváme se a vůbec si neděláme násilí. Vlastně mi to takhle vyhovuje PODSTATNĚ více, než kdybych měl doma nějakou šmudlu. smilies/wink.gif
duben 30, 2007 11:13
Obsedantně- kompulzivní poruchy se dají léčit, : saffron
nejlíp s nimi umí pracovat kognitivně-behaviorální terapie (směr psychoterapie).
To nutkavé jednání je jen ventilem něčeho uloženého, popíraného a je třeba přijít na to o co jde. Jelikož je to terapie - je zapotřebí spolupráce toho "léčeného" a v tom bude možná oříšek pokud to sám nevnímá jako problém, bude obtížné jej přesvědčit, aby s tím něco dělal.

Asi bych se zašla jako rodinný příslušník poradit k terapeutovi (popř. psychologovi s potřebným výcvikem), jak se k takto "nemocnému" chovat a jak mu mohu pomoci pochopit, že jeho chování není "normální".
duben 30, 2007 12:24
... : Anča
Nechápu Vaše rádoby vtipné rady a poznámky , tohle je vážná nemoc a bez psychologa
se nedá vyléčit . Takže bych radila navštívit ho co nejrychleji .
duben 30, 2007 15:11
No a co jí radíme ? : wendy
Návštěvu odborníka přece. Aspoň 5x. Tvoje rada - odborník po šesté. Takže doufám, že se tam dostanou, protože realizace je teď už je na nich.
duben 30, 2007 16:22
... : Minnie
Lidi si zcela běžně dělaj srandu i z vážnejch věcí, na to bys si, Ančo, měla zvyknout...

Že má člověk se zhora uvedenými problémy zajít za psychiatrem ví každej, kdo viděl oskarový film s Jackem Nicholsonem "Lepší už to nebude". Film je deset let starej, v televizi šel několikrát. Fakt, že existujou lidi, co ho ještě neviděli, mě překvapuje...
duben 30, 2007 16:42
Nekdy je lepsi zasmat se nad trapenim, : Alena P-H
ale dost casto to nejde, hlavne ne, kdyz se vas dana situace tyka.
Jestli se chcete hezky smat pres slzy - podivejte se na britskou tragikomedii "Dirty filthy love". Nevim, jak to bylo prelozene do cestiny. Zcela urcite vam to ukaze, co si asi lide s OCD (a jejich okoli) zazivaji. Neni to ale vubec sranda...i kdyz se casto usmivate.
Mimochodem, je to moc hezky film i kdyz titul je na prvni pohled trochu zavadivy. Moc odporucuji.
duben 30, 2007 17:37
Dano, : Ariana
dr. Ján Praško napsal knihu "Obsedantně kompulzivní porucha a jak se jí bránit", kterou vydalo nakladatelství Portál. Asi by stálo za to si ji přečíst. Bližší informace i ukázky z knihy jsou na http://www.viap.cz/knihy/obsedantnekompulsivni.htm.
duben 30, 2007 22:29
... : bb
to je obsese a s tou může pomoci jedině odborník-psychiatr, ten taky zjistí, o co přesně jde,
obsese může, ale nemusí nutně provázet autismus, mohla se objevit v dospělosti jako následek nějakého duševního traumatu, zážitku, špatný rozchod, ztráta blízkého člověka,těžká nemoc, pak může klidně existovat samostatně a léčí se příčina-tj. vypořádat se s tím,co se stalo, a tím se "vyléčí" i ten únik do obsedantního chování, takže psychoterapie, ale jak, co,proč bude pomáhat,stačit, to zjistí jen odborník -

jinak autistů mezi námi žije mnohem víc než tušíme, často zůstávají nerozpoznaní (projevy jsou slabší a přikládají se něčemu jinému-labilitě,vrozené indispozici,zděděným sklonům atd.), a zůstanou tak,nebo naopak z různých důvodů,příčin zesílí (projevy autismu); obsedantním chováním trpí také mraky lidí, do statistik se dostanou jen ti, kteří s tím jdou k odborníkovi, a to se stane až ve chvíli, kdy si oni nebo okolí připustí, že už je to obtěžuje příliš, že je to omezuje, komplikuje život, znemožňuje běžné osobní kontakty atd.

paní bych tedy doporučila jedině konzultaci s psychiatrem a nezvolila bych asi starého dobrého praktika z ordinace v okresním městě, při vší úctě a respektu k ambulantní praxi zůstaly někdy jejich metody i názory kdesi daleko, dávno..

květen 01, 2007 15:45
ŠPinavá či oplzlá láska ? Neznám člověče : wendy
neviděla jsem ale věci zde doporučené nebývají špatné... smilies/cry.gif
květen 02, 2007 08:56
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]