O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VALENTÝN, ANEB KDO VÍ, JAK TO TENKRÁT BYLO ... PDF Tisk E-mail
Pondělí, 12 únor 2024
Jak to bylo a je se sv. Valentinem | TémataJedna z nejznámějších legend vypráví o tom, že mučedník a pozdější světec jménem Valentýn, byl původně křesťan, kněz a k tomu lékař - zvláštní kněz té doby, vždyť lékař se dotýká mužského, dětského i ženského těla. Ale hlavní důvod, proč byl perzekuován křesťanským císařem Claudiem II., byl, že prý císař zakázal manželství, protože byl přesvědčen, že ženatí muži jsou špatní vojáci. Proto byl Valentýn vězněn a popraven, v těch krásných dobách starověkého Říma.

 

 

Inu, nejspíš byl tenhle katolický kněz skutečný volnomyšlenkář, a vnímal celibát jako porušení přirozeného sexuálního vývoje, a v potlačování přirozeného rozmnožovacího pudu viděl zneužívání. 

A tak byl podle císařova nařízení sťat...

 

 

 

 

6 Surprising Facts About St. Valentine | HISTORY

 

 

Poprvé byl 14. únor a Valentýnův svátek spojován s romantickou láskou v díle Ptačí sněm od největšího básníka anglického středověku a politika Geoffreye Chaucera.

Tato báseň ze 14. století pojednává o tom, jak si ptáci vybírají své partnerky, a byla napsána jako pocta k zasnoubení patnáctiletého anglického krále Richarda II. s o osm měsíců starší princeznou Annou Českou, dcerou Karla IV.

 

 

Richard II a jeho první královna Anna Česká

 

V této souvislosti je zajímavé, že ačkoliv byl sňatek anglického krále s českou šlechtičnou uzavřen z politických důvodů, vzplanula prý mezi manželi velká láska. Chaucer, který působil u dvora Richarda II. jako diplomat, tedy nejspíše učinil ze svatého Valentýna patrona zamilovaných.

 

Není to jediná česká stopa v tomto příběhu.

Při opravách Královské kolegiátní kapituly svatého Petra a Pavla na Vyšehradě v roce 2002 byly ve starém depozitáři nalezeny čtyři barokní relikviáře, z nichž jeden v sobě ukrýval nevídaný poklad – skoro celou lopatkovou kost, která prý patřila svatému Valentýnovi.

 

Tuto relikvii si můžete na Vyšehradě každý rok prohlédnout právě 14. února.

 

 

 

Podívejte, jak se slaví Valentýn ve světě

#  Ve Velké Británii

si dvojice dávají dárky a valentýnky. V hrabství Norfolk na východě Anglie navíc mají takovou obdobu našeho Mikuláše jménem Jack Valentine, která nosí dárky dětem.

 

#  V Německu

je velkým maskotem valentýnských oslav prase, které má symbolizovat lásku a touhu. Společně se čtyřlístkem pro štěstí se objevuje na valentýnských přáních.

 

#  V Bulharsku

se kromě Valentýna oslavuje den vinařů, takže nezadaní mají také velký důvod k tomu dát si skleničku vína.

 

#  Ve Finsku a Estonsku

se 14. února se slaví den přátel.

 

#  Na Filipínách

se konají hromadné svatby. Do stavu manželského tento den obvykle vstoupí stovky párů. Motivuje je i to, že sňatky v tento den finančně podporuje vláda.

 

#  V Japonsku

je to naopak, než ve většině jiných zemí. Dárky tu totiž svým partnerům dávají jen ženy. Muži jim to ale oplatí o měsíc později, kdy je v kalendáři takzvaný White Day. Svým drahým polovičkám kupují bílou čokoládu, spodní prádlo stejné barvy, šperky nebo také „maršmelouny“. 


 

Nejspíš tehdy Valentýn všem říkal:

 

"Láska je nebezpečná věc. To je jako hrát si s otevřeným ohněm.

Ale láska posvěcená vám přinese naplněnost vašich dní. Žijte, milujte se a radujte se.

Máte mé požehnání!"

 

 

 

 

Tak se koukejte mít všichni rádi

KUDLANKA

 

Komentáře (4)add feed
... : andrea
On ten Valentýn byl asi spíš předurčený pro dnešní dobu. Mít rád chlapečky, kluky, muže i dědky, ženské od holčiček tak do pětačtyřiceti, každého extra i všechny dohromady - jo, ale kdo by pak válčil? Chudák Claudius II. to pak musel řešit - ještě že měl výkonného kata.
Taky mám všechny ráda, hlavně, když po mně toho nikdo moc nechce...
smilies/grin.gif
únor 13, 2024 07:59
... : *deeres*
U nás se sv. Valentýn začal oslavovat až kolem roku 1989. I když teda je tam nějaká ta česká stopa. Moje generace slavila jako svátek lásky 1. květen líbáním pod rozkvetlou třešní.
Jenže to by nedalo vydělat zahradníkem odněkud ze světa, odkud nám letecky dopraví ty tolik potřebné rudé růže.
únor 13, 2024 09:55
... : mamča
Valentýn je svátek importovaný, aby se prodalo co nejvíc kýčů a drahých kytek, když MDŽ bylo z neznámých důvodů označeno za komunistický svátek.
Chudáci zahradníci mají předpěstované ve sklenících metráky různého bejlí, a co s tím, když to překvete ?
únor 13, 2024 16:21
... : Josef Kouba
Valentýn je převzetí zvyků kdo nás momentálně ovládá. Válku bez výstřelu západ v Čechách vyhrál. Nevlastníme téměř nic, jó možná ještě pivovar v Budejcích. Opičíme jen jejich obchodní zvyky.
únor 15, 2024 10:16
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]