O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MÁM DILEMA PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 10 březen 2022
A to že velké. Na jednu stranu bych se na to mohla vykašlat, neb to není z mého, a jak je známo, z cizího krev neteče. Jenže - ono to dřív taky bylo i moje... Povím vám, oč se jedná, a bude na vás, jestli mne s touto "prkotinou" pošlete do háje - mj. v Hájích už dávno jsem, nebo se zamyslíte stejně jako já, nad tím, jak se mění hodnoty. Jak něco, co tolik století pro lidi představuje kulturní hodnotu, najednou je vyjádřeno jen hodnotou určitého počtu piv...

 

 

Už jsem tu o tom psala - na jednom z plácků zdejších Panelákovic byla instalována taková prkýnková krabice, uvnitř dva fochy - a lid kolem bydlící a kolem chodící brzy pochopil, nač je. Na knihy, na časopisy, časem se tu nalézala i dvd s filmy, také puzzle - prostě to, co už původní majitel uznal za vhodné, předat dál.

 

Sama jsem tam toho odnesla několik tašek, a nevěřili byste, jak mne těšilo, jak se nabídka obměňovala, jak jsem kvitovala při debatách  v parku, když se naši chlupatci honili a my postávali a vedli vážné řeči, jak byli všichni rádi, také tam nosili a jiné odnášeli. Až do určité doby, dalo by se říci, že je to tak maximálně měsíc, kdy se "začaly dít věci"...

 

 


 

 

Přišla jsem s taškou plnou knih, otevřela schránku - a knihy byly všechny fuč. 

Bylo mi divné, že by se najednou všechny rozebraly, ale stejně jsem tam ty nově přinesené narovnala. Cestou domů mne zastavila jedna známá a upozornila mne, že o uličku dál je u jednoho stromu halda vyhozených knih. Jo, jenže to nebyly vyhozené knihy, ale utrhané pevné desky, protože knihy s deskami se do sběru neberou!

 

Přesto se knihobudka zase zaplnila, lidé si navzájem dělali radost. A za pár dnů - zase prázdno, a otrhané obaly dokonce zůstávaly na místě, respektive v nedalekém odpadním  koši. 

Už se to opakovalo několikrát.

A já mám asi stejné dilema, jako ostatní lidé, čtenáři, milovníci tištěné literatury: co s tím?

 

 

Je vůbec nějaký možný postih?

 

Víme sice už, kdo to dělá, dokonce ho někteří lidé znají. Ano, bezdomovec.

Jde ho od toho nějak odradit?

Vždyť ty knihy asi právně nikoho nejsou, takže on vlastně nekrade. Nebo je to jinak?

 

 

Tak - máte nějakou radu?

d@niela

 

 

Komentáře (15)add feed
... : *deeres*
Jo, mám, utrhnout mu obě ruce,tohle se knihám nedělá. Ale já jsem hádavá bába, jak tvrdí má dcera a tak bych určitě vystartovala .
březen 10, 2022 15:41
... : Josef
Mám nějakou radu. Knihy ušetříš, když místo knih budeš denně do přihrádek vkládat stokoruny. Tím prospěješ spoluobčanům víc než jen papírem a současně i ušetříš hodnotnou literaturu před potupnou zkázou, za což ti časem lidstvo bude blahořečit.
březen 10, 2022 16:01
... : andrea
jo, kdybych věděla, že tam půjde jen on, tak bych to vystlala bolševníkem...
březen 10, 2022 16:18
... : Markéta
A co s ním zkusit promluvit, nemáte v domě nějaké letáky? Třeba by si je vzal raději...
březen 10, 2022 19:20
... : d@niela
Markétko, podívej se, kolik je v té knihovně knih. To je dvěma řadama... Tedy setsakra velká hromada. V domě máš vždy tak pár papírků.
Ten pacholek si narve obrovský batoh a ještě velkou cestovní tašku.
Pak jde pár metrů dál, tam ty knížky vyrve z obalů, obaly nechá válet na zemi. Je to hrozný. Jenže - já se ho bála i vyfotit, protože jsem raději dělala, že ho "nevidím".
Bydlím jen o ulici dál, stále tam chodím s čubíčkem, a co já vím, jestli by mi něco někdy nepřistálo zezadu na hlavě...
březen 10, 2022 19:24
... : Marie
Dnes se už moc nečte. Taky třídím knihovnu, občas položím v přízemí baráku knihu na topení a druhý den tam není. Objevila jsem společnost "Knihobot", odnesla 6 knih na příjem na Kolbence
na zkoušku, na email mi přišlo sdělení za jakou částku jsou knihy nabízené. Nejlevnější byl snář od Dagmar Kludské a taky byl to 3 dnů prodán, další knihy tam pořád visí za zbytečně vysokou cenu, asi budu pokračovat v rozdávání položením na topení v přízemí baráku.
březen 10, 2022 19:46
... : andrea
Marie, je to smutný, ale je to pravda. Čtení je čím dál tím víc námaha.A většině lidí stačí buď televize a převážné většině mobil.
Kde jsou ty doby, kdy se knížky vydávaly obrovským nákladem, každý pátek na ně byla velká fronta, a ještě byly většinou na rezervaci...
Ale nějak spoléhám na to, že se lidi k čtení zase vrátí.
březen 10, 2022 22:38
... : Josef
No, tak se ještě jednou vmísim. Pro mě osobně je kniha vždycky jen nosičem myšlenek. Srandovních, smutnejch, poučnejch, dlouhý vyprávění, krátký, napínavý, atd. To jo, to by člověk nějak aspoň trochu číst měl. Ale proč, probůh, v dnešní době elektronickejch nosičů, požadovat po lidech, aby ctili papír a četli z papírovejch nosičů? Snad proto, že za mýho dětství a mládí jiný nosiče nebyly, čímž já je považuju za jediný možný, a každýho, kdo nesdílí muj názor, považuju za barbara nebo Koniáše?
Jenže, dámy, za dob Koniáše, i pozdějc, bylo pálení knih defacto pálením myšlenek, protože jiný nosiče myšlenek neexistovaly. Pálení papíru, na kterym byly ty myšlenky napsaný, to už byl jen vedlejší produkt.
Mně nepřipadá pro dnešní dobu praktický, uchovávat myšlenky těžkopádně na papíře, kterym zaplnim spoustu místa v kvartýru, notabéne papírem, ke kterýmu už se v životě nevrátim, protože myšlenky jsem už z papíru vstřebal. Ale co já vim. Třeba po válce se můžou papírový knihy hodit.
březen 11, 2022 05:14
... : *deeres*
Pepo, tvůj názor má jednu malou vadu,všechna ta udělátka jsou závislá na zdroji energie.Ten zatím je, ale být nemusí, nebo bude tak drahý, že si ho nebudeme moci dovolit. Tak mám pořád v polici 8 dílů encyklopedie a nechám si je, stejně, jako další stohy knih.
březen 11, 2022 05:51
... : Josef
Ale jasně, Deer, dyk píšu, že po válce se můžou hodit. Třeba při svíčkách ... jestli ovšem budou svíčky.
březen 11, 2022 06:10
... : d@niela
OK - dobře, taky si říkám, že místo těch knihoven, co mi tu ční, bych mohla mít cokoli jinýho.
Třeba výlet do nějaké hodně jižní země Jižní Ameriky, neboť jedině tam se nacházejí (podle současných výzkumů) nejbezpečnější země světa.

Ale tak mi vysvětli - proč tolik lidí schovává hrnečky, skleničky, vázičky - které jsou po pra-pra-pra rodičích. Jednou za rok se opatrně umyjí, vyleští... A toť vše. To by se taky asi mohlo vyhodit, nebo alespoň draho prodat.
Přitom jsem přesvědčená, že tam, kde to stále mají, by nejspíš nehrozilo, aby to dali do krabice a odnesli prodat. To by jedině musel být nějaký opravdu setsakra velký důvod.

březen 11, 2022 07:32
... : Josef
Bysem řek, že místo svejch knihoven bys teď nepořídila ani vejlet do Kutný Hory k Barboře. A že kdysi, když jsi je kupovala, měly tu cenu? Jakou cenu mají dneska?
Tohle hromadění a schovávání starejch krámů ti nevysvětlim. Já to nechápu. Taky asi proto, že v malym bytě prostě na zbytečný krámy nemám místo. A věř-nevěř, žije se mi bez nich docela dobře, nechybí mi nic. Mám radši volnej prostor, aspoň teda v rámci možností malýho kvartýru. Ono je toho ve výsledku až neuvěřitelně málo, co člověk potřebuje. E-čtečka Kindle s asi 700 titulama je jedna z těch věcí, který by mi fakt chyběly, i když stejně všechno přečíst určitě už nestihnu. A vejde se i s těma knihama do kapsy saka.
březen 11, 2022 08:00
... : AnickaM
Pepo, jsi neobvykla pragmaticka muzska vyjimka. Vetsina chlapu lpi na svych vecech, nevyhodi nic,dokonce si skladuji i stary noviny, protoze by si je jeste mohli znova precist. Jako sestra jsem jezdila k pacientum domu a mohla bych ti vypravet, haha.
březen 11, 2022 10:01
... : AnickaM
A mas pravdu, ze k zivotu potrebujes hodne malo veci, my jsme pred lety vyhoreli a dobre pul roku jsme zili s minimem. A slo to, tak jsem si uvedomila to zbytecne hromadeni. Ale na druhou stranu bylo divny, ze nemam ani starou hadru na utreni cehokoliv, nebo starou deku na valeni, nebo fotky z minulosti k prohlizeni.
Kdyz v nemocnici vypadla elektrika, generatory zajistovaly jen nutnosti, byla to bez pocitacu katastrofa. Ty papirovy chorobopisy nam hrozne chybely.
březen 11, 2022 10:16
... : Milene
Asi tak před pěti lety vůbec ve sběrnách starý papír nechtěli. Teď se prý zase vykupuje, za kilo 4 Kč. To jsem dnes slyšela na výletě, když si někdo stěžoval také na vybírání knihobudek. Před pár lety jsem také nosila knížky do knihobudky na Smíchově, když jsem se stěhovala a v blízké prodejně jsem se ptala, jestli ji nevybírají bezdomovci. Tenkrát ještě ne.
březen 11, 2022 18:07
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]