O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TÁTA NEZNÁMO KDE PDF Tisk E-mail
Pondělí, 20 duben 2009

 Dobrý den. Prosím o radu, jestli víte, na koho se obrátit, ale mám pocit, že už všechno selhalo. Přítel, se kterým jsem žila tři roky ve společné domácnosti a mám s ním synka, mi neposkytuje řádně stanovené výživné v částce 1.000 Kčs měsíčně. Synovi již dluží přes třicet tisíc a na běžném výživném dluží přes 28 tisíc. Kčs. Byl kvůli tomu dokonce odsouzen na 2,5 let.

 

 

 

     Z vězení mi, pokud byl zaměstnán, posílali nějaké částky peněz. Pak zmizel a nyní je po otci vyhlášeno celostátní pátrání. Nevím, co mám dělat - proč není postih pro takové lidi, co se neustále úmyslně vyhýbají své zákonité povinnosti? Mě, jako matky, se také nikdo neptá, zda mám práci a zda dítě uživím.

 

     Děkuji moc za všechny vaše odpovědi. 

 

Jindra

 

 

 

Komentáře (19)add feed
vzdej to, : bb
dohonit by se dal, ale stálo by tě to spoustu peněz, které stejně nemáš, a taky energie, nervů. To má význam u tatínků, kteří prokazatelně mají majetek, pak ti ho najdou, postarají se o žalobu, exekuci a všechny ty právní záležitosti, z výnosu si vyplatí odměnu - provizi a zbytek bude tvůj. To kdyby měl třeba fungující firmu, činžák apod. Tatík pak kolem sebe samozřejmě kope, vyhrožuje a nervuje matku i dítě. Tvůj bývalý ale asi nebude ten případ, budeš se jen nervit běháním po soudech, žaloby, právník, a užírat nespravedlností, to tě vyčerpá, a peníze žádné, spíš výdaje. Zkus si odpočinout a pak se rozhodnout, že to zvládneš sama, co pro to můžeš udělat.

Pokud má normální rodiče, tak se obrať na ně, po dobrém, popros o pomoc, že to nezvládáš, že nechceš peníze, ale jestli by malému nemohli občas po dohodě s tebou něco potřebného koupit, zaplatit.
duben 20, 2009 12:41
Bych to, co napsala bb, : Eva
podepsala.
duben 20, 2009 13:48
tady zcela souhlas, ano! : ivanka
perfektní!
duben 20, 2009 13:52
bohužel, : kordulinka
znám tuto situaci, od kamarádky, která je na tom stejně, má synka 3 roky, otec když měl jít do kriminálu, tak se pokusil o sebevraždu a zůstal postižený, nevysoudí tudíž už vůbec nikdy, vůbec nic, proto souhlasím s bb v tom, že to musíš zvládnout sama, o normálních rodičích tedy opravdu pochybuji, těm se zřejmě nebude chtít vydávat za dítko, no tedy těm od kamarádky se vůbec nechce ani slyšet, že mají nějaké vnouče,protože jich mají od jiných ještě asi deset, takže další navíc, je už moc, je to smutný! Ale život už je takovej smutnej!
duben 20, 2009 14:18
No já bych to s těmi prarodiči zkusila... : Vodoměrka
mimo jiného to mám odzkoušeno, že to zabralo... navíc je dáno zákonem, že když neplatí otec dítěte, může vyživovací povinnost přejít na prarodiče... a za zkušenost nic nedáš, zkus napsat dopis a poslat jim ho doporučeně dřív, než se obrátíš na soud... třeba nebudou stejní jako jejich syn...
duben 20, 2009 14:45
Vodoměrko, : bb
jen ještě před tím doporučeným dopisem bych zkusila telefonát, oťukat situaci a zajít s prckem na kafe. přece jen R dopis už trošku zavání oficialitou a babičky by se to mohlo trošku dotknout - "jsme lidi, mohlas zavolat a ty hned doporučené dopisy...".

duben 20, 2009 15:08
Jo, bb, : Vodoměrka
pokud na ně má číslo... samozřejmě... třeba jsou normální a vnoučka rádi uvítají... a když ne, platí výše uvedené... smilies/wink.gif
duben 20, 2009 15:11
tak moment : alena bodka
jestliže má rodiče, tak u nás je stanovena zákonem vyživovací povinnost praropdičů. Neboť, když z nějakého důvodu otec /nebo matka/ nepřispívají na dítě, přechází tato povinnost na jeho rodiče. Podej tedy žalobu na jerho rodiče. Prosit je o nic nemusíš, je to jejich zákonem stanovená povinnost.
duben 20, 2009 16:57
aleno : bb
Prosit je o nic nemusíš, je to jejich zákonem stanovená povinnost.


Výživné je taky zákonem stanovená povinnost, taky se o ně nemusí prosit, a skutečnost? Většinou bez problémů a ochotně platí jen ti otcové, kteří se s matkou tak nějak v klidu dohodli. Tam, kde dohoda v klidu neproběhla, jsou potíže i s výživným a jak vidno u tazatelky, nepomůže ani žaloba. Doporučená :-)
Rodiče otce, tedy prarodiče dítěte, mohou být slušní lidé, kteří se od syna dávno odstřihli pro jeho způsob života, nemusí mít s otcem dobré vztahy, nemusí o vnoučeti ani vědět. Takže proč hned navazovat vztahy přes studenou doporučenou žádost? Co kdyby prarodiče odpověděli taktéž doporučeně - litujeme, nemáme. Spustí se kolotoč žalob, soudů, právníků, výdajů. Výsledek v nedohlednu. Že něco "má být", neznamená, že to tak bude. Jde nejen o prachy, i když to je teď akutní, jde o vztahy prarodičů s dítětem do budoucna, je lepší, když budou začínat jinak než doporučeným dopisem.
duben 20, 2009 17:50
Vodoměrko, ano, a pokud by to viselo jen na tom neznámém tel. čísle, : bb
tak bych nejdřív zkusila starý dobrý obyčejný dopis :-) A třeba i dvakrát, třikrát. Nejsou to obchodní strany, nejde o smlouvu o dílo, jde o dítě, o rodinu, tak troška trpělivosti je na místě.

Koneckonců, prarodiče mohou říct - hele, náš mladej je blbej, ale ty jsi blbější, když ses nechala uprosit... A myslíš, že to spravíš doporučenýma dopisama, jo? Víš co si s nima můžeš? Zatopit v kamnech, ty chytrá.
Kdežto pár srdceryvných řádek s fotkou mimíska, který má, hele táto, úplně ty samé prstíky co mladej...udělá s babčou divy.
duben 20, 2009 17:53
... : bb
otěhotnět, ne uprosit, to bylo jinde :-)
duben 20, 2009 17:54
No, bb, : Vodoměrka
možná si já, chytrá, můžu těma dopisama zatopit v kamnech, jenže dle mé zkušenosti je to to jediné, co zabralo, protože telefony nepomáhaly, později mé číslo už nebrali, na normální dopis nereagovali a jak přišel doporučený, ejhle, najednou už zavolali a že teda když je to tak vážný, tak my to nějak zkusíme vyřešit... do té doby si asi mysleli, že si dělám jen legraci a že když jsem to doklepala půl roku bez výživného, tak další rok dva to jistě vydržím... ale na doporučený dopis už najednou reakce okamžitá...
duben 20, 2009 18:02
Je mi moc líto, ale přitvrdila bych : Magdalenka
Jindro,

nevím, na kolik dalších dětí má tvůj nepovedený expartner vyživovací povinnost a jaké má další dluhy, ale 1000 Kč je prostě zoufale málo. dítko ti roste, máš spoustu jiných nákladů. Neznám také tvou současnou finanční situaci. Ale pokud nevlastníš dvě vily a pěkný podnik k tomu, náklady na dítě pečlivě je spočítej a podej návrh k soudu na zvýšení výživného. Nečekej, že se ti to nějak rychle vrátí, ale čass pracuje pro vás. Ale i se synem to budeš jednou řešit a tato částka je neadekvátní jeho potřebám. No a až jednou půjde tvůj muž do basy, budou mu strhávat všechny dluhy. Podruhé mu rozhodně vyměří tvrdší sazbu. Muž, který takto opustil své dítě bez zaopatření nezaslouží tolik soucitu, co vy dva. Poraď se s právníkem, jak nejlépe návrh sepsat a neotálej.
duben 20, 2009 18:58
a z čeho BB soudíš, : alena bodka
že prarodiče nemají o existenci dítěte nejmenší tušení? Protože , kdby měli a byli to slušní lidé, jak tvrdíš, jistě by se zajímali a snažili se přispět.
duben 20, 2009 20:36
... : bb
Z ničeho nic nesoudím, ani netvrdím, že jsou to slušní lidé, jen předkládám možnosti. I ty se pohybuješ pouze mezi "kdyby" a "jistě by". Nevíme nic o tom, jaký byl vztah předtím, zda vůbec nějaký byl, zda vědí o vnoučeti nebo ne, zda mají na Jindru spojení, nebo se po rozchodu s jejich synem přestěhovala a oni nevědí kam atd.
Podstatný je zájem dítěte a v jeho zájmu není jen výživné, i když to je velmi důležité, ale je důležitý vztah sám, jeho kvalita, hloubka, to mu můžu pomoct až do dospělosti, a nebo se můžou rozejít po první doručence.
Podstatné je, že Jindra potřebuje pomoc a i když má ni z lidského pohledu morální nárok, tak je slušností o pomoc požádat, nikoli psát doporučené dopisy.

Ty se ale možná domníváš, že Jindra má automaticky nárok na výživné, které vyměřil soud otci dítěte, od jeho rodičů? No tak než do nich či jiných prarodičů příště začneš trošku tepat, tak si zjisti raději, jak to ve skutečnosti je. Ani já to nevím zcela 100%ně, ale dle mých zkušeností a informací, s info z netu, co jsem si našla, mi to potvrzuje, platí :

Je třeba zdůraznit, že přechod povinností na prarodiče nastává, pokud otec dítěte není schopen povinnosti dostát, nikoliv v případech, kdy je schopen povinnosti dostát, ale nečiní tak. V takovém případě je na místě vymáhat peníze po otci pomocí výkonu rozhodnutí či exekuce a podat trestní oznámení pro zanedbání povinné výživy.


A i v případě dle první věty citace nemají prarodiče tutéž vyživovací povinnost, co otec/matka, ale soud jim ji stanoví zvlášť, s přihlédnutím k jejich poměrům majetkovým, příjmovým a jiným.
Tobě coby penzistce se zdravotním omezením stanoví jiné výživné pro vnouče než tvému synovi, mladému programátorovi na vrcholu kariréry, a jiné 55leté úspěšné podnikatelce, než jejímu synovi, který je v ID po úraze.
Samozřejmě, to výživné stanoví prarodičům soud ne sám od sebe, ale musí to iniciovat matka.
No a ještě je tu jedna drobnost - prarodiče ze strany otce se mohou cítit poškozeni, protože oni za svého dospělého syna dávno neručí, a chtít požadovat, aby se o výživné pro vnouče podělili i prarodiče z druhé strany. Zákon to umožňuje, a nedivím se, proč bys ty měla platit na vnouče proto, že dávno dospělý syn si pořídil dítě, i když pro např. nemoc nevydělá nic, no a rodiče matky, bohatí zdraví podnikatelé, na vnouče ani kačku.
Z pohledu zákona je to tak, že prarodiče dočasně či trvale nahradí výpadek ve výživném od rodiče, který nemůže platit (nikoli že nechce), a ne že platí za něj jeho výživné.

Ještě pořád trváš na doporučeném dopise?
duben 20, 2009 22:58
... : bb
o zvýšení výživného bych taky požádala, jak radí Magdalenka, dluh mu bude narůstat a kdyby jednou přišel k majetku, k dědictví, k příjmu, tak bude co exekuovat, včetně úroků apod.
I když to vypadá ne moc nadějně:
Byl kvůli tomu dokonce odsouzen na 2,5 let...Z vězení mi, pokud byl zaměstnán, posílali nějaké částky peněz. Pak zmizel a nyní je po otci vyhlášeno celostátní pátrání.


duben 20, 2009 23:02
Exekuce : Magdalenka
Jindro,

měla bys zapátrat, zda otec tvého dítěte má nějaký majetek, auto, byt... Pak můžeš podat návrh na exekuci. Vyhledala jsem vzor takového podání a posílám pro ukázku.

Okresnímu soudu
v Praze 1

V Horní Dolní dne 20.5.2009

Oprávněný: nezl. Petr XYZ, nar...,
zastoupený matkou Jindrou XYZ, nar...., bytem Horní Dolní 123,

Povinný: Zdeněk XYZ, ... bytem Horní Dolní 258


Návrh na nařízení exekuce a pověření soudního exekutora provedením exekuce

I.
Pravomocným rozsudkem Okresního soudu vPRaze ze dne 8. 12. 2007 č.j. Nc 632/2006–52 bylo povinnému uloženo platit na výživu nezletilého oprávněného výživné 2.800,- Kč měsíčně, a to vždy do 10. dne v měsíci předem k rukám matky. Povinnost platit uvedené výživné byla stanovena zpětně od počínaje dnem 1. 9. 2007. Dluh na výživném ve výši 5.400,- Kč za období od 1.9. 2007 do 30.11. 2007 bylo povinnému povoleno splácet po 500,- Kč měsíčně společně s běžným výživným.

II.
Povinný si svou vyživovací povinnost řádně neplní. Po vynesení výše citovaného rozsudku zaplatil na běžném výživném v měsících prosinec 2006 a leden 2007 vždy částku 1.000,- Kč a počínaje únorem 2008 neplatí výživné vůbec. Dluh na výživném tak k dnešnímu dni činí 34.200,- Kč.

III.
S ohledem na to, že povinný si svou soudem stanovenou povinnost neplní dobrovolně.
Navrhuji aby soud vydal následující rozsudek:
Nařizuje se podle zákona č. 120/2001 Sb. exekuce vykonatelného rozhodnutí Okresního soudu v Praze ze dne 8.12. 2007 č.j. Nc 632/2006–52k uspokojení dlužného výživného pro oprávněného Petra XYZ v částce 34.200,- Kč.

Jindra XYZ (podpis)
duben 21, 2009 17:41
Je to bez sance : Jitka191
JIndro potize s vymahanim vyzivneho mam od roku 2001,kdy muj byvaly manzel prestal platit na dve deti.Byl celostatne hledany nakonec ho zadrzeli na hranicich vyslechli a pustili.Vzdyd prece nespachal nic tak vazneho jak me bylo receno polisisty.
Pak zacal platot splatil me i cast dluhu co mel zaplatit.A najednou se zase zacal zajimat o deti chtel je k sobe na prazdniny kde on zije ve Spanalsku tam se celou dobu schovaval.Nakoupil jim znackove obleceni v casce 20 tisic a rok na to je mel 3 nedele ve Spanalsku tam jim,ale nekoupil,uz vubec nic.Prisel s tim,ze ho ty deti stali jak 3 roky alimentu.Od te doby jsem opet od nej nevidela ani korunu je to,uz skoro 3 roky.Policie nepomuze to me rekli rovnou.Ted cekam jestli me pomuze mezinarodni ochrana deti v Brne,ale musim si zajistovat preklady rozsudku do Spanalstiny a spousta papirovani.Ja jeste ke vsemu prisla o praci.Dceru mam na skole a nevim jak budeme dal zit.Nepomuze totiz nikdo.
Volala jsem sve byvale tchyni a ta me napsala,ze jsem strasne zla a ,ze chci jejiho syna dostat do kriminalu,ze on detem koupil pred lety drahe obleceni a zaplatil cestu k nemu kde on zije.S toho ty deti,ale neuzivim.Jsem zoufala a nevim take jak dal.
duben 24, 2009 09:15
bb, je to tak : tygrioko
Je lepší zkusit po dobrém, nic pak nebrání úředně. Někdy si člověk zbytečně zavírá vrátka.
květen 02, 2009 00:10
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]