O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KDE VZÍT NA ŠKOLNÉ PRO STŘEDOŠKOLAČKU? PDF Tisk E-mail
Neděle, 07 prosinec 2008

 Tenhle následující dotaz jsem nejprve nevěděla kam zařadit: je to výhradně právnická záležitost? Nebo je lepší to předhodit kudlančímu plénu? Ano, druhá možnost vyhrála, zvláště nyní, kdy se čeká větší nezaměstnanost rodičů (natož matek-samoživitelek), bude třeba vědět, jak si v podobné situaci poradit. Tak čtěte, diskutujte, a především, víte-li, poraďte.

 

 

 

 

 

     Dobrý den, mám dost velký problém a tak vás  prosím o radu. Jsem rozvedená a mám 15 letou dceru. Ta v září začala studovat soukromou školu, na níž školné činí za rok 18 tisíc korun. Od ledna však přijdu o peníze - ztratím práci a tímpádem bude pro mě těžké dceřinu školu utáhnout. Otec dcery má průměrný plat 20 tisíc, ale uzavřel již nové manželství, má nyní dvouletou dceru a další dítě se mu má narodit za 6 měsíců. Kontaktovala jsem ho a vysvětlila naši současnou situaci. Bohužel, jeho odpověď zněla, že nemá žádné další peníze.

 

      Jinak na naši dceru doposavad platí 3000 Kč. Děkuji za všechny odpovědi a především doufám, že mi někdo poradíte, co dál. Nechtěla bych dcerku připravit o možnost vzdělání.

Dana

 

 

ODPOVĚĎ:

 

  • Nevím, na jaké škole tvá dcera studuje, ale třebas mají nějaké možné slevy v podobně nepříjemné situaci. Alespoň, jak jsem se na netu dívala, tak mnohé školy matkám-samoživitelkám případně rodinám v podobné nouzi dávají určitou slevu. Stalo by za to se na škole pozeptat, nebo podívat se na web dané školy.
  • Pak bych rozhodně došla na sociálku, protože budeš-li na podpoře, rozhodně bys na nějaký příspěvek měla mít nárok - nestyď se a zajdi se tam zeptat, případně napiš e-mail či tam zavolej...
  • ostatně na netu jsem našla tuto "kalkulačku", podle které si můžeš vypočíst, jestli a jakou bys třeba podporu mohla dostat. Snad kdyby se ti tímpádem to placení zmenšilo, dalo by se to vše nějak schůdně vyřešit...

 

Držím palce,

 třebas další čtenáři poradí víc...

d@niela

 

 

 

Komentáře (131)add feed
z tohoto důvodu, : Inka
když jsem byla rozvedená s dvěma dětma, tak jsem volila školy, které platit nemusím, protože nikdy nevíš co bude druhý den natož za 4 roky.
Myslím, že je určitě možné i přejít na jinou školu, kterou platit nemusíš.
prosinec 07, 2008 18:31
radši bych : Petronila
napřed prozkoumala ty možnosti úlev, slev, příspěvků - jistě se něco najde. Vzít holku ze školy - pokud je to dobrá škola a baví ji - by bylo až na posledním místě. Osmnáct tisíc, jestli dobře počítám, je 2 500 měsíčně - to není až zas tak horentní. Zkusila jsi uvažovat o nějaké práci na doma - co já vím, třeba žehlení, starání o děti, úklid, případně jestli umíš něco jiného, o co by mohl být zájem?
prosinec 07, 2008 19:46
Petronilo, asi blbě počítám - : Standa
ale do školy se chodí deset měsíců, takže podle mých výpočtů je
18.000 : 10 = 1.800,- Kč,
ne?

P.S. Taky bych asi udělal všechno, aby se holka udržela na škole, kde ji baví, kde má kamarádky. Zeptej se na všechny slevy, nestyď se - cikáni by ti poradili!
prosinec 07, 2008 21:15
Stando, : Petronila
počítáš dobře, ale výdaje - já počítám příjmy (tj. máma má na to, aby těch 18 000 vydělala, 12 měsíců) smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
prosinec 07, 2008 21:18
Asi tomu nějak nerozumím, tak se omlouvám. : Standa
Ale jedno je jisté, od ledna práci mít nebude...
Hele, to se neplatí každý měsíc?
prosinec 07, 2008 21:33
No tak já bych asi : Vodoměrka
co nejrychleji hledala novou práci... a nebo aspoň brigádu... a jestli dcera už měla patnáct, tak brigádu i pro ni...
prosinec 07, 2008 21:40
petronilo : mura
asi tomu nerozumim jako standa. skola stoji 18000, tudiz o jakych prijmech 2500 mesicne je rec?

jinak skolne se neplati mesicne, plati se zpravidla pololetne, pripadne rocne a to dopredu.
prosinec 07, 2008 21:56
Aha, díky, : Standa
takže bude potřeba v lednu zaplatit dalších 9 tisíc a máma současně nejspíš od ledna nebude mít práci. Dost mizerná vyhlídka...
Doporučuju proto okamžitě obíhat všechny úřady a i na škole požádat po případný odklad. Nevím, snad by to šlo? A nemůžeš si někde něco vypůjčit?
A pak taky zkus tu kalkulačku, co tam je nahoře, určitě bys na nějaké další přídavky měls nárok.
No, a snad bys třeba našla nějaké uklízení, kam byste třebas po večerech mohly chodit spolu...
prosinec 07, 2008 22:05
sorry, neumím počítat, : Petronila
18000 / 12 je 1500 a ne 2500.
prosinec 07, 2008 22:45
hele, nechci bazírovat na počtech - : Standa
ale škola běžně trvá deset měsíců...
takže fakt myslíš, že to neni 18000/10 = 1800?

(bereš to s humorem, doufám)
prosinec 08, 2008 00:17
zkusila bych asi takhle: : bb
dcera je velká, aby těmto starostem rozuměla, dál vycházím z předpokladu, že máte dobrý vztah, tak bych ji požádala o poradu, pomoc při rozhodování, že spolu musíme vymyslet strategický až válečný plán, např. během volna kolem vánoc. Vysvětlila bych jí situaci i to, že tatínek nemůže další peníze přidat - bez toho, abych ho kritizovala a nasazovala mu psí hlavu, spíš bych vypíchla důvody proč nemůže - další dítě plus mimino na cestě.
A že jsou dvě možnosti - ona odejde ze školy na státní školu bez školného. I tak stojí škola dost peněz a já se samozřejmě budu snažit co nejdřív nějakou práci najít, abych mohla dceru na SŠ vůbec držet - aby nemusela do práce nebo na učiliště. Neříkat to výhružným tónem, ale věcně, jako reálnou možnost - vždy se mi osvědčilo, dávat dětem na výběr ze dvou tří možností tak, aby se podílely na rozhodování a přitom měly volbu celkem snadnou, tzn. že druhá a třetí možnost by pro ně byly výrazně nepříjemnější.
No a pokud by na škole chtěla zůstat, tak že je tu druhá možnost, se kterou mi ale musí na chvíli pomoct:
Tatínek může dávat 3000. To chápu, má sice víc peněz než já, ale zase další dvě děti. Já nemám další dvě děti, ale jsem bez práce, od ledna podpora. Takže bych v opačné situaci mohla dávat taky jen 3 000. Tudíž by se ona na čas - do doby, než se finančně zmátořím - nastěhovala k tatínkovi na byt a stravu a pár těch výdajů, která jsem platila já.
Mně se tím finančně uleví, protože v součtu to dělalo mnohem víc, než 3000. A já budu otci platit 3000 a rozdíl "mé dřívější výdaje" mínus 3000 k otci - dám na školné. Pokud se školné musí platit předem, tak si půjčím od příbuzných, nebo si vezmu krátkodobou půjčku, vyčerpám kreditku apod. a z těch úspor to budu splácet.
Jakmile si najdu stabilní práci, vše se vrátí do původních kolejí, my dvě spolu a k tatínkovi na návštěvu.

Pokud otec chce, aby dcera studovala dál, přistoupí na to. A nebo najednou vyšťourá ty peníze. Konečně, školené leden až červen je 6x1800=10200, to si může půjčit on, jemu dají půjčku snáz, a o splátky ponížit alimenty.

No a jako třetí krok, ovšem až poté, co všechno tohle tak nějak proběhne, bych zažádala o zvýšení alimentů. Každá stovka o kterou to půjde nahoru je dobrá. Proč by si druhé zaměstnání měla shánět matka, může i otec.
prosinec 08, 2008 00:24
Stando :-) : bb
školné je skutečně 1800 měsíčně, ale Dana a dcera žijí 12 měsíců v roce :-) a Dana má tedy 12 měsíců na to, aby 18000 nastřádala - na školné může odkládat i z výplaty v červenci a srpnu :-)

teda předpokládám, že tohle měla Petronila na mysli

prosinec 08, 2008 00:28
Si zase vysloužim vopovržení : NČ
ale vidim to tak, že přesně todle sme si přece sami vycinkali klíčema v r. 89 (i já sem cinkal, teď se za to stydim).
Nemáš na študie, tak neštuduj! Hotovo, vymalováno. Notabéne na soukromý škole, kde se připlácí. V nejlepšim případě jdi do státní, neplacený, střední školy.
prosinec 08, 2008 07:46
Nevím, zda se jedná o nějakou speciální školu, : mamča
která jiná než soukromá neexistuje. Ale jistě jsou příbuzné obory, které by se daly studovat na státní škole.
Tenhle rok by měla ta dívka pokud možno dostudovat tam, kde je. A oba rodiče by se na školné měli složit. Třeba tak, že dcerka nedostane žádné dárky k Vánocům, ale dostane prostě školné, i za cenu případných půjček.
Pro následující školní rok by bylo vhodné vybrat školu náhradní - státní, kde by jí započítali ten "odstudovaný" rok, a vzali jí do druhého ročníku.
Děti mají právo (ale i povinnost) podílet se na životní úrovni rodičů. Takže jestli donedávna rodina měla na soukromou školu, a teď nemá, tak dítě samozřejmě přejde na školu, na kterou rodina má.
Živit dítě na státní škole taky není zadarmo, ale je to pořád o těch 18 tisíc ročně míň.
Otce bych (ve věci školného) přehnaně nešetřila, protože i on jistě souhlasil s tím, kde bude jeho dcera z prvního manželství studovat. To že se rozhodl uzavřít nové manželství a "zalidňovat Zemi", a snižovat tak životní úroveň svojí i všech svých dětí, je jeho problém. Ta holka za to nemůže, a máma-samoživitelka, co ztratila práci, taky ne.
V (bývalé) úplné rodině by tenhle problém jistě neřešila.
prosinec 08, 2008 08:13
No mamčo : NČ
třeba s tou její placenou školou fotřik nesouhlasil. Třeba ani nebyl dotázanej na názor.
Kolik má platit výživnýho se, myslim, nevodvíjí vod její potřeby zvýšenejch nákladů na placenou stř. školu, nýbrž se vodvíjí vod jeho možností. Předpokládám, že fotr platí, kolik je mu určeno soudem, a jestliže nechce nebo nemůže platit víc, tak ho těžko něco přinutí.
Rozvahu, na co maj a na co už nemaj, si měly dámy udělat samy a podle toho taky řídit svý kroky. Je to moc snadný, říct - chci nadstandard, tak mi poraďte, kdo mi na něj musí dát, když na něj nemám.
prosinec 08, 2008 08:41
Mamčo, můro atd. : Vodoměrka
školné se nemusí platit naráz, většinou se platí měsíčně, aspoň u všech soukromých škol, co jsou v našem kraji, to tak je, takže předpokládám, že to tak bude i jinde.
Odstudovaný rok se dá započítat, ale dělají se rozdílové zkoušky... z těch předmětů, které na té bývalé škole nebyly. Pokud by chuděra přestoupila na zcela jinou školu, tak se z toho docela zahřeje smilies/wink.gif. Většinou se přechází od nového školního roku a ty rozdílové zkoušky jí dají složit do konce prázdnin... nebo když by o přestup požádala až někdy o prázdninách, tak by mohla dostat termín do konce pololetí...
Spíš by se mohla snažit dcera, když si vybrala nestátní školu, kde se za vyučování platí, aby se aspoň částečně podílela na nákladech... vážit ovoce a zeleninu v supermarketech nebo doplňovat regály, sice to není za žádné extra velké peníze, ale v tomto případě je dobrá každá koruna.
prosinec 08, 2008 08:55
... : Sandra
Já tedy nevím NČ, co jsme si vycinkali klíčema tak hrozného, ale mně přijde situace naprosto normální- jsou školy státní, ty jsou pro každého, a pak jsou školy soukromé, které se dělí na dvě skupiny- jedny jsou specializované a oproti státním školám nabízí určitý nadstandart, jiné jsou místo, kde rodiče koupí svým- ne příliš chytrým a pilným- dětem maturitu (titul). Pokud nemám na to, abych posílala dítě do soukromé školy, tak holt bude chodit do státní, jako většina dětí (ta sociální rovnost je tady- každý má přistup ke vzdělání na státní škole- přeci nemůžeš očekávat, že sociální rovnost bude spočívat v tom, že každý- i ten kdo na to nemá- bude mít přístup ke vzdělání na soukromé škole...?!)
Navíc naše republika má obrovskou výhodu, že máme státní školy na skutečně vysoké úrovni, takže své dítě společensky neznemožním, pokud ho do soukromé školy nepošlu. Jinde to tak není, třeba v Austrálii šetří oba průměrně vydělávající rodiče na své dvě děti prakticky celý život- aby jim mohli zaplatit soukromou SŠ, protože do té státní chodí jen gansta a chudina a jejich potomek by s takovým puncem na CV sháněl kvalitní práci jen velmi těžko... a po skončení SŠ přichází studium na VŠ, které je rovněž draze zaplaceno.)
Co se autorčiny konkrétní situace týče- dcera už na té soukromé škole studuje, takže pokud si tam zvykla, má tam kamarády, tak bych se také snažila udělat max. pro to, aby si nemusela zvykat zase někde jinde. Jde o to, kde autorka bydlí a jakou má šanci najít brzy zaměstnání- pokud je třeba šance, že by už od února, března mohla pracovat, řešila bych to půjčkou. Nebo zkusit, jak už tu bylo psáno, získat slevu, nebo alespoň odklad, nebo postupné splátky po měsíci na příští půlrok...někde také mívají prospěchová stipendia, pokud je dcera snaživá a jde jí o to na škole zůstat. Tatík bude mít třetí dítě až za 6 měsíců, takže možná by se z něj ještě něco v tomto inkriminovaném období, něco navíc vyrazit dalo. Sama autorka musí vědět, co je to za člověka- jestli když mu tam pošle plačící dceru, která mu bude líčit, jak bude muset odejít ze školy, protože mamka nemá peníze, jestli to zabere. Nebo jestli je přístupný slyšet nějaké rozumné argumenty...a také jestli má dát z čeho (nevím jestli 20k hrubého, či čistého, každopádně na vyskakování to není a pokud by měl dávat víc, bude si muset odtrhnout od huby- čímž neříkám, že by to jako milující otec ve výjimečné situaci udělat nemohl.) Pokud už teď autorka ví, že do další splátky, tj. do podzimu práci nesežene a finančně na tom líp nebude, začala bych se poohlížet po nějaké státní škole na úrovni...chápu, že je to smutné, člověk by rád svým dětem dopřál všechno možné...a musí se smířit s tím, že přestože třeba roční zahraniční stáž na SŠ v Americe, či studium na Harwardu by se v CV mých dětí jednou vyjímalo hezky, pokud na to nebudu mít (jako že asi ne) tak si na to holt budou muset vydělat samy, nebo si to budou muset odpustit. P.S. v 15 holka může jít na brigádu- alespoň na pár hodin.
prosinec 08, 2008 09:03
NČ : Tady to vypadá, že jsou vztahy v pořádku, a nikdo nedělá šprajcy. : mamča
Aspoň tak, jak Dana píše, bere ohled i na současnou rodinu svého b.m..
Vychovávat a financovat dospívající dítě není žádná sranda, a doteď to zřejmě Dana zvládala v pohodě, i s tou "nadstandardní" školou, i když na doraz. Nemá žádné úspory, kam by sáhla, a školné zaplatila. Teď je bez práce, a i jestli dosud měla nadstandardní příjmy, tak podporu bude mít max. 10 tisíc 3 tisíce alimenty nějaké rodinné přídavky. A z toho zaplatí tak nájem a skromné živobytí. Rozhodně ne školné.
Myslím, že přechod dcery na státní školu by to vyřešil, ale letos musí dokončit ročník tam, kde je. Takže požadavek na otce, aby někde splašil 9 tisíc, mi nepřipadá nemožný.

Jistě si Dana hledá novou práci, ale nevíš, jaké má vzdělání, možnosti, v jakém regionu bydlí, apod.
Dítě nepřestalo být Tvým dítětem jen proto, že táta založil novou rodinu.


prosinec 08, 2008 09:09
Sandro : NČ
Hroznejch věcí jsme si vycinkali dost a dost. Vod kuponovejch a dalších tunelů až po Topola, Parouba, Bursíka, Kalouse, namísto front na banány teď fronty na pracácích...... To jen tak na vokraj. Tim neřikám, že předtim byla idyla, jen to vidim "z bláta do louže".
Co se tejče tvejch názorů na tendle konkrétní případ soukromý školy kerou si nemůžu dovolit, jsme spolu naprosto zajedno (čti pořádně), zbytečně mi "jakoby" oponuješ.
prosinec 08, 2008 09:20
... : Sandra
To byla reakce na to vycinkání všech těch hroznejch věcí klíčema- neříkám, že je to všechno ideální, ale já bych neměnila ani za zlatý tele...
prosinec 08, 2008 09:26
šmarjá jósef : kolemjdoucí
to je tak těžké si nabrknout chlapa, kterej vás dvě uživí?
prosinec 08, 2008 09:39
No jo, chlapů, co se třesou na to, sypat peníze do cizího dítěte, : Myška
je všude plno. Kolemjdoucí, to je slabé i jako vtip.
prosinec 08, 2008 09:46
Kolemjdoucí, : alena puntíkovaná
žádáš tímto Danu o ruku?
prosinec 08, 2008 10:06
Sandro : NČ
já bych taky neměnil. Právě proto, že já to vidim, že je jedno za 18 a druhý za 20-2. Tak proč se vůbec zase unavovat cinkánim a mrznutim ve sněhovejch srač*ách? Ale zkus se zeptat, třeba namátkou, sklářů a keramiků, zrovna vyhozenejch z práce v regionu, kde vo práci nezavaděj ani vomylem.....
Jo, taky by měla dceruška Dany možnost vydražit a prodat svý panenství po inetu. Teda - jestli je vůbec eště co dražit :-(
prosinec 08, 2008 10:15
myško : kolemjdoucí
a alenko puntíkatá. Věřte, nevěřte, já jsem svojí (dnes již bývalé) přítelkyni pomáhal platit školné pro její dceru po celé čtyři roky. A bylo to na škole, kde je školné téměř desetkrát vyšší, než je tenhle případ. Platil jsem jí třetinu, třetinu platil její manžel a třetinu její brácha. A považuju to za dobře utracené peníze. Takovej sponzoring.
prosinec 08, 2008 10:41
... : bb
však i za komančů byli lidi, co studovat nemohli, protože na to jejich rodiče neměli
a možností přivýdělku pro středoškoláky bylo mnohem méně


prosinec 08, 2008 10:46
kolemjdoucí, : bb
jakou má souvislost to, že si tě bývalá nabrnkla pro prachy, aby měla na studia dítěte, jelikož vyděláváš měsíčně násobek průměru,s tím, že Dana nemá na soukromou SŠ svého dítěte? Bylo to, jak to dělala tvá bývalá, míněno jako obecná rada, jak řešit vzdělání dětí rozvedených matek?
A červených luceren taky ubývá. Sponzora do ledna - to už asi nestihne.

prosinec 08, 2008 10:50
Kolemjdoucí, to je od tebe hezké. : Myška
Ale rada hledat si chlapa, který by sponzoroval mé dítě je přesto out. Aspoň pro mě. Už jen to pomyšlení, že je to jedním z kritérií pro výběr... Stejně tato revoluční myšlenka neřeší Daninu situaci, protože ona potřebuje řešení brzy. A i kdyby takoví chlapi byli (mám dojem, že jsi tak trochu bílá vrána), není to otázka týdnů, ale spíše měsíců. Možná jsem naivní a možná jsem jen neměla štěstí, že jsem žádného sponzora nepotkala. Moje chyba...
prosinec 08, 2008 10:55
Proč by měl bejt taktrochu bílá vrána? : NČ
Teda si vodjaktěživo myslim, a i tak činim, že s partnerkou prožívám dobrý i zlý. Taky předpokládám, že když vona potřebuje pomoct dneska, a já můžu pomoct, tak že to udělám uplně samozřejmě. Též ovšem bych očekával reciprocitu. Pokud bych o reciprocitě u partnerky nebyl přesvědčenej, nejednalo by se o partnerku, nýbrž o dočasnou souložnici, kde bych samozřejmě úsporama šetřil, ale to už sme u jinýho výrazu než partnerka.
prosinec 08, 2008 11:12
kolemjdoucí a NČ : Vaše rady jsou přínosné. : mamča
Co kdybyste, než si Dana najde pro dceru nějakého "sponzora", vysypali "drobné" ze šrajtofle, a těch 9 tisíc jí půjčili ?
My všechny vám ten dluh rády dosvědčíme, a Dana vám ho časem (až sežene práci nebo "sponzora") vrátí. smilies/grin.gif
prosinec 08, 2008 11:17
myško : kolemjdoucí
ono to bylo trochu jinak, my už jsem to v té době táhli spolu pět let, a nabídnul jsem jí to sám. Když jsme se seznámili, ani v nejmenším to nevypadalo, že její dcera se bude takovým směrem ubírat.
prosinec 08, 2008 11:24
Kolemjdoucí, a v tom je ten zakopaný pes. : Myška
Tvoje partnerka nehledala především sponzora. Kdyby zjevně jo, tak bys asi vzal nohy na ramena, a žádné soužití by se nekonalo. To je logické, ani já bych si nic nezačala s chlapem, který by očekával, že budu jeho sponzorka.
prosinec 08, 2008 11:30
Mamčo : NČ
Nějak se ti to zmotalo. Já jsem radil jen nežití nad poměry, neboli - bez peněz do hospody nelez! Nic víc! To panenství by taky mohlo přijít do úvahy, ale to nejni originální rada, to už vymyslela a s tim skvěle uspěla myslim nějaká američanka asi před rokem.
Jinak ovšem můžu s klidnym svědomim říct, že kdyby kdokoliv z mejch dobrejch známejch potřeboval narychlo půjčit těch blbejch 9 tis., tak bysem půjčil. Tady, v tomhle případě, nějak nemám důvod.
prosinec 08, 2008 11:34
Dano : Milene
Ja radí Daniela zajdi na sociálku. Nějaký příspěvek by se měl najít nebo by měli mít zkušenosti s podobnými případy. Do školy taky zajdi, může se něco podobného stát každému, tak se nestyď se zeptat. Pro vysokoškoláky existují půjčky na studium, které se splácejí až dostudují. možná i pro středoškoláky. Nevím jakým způsobem se školné platí. Setkala jsem se pouze s půlročním placením. Třeba by ti otec dcery mohl dát peníze na dceru několik měsíců dopředu a tím by jsi vyřešila splátku. Předpokládám, že nějakou práci hledáš. Dcera na brigádu asi jít ještě nemůže, tedy ofic, protože berou až od 16 let a to ještě dost neradi, S tím máme své zkušenosti. Hlavně do těch starostí o peníze na školu zapoj dceru, aby věděla, že to není jen tak, že sice studuje školu, kterou si vybrala a musí se zato platit školné. Možná, že ti toho bude víc vážit. Jako poslední možnost je přestoupit na jinou školu ale si myslím, že to zrovna v tuto dobu, pokud běží školní rok nejde. Držím palce, aby jsi našla nějaké zaměstnání, to by bylo řešení nejlepší ale to ty víš.
Jo a chlap, který by to zatáhl, to taky není špatné řešení. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif Až nějakýho potkám, tak ti nedám vědět. smilies/wink.gif Možná by se mi taky hodil. smilies/cheesy.gif
prosinec 08, 2008 11:38
kolemjdoucí, no vidíš, : bb
tak proč jí radíš opak
šmarjá jósef : kolemjdoucí
to je tak těžké si nabrknout chlapa, kterej vás dvě uživí?

prosinec 08, 2008 12:04
bb a Stando, : Petronila
přesně tak jsem to myslela, s těmi 12 měsíci. Že na to VYDĚLÁVÁNÍ (o které se tu jedná především) mají celý rok. To, že se to utratí za 10 měsíců, není v tuto chvíli podstatné.

Vtipy s nalezením "bohatého sponzora" mi připadají, nezlobte se, dost nevhodné. Pánové, vy byste chtěli, aby si vás partnerka našla především proto, abyste financovali školu jejího dítěte? A vám, dámy, by nevadilo, kdyby si vás partner našel s tímtéž cílem?

A to s tím panenstvím už nebyl ani vtip, to bylo jen ubohé a trapné.

1500 měsíčně IMHO opravdu není taková částka, aby bylo nutno uvažovat o vzetí dítěte ze školy. Co třeba roznášení letáků nebo něco takového? To není těžká práce, mohla by to dělat i ta slečna a těch 1500 by to nejspíš dalo?
prosinec 08, 2008 12:12
NČ : Jo tomu rozumím. : mamča
Já jsem nikdy nebyla bohatá, a snad právě proto si nedokážu představit, že bych neměla uspořenou nějakou rezervu, aby pro mě nenadálá platba 9 tisíc byla problém.
Ale taky jsem nikdy neměla děti na soukromé škole, a nebyla jsem samoživitelka.
Předpokládám, že má Dana nějaké rodiče nebo přátele, kteří jí těch pár tisíc půjčí. Nespoléhala bych se na sociálku, ale nějaká akutní výpomoc by z nich taky mohla vypadnout, když snědí občané tam chodí žádat dvakrát do roka o příspěvek na ošacení a obutí dětí. (Myslím, že se to jmenuje Příspěvek v hmotné nouzi). Nepředpokládám, že paní ze sociálky jde ty boty kupovat s nimi.
Bez ohledu na to, jestli (a kde) Dana teď ty peníze sežene, si myslím, že by dcera měla uvažovat o méně finančně náročném studiu. To je to Tvoje : Bez peněz do hospody nelez !
prosinec 08, 2008 12:15
Ubohé a trapné :-))))) : NČ
Nějak jsi mi, Péťo, před těma vánocemi přecitlivělá. Příčí se ti americkej způsob života?
prosinec 08, 2008 12:28
nč, : Petronila
mám takové matné tušení, že ani v té Americe tohle není běžný způsob, jak si vydělávat.

A ano, takovéhle věci se mi příčí, nemyslím si, že je to přecitlivělost a nehodlám na tom nic měnit.
prosinec 08, 2008 12:30
Všichni myslíme jen na náklady na školu, : Myška
ale pokud přijde Dana o práci, jako že přijde, tak přijde o plat, a bude prozatéím, než sežene jinou práci ba polovině platu. A kdo ví, jak dobře placenou práci sežene, jestli vůbec tak dobře, jako tu stávající. To potom případný přivýdělek nbebude moci jít na školné, ale na živobytí. Protože snížení příjmu na polovinu je sakra citelné.
prosinec 08, 2008 12:32
Omlouvám se za překlepy, : Myška
dělám tři věci najednou.
prosinec 08, 2008 12:33
... : Sandra
No, mamčo, s tou sociálkou to může zkusit, ale nadějně bych to moc neviděla. Nevím jak to dělají cikáni (slyšela jsem, že chodí po 10 a s kudlou v kapse) ale normálního člověka si proklepnou, než mu něco málo přidají (např. když jsem viděla, co všechno chtějí za potvrzeníčka, aby ti přidali na dítě- s velkou slávou- 280Kč, tak jsem se na to raději vykašlala- a u méně obvyklých přídavků, jako je právě příspěvek na bydlení, či obutí, bude to dokazování ještě horší) Boty s tebou sice kupovat nechodí, ale obávám se, že když zjistí, že máš na to, aby tvoje dítě navštěvovalo soukromou školu, tak ti asi na obutí přispívat nebudou...a je to tak taky správně, to by pak mohl ždímat stát kdekdo.
Spíš zkusit nějakou tu brigádu- jak už tu někdo psal- na roznášení letáků ti nemusí být 16 a dále je možné třeba doučovat děti ze ZŠ, hlídat děti, nebo chodit někam uklízet... (jestli jste z okolí HK, jenom v naší rodině sháníme 2 pracovní síly- jednu na úklid a jednu do kanceláře:-)
prosinec 08, 2008 12:36
No vidíš, Myško : NČ
A přesně votom jsem psal už v 7.46 a v 9.20.
prosinec 08, 2008 12:41
Sandra : mamča
S tou brigádou je to dobrý nápad. Ale : Naši sousedi dali dceru na soukromou školu. Bylo to hned v začátcích, kdy tyhle školy vznikaly. Dcerka se dostala mezi spolužáky, kteří pocházeli z movitých rodin. Takže sousedů puberťačka přišla domů s brekem, že ona jediná nemá značkové ponožky, ona jediná bydlí v hnusným paneláku,... zatímco její spolužáci ve vilách s bazééénem, a nepomohlo jí na školním společenském žebříčku ani to, že ona jediná hovořila plynule dvěma jazyky, protože její rodiče pracovali v diplomatických službách a dcera jezdila s nimi.
Takže představa studentky soukromé školy nebude příliš korespondovat s roznášením letáků, nebo uklízením (za peníze) sněhu před domem.
Náš soused je drsňák, takže dcérence řekl, že buď se v té nóbl škole prosadí díky svým schopnostem, když se cítí jako Popelka, nebo může jít na státní.
Né každá pubertální dušička tohle rozdýchá.
prosinec 08, 2008 13:25
Mamčo, k tomu bych jen dodal, : NČ
že škola s doplatkem 18tis ročně zase až tak luxusní rozhodně nejni. Jinak ale naprostej souhlas.
prosinec 08, 2008 13:49
NČ : mamča
Střední škola za 18 tisíc není luxusní, ale je to víc, než si její máma může v současné situaci dovolit. Jasně, že by té dceři máma ráda dopřála, aby nemusela měnit prostředí. Ale mámy se taky nikdo neptá, jestli nechce zůstat ve stávajícím zaměstnání. Prostě jí vyšoupli, a je na Pracáku.
Chudoba cti netratí, ale dětem v tomhle věku se to těžko vstřebává.

prosinec 08, 2008 13:56
ano, ale : Petronila
situace je bohužel taková - chudí momentálně jsou, ať to vstřebají nebo ne.

To, že zrovna nemají peněz nazbyt, ta dcera pocítí tak jako tak, ať už na té škole zůstane nebo ne. A jestli z toho má mít nějaké šrámy na duši, tak je bude mít, ať bude na jakékoli škole - i když bude na státní, kde se neplatí nic, bude máma nezaměstnaná a dcera nebude mít na spoustu věcí, na co její spolužáci. Hrát si na představy o tom, co se hodí či nehodí pro studentku soukromé školy, mi přijde v dané situaci jako opravdu hodně velký luxus.

Záleží na tom, jak moc se jí tam líbí, a jak moc by byla případně i ona sama ochotná udělat něco pro to, aby tam mohla zůstat. Určitě bych to probrala i s ní s tím, že pokud tam ona bude chtít zůstat a něco pro to i udělat, tak se i já rozkrájím na kousíčky, aby tam zůstat mohla. Investice do budoucnosti je docela důležitá věc, kvůli které stojí za to se trochu posnažit, eventuelně něco oželet. Také je IMHO důležité chudobu nebrat jako doživotní neštěstí, ale jako přechodný stav, po kterém zase určitě bude líp.
prosinec 08, 2008 14:26
... : Sandra
No tak pokud dceruška nepochopí, že je mamka v nouzi a nebude jí korespondovat představa studentky soukromé školy s roznášením letáků, tak se může stát záhy studentkou státní školy... ale záleží na tom, jakou má dcera povahu, jaká je osobnost a také co mají za kolektiv. Já sice na soukromku nechodila, ale věřím, že ty školy, které jsou sice soukromé, ale jinak výběrové, tj. že tam nevezmou každého, kdo si zaplatí, ale jsou tam tvrdé přijímačky a dostanou se jen chytré děti, tak tam soutěží v něčem jiném, než v tom, kdo má bohatší rodiče. A na bohatý kolektiv můžeš kápnout i na státní škole- to se stalo např. bráchovi- naši jsou tak průměrně bohatí, ale stejně byl brácha ve třídě jeden z nejchudších- ale byl chytrej a svůj a nikdy neměl problém se zařazením do kolektivu...
prosinec 08, 2008 14:28
NC : Mikin
NC, ty se nemas dneska mnohem lip nez v tom zadratovanym koncentraku za komunistu ? Vetsina lidi se lip ma. Po vsech strankach. On je kazdy sveho stesti strujcem......
prosinec 08, 2008 17:33
ještě mě k tomu napadá, : Petronila
že když dají dohromady rodinnou radu a pokusí se holku i s její vlastní pomocí na škole udržet, naučí se možná pro život jednu hodně důležitou a povzbuzující věc: není nutné být bezmocnou pasivní "obětí" událostí, a i když se něco se*e, dá se to otočit k lepšímu, když se člověk sám aktivně přičiní.

1500 měsíčně IMHO není fakt tak moc, aby se to nedalo vydělat "bokem" i při škole (eventuelně, pokud to nejde oficiálně, tak to nechat "napsat" na mámu).




prosinec 08, 2008 19:41
Mikine, sice se mě přímo ptáš, : NČ
takže bych měl odpovědět.
Jenže vodpovídat na tydle tvý trapárny, bez vlastního mozku jen vodposlouchaný, tisíckrát vomletý, votřepaný, ódéesácký klišé. NE!
prosinec 09, 2008 06:38
Pokud se někomu zdá, že představa studentky soukromé školy : wendy
nekoresponduje s roznášením letáků či jinou brigádou, musím jej upozornit na to, že čas oponou trhnul a nastala jiná doba, kde i toto, představte si, je možné. Po revoluci moje maminka prohlásila: Jo a zase budou studovat jen bohatí. No, není to tak hrozné a týká se to zatím více vysokých škol než středních. Je pravda, jak výše psáno, že naše státní školy mají dobrou úroveň. To mají. ZAtímco o mnoha soukromých, kde vystuduje každý, do má bohatého rodiče-sponzora školy, se to bohužel řící nedá. Jistěže nejsou takové všechny, ale jejich asi víc než by bylo zdrávo. Finančně náročnější nez státní jsou ale všechny, takže kdo na ně nemá, nemůže na nich studovat, to je tvrdá realita. I to je určitá daň za svobodu.
Nemůžeme si vybírat z jakéhokoliv společenského uspořádání jako rozinky jen to dobré, nýbrž musíme to brát jako celek. I se všemi negativy. Kdo má prachy, může všechno, kdo má tak akorát, žije si slušně, kdo má málo, nemůže si vyskakovat. Ať už si tuto situaci zavinil nebo vůbec ne. A jen tak na okraj - všímáte si, co se děje v Řecku ?
Dano, někdo tu taky radil, aby ses poradila s cikány, co se informací o různých dávkách dotýče. To je fakt, mají to zmáknuté, ale že by se orientovali v otázkách studií, to pochybuji. Ta kalkulačka je ale dobrá.
prosinec 09, 2008 07:37
... : mura
Po revoluci moje maminka prohlásila: Jo a zase budou studovat jen bohatí. No, není to tak hrozné a týká se to zatím více vysokých škol než středních.

ono se to zatim netyka ani vysokych skol. tez jsou soukrome i statni, tech statnich je mnohonasobne vice. skolne se na nich neplati, leda kdyz nevystudujes v urcitem terminu (napr. bakalare za 4 roky myslim), tak pak si ty dalsi roky uz platis. stejne tak, kdyz chces studovat druhou vysokou skolu. coz je oboji teda nadstandard. jinak skripta, pripadne kolej si clovek musel platit vzdycky. znam spoustu vysokoskolaku, co se na ty vysoky zivej pri studiu sami.

Je pravda, jak výše psáno, že naše státní školy mají dobrou úroveň.

jj, zaplatbuh to porad jeste plati. jsou, pravda, soukrome skoly, kam se delaji prijimacky nebo ktere nemaji alternativu v podobe skoly statni. vetsinou jsou to bud skoly specializovane nebo se tam studuje v cizim jazyce. ale o drtive vetsine ostatnich plati, ze kdyz se ditko nedostalo na skolu statni, tak holt pak se zaplati ta soukroma.
prosinec 09, 2008 07:53
No já si stejně myslím : wendy
že udržet dítě 5 let na vejšce je dost finančně nákladná věc, i když tato je státní. Vyslechla jsem na to téma pár přednášek...ale URČITĚ je to dobrá investice. Michalovi ta vysoká teď dost chybí, zaměstnavatel ho vyslal po různých školeních už za pěkných pár tisíc, dohání anglinu, má živnosťák v oboru - a protože dojíždí a mají toho malého človíčka doma, při tom všem se mu do studia nedostává času a energie. Takže - studujte. Dokud jste mladí (a neklidní) a svobodní.
prosinec 09, 2008 08:18
wendy - jeden bodík, : toulavej
a ZASE plusovej :-)
prosinec 09, 2008 11:11
Ani v nejmenším mě nenapadne, abych se pletl do plodné diskuse NČ – Mikin, : toulavej
ale chci jen upozornit NČho, že možná neví, že Mikin žije na Yukonu, tj. Kanada a mám velké pochybnosti, že by tam zdejší obyvatelé používali při konverzaci „trapárny, bez vlastního mozku jen vodposlouchaný, tisíckrát vomletý, votřepaný, ódéesácký klišé“ :-) . . .
Zdá se mně přímo nemožný, že by tohle potřebovali používat občané Kanady, když tam žádnou ODS nemají. Jinak jsem nepochopil, jestli to „NE“ znamená, že NČ nebude odpovídat – což by bylo škoda, nebo se teď nemá lépe, než za bolševika – což by bylo minimálně podivné . . .

Ano, čas oponou trhnul, ale některým to ještě nedochází, že s tím dobrým, co přinesl kapitalismus, je spojeno neoddělitelně i to „špatný“, jako jsou třeba takové NORMÁLNÍ věci na Západě vcelku běžné, že studenti si přivydělávají při škole. Jasně, že tady jsou nastaveny jiné podmínky pro zaměstnávání mladých, než na Západě, ale když to jinak nejde, i mladí musí dříve dospět, když nejsou z bohaté rodiny. Má to alespoň pozitivní věc, že začnou znát cenu vydělaných peněz . . .
prosinec 09, 2008 11:17
Toulavej : NČ
Ne znamená ne. Nemohli bysme se dohodnout ani po hodinách povídání, natoš po několika emajlech.
prosinec 09, 2008 12:07
... : Sandra
Koukám, že NČ je první volič levice o kterém vím- jinak znám samé pravicové, či středové voliče, kteří- sice s výhradami, ale volí pravicovou stranu. A pak mě vždycky po volbách udiví jak je možné, že levici volila polovina (v minulých volbách většina) obyvatelstva...
prosinec 09, 2008 12:17
Sandro, : Míša šíša
a proč tě to jako udivuje? Copak by tě naopak neudivovalo, kdyby všichni v jednom šiku volili jen pravici?
prosinec 09, 2008 12:46
Sandro, mám pro tebe možné vysvětlení - pakliže bydlíš u řeky, žiješ jistě na pravém břehu . . . :-) : toulavej
jinak bych upřesnil, že levici NIKDY u nás nevolila polovina obyvatelstva. Pouze někdy polovina lidí, přišedších k volbám, což je dejme tomu sotva třetina dospělé populace, tedy sotva jedna čtvrtina všech obyvatel. Ovšem, máme-li slabého protivníka, který neumí na populismus a hlouposti odpovědět, jak se věci mají, můžeme u většiny národa vzbudit povědomí, že čtvrtina je vlastně polovina, což má velký psychologický význam pro oslabení protivníka :-), jestliže na tuto argumentaci přistoupí.
Je-li toto mimo téma, pak se omlouvám . . . já už budu hodný :-) . . .
prosinec 09, 2008 13:09
Sandro : wendy
to bude tím, že mnozí se stydí přiznat, že přece jen jsou spíš než k pravu k tomu středolevu. Takže se s tím nechlubí, prostě to zatlučou, a pak za zástěnou, bez hrozby exekucí a problémů, volí to, k čemu je srdce nebo rozum nebo obojí táhne. To víš, kritici nedostatků jsou obviňováni z toho, že jsou závistivé socky...poctivě vydělané prachy by nikdo neměl nikomu závidět, ostatní je k zblití. Málokdo ovšem zatím riskuje nějaké střety.
prosinec 09, 2008 13:13
toulavej, znamenám si do notýsku. : wendy
No, že se lépe přiznává, že fandíš ODS než levici/středu ? Ještě to máme pod kůží....
prosinec 09, 2008 13:14
Levo / pravo : NČ
V těchhle posledních volbách lidi neřekli, co přesně chtěj. Ale jasně a přesně řekli KOHO už ani vomylem!
Jenže těm, kerejm to lidi řekli tak jednoznačně, těm je to stejně uplně uprd*le, budou si cpát chřtány a kapsy a budou svou neschopností kombinovanou se všehoschopností plundrovat eště skoro dva roky. Stranickej sjezd (odkud je mi tendle výraz povědomej) rozhodl, že blbci nejsou voni, nýbrž blbci sou voliči kerý je nechtěj. A proč by se VONI měli vůbec zabejvat nějakejma blbcema, žejo. Vždyť už ani sám velkej Bůh Zakladatel se na to nemohl koukat a nazval je bandou korupčníků. Vod něj to teda sedí. Zasel vítr a teď se diví, co sklízí?
prosinec 09, 2008 14:00
... : bb
ano, zato papá paroubek s velmistrem sobotkou se tam cpou proto, že mají čisté úmysly, čili aby sloužili zemi, lidu, svobodě a míru
prosinec 09, 2008 15:43
mikine, kdo se má líp nebo hůř : bb
než před r.89 - většina hůř :-) aspoň tak odpovídá většina lidí, když na to přijde řeč. Beru to teda tak, že mají na mysli jiné stránky života než materiální - třeba že stárnou, odcházejí jim blízcí, děti se odstěhovaly daleko a nevídají se, a tak podobně.
Pokud jde o matroš, tak si VĚTŠINA z těch co znám výrazně polepšila, ale nechtějí to říkat :-) asi aby to nezakřikli.
prosinec 09, 2008 15:50
snad to nebude politika, když odpovím wendy, že : toulavej
si nejsem vědom toho, že veřejně se přihlásit k pravicovému vidění světa se v Čechách lépe přiznává, než k socialistům. Přihlásit se k obdivu nebo podpoře bolševika a myslet to i vážně po těch 40 letech jejich diktatury, může jenom mírně řečeno velmi zmatený idealista, který nemá zřejmě schopnost si představit skutečný obsah takových slov, jako je pracovní tábor (koncentrák), poprava politických oponentů (justiční vraždy), cenzura, likvidace životního prostředí ve jménu drancování nerostného bohatství pro pochybné vybudování nepotřebného průmyslu, nepovolené opuštění republiky čili nucený pobyt obyvatel na území státu, výjezdní doložka neboli devizový příslib čili státní kontrola, kdo může a nemůže vycestovat do ciziny, na Západ ap., nebo kdo může a nemůže studovat, mít byt, mateřskou školku, určité zaměstnání, ty a ty správné názory . . .
Obhajovat zde pravicové názory není vůbec lehčí, jak se domníváš, wendy. To může jen člověk sebevědomý, mající po ruce spoustu argumentů a především trpělivost to nevzdat, když se už zdá, že jakékoliv vysvětlování, k levicovým myšlenkám a rovnostářství tíhnoucí, zdejší populace, je stejně zbytečné. Já trpělivý jsem a to sebevědomí jsem si tvrdě odpracoval, abych ho měl tolik, abych si ho jen tak nenechal nikým vzít. V dřívějších diskusích to bylo jasně vidět, že obhajovat tu pravicový názor tady bylo ochotno jen velmi málo diskutujících.
prosinec 09, 2008 17:00
toulavej, : bb
ano, ale myslím, že lidi nemají moc argumentů proti pravicovému zřízení, spíš velmi špatné zkušenosti s pravicovými politiky, politiku dělají lidi a když zklamou, selžou, tak se s nimi odveze i strana, kterou zastupují, pravá o to rychleji, že ta levá tu má kořínky
tady se těžko hledá někdo důvěryhodný, pro mě je to asi paní Němcová, jinak mě nenapadá z aktivních politiků nikdo

prosinec 09, 2008 17:24
Penize na skolne : Katy
Dobry den, hledala jsem vystrihovanky na okna a nahodou natrefila na tuto debatu. Mela jsem kdysi stejny problem. Chodila jsem na soukrome gymnazium a pak prisel problem s penezi. Odpovedela jsem tedy na inzerat, kde hledali doucovani pro ZS. Po par mesicich me maminka sedmacky, kterou jsem ucila, doporucila kamaradce. Ta dalsi a dalsi. Pak jsem musela i odmitat a mohla si deti pro doucovani vybirat. Mesicne jsem si vydelala mnohem vic nez 1500. Zalezi vsak take na Vasi dceri, jak moc chce na skole zustat.
prosinec 09, 2008 18:44
toulavej : kolemjdoucí
problém je v tom, že ať levicové nebo pravicové ideje jsa převedeny do praxe a realizovány v obou případech výsledek je poněkud jiný než bylo očekáváno. Takže jsem vyměnili

justiční vraždy //za vraždy podnikatelů nebo bílých koní
cenzuru //za porno na každém rohu
drancování nerostného bohatství //za drancování lesů
výjezdní doložku //za možnost vycestovat kam chceš (když na to máš)
mít byt //za nemít na něj nebo o něj přijít
mít mateřskou školku //za raději nemít děti
určité zaměstnání //za nezaměstanost

ale to co lidi nejvíc se*e je, že vrchnost se jim směje do xichtu.

A jenom na okraj, já jsem si tu těch čtyřicet let žil stejně spokojeně, jako těch posledních dvacet. Každá ta doba má svoje negativa a svoje pozitiva. Za socializmu jsem sjezdil půlku světa a po revoluci zas tu druhou. Znám lidi, co nadávají, jak nebylo za totáče nic k sehnání. Ale zase pak měl člověk radost když něco sehnal. Každý den byla nějaká malá radost, tu toaletní papír, tu zase cement ráno v šest hodin dovezli - na co se má člověk dneska těšit, když všechno je smilies/wink.gif
prosinec 09, 2008 18:49
myslím, že když je člověk správně naladěnej, najde si vždycky spoustu malých drobností, které mu udělají radost, na které se může těšit. : toulavej
s tím plné obchody nemají nic společného . . .
kdybych měl víc času, lehce bych dokázal, že např drancování lesů dnes se nedá srovnávat s rabováním nerostného bohatství bolševiky, že za vraždy "podnikatelů si tito mohou především sami - kdo s čím zachází, tím také schází. Porno, to je jen možnost výběru, tomu nemusíš přikládal velkou váhu, když se o to nezajímáš, to tě neomezuje, ale cenzura ano. Tak bych mohl pokračovat. Tenhle způsob žití je nepochybně lepší a taky perspektivnější, než ten bolševickej, šedej, . . .
prosinec 09, 2008 19:22
toulavej : Mikin
Napsal jsi to perfektne. bb taky.....
Oni si lidi casto pamatuji jen to dobre a to spatne radeji zapomenout. Me se dnesni situace libi daleko vic i ve skolstvi. Jak tady u nas, tak u vas v Cesku. Normalni clovek si poslat deti na studia dovolit muze. I kdyby si mel on nebo ty deti vzit studentskou pujcku. Furt lepsi nez ty stare dobre casy kdy rodicove kteri chteli mit ze synka dochtora zdobili cely zivot poslusne vlajeckami okna, bali se vynechat jedinou schuzi ci prvomajovy pruvod a pak stejne muzeli podstrcit prislusnemu soudruhovi tucnou obalku. Hlavne ze to bylo zadarmo, ha, ha.........
Ja mam v Cesku porad jeste plno kamaradu - od duchodcu, pres instalatera az po lidi s doktoratem a na techhle vecech se shodneme. Dcera jednoho z nich studuje na Harvardu. Na stipendium, protoze je chytra......
Kdyz si chce nekdo rvat do hlavy jednoho Kozla za druhym a cely den si stezovat, tak proti tomu taky nic nemam. A pokud se nema lip nez za komunistu, tak je to jen spravne. Nemel by se mit lip.
prosinec 09, 2008 19:50
bla bla bla : NČ
Furt dokola, teď už i Kozel :-))) Ale jo, Víra byla, je, a bude vždycky slepá.
prosinec 10, 2008 06:11
Jsem víceméně stejného názoru jako kolemjdoucí : wendy
a snažím se být objektivní - jak už jsem psala, vše má své pro i proti. Hlavně mě, jako většinu lidí, štve to, že někdo je schopen prohlásit (myslím to v globálu, ne všechny Kudlankáře), že dřív bylo všechno jen špatně (včetně lidí) a dnes všechno jen dobře. V každém režimu mohou rodiče vychovat dobře své děti. V každém se najdou hajzlové i správňáci.
Jen by se nám ti politici měli přestat smát do obličeje a miň hrabat pro sebe. Aby to tu nedopadlo jako v Řecku. Nejsem pro rovnostářství, jen pro určitou míru solidarity. Ale když ty rozdíly začnou být do nebe volající, tak nastane Řecká cesta. A to je zbytečné, leč lidské...

toulavej, ještě jen k té sympatizaci - když někde přiznáš, že jsi středo-leviccový nebo tak něco, většinou tě lidi okamžitě označí za komunistu, bolševika. TAdy třeba ne, ale znám to z praxe odjinud. Já a komunista, se svými živnostnickými předky. Víš, že našemu příbuzenstvu kdysi patřil i ten slavný dům U červenéhé lva v Nerudovce ? Museli jej "darovat" ČSSR a v době restitucí nám jej vyšpatnila podvodnice Vlčková. Bylo to v 90. letech i v televizi. K mému současnému názoru mě přivedly jen a jen zkušenosti. Takže tak.
prosinec 10, 2008 07:18
Ale Wendy. : NČ
"TAdy třeba ne..." ??? Myslim, že i tady a hodně.
Taky dost nemám rád ten eufemismus "středo-levicový". Nevim, co to znamená. Mně se to spojení jeví, jako: abych nebyl kdekerym fanatikem voznačenej za komunistu, tak si tu svou levicovost pro jistotu zmírnim slovem "středo".
Ale dyk to je stejně fuk...
prosinec 10, 2008 08:26
ha, ha : Mikin
to se "kolemjdoucimu" povedlo:
-------------------------------------------
"mit byt//za nemit na nej nebo o nej prijit" - ja byt nemel a cekaci doba v druzstvu Udernik kam me rodice zapsali kdyz me bylo 10 byla asi 15 let po dovrseni plnoletosti. Komunisti pochopitelne dostali ve stejnem druzstvu byt prednostne.
"vyjezdni dolozku// za moznost vycestovat kam chces (kdyz na to mas)" - ha, ha. Ja o vyjezdni dolozku zadal 3 roky po sobe a kdyz jsem ji dostal, dvoutydenni zajezd na zapad me stal 6-ti mesicni vyplatu.
Oni si komunisti asi mysli, ze uz na ty jejich zverstva lidi zapomneli. A ze kdyz budou donekonecna opakovat ze "zadnej velkej rozdil neni" tak je lidi znovu zvoli.
Hej, Toulavej. Co tak se spojit a rozebrat dopodrobna demagogicke kydy soudruha "kolemjdouciho" ?
Treba by nam Daniela poskytla prostor v novem clanku ......
prosinec 10, 2008 08:41
milý Mikine : kolemjdoucí
klidně moje demagogické kydy rozebírej a vyvracej. Ale máš asi trochu problémy s chápáním psaného textu. Já to:
"vyjezdni dolozku// za moznost vycestovat kam chces (kdyz na to mas)"

dávám jako protiklad, pro méně chápavé, jako příklad snad jediné (i když nevýznamné) změny k lepšímu. Já samozřejmě vím, jak bylo těžké získat výjezdní doložku, jenže jsem jaksi nikdy neměl potřebu o ní žádat.
prosinec 10, 2008 08:58
To by jeden nevěřil, : mamča
kam až se může dostat diskuze o školném pro středoškolačku.
PÁNOVÉ, až se budu chtít hádat o politice, půjdu na jiný magazín. TADY se politika typu - komu věřím-nevěřím, koho volím-nevolím, nikdy neprobírala.
TOHLE je zábavný společenský magazín. smilies/angry.gif
prosinec 10, 2008 09:13
No já doufám, : Míša šíša
že Daniela neposkytne prostor pro článek někomu, kdo tady naprosto irelevantně rozdává soudružské tituly smilies/angry.gif
prosinec 10, 2008 09:21
Míša šíša : Taky doufám. : mamča
Tohle škatulkování lidí podle příslušnosti k politické straně nesnáším. Ať si každý věří čemu a komu chce.
Neříká se tomu demokracie ?
prosinec 10, 2008 09:37
Mikine, mamča to řekla, jak to je : : toulavej
tady ten prostor není, neboť je toto zábavný společenský magazín, který navštěvují zejména ženy a ty nezajímá politika natolik, aby s ní ztrácely čas . . . což dodávám zase já :-)

ovšem, byla by tu jedna možnost, mohlo by se to jmenovat třeba - bejvávalo - a tam by se mohla mladá generace ze vzpomínek všedních dní nás starších dozvědět dnes už pro ně těžko představitelné či nepochopitelné věci, jak šel život, jaké měli tehdy mladí starosti (byt, jesle, zaměstnání, škola, nákup auta, ledničky, dovolené, koncerty ap.), co bylo pro ně důležité, čím se zabývali, jak si kompenzovali nemožnost volně cestovat, studovat, poslouchat hudbu . . . Občas se tu objevují poznámky, jak se zavařovalo ovoce, štrykovaly svetry, vytvářely neuvěřitelné vynálezy, protože se moc věcí nedalo koupit, pěstovala zelenina . . . Možná bych něco přidal, ale teď nemám čas.
Doufám, že toto nemělo s politikou nic společného, bohužel ani s daným tématem, tak . . .
prosinec 10, 2008 09:37
mamčo : kolemjdoucí
nemáš pocit, že problém školného s politikou velmi úzce souvisí?
prosinec 10, 2008 09:57
kolemjdoucí : mamča
Nehodlám v této debatě pokračovat. HOWGH.
prosinec 10, 2008 10:16
Někdy se tomu politizování člověk neubrání, a to ani žena ne : wendy
patří to k životu. Myslím, že se to tu nepřehání a účastní se jen kdo chce - a zábavný sloupek - ony ty stacionáře a nevěry taky nejsou zrovna kabaret...

NČ - tak TADY je to selanka, proti ostatním diskuzním fórům !!! A zaplaťbůh za to.
smilies/cheesy.gif
prosinec 10, 2008 10:21
toulavej : Mikin
no dobre, ja myslel ze tu diskusi o politice, o hruzach kapitalismu a tom, ze to "za komancu nebylo tak zle" rozjeli panove NC s Kolemjdoucim. Mohu se pochopitelne mylit. Staci se podivat na zacatek diskuse, ze.
V kazdem pripade se tesim na to, az mamca sprdne pana NC za kecani o politice a odkaze ho na jiny magazin.


prosinec 10, 2008 10:23
wendy, využívám toho, že mamča jednou už řekla howgh, takže už nemůže odpovídat :-) : toulavej
toto je zábavný společenský magazín, tak si to politizování nechej a NESVÁDĚJ nás, slabé muže :-) . . . na cestu hříchu (politiky)
prosinec 10, 2008 10:28
Hrůzy kapitalůismu ? Co to je Mikine ? : wendy
Třeba ta současná krize, propouštění, krachy bank a tak? Nepokoje v Řecku? To je všechno? To by ještě šlo.
prosinec 10, 2008 10:30
wendy : Mikin
ja ty hruzy kapitalismusu furt radeji nez hruzy komunismusu. Ale to je jen ma osobni preference.
Ja mel kdysi stareho tazneho pejska. Dostal jsem ho kdyz uz mu bylo 10 let, v zime tahal dobre, ale kdyz jsem se ho pokousel vzit v lete na prochazku, tak se zasprajcoval. Vlekl jsem ho na voditku asi jednu jukonskou mili, pak ho pustil a von bezel jak silenej zpatky do boudy. Citil se holt lip na tom reteze. Byl to muj pravy opak.
Jinak - svevolnou zmenu tema v diskusi nenavidim, toulavymu za pravdu davam a verim ze s pomoci bozi prestanou v diskusi o vzdelani remcat o politice i ti levicaci........
prosinec 10, 2008 10:56
Kdejaká diskuse tu změnila téma : wendy
to není svévole, to vyplyne, ale politika je natolik ožehavá a citlivá věc pro lidi, že toho necháme, nemá to řešení. Nakonec Mikine - já necbtěla srovnávat, jen konstatuji danou realitu.
Takže tak.
smilies/wink.gif
prosinec 10, 2008 11:00
PS.: teď mi kolegyně koukla přes rameno : wendy
než šla na oběd - prohlásila: "Jo jak kritizuješ, hned se vytáhne komunismus."
Má pravdu, nebudu už diskutovat. Mea culpa.
smilies/tongue.gif smilies/cheesy.gif
prosinec 10, 2008 11:04
Mikine, jestli ten pes : Myška
nechtěl spíš než zpět na řetěz do klidu a stínu. Stejně jsi ho vlekl na vodítku, tak jakápak změna - z řetězu na vodítko? Třeba se mu na vycházku nechtělo...
prosinec 10, 2008 11:29
wendy : Mikin
Ty nekonstatujes danou realitu, pises jen svuj nazor na vec. To delaji i moji v ceske kotline zijici kamaradi. kteri tvrdi ze je dnes 100x lip nez za komousu.
Kdo ma pravdu, to nechame konovi. Ten ma vetsi hlavu.
Ja osobne ale myslim, ze pravda je nekde uprostred. Ze je jen asi 50x lip nez za komousu....
prosinec 10, 2008 11:33
Asi špatně čtu, : Míša šíša
ale nějak jsem nikde neviděla, že by někdo z těch "levičáků" psal něco v tom smyslu, že by chtěl návrat komunistických hrůz. Kolemjdoucí jen porovnával - a nakonec proč ne? Já třeba taky porovnávám, jo, je to fajn, že můžeme cestovat všude možně a že nestojíme fronty na mandarinky a nekupujem toaleťák pod pultem. Fakt skvělý. Mě spíš ale zajímá, kam se ztratila ta svoboda slova, po které jsme tak toužili. Přiznejme si to - ta prostě není. Tím nemyslím to, že bych třeba vykřikovala "Prezident je vůl!" a radovala se, že mě za to nikdo nezavře. Ale: ve veřejnoprávní televizi funguje cenzura, noviny jsou vesměs pravicové a novináři píšou manipulativní a zavádějící články ve smyslu "Paroubek chce, aby lidé při jeho odchodu z politiky plakali" (to je blábol z posledního týdne). A řeknu vám příklad, který jsem zažila na vlastní kůži. Podílím se na tvorbě jedněch regionálních stránek. Před nedávnými volbami jsem na těchto stránkách zveřejnila článek o tom, jak jistý kandidát na senátora z našeho města (nestraník kandidující za ODS) již podruhé (u Vrchního soudu) prohrál soud s Britskými listy, které o něm napsaly, že je lobbista a politický turista. Článek byl také o tom, jak šéfredaktor Britských listů oslovil regionální noviny s dotazem, zda tuto informaci (jistě důležitou pro voliče z dané oblasti) zveřejní. Nedostal žádnou odpověď a informace samozřejmě zveřejněna nebyla. Zato u nás v redakci se začaly dít věci. Členové místní ODS začali obvolávat a obemailovávat kolegy se slovy "Co to tam je? Okamžitě to vymažte!" Sám pan kandidát si pak dal tu práci, sehnal si moje telefonní číslo a smluvil si se mnou schůzku, na které mě informoval, jak se věci mají (z jeho úhlu pohledu). A pak chtěl, abych napsala nový článek jako jakousi jeho obhajobu. No nenapsala jsem jej. Ale upravila jsem si mínění o tom, co se v ČR psát může a co ne. Za co následuje: ty-ty-ty, opatrně a dávej si na nás pozor.
prosinec 10, 2008 11:38
Omlouvám se ti Wendy : NČ
Za to celý můžu já, kerej sem to začal. Nějak mi přišlo, že jednim z nejdůležitějších znaků, kterejma se lišej politický světonázory, je přístup ke vzdělání.
To bude všecko způsobený tim, že já ani mý děti nežerem banány, čimž mi nebylo dáno nahlídnout největší hrůzy minulýho režimu - stát ve frontě na banány.
prosinec 10, 2008 11:49
Nic se mi neomlouvej NČ : wendy
to tady občas podobná diskuse propukne ať už ji načne kdokoliv. Nějak to přežijeme.
Mikine - krize a Řecko je realita, promiň, to není jen diskusní názor.
Míšo šíšo, ty idealisto - co to je proti hrůzám prvomájových průvodů! Sakra - už zase diskutuju. Kuš.
prosinec 10, 2008 12:15
NC : Mikin
O nejvetsich hruzach minuleho rezimu se doctes v knize Soustrovi Gulag, ci v materialech o genocide Rudych Khmeru v Kambodzi a "Kulturni revoluci" v Cine. Mozna tam pisou i o frontach na banany, ale asi ne.
Pokud nerad cestujes i na strankach knih, nezbude nez se spokojit se svedectvim politickych veznu z Mirova nebo koncentracniho tabora v uranovych dolech v Jachymove.
Ja sam ti mohu nabidnout svedectvi cloveka ktereho jsem potkal v kambodzskem Battambangu. Tomu ten tvuj minulej rezim zavrazdil oba rodice, bratra a tri sestry. Dalsi dve sestry prezily, ale jedna zesilela kdyz se musela divat jak komunisti vrazdi jeji deti. Druha sestra se o ni dnes stara.
Bananu je v Kambodzi dostatek..........

prosinec 10, 2008 12:25
... : Sandra
Hm, když Mikine, potíž je asi v tom, že většina lidí nemá spojený minulý režim u nás s genocidou Rudých Khmérů v Kambodži, nýbrž s dobou svého mládí, kdy žili úplně normálním životem, smáli se, milovali se, chodili do školy, či do práce, do nějakého toho zahraničí se také občas dostali (třeba ne na západ, ale na východě je také spoustu krás k vidění) a jídla bylo dostatek (co je fronta na banány v porovnání s potravinami na příděl za války). Většiny lidí se netýkalo ani zavírání do vězení (přeci jen jsme národ připosránků a těch aktivních odpůrců režimu zas tak moc nebylo) a ti z místních diskutujících, kteří pamatují 50 leta (tuším, že jsou tu dva, nebo tři) tak byli v té době ještě děti...
Míšo Šíšo, svoboda slova spočívá třeba v tom, že se tu teď takto můžeme bavit. A informace z médií jsou možná zkreslené, ale máš možnost aktivně pátrat po pravdě (knihovny, zahraniční zpravodajství, apod.) aniž by tě za to někdo trestal. Rozhodně nesouhlasím s tím, že máme samé pravicové noviny- třeba Právo je podle tebe pravicové?
Ale i tak je v pořádku, že se určité noviny kloní k určitému politickému názoru- novináři jsou také lidi a také mají své politické názory. Důležité je, že nedostali příkazem shora komu mají fandit. A ten tvůj příběh- ten opravný článek jsi nenapsala.. a stalo se ti něco? Zavřeli tě? Vyhodili tě? Jestli ne, tak to tu ještě není tak špatný (samozřejmě, že před volbama se každá strana snaží vypadat co nejlépe, takže to prostě zkusili stornovat...)
prosinec 10, 2008 12:54
... : NČ
když tak rád čteš, přečti si o hrůzách válek, vraždění, mučení, upalování ve jménu křesťanství.
Přečti si o otroctví, o indiánech, o Koreji, o Vietnamu, o Iráku....
Samí komunisti!
prosinec 10, 2008 12:54
SAndro : wendy
nikdo nepopírá hrůzy shora uváděné, jen je na druhé straně také potřeba nezlehčovat svinstva nyní prováděná. Já jen nemám ráda argumentaci typu "oni taky, a ještě víc". A jsem taky ráda, že si o tom dnes můžeme - poměrně v klidu a věcně - poklábosit.
prosinec 10, 2008 12:59
.. : kolemjdoucí
zdravím na Yukon a přeji dobré ráno.
prosinec 10, 2008 14:14
Sandro, : Míša šíša
nepsala jsem, že máme samé pravicové noviny. Použila jsem slůvko vesměs. Samozřejmě, že mohu pátrat po pravdě různými směry. Ale tímto způsobem mohli lidé pátrat po pravdě i za totality. Proto se třeba poslouchal Hlas Ameriky, Svobodná Evropa a četly se knihy a noviny, které vyšly v 60.letech anebo se k nám dostávaly ze zahraničí (nikdy jsem za to potrestána nebyla). No ale k tomu se asi nechcem vracet, že jo?
Ovšem v jednom máš pravdu. Nezavřeli mě a nevyhodili (tím jsi asi myslela ze zaměstnání). Jenom někdo chtěl stáhnout článek, který se mu nezamlouval. Jenom se mě někdo snažil ovlivnit a manipulovat se mnou. Jenom někdo chtěl, abych napsala něco, co mi on sám nadiktuje.
Přesně tohle dělali i komouši.
prosinec 10, 2008 14:17
Míšo, : Petronila
ale snad uznáš, že je rozdíl, když tohle udělá někdo jako svou soukromou aktivitu (hajzlové a neřádi bohužel byli, jsou a budou za každého režimu), nebo když je to systémová záležitost.

Bylo by naivní si myslet, že komunisti šli od válu a od téhle chvíle bude všechno tak, jak má být, nikomu se nestane žádná křivda ani nespravedlnost a všichni se na sebe budeme pořád usmívat.


prosinec 10, 2008 14:22
Když víš, Petronilo, : Míša šíša
já si myslím, že to je systémová záležitost.

A na dobu, kdy komunisti opravdu ale opravdu půjdou od válu, tak na tu dobu si budeme ještě muset počkat.
prosinec 10, 2008 14:33
Kolemjdoucí, : Petronila
ještě k tomu Tvému seznamu:

mít byt //za nemít na něj nebo o něj přijít: za socíku málokdo byt VLASTNIL. To, co jsi měl, byla NÁJEMNÍ smlouva. S velmi omezenou možností byt ZÍSKAT. Říkal jsi, že jsi pamětník, pamatuješ, co to byly nadměrné metry? Mým prarodičům (drobným živnostníčkům) komančové takhle ukradli domeček a místo toho jim milostivě dali nájemní smlouvu k bytu. Když prarodiče zemřeli a jedna jejich dcera se provdala, ta zbývající (moje maminka) se z bytu musela vystěhovat, protože pro ni byl "nadměrný".

Spousta lidí zapisovala své děti do družstva už v dětském věku, aby v dospělosti - možná, někdy - měly nárok na byt. Spousta mladých rodin musela bydlet se svými prarodiči, protože byty prostě NEBYLY.

V porovnání s tím je dnešní situace, nezlob se, naprostá selanka - "deregulace" nájmů táhnoucí se už bezmála dvacet let (velmi nepříjemné pro majitele bytů, na rozdíl od nájemníků), hypotéky, na které dosáhnou i mladé rodiny bez toho, že by se strašlivě zakrvácely a musely jíst jen suchý chleba.

"mít mateřskou školku //za raději nemít děti" - jak prosím? mateřské školky jsou i dneska, a podle mých zkušeností se tam k dětem i rodičům chovají daleko vstřícněji a lépe, než v době mého dětství. "Raději nemít děti" - to je dnes čistě jen a pouze otázka osobních preferencí, v žádném případě nouze nebo jiné nutnosti. A IMHO je to rouhání - materiálně jsme se nikdy neměli lépe (myslím globálně), není válka, bezprostředně nic nehrozí. Pokud dnes někdo nechce (ač může) mít děti, je to výhradně jeho vlastní volba a neochota se omezit (kterou v žádném případě neodsuzuji, na to má každý plné právo), ale myslím, že je fér to přiznat naplno a ne se vymlouvat na špatné časy.

určité zaměstnání/nezaměstnanost - ano, určité zaměstnání, kam jsi v 18 nastoupil a v 60 či kolika odtud odešel. Většinou bez možnosti velkého profesního rozvoje nebo pracovního postupu (tedy pokud jsi neměl žaludek na to být ve straně). To je mi mnohem milejší dnešní pestrá nejistota.
prosinec 10, 2008 14:36
Míšo, : Petronila
kdyby to byla systémová záležitost, tak bys možná neseděla u svého stolu, ale ve vazební věznici v Ruzyni.

Ne že by to, co se Ti stalo, bylo něco chvályhodného. To vůbec ne, je to hnus. Ale je to prostě někde jinde.
prosinec 10, 2008 14:38
Komouši nešli tak docela od válu : wendy
protože s nima revolucionáři udělali dost dobrej kšeft.
Systém je zatrachtilá věc. Taky nechci vrátit čas, kdy jsme museli hltat Svobodnou Evropu, abychom byli jakž takž v obraze. A na druhou stranu bych nechtěla potkávat po uliccích výběrčí s různými kasičkami pro nemohoucí lidi, když zde mohlo být volňoučkých cca 670 milionů. A to je vlastně taky systémem. Nojo, co naděláme.
prosinec 10, 2008 14:44
Tož jsme si hezky pokecali : Míša šíša
a já vám sdělím nejzajímavější zprávu dne, určitě se to bude ještě dlouho rozebírat: "Paroubek zhubl. Začal jíst středomořskou stravu a o Vánocích začne cvičit."
prosinec 10, 2008 14:57
petronilo : kolemjdoucí
v Praze byty nebyly. Jinde to bylo trochu jiné. Já jsem dostal byt od podniku, jak jsem se oženil. Nevlastnil jsem ho, ani bych nechtěl. A nechci ani dneska. Ale nájem byl pár stovek. Ano, děti jsme zapsali do družstva aby byty měly a byty mají. Samozřejmě si pamatuju nadměrné metry. Už je tu máme zase. Žádný důchodce neutáhne sám třípokoják za tržní nájemné. Ale je zbytečné se tu hádat. Psal jsem to nahoře. Minulý ani tenhle režim mě osobně nijak neubližoval. Jenom ze minulého jsem nemusel kontrolovat svoji patnáctiletou dceru jestli nemá rozpíchané ruce nebo pořezané zápěstí. Nemusel jsem se bát poslat kluka na pionýrský tábor, že mi ho tam nějaký vedoucí ojede. Bylo tu bezpečno a žilo se pohodlně. Pokud někomu vadila cenzura nebo výjezdní doložky nebo genocida Rudých Khmerů, je to jeho problém. Pokud někdo chtěl proti režimu bojovat, musel počítat s tím, že ho občas zavřou.
prosinec 10, 2008 15:19
... : Sandra
To by mne zajímalo kolik důchodců bydlí v třípokojáku za tržní nájemné....
prosinec 10, 2008 15:43
to sou mi věci, tak von nám zhubnul budoucí premiér a president, no to se podívejme . . . : toulavej
jestli von už se na sebe nemoh´ dívat v zrcadle či co . . . Tak s postavou už začal něco dělat - odškrtávám si, teď ještě něco s tím charakterem a hloupými nápady, pak vyměnit hlupáky kolem sebe, což jsou prakticky BOHUŽEL všichni jeho přátelé a bude to ok . . .
A s tím cvičením bych to neodkládal, aby na to do vánoc nezapomněl . . .
Pak že je nevěra něco špatnýho, když vyměníš starou za mladou, panečku, hned to jde.
prosinec 10, 2008 15:48
No neřikala jsem to, že se to bude rozebírat? :-))))))) : Míša šíša
Někteří lidé jsou strašně chytlaví. Tím myslím, že se jako chytnou kdejaký, byť sebevětší blbosti, aby jim posloužila k potvrzení svých názorů.
prosinec 10, 2008 16:00
víš, kolemjdoucí, : Petronila
to, že Ty jsi netoužil nic vlastnit, nikam jezdit a nic cenzurovatelného psát, je sice hezké, ale nejsou takoví všichni. Lidem, kteří v ničem nevyčnívají ani vyčnívat nechtějí, se bude relativně dobře žít téměř za každého režimu, protože málokterý režim si vybije mlčící většinu. Co na tom, že se zmařila spousta talentů, přišli jsme o odborníky, kteří emigrovali, co na tom, že spousta lidí nevinně sedělo, co na tom, že další přišli nevinně o život? To je přece jejich problém, že? Kdyby drželi hubu a krok, tak se jim nic nestalo
smilies/angry.gif smilies/angry.gif smilies/angry.gif
Tvrzení, že v minulém režimu nebylo nutné se bát sexuálního zneužívání, je úsměvné. Jen se to mnohem častěji zametalo pod koberec. S těmi drogami je pravda, že jich je dnes víc než za totáče. Pamětníci také vzpomínají, že za Hitlera/Franka/Mussoliniho byl daleko větší pořádek, a věřím tomu, že je to pravda. Ovšem za tuhle cenu jsem radši, že tu jsou ty drogy (a to mám děti a taky se o ně budu bát).

A s tím důchodcem - není pravda, že to neutáhne žádný důchodce. Jsou i lidi, co třeba podnikají, našetří si a třípokoják by utáhli i v důchodovém věku. Ale byli by blázni, kdyby v takové situaci platili tržní nájemné a nebydleli radši ve svém. Nájem byl pár stovek, dokud ho dotoval stát, jinak je to velmi riskantní záležitost. A pokud důchodce sám neutáhne třípokoják, neměl by se v tom případě přestěhovat do menšího?


prosinec 10, 2008 18:04
Petronilo : Mikin
diky za vysvetleni. Ja z toho komunistickeho raje utekl jako mladik v roce 82 a mel jsem za to, ze nejsem mensina. Ze je vetsina lidi stejne nespokojena jako ja. Nespokojena s zivotem za ostnatymi draty, navstevou povinnych schuzi, pruvodu a hrbeni hrbetu.
To, co ctu na techhle strankach je dost smutne a usvedcuje me z omylu. Komunistu ktery prisel o sve koryto a ktery me zde nadava jsem jeste ochotny pochopit.
Ovecky, ktere nemohly za jeho vlady delat NIC, ale ktere dodnes vzpominaji s laskou na nizkou zlocinnost (ta byla za nacistu jeste nizsi) a na plnou zamestnanost (kdy vetsina lidi nedelala) zkratka nechapu.
Zivot je snad o necem uplne jinym nez o "jistotach" v nejake hnusne diktature, vecnem strachu, podlezani a lzi. A ty materialni vyhody vcetne levnych bytu ? Ja mel kamarada, ktery bydlel v jednopokojovem byte s manzelkou, dvema detmi a rodici manzelky 15 let. A mohl makat a snazit se jak chtel - vychodisko zadne.
Ja myslim, ze se komousi snazi tem mladsim namluvit, ze zadny rozdil mezi svobodou a jejich diktaturou neexistuje z jedineho duvodu. Aby lidi prestali chodit k volbam, protoze oni (komousi) jsou disciplinovani a k tem volbam pujdou.....
prosinec 11, 2008 08:07
mikine : kolemjdoucí
diky za vysvetleni. Ty si z toho komunistickeho raje utekl jako mladik v roce 82, takže o skutečném životě v něm toho moc nevíš. Jenom to z doslechu a z knížek. Takže už tě docela chápu. Jinak u nás komunisty volí od revoluce stabilně kolem 12% lidí. Je to jednak "stará garda", která ale postupně vymírá a (budeš se divit) dost mladých lidí (kteří toho taky o skutečném životě ještě moc nevědí). ČSSD by podle posledních průzkumů volilo přes 40%, ODS něco přes 20%. Právě ČSSD sbírá teď voliče zleva zprava. Zleva, protože s komunisti moc šance na to dostat se do vlády nemají a mít nebudou. Zprava, protože ODS se vyprofilovala jako strana hulvátů, vyžírků a hlupáků. Každé televizní vystoupení ministra vnitra, mluvčího ministerstva dopravy nebo ministerstva zdravotnictví spolehlivě přihrává ČSSD další voliče z obou táborů. Kolik je teď na Yukonu hodin?
prosinec 11, 2008 08:41
oprava : kolemjdoucí
protože s komunisti


ježíšmarjá to s tam nemá být, takhle to vypadá strašně



prosinec 11, 2008 08:44
Kolemjdoucí, to teda vypadá :-))) : Míša šíša
Stejně jako: Musím jít nakrmit králíci. smilies/grin.gif
Takhle mluvil můj strejda, lidový člověk z vesnice, který měl rád komunisti jak vosinu v zadku smilies/grin.gif
prosinec 11, 2008 08:58
Petronilo, : Míša šíša
ale že jsme s těmi vycestovalými odborníky po r.89 zametli, co? Když se sem vraceli a chtěli nám podat pomocnou ruku a poradit např. v ekonomických otázkách, tak je tehdejší ministr financí pěkně poslal do p*dele. Že prý on sám je dost velký odborník a radit nepotřebuje.
prosinec 11, 2008 09:03
Ne každý vycestovalý odborník je pro nás přínosem. : Myška
Já jsem ráda, že to prezidentování Švejnar projel. Zkoukla jsem s ním pár debat, a nemohla jsem jeho názory a postoje vydýchat. Stejně jako Kaplického. Jeho návrh chrchloidní knihovny se mi nelíbí. Nevím proč, ale z obou mám pocit, že blahosklonně přišli zachraňovat republiku. A my, nevděčníci, jsme to nepochopili.
prosinec 11, 2008 09:31
největším : kolemjdoucí
přinosem byl Kožený. Hodně lidem otevřel oči. Některým dokonce dvakrát smilies/wink.gif
prosinec 11, 2008 09:38
Jo, Myško, taky jsem ráda, že to Švejnar projel : Míša šíša
Teď máme aspoň prezidenta, kterého nám celý svět může závidět.

Akorát si to ještě nějak nestačil uvědomit.
prosinec 11, 2008 10:02
Míšo, já ti chtěl udělat radost, že jsem zaznamenal tvoji poznámku a tak jsem reagoval : toulavej
a ty na mě takhle . . . s chytlavostí. Já si nepotřebuju potvrzovat své názory, většinu už jsem si potvrdil dávno, že nejsou daleko od pravdy.
prosinec 11, 2008 10:07
No mě je fuk, jestli nám ho svě závidí nebo nezávidí, : Myška
mě je prostě bližší Klaus než Švejnar.
prosinec 11, 2008 10:16
Míšo, nejen ve středověku, ale stále platí, že když někdo předběhne myšlenkově svoji dobu, : toulavej
většina jeho vrstevníků se mu vysměje a nebo ho umlčí případně upálí . . .
Protože, kdo by mohl uvěřit, že Země je kulatá a obíhá kolem Slunce, když každý se může rychle na vlastní oči přesvědčit, že po obloze obíhá přece Slunce, že.
prosinec 11, 2008 13:14
... : NČ
No, myšlenek vyslovil hodně.
Jen tak namátkou vzpomínám třeba na zhasnutí před právem, více Kožených a Soudků, Maradonova ruka, ODS je bandou lobbistů... Je co závidět!
prosinec 11, 2008 13:27
samozřejmě NČ, že někteří jiní pokročili ve svých úvahách ještě mnohem dál do budoucnosti, : toulavej
když hlásají, že dluhy netřeba platit nebo, že na komunisty si časem lidi zvyknou . . . a nebo, že z finanční krize se nejlépe dostaneme větším zadlužením se.
to jen tak namátkou několik perel . . .
prosinec 11, 2008 14:27
Toulavej, : Míša šíša
já bych se toho nebála. Neb "neviditelná ruka trhu VŠE vyřeší"".

A to už jsem se zařekla, že NE a NE a že už tu nebudu reagovat smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif

Jo, NČ, ještě jsi zapomněl: "Neznám pojem špinavé peníze" smilies/wink.gif
Tomu říkám myšlenkové předběhnutí doby. smilies/smiley.gif))
prosinec 11, 2008 14:41
Míšo : kolemjdoucí
"Neznám pojem špinavé peníze"


nikdy neřekl. On řekl, že nedokáže rozeznat špinavé peníze od čistých. Já taky ne ty snad ano? Je to stejné jako s klimatickými změnami. Novináři překroutí všechno. Otázka je jestli schválně nebo z blbosti. Absolutní přednost chodců, taky pěkná novinářská perla.

http://mmister.com/vaclav-klaus-neexistuji-spinave-penize
prosinec 11, 2008 16:43
.. : kolemjdoucí
prosinec 11, 2008 16:43
kolemjdoucí, ač máme na některé věci jiný názor, za snahu po hledání objektivnosti : toulavej
máš u mě bod. Neboť nesnáším překrucování skutečnosti, kterou znám, takže vím, jak co bylo nebo je. Také relativizování co je a není zlo a dobro a vědomou lež nemám rád, kterou někteří (hlavně politici) používají pro získání vlastní výhody, když zjistí, že společnost nemá detailní informace o většině důležitých věcí, nebude si ověřovat skutečnost a je takto možno jí snadno vnutit názor, který nahrává mým zájmům.

Míšo, u tebe mám pocit, že ty snad programově jsi v opozici a pořád hledáš tu hůl na psa, který je vpravo, zatímco jsi mnohem shovívavější ke všemu co je nalevo. To se pak objektivita těžko hledá, jestli ji ovšem hledat chceš, jako třeba wendy . . .
Škoda . . .
prosinec 11, 2008 17:40
Ne, Toulavej, mýlíš se : Míša šíša
Já nejsem shovívavější k tomu, co je nalevo. Ke komunistům vůbec a k současným soc.demokratům také ne. Nevím, jak jsi na tu moji levostrannou shovívavost přišel, nikde jsem tu snad levici neobhajovala, nebo jo? Anebo soudíš podle známého hesla "Kdo nejde s námi, ten jde proti nám"?
prosinec 12, 2008 08:58
Dobré ránko! Podle mě : wendy
je Míša šíša hlavně zklamaná, jako spousta dalších. To není hřích.
A k těm penězům - čisté se tak zhruba poznají podle toho, že jsou zdaněné. Ne přeprané. Když Václav poznal že to lidi už vědí - dřív jsme s tím v tomto státě zkušenosti neměli - opisnými slovy pak doznal že bylo nutno, aby zde vznikla jakási finanční oligarchie. Co nejrychleji. To jest to zhasnutí. Gottwaldovy děti možná netušily, že kapitalismus je takový boj...

Možná by bylo dobře, kdyby to šlo udělat jako u neuspokojivých vztahů - vzít pěkně papír a tužku a napsat na jednu stranu klady a na druhou zápory. Ono to vypadá docela snadně, ale když my neznáme všechny důležité položky. Ty nejdůležitější ano, ale spektrum je široké. Takže si s tím papírem můžeme podložit nohu od stolu a těšit se z toho, že nežijeme za dráty.
Klidné prožití vánočních blížících se svátků.

prosinec 12, 2008 09:19
Tak Klauxs neřekl, že nejsou špinavé peníze? : alena puntíkovaná
tak to pěkně kecá - já to slyšela - a nebyla jsem sama. Řekl, že nezná pojem špinavé peníze. Jinak to zapírání je tentýž případ, jako když dneska Plzák tvrdí, že neřekl :"Zatloukat, zatloukat, zatloukat." řekl. Možná v žertu, ale řekl (byl to zábavný pořad v televizi, kde to řekl. Slyšela to súpousta lidí včetně mě. Takže, děvčata ---nevěřte chlapům a jejich informace prověřujte....oni většinou dost kecaj. A pamatujopu si akorát to, co se jim hodí. smilies/grin.gif
prosinec 13, 2008 11:25
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]