O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HRNEČKY NEJEN NA DUŠIČKY - REPETE ... PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 05 leden 2023
Hrnky a hrnečky, případně i skleničky - ať jsou z čehokoliv - tedy téměř z čehokoliv vyrobené, nás ženské provází životem. Je to opravdu už patnáct let, co jsme si tu o těch svých tehdejších psaly. A já vám některé z těch vzpomínek sem znovu dám. Ale bylo by moc fajn, kdybyste přidali/y (doufám, že se ozvou i pánové), něco nového; neříkejte mi, že vám z té hrnkové stáje nic neubylo ani nepřibylo... Žádný fajnový nebyl rozbit, žádný jste svému drahému nehodila na hlavu?

Bylo tam téměř neviditelně vyraženo, kde a kým byl vyroben, a pro koho.  A - pak už jsem jen šla k počítači a lovila: Co to vlastně za hrneček je, jaká je asi jeho historie? Nakonec jsem zjistila, že je to docela pěkně starej hrneček, vskutku reklamní, ale byl objednán z jedněch už dááávno neexistujících novin. A vyroben v Staffordshire, England... žádná Čína, přátelé!

 

Jak jsem k němu přišla?

U nás v domě bydlela jedna stará paní, znala jsem ji a kamarádila se s ní skoro třicet let. Když před dvěma léty umřela a její vnučka byt vyklízela, všimla jsem si, že v krabicích věcí na vyhození leží tenhle hrneček.

 

Tak jsem se zeptala, jestli si ho můžu vzít na památku; pamatovala jsem si, že ho dost často používala. Tak, teď může dál „žít svůj život“ tady u mne.

Vypadá úplně jako nový, a to je mu, minimálně, přes padesát let. Jsem moc ráda, že ho mám, protože ta fajn sousedka se mi takhle vždycky připomene. To je stejný, jako s tím zámkem ke sklepu - ale to jsem vám už určitě vyprávěla, ne?

 

 


 

Jaký je ten váš nejzajímavější,

nejmilejší,

případně nejvzácnější hrneček?

 

 

 

Mj. jestlipak jich taky máte tolik?

 P.S. Už se všichni těšíme na vaše vyprávění.

 

O těch současných … :-)))

 

d@niela





Komentáře (7)add feed
... : Markéta
Miluju hrnečky, buclaté i konické a vždycky mám pocit, že z toho nového bude kafíčko úplně nejlépe chutnat. Takže sice jenou za 10 let si říkám, že je hezké snídat u stolu všichni ze stejných hrnečků, ale stejně si pak vezmu zase ten svůj. Kamarádi se mi smějou, když jdu kolem nějaké krásné nevšední keramiky, co si zase přinesu za trofej. Bohužek poličky se nezvětšují :-(
leden 05, 2023 11:53
... : Josef Kouba
Krátký úsek z povídky jak jsem s kamarádem 3 měsíce umývali nádobí na Luční boudě a proč vše porcelánové mi připomíná onu neskutečnou dřinu. Občas 400 hostujících a k tomu běžní turisté. . Umýt vše po snídani, obědu a večeři, tolik nádobí co já umyl během oněch galejí, jste dámy neumyla žádná za celý svůj život. ...

Manželka šéfa Luční boudy vplula do umývárny. Nařízení bylo šokující. Umýt všechny hrnečky pískem či drátěnkou! Jsou zažloutlé od čaje! Jak přišla, tak odešla. Zůstala po ní jen silná vůně parfému.

Namočil jsem vlhký hadřík do písku na nádobí a pokusil se vyčistit vnitřek jednoho hrnku z pěti set narovnaných v obrovském regálu. Šlo to, ale velice pomalu. Tudy cesta nevede. Mnoho nápadů a vynálezů vzniklo, když je muž v tísni. Zabloudil jsem očima k obrovskému kuchyňskému papiňáku a vykročil sjednat povolení k použití. Paní Karlička souhlasila a já jí zato samou radostí objal. Hrnečky jsme do kotle opatrně naskládali, doplnili vodu a na vše nasypali pět kilo sody. Víko kotle jsme řádně utáhli šrouby, pustili páru, sundali zástěry a šli se na „chvilku“ natáhnout.

Chvilka se protáhla. S hrůzou zjišťuji, že se již začíná servírovat večeře. Kotel s pětistovkou hrnečků stále ještě vyfukoval páru. Pozvolna jsme otevírali těžké víko kotle. Tři hodiny v papiňáku! Ty hrnky se snad rozpustily. Ne, nerozpustily. Byly zářivě bílé! Bílé uvnitř i na povrchu. Soda vykonala své. Barevný potisk, jenž hrnečky zdobil zmizel.. Nikdo změnu nezaznamenal.
Pepa.
leden 05, 2023 12:49
... : Josef
Vidím, že tady mi pšenka nepokvete. Asi 4 hrnky mám, z toho dva, co jsem dostal od dětí a tudíž je chráním jak voko ve hlavě a tim pádem nepoužívám nikdy. Jinak si vystačím s jedním jediným - s velkym půlitrákem, kterej mám uplně na všechno. Po probuzení půllitrák kafe s mlíkem, pak vypláchnout. Po ranní sprše půllitr čaje, pak vypláchnout. Přes den mockrát pivo, bez vyplachování. Večer po poslednim pivu vypláchnout a ráno zasejc nanovo. Hrnek, tvaru širokýho rovnýho válce, je praktickej, bez cílenýho úsilí nepřevrhnutelnej, a tlustá bílá keramika zpomaluje pivu zteplání, což oceňuju nejvíc v létě, teď na balkóně, dřív na pávlači. A hlavně! Žádný mytí, stačí vejplach studenou vodou, mytí jen občas, tak jednou za dva tejdny, nebo před příchodem návštěvy, to aby si návštěva náhodou nemyslela, že jsem prase. Jo, taky ho musim vymejt, když v něm ze dvou vajec, mouky a mlíka matlám vidličkou těstíčko na vobalení třeba sejra nebo gothaje. To už jsem párkrát zjistil, že jen vejplach nestačí. Pivo je z hrnku bez vymytí takový divný, nebo v čaji se válej takový cucky.
leden 05, 2023 18:43
... : mamča
Nemám přímo oblíbené hrnečky, ale spoustu nádobí. Např. kytičkovaný servis po babičce Mařence, kterou jsem měla moc ráda. Byla to vlastně babička mého manžela, ale moc mi v životě pomohla. Když servíruju na "její" talíře, připadám si jako u ní na návštěvě.
Taky mám šuplík s příbory různých druhů a velikostí. Nikomu nevysvětluju, proč na něco používám vidličky po mamince, a na něco jiného vidličky po hodné tetě. Každá věc v mojí kredenci má svoje místo, účel a spousta z nich i příběh.
leden 05, 2023 19:27
... : Milena Nováková
Hrnečků k užívání mám jen 8, z toho tři užívám jako tužkovníky. Všech 8 je porůznu darovaných, takže je každý jiný, jinak velký, jiného tvaru.
Pak mám ve vitríně dvě sady tzv. čajové, nikdy nepoužívané. To je památka na otce, pracoval v porcelánce a tyto dvě soupravy sehnal ještě v totalitě pro mne.
Když jsem po smrti maminky vyklízela její byt, přála si dcera, ať jí přivezu něco na památku, třeba hrnky na kafe. Naši měli krásnou polici a na ní ještě hezčí cibulákové hrnky. Nikdy nepoužívané ani na kafe, ani na čaj, prostě dekorace. A tyto hrnky jsem dovezla dceři. Pije z nich kapučíno ona, piju ho u nich z těchto hrnečků i já a myslím si, že kdyby to naši věděli, měli by radost.
(pro sebe jsem si přivezla dřevěnou slánku, také jsem chtěla něco praktického, využitelného)
Otec byl velký sběratel porcelánu, ale ke konci života začal postupně hrnky, vázičky, sošky atd. rozdávat. Mně při každé návštěvě říkal - jestli něco chceš, tak dokud to tu je, odvez si to, nebo aspoň řekni, co budeš chtít, ať ti to tu nechám. Na hrnky jsem tedy nikdy žádostivým okem nespočinula, ale předvybrala jsem si polici s miniaturkami. Dnes tedy už miniaturky opatruji doma.
Někdy při courání venkovem narazím na chalupy, jejichž plaňkové dřevěné ploty zdobí dnem vzhůru nasazené hrnky...
leden 06, 2023 14:57
... : Milene
Já patřím k těm, kdo má hrnečků nadbytek. Ale je to tak. Něco je darované. Třeba ke svatbě jsme dostali několik servisů. Pak občas k vánocům nebo z cest mi někdo přivezl hrníček. I sama jsem si kdysi nějaký koupila na dovolené. Snažím se je všechny občas použít. Mimo několika, asi už starožitných, které jsem podědila. Ty jsou pouze vystavené. Jen jsem zjistila, že už nemůžu používat takové ty keramické. Jsou mi nějak "tlusté do pusy". smilies/wink.gif smilies/wink.gif Takže preferuji porcelán. Výjimka je jeden se srdíčkem od vnoučka. Ten myji pěkně v ruce a používám ho občas na kafe. Když se nějaký hrneček rozbil, tak se nic nestalo. Jen jeden rozbitý jsem moc obrečela. Přivezl mi ho jednou syn z Anglie. Bylo tam napsáno Mummy.
leden 06, 2023 20:27
... : doktor
Věřím,že toto mé přiznání nikdy nebude číst žena,žena,která se mnou bydlí pod jednou střechou.Hahaha,jojo,manželka.Jak jinak se jedná o hrnek,můj hrnek,hrnek,který je kouzelný.Je už to docela dávno co si nás našel.Nikdo o tom neví,možná dcera,ale už jistě zapoměla.V době mého toulání po Labských pískovcích byly přístavem klidu a pokoje Rájecké skály a skály Ostrov.Opravdová zona klidu - společnost,nenajdete lepší. Trempíci,vysoká a úžasný Bubo Bubo - Výr velký.Bivak,který jsem používal potřeboval sem tam nějakou údržbu a tak mé ruce byly nuceny se snížit k práci a... a .... nebudete tomu věřit z kupky listí a hlíny na vykoukl krásně malovaný kousek zasypaného .... .Ano ihned jsem tu krásu vyhrabal.Byl to malovaný hrnek plný mincí,ovšem mincí kdy tento krásný kraj patřil k III.Říši.Mince jsem zase sasypal.Hrneček,ten krásně malovaný mám do dnes.A je opravdu kouzelný .Grog mi v něm chutná ze všech hrnků nevíce.
leden 07, 2023 13:36
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]