O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

STRACH KOLEM NÁS, STRACH V NÁS - 1. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 18 červenec 2022
Je to taková divná situace. Navenek vypadá všechno normálně, ale uvnitř většiny z nás je už delší dobu zahnízděn strach. Strach z nejbližších i vzdálených dnů. Snažíme se věřit tomu, o čem si myslíme, že je správné, ale kdo ví, že to tak opravdu je? V dnešní době, kdy je kolem nás tolik fantasmagorií, dezinformací, bludů, kdy kamarád, o kterém jsme dodnes věřili, že je rozumný a rozhodně by na hloupost nenaletěl, nám vášnivě přednáší a dokazuje něco, o čem naopak my víme, že to je zcela jinak. Jak reagovat?

 

 

 

Stres, úzkosti, nejistota... Co s naší psychikou i tělem dělá nejistota a strach z nejistoty? Úzkost nám říká, že bychom měli něco udělat. Poprat se, nebo utéct. Strach je už obava z něčeho konkrétního.  Když trvají dlouho, škodí našemu duševnímu i fyzickému zdraví. Tohle všechno dále oslabují i naši imunitu, a ta je branou k rozvoji nespočtu dalších zdravotních problémů.

Zjednodušeně řečeno, dlouhodobý stres se projeví vždy, je to pouze otázka času. Záleží na naší stresové odolnosti – ta je do značné míry geneticky daná, ale můžeme ji samozřejmě trénovat. Čím déle vám však deprese a úzkost koušou do mozku, tím hůře se jich budete zbavovat.

 

Nejistota postihne každého, kdo ztratí v životě nějaký orientační bod. Může se jednat o ztrátu zaměstnání, dluhy, partnerské problémy, ale také »malé jistoty«, jakože třeba si každé ráno uvařím  dobré kafe,  v poledne zajdu na oběd, občas si udělám doma něco „extra dobrého“ a užiju si příjemný večer ve dvou, případně s rodinou, se známými…  A - najednou to není, a nejsou vyhlídky a návrat k lepšímu...

 


 

 

Bohužel je dnes doba, která je náročná úplně pro každého, a v důsledku toho se dostáváme do situací, které můžeme obtížně zvládat. Pokud je to nárazové, pro tělo to nepředstavuje tak nepřirozenou zátěž - zrychlený dech, pocení, bušení srdce a ten nepříjemný pocit kolem žaludku – to zažívá někdy každý. Problém nastává, pokud to trvá déle. A pokud se situace vyvíjí nepříznivým směrem.

 

 

Příznaky stresu,

kterých je třeba si všímat:

 

  • pocit napětí a stavy úzkosti
  • zrychlené dýchání
  • nadměrné pocení
  • zvýšení tlaku a tepu
  • vyplavení tuků
  • vyplavení hormonů nadledvinek
  • rozhozené zažívání a bolest žaludku
  • vypadávání vlasů
  • nespavost
  • chutě na jídlo a následné tloustnutí
  • nesoustředěnost
  • svědivost

 

 

 

Věřím, že většina z nás

se snaží proti nejistotě a strachu z ní bojovat,

ale výše jmenovaným nepříjemným příznakům se málokdo vyhne.

Jak to řešíte vy?

 

 

d@niela

 

 

Komentáře (15)add feed
... : Josef
Něco mám, něco nemám, tak vlastně nevim. Kdybysem aspoň věděl, jestli se mi vyplavujou hormóny nadledvinek. To bysem měl jistotu. Ale nevim jak to kurnik poznat. Tak zas ta trapná nejstota.
červenec 18, 2022 11:28
... : Petr Sysala
Co dělat? Nekoukat na TV!
červenec 18, 2022 11:39
... : *deeres*
Snažím se být v obraze a tak sice nadávám, ale ve skutečnost jsem dost odolná. Asi se tím brbláním od stresu odreaguju.

červenec 18, 2022 12:13
... : AnickaM
Ano, ja mam strach. Presne jako Josef, neco z tech priznaku mam, neco ne. Na tv nekoukam uz vubec, ale zato dostatavam spousty desivych emailu, ktere jsou jeste horsi, nez tv. Napr. jak se Rusko spoji a Cinou, Indii a jeste a par jinymi staty, vytvori vlastni novou zmenu a vytlaci dolar, Amerika prestane vyplacet duchody. Takze se za tu almuznu duchodu za odpracovane roky tady asi tezko uzivim a stane se ze me bezdomovec. Mimochodem, do Ameriky jsme nezdrhli, byli jsme odejiti, protoze manzelovi rodice byli emigranti a my meli souseda estebaka. Razem jsem se stala nepritelem naroda, propustena ze skoly. Soused nam hodne zprijemnoval zivot, manzelovi vyhrozovali vezenim a pak nam bylo doporuceno se vystehovat. To jim nedoslo, ze rodice odesli, kdyz byl svobodny a on tu zustal a ja jsem me to rodice nikdy pred tim nepotkala. Kdyz jsme se navratili, tak jsme se dozvedeli, ze manzel byl na tech slavnych listinach jako spolupracovnik STB! A taky jsme neztratili ceske obcanstvi, ale byli jsme odsouzeni za unos syna, potencialniho vojaka.
Musim se ale priznat,as po nekolikaletem stradani ze zacatku, se nam celkem zacalo darit, nasli jsme si pratele a ja to tam mela rada.Manzel se tam ale nikdy nenasel, byl porad nespokojeny, ale to on byl vsude. Vratili jsme se proto, ze se nas syn se snachou prestehovali do Francie, snacha dostala stipendium v Grenoblu na.univerzite. Ted se po patnacti letech rozvadeji, syn odesel zpet do Ameriky, protoze tam vyrostl. Snacha Americanka zustala v Grenoblu. A tak jsem tady same a ano,mam strach.
červenec 18, 2022 12:47
... : Jiri Bilina
Me se v pripade stresu, nebo nejistoty ktera muze prijit ve stav uzkosti osvedcilo "neco s tim delat". A to i v pripade ze je ta akce zdanlive zbytecna, nebo prilis nepomuze.
Protoze jak pise Daniela, je toho strachu v posledni dobe opravdu hodne a napriklad dezinformacni weby strach siri dokonce umyslne, protoze pomaha jejich zamerum.
Mikin
červenec 18, 2022 13:02
... : Josef
Zapomněl´s napsat - Putin.
červenec 18, 2022 13:14
... : AnickaM
Tak to ja taky porad neco delam. Makam na zahradce, cvicim, ctu a hraju blby hry na pociaci. Mam pujceneho psa, s kterym ctyrikrat denne litam, staram se o jednu nemocnou sousedku a sousedovic kocku.
Nastesti misto chute k jidlu, mam nechut, ale zlobi me zaludek. Ale tak nejak me nic nebavi.
červenec 18, 2022 13:40
... : Jiri Bilina
Hlavne ze jsi ty Josefe nezapomnel. Pak uz jen zbylo pohrozit, ze utahne kohouty a hodi na nas atom. smilies/grin.gif
Mikin
červenec 18, 2022 13:49
... : Jiri Bilina
Anicko, proste ty maily necti. Pad dolaru tihle dobraci slibuji uz od vystrelu z Aurory a to uz je pres 100 let. smilies/smiley.gif
Mikin
červenec 18, 2022 13:56
... : Bara
Anicko, a proc se nevratis do Ameriky. Libilo se ti tam, mluvis dobre anglicky, mas tam urcite stale nejake pratele, ted navic i syna, mas americky duchod, tady jsi sama.
Ale to je pouze muj nazor, to jsem tak nejak z tvych slov vyrozumela....
červenec 18, 2022 14:22
... : doktor
Neřeším to co nemohu ovlivnit.
červenec 18, 2022 14:41
... : AnickaM
Baro, to vis, ze jsem o tom premyslela. Ja jsem si za tech 9 let uz to nejake zazemi vybudovala, normalne jsem takova aktivni poletusa, akorat ted ta nejista budoucnost me srotuje. Je mi 71 a uz jsem nekolikrat zacinala od piky, i v Americe jsme se stehovali z Kalifornie do Idaha a zacali prakticky od nuly znovu, ale toho jsem nelitovala. Prave, ze nevim, jestli se mi jeste chce, ale u syna mam dvere otevrene, nechce abych sla do nejakeho domova a ja se mu zase nechci povesit na krk se svymi pozdejsimi neduhy.
Doufam, ze az jednou zase nekam poletim, zaskobrtnu a udelam ten posledni kotrmelec a bude to.

červenec 18, 2022 16:41
... : Jiri Bilina
Vis co Anicko? Podle me to delas dobre. Dalsi stehovani by byla jen dalsi nejistota. A vsechny ty aktivity o kterych pises jsou proti uzkosti nejlepsi zbran. Hlavne ten pes. A zadna katastrofa se neblizi, leda krize a neprijemna zima, ale i tech uz jsme prezili spoustu. smilies/smiley.gif
Nam tady prave zacina 2-tydenni marathon. Joanne vede tzv. Literacy Day Camp pro deti, ktere maji potize se ctenim. Polovina je venovana cteni, druha polovina nejruznejsim aktivitam. Ja pomaham s jezdenim na canoich po nasem bobrim rybniku a zipline, kterou jsem sestrojil u nas za barakem. Vysledkem vetsinou je, ze si decka po tech 2 tydnech zacnou nosit domu knizky a k uzasu rodicu cist...
A pak delame vsechno mozne. Poslali jsme Ukrajincum na obranu $1000, chodime na vyslapy do hor, kazdy vecer se psama plavat, poradame pravidelne vystupy se sousedy na mistni kopec. To vsechno jsou malickosti, ale dohromady to ma vahu.
Zkratka trudomyslnost znamou z Cimrmanovy vypravy na Cechu na Severni pol prekoname. smilies/wink.gif
červenec 18, 2022 17:21
... : mila1
Aničko, myslím, že dokud jsi aktivní a snažíš se pomáhat ostatním, je to nejlepší, co můžeš udělat. A o aktivním odpočinku se psem se tady napsalo už hodně řádků. Já mám už druhého labradora, tohle už bude taky dědek - v srpnu mu bude 9 let a pořád mi předává tolik energie a lásky, že to někdy až vysiluje smilies/cheesy.gif
Co se týče nechutenství, může to souviset právě s úzkostí a strachy, co v sobě nosíme. Já jsem to měla před dvěma lety, v souvislosti s nemocí vnučky. Oběhala jsem všechny prohlídky týkající se problémů se zažíváním a uklidnilo mne, že vše je v pořádku. Bylo nutno zapracovat na psychice. Člověk nemusí hned skončit na antidepresivech, existuje i psychoterapie a různé bylinky nebo homeopatika. A být hodně mezi lidmi. Ta sociální izolace, kterou jsme v souvislosti s covidem zažívali, udělala taky hodně neplechy. Moc Ti držím palce, ať je líp a ráda Tě čtu.
červenec 19, 2022 12:06
... : AnickaM
Dekuji, Milo, za povzbuzeni. Ja se jeste bavim malovanim a ve skolnim roce doucuju par deti anglictinu, deti jsou zlaty, dobijeji mi baterky.
A ze trochu zhubnu, to mi taky neuskodi, uz mi zacalo byt vsechno maly.
červenec 20, 2022 10:23
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]