O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TRABLE S POJIŠŤOVNOU PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 30 říjen 2008

 Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu, popřípadě nějaký vzor. Dne 7.5. se mi stala dopravní nehoda  (Ford Mondeo, 1.6, rok výroby 1996). Slečna do mně nacouvala a protože jsem to chtěla vyřešit v klidu, tak jsem si nechala vypsat můj dopravní protokol a taky jsem měla svědka, který všechno viděl. Bohužel, slečna chybu nechtěla přiznat.

 

 

 

     Tak jsem to řešila před Dopravní policii a Magistrát města Plzně, kde slečna byla shledána vinná. Naštěstí pro mě po půl roce a 4 telefonátech na Českou pojišťovnu, jsem peníze obdržela - minulý týden. Částka, kterou jsem dostala, se mi ovšem zdá velmi směšná. I když mají tabulky, tak to nemůžou myslet vážně... Slečna mi rozbila mlhovku, pravý blinkr, odřela nárazník (starý pouze necelý rok), vnitřní umělohmotné držadlo světla, mezi kapotou a světlem mám cca 1,5 cm mezeru a je to setsakra vidět.

 

     Pojišťovna mi poslala 8 846,- Kč  i s DPH. Tak. Myslíte, že se mohu nějak domoct práva? Věřím tomu, že mi pomůžete nebo alespoň nějak poradíte. Já si rady nevím...

 

 

Irena

 

 

 

 

Komentáře (22)add feed
... : bb
nejsem právník, ale snad normální žaloba o náhradu škody? právník ti poradí i s přípravou podkladů, aby soud žalobu přijal
říjen 31, 2008 01:19
kradez auta : Sipik
No, mojim rodicom odratala poistovna 20% z poistneho plnenia ako "pokutu" za to, ze v ich ukradnutom aute bol maly technicak. Oni si uz nejaky dovod preco tu sumu urcili taku nizku najdu. Pravdepodobne to bude vek vozidla.
říjen 31, 2008 07:10
dostala od Tebe pojišťovna doklady = faktury za opravu vozidla, nebo sis to nechala opravit jen tak a pojišťovna plnila tzv. "rozpočtem"? : s.tin
při škodě z povinného ručení by Ti měla být vyplacena celá způsobená (a doložená) škoda. Pojišťovna sice může uplatnit jakousi "amortizaci", ale měla by to prokazatelně zdůvodnit.


říjen 31, 2008 07:23
Jestli máš standardní Záznam o nehodě, : mamča
tak slečna jistě podepsala svojí půlku formuláře se všemi nacionáliemi, kde je také popsáno (ev. zakresleno), jak se nehoda stala. Jestli máš ještě svědka, tak by to měla pojišťovna vyplatit z povinného ručení slečny-couvačky.
Slečna zřejmě zjistila, že přijde o bonus na pojistném, tak se cuká. Ale nedej se ! My jsme se takhle popotahovali s viníkem nehody půl roku, a to jsme měli i protokol od policie. Ale nedali jsme se, a trvali jsme na tom, že viník podepsal jak protokol policie, tak "Záznam o nehodě" (ten formulář, co většina pojišťoven posílá klientům současně s pojistkou).
říjen 31, 2008 07:49
Zbytek částky, kterou nepokryje : mamča
těch 8 846,- Kč od pojišťovny, můžeš vymáhat na "slečně" soudně.
říjen 31, 2008 07:51
... : bb
právě to jsem měla na mysli, mamčo - pojišťvna málokdy uhradí celou škodu, zbytek se musí dohodnout s tím, kdo škodu způsobil, může na to využít svojí pojistky odpovědnosti za škodu (tím nemyslím zákonné pojištění na auta, ale to co si člověk sjednává dobrovolně). Pokud to nemá, tak dohodou zaplatit ze svého, pokud se nedohodnou, tak žaloba.
Je lepší se dohodnout, protože soudu se musí zaplatit poplatek a právníkovi za podání a zastupování, což pak uhradí žalovaný, takže ho ta škoda vyjde mnohem dráž. Ještě víc kdyby po rozhodnutí soudu nezaplatil, pak by přišla na řadu exekuce, ta jde v tomto případě velmi rychle, a zaplatí ještě o 8 tisíc víc.
říjen 31, 2008 12:11
... : blanče
Já nevím, budu za kverulanta ale pokud jsi dodala doklady o opravě, částku dostaneš celou, pokud není faktura viditelně navýšená.
A navíc protože Mondeo mám - sice 1,8 a rok výroby 2000 ale opravy jsou podle mne v podobné výši - tak to co popisuješ se mi jeví k výši náhrady úměrné. To auto celé nemá v tomto okamžiku vyšší cenu než max cca 80 tisíc(podle stavu) a chtít víc za pocuchaný nárazník - nevím jestli uspěješ.
říjen 31, 2008 12:48
blanče : mamča
Záleží na tom, jestli pojišťovna hradí celou fakturu, nejen materiál, ale i práci. Pokud vím, tak už před pár lety, kdy jsme měli Forda, např. servis Ford-Charouz počítal 600,-Kč za každou započatou hodinu práce.
K tomu DPH, a tím se ta cena zdánlivě malé škody může vyšplhat k astronomickým částkám.
říjen 31, 2008 13:29
Já řešila nehodu nedávno : Milene
Poškozené dveře, ne moji vinou. Viník vinu uznal, existoval protokol o nehodě. Oprava na fakturu, kterou jsem poslala na pojišťovnu, u které měl povinné ručení viník. Vyměňovali v servisu nové dveře. Pojišťovna zaplatila práci a u náhradních dílů určila amortizaci (to byly ty dveře) v % podle stáří auta. Auto je staré 9 let. Myslím, že to bylo 50%. Takže jsem si půlku dveří musela zaplatit sama. Mohla bych to možná vymáhat na viníkovi nehody ale ten se bude bránit, že mám teď nové dveře a předtím tam byly 9 let staré. smilies/grin.gif smilies/grin.gif Tak to bohužel funguje.
říjen 31, 2008 13:56
no já : Kamila
mám nejlepší zkušenost s tím, že si nechám zaplatit odhad a pak si to nechám opravit u známých. Většinou na tom až tak neprodělám - kdybych jela do značkového servisu, tak tam mi přímo řekli, že pod 10 tisíc nikdy nejdou - doslova - jo tady vodevřem kapotu a je to aspoň deset tisíc! A tedy těch 8 tisíc se mi taky zdá poměrně adekvátní, to víš, že světlo bylo nové nikoho nezajímá, bohužel. Máš prostě 12 let staré auto a jako takové má zůstatkovou cenu pár korun, obávám se...
říjen 31, 2008 14:06
Tak to jsem rada, : Giussi
ze bydlim v USA. Tady totiz pojistovna plati celou skodu podle odhadu. Predlozis odhad a oni to musi zaplatit cele. Jedine, kdyby ta cast auta byla viditelne poskozena uz pred nehodou, muze se pojistovna cukat a zadat amortizaci. Napr. je-li poskrabany naraznik na jedne strane pred nehodou a po nehode na obou, nechteji zaplatit celou sumu za znovunatreni. Samozrejme, ze pri horentnich sumach, ktere se pocitaji za praci, se muze stat, ze cena opravy je vyssi, nez zustatkova hodnota auta. Nevim, jak se to resi v pripade, ze to zpusobil jiny clovek, ale kdyz jsem si to jednou zpusobila ja (ze jsem z nepozornosti nestacila ubrzdit v kolone aut), tak skutecne zkoumali, zda-li cena opravy (myslim pres 2000 dolaru) je podstatne nizsi nez zustatkova cena auta (tenkrat nastesti byla). Kdyby ne, auto by bylo takzvany "total loss", cili uplna ztrata a dali by mi pouze tu zustatkovou hodnotu.
říjen 31, 2008 16:46
Milene : bb
Mohla bych to možná vymáhat na viníkovi nehody ale ten se bude bránit, že mám teď nové dveře a předtím tam byly 9 let staré

To máš pravdu, pak je třeba mu říct, že ti nebude platit 9 let staré dveře, ale škodu, kterou ti způsobil, a to je to, co musíš zaplatit ty, abys auto uvedla do původního stavu. Což znamená, že půjdeš do servisu a necháš si to opravit. Že v servisech nemají použité dveře na výměnu místo zcela nových dražších, není tvůj problém, ty nejsi povinna je shánět.
Pokud tohle ten člověk nechce chápat, tak je to na žalobu, on pak zaplatí i tvého právníka, soudní poplatek, tvoje cestovní náhrady, pokud jsi jela k soudu taky, v tom případě i tvou ušlou mzdu. Pokud by pak po rozhodnutí soudu nezaplatil, přijde na řadu exekuce a jemu se to prodraží o dalších min. 8 tisíc, což je minimální odměna exekutora. Může se odvolat, tak přibude ještě jedno soudní jednání, věc se protáhne a tvůj právník mu pak vyčíslí ještě úrok z prodlení.
Tohle všechno ale zabere nějaký čas a energii a je dobrý zvážit, kdy do toho jít, nejlepší je, když je viník normálně zaměstnaný člověk, pak si většinou dá i říct a vyhne se větším nákladům na soudy a zaplatí, třeba ve splátkách.
Když je viníkem šupák nebo nezaměstnaný asociál, tak se do toho radši nepouštět, ještě by ti pak propíchal gumy u auta:-)
Z čehož plyne, že na všechno doplatí nejvíc slušný pracující člověk...
říjen 31, 2008 23:18
... : Olina
Taky ziji v usa a system vyplaceni pojistek pri nehodach je tu oprvavdu o dost lepsi, nez co ctu co se deje v cr. Mela jsem nabourane auto trikrat behem pul roku, ne moji chybou, vzdy stalo zaparkovane pred domem a dotycna co tam bydli ho prehlidla smilies/grin.gif , k nepochopeni. Vzdy to byla jina zenska.
Stacilo nahlasit udalost, ja dojela k agentovi , ktery se na to podival a hned vypsal sek, takze penize byli max do tydne. Vzdy to jde z pojistky toho, kdo nehodu zpusobil a jemu jen hrozi, ze mu navysi mesicni platbu za pojisteni vozu.
listopad 02, 2008 01:16
Takže Oli : wendy
i když dotyčnému nabourávači hrozí nebezpeční zvýšení plateb pojistného, přesto je zvykem že se dotyčný přizná ? To je ale skvělá země ta Amerika.
A v čem jezdíš, že to ty baby přehlédnou ? Ve Smartu ?
listopad 03, 2008 13:16
... : Olina
No jo, zatim to tak vzdy bylo, ze dotycna se priznala, dokonce kamoska mela za steracem zastrceno tel. cislo a omluvu, ze ji na parkovisti probouchl nekdo dvere pri otvirani . Jinak moje auto neni zase tak male , chrysler concorde, takze neco kolem peti metru, ale zensky co nevidely to vzdy do me napalily v SUV. Dokonce jedna vysla z domu, prosla kolem meho auta, sedla do sveho, co bylo zaparkovany pred mym a zacala couvat, k nepochopeni smilies/cheesy.gif
listopad 03, 2008 22:18
wendy, : bb
to je spíš ve výchově než v zemi :-)
listopad 03, 2008 23:37
Jo ale ta výchova musí mít nějakou iniciativu : wendy
je to tam v kraji zvykem, se takhle chovat. Je mni to líto, že tady to zvykem není...

Olino, vždycky se mi líbila veliká auta. Jsou pohodlná, elegantní. Kdyby bylo na mě jezdím v nějakém obrovském luxusním teréňáku.
listopad 04, 2008 07:34
... : Rozmarýna
Ireno, nenapsala jsi, kolik peněz tě stála oprava. To je totiž výchozí částka pro pojišťovnu, pojišťovna platí maximálně tolik, kolik oprava stála. Dále jsi nenapsala, jestli ti to pojišťovna hradila z povinného ručení té slečny, co ti škodu způsobila nebo jestli jsi to uplatnila ze svého havarijního pojištění. Pokud ti to platili z havarijního pojištění a ne z povinného ručení, pak ti určitě odečetli spolúčast, kterou jsi si sjednala ve smlouvě.
Další věc je, že třeba u už hodně ojetého auta, pokud na základě havárie dojde k výměně dílů, tak se dají díly nové a dojde tím ke "zhodnocení" auta, protože už třeba na autě není rezavý blatník, ale zcela nový. I toto zhodnocení pojišťovny odčítají od plnění.
Pokud nejsi spokojená, napiš do pojišťovny dopis se žádostí o revizi pojistné události, ve kterém uvedeš, že nejsi spokojená s výší pojistného plnění a žádáš je o přehodnocení a pokud pojistné plnění nepřehodnotí, tak že žádáš o vysvětlení, proč plnili tak málo. Některé pojišťovny totiž ještě provádějí dle svých všeobecných smluvních podmínek i krácení pojistného plnění z důvodu pozdního nahlášení pojistné události nebo z důvodu nepřivolání policie či z důvodu, že klient nejprve nechal vozidlo opravit a pak nahlásil pojistnou událost, takže pojišťovna neměla možnost škodu ohledat (a mají i další důvody pro krácení).
Pokud nebudeš spokojená s odpovědí pojišťovny na tvou žádost o revizi pojistné události, pak se můžeš obrátit na Českou národní banku - odbor dohledu v pojišťovnictví, Na Příkopě 28
115 03 Praha 1. Napíšeš jim tam dopis a s čím nejsi spokojená a ČNB si vyžádá podklady a vysvětlení od pojišťovny a celou věc prošetří.
Pokud s opravdu nedomůžeš celé náhrady škody, kterou jsi uhradila, můžeš rozdíl požadovat od škůdce. Pokud Ti to ta slečna nezaplatí dobrovolně, tak se toho můžeš domáhat v soudním řízení. Pokud slečna soud prohraje, bude ti muset zaplatit nejen zbytek škody, ale i náhrady na právníka a soudní poplatek.

listopad 07, 2008 13:23
... : clavel
podle toho, co pises, to vypada, ze ti skodu vyplatili rozpoctem. Pokud probehla prohlidka technikem pojistovny, a dolozis jim fakturu za opravu, a zazadas o dolikvidaci, poslou ti zbytek penez. Coz pokud ti skodu vyplatili rozpoctem, je to psane i likvidacni zprave, ze pokud je skutecna skoda vyssi, muzes zazadat o doplaceni na zaklade faktury za opravu. vozidlo je navic stare 12 let, takze musis pocitat s tim, ze si odectou amortizaci. castku, kterou ti nezaplatej, muzes na slecne vymahat v obcansko spravnim rizeni...
listopad 12, 2008 14:01
kradez auta : Sipik : clavel
to muzes byt jeste rada, ze Vam nestrhli pulku... tohle je totiz psane v pojistnych podminkach, ze doklady nesmis nechavat ve vozidle... za tech dvacet procent muzes dekovat...
listopad 12, 2008 14:06
UJASNĚNÍ : POJIŠT´OVÁK
Škoda a na vozidle Ford Mondeo 1996 - podle toho co paní napsala o rozshasu škody vyplacená částa odpovídá. Důvod : auto je staré výce než 13 let amortizace je velice vysoká. Tabulkově tento vůz má celkovou hodnotu 27 800 ,- dph . Pokud by škoda přesáhla 60% ceny vozu byla by to totální likvidace škody což znamená že by byla vyplacena celá hodnota vozu.
Paní může být ráda že alespoń dostala něco. 8 846,- je prodejní hodnota v bazarech. a takové vozidlo lze opravit z vrakoviště cca za 3 000 ,- . smilies/cool.gif smilies/cool.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
listopad 09, 2009 14:13
princip : ruman 11
mamča je tam obět má to zaplatit pojištovna a ta takzvaná amortizace je na vyníkovi to je názor můj
leden 15, 2010 19:46
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]