Téda, to vám bylo něco .... bylo toho deset deka, k tomu krajíc chleba. - Šla jsem totiž do obchodu pro gelfix, protože jsem doma měla jen dva a ty už padly za vlast začátkem týdne. Jo, to jsem vám ani neřekla - zavařuju špendlíky. Tady jich je slušných pár stromů a jeden má ještě dosažitelné větve, takže jsem si košíček natrhala. Letos se vyvedly, jsou luxusně velké a dobré, a podle všeho je tu trhám jen já.
Ta ostatní spousta jich opadá a přijde vniveč, přitom se dají proměnit v úžasné zásoby na
zimu. Například v lahodný džem. Až si s ním v zimě potřete palačinky, vystřelí vás
do chuťového nebe. Hlavní roli hraje jejich vynikající chuť, která pro někoho
předčí i chuť meruněk, a možnost levného pořízení výchozí suroviny. Protože
většinou si můžete natrhat špendlíky zadarmo. Jako u nás v té áleji u
školy. Tedy, jak říkám, letos jen z jednoho stromu, u kterého zapomněli místní
"moudří zahradníci" ořezat spodní větve. Ty ostatní stromy dopadly tak, že je pod
nimi žlutý koberec, natrhati si však nelze, pokud byste si nepřinesli vysoký
žebřík…
Ale – chtěla jsem vám sem
dát hádanku:
V obchodě jsem si koupila kelímek, antož se mi nechtělo vařit nějaké jídlo, když se pachtím se džemem. Bylo toho deset deka. A skládalo se to z: 15 g - vepřové maso, kůžová emulze dusitan sodný dextroza, trifosforečnanů, extraktů koření, bramborového škrobu, sušené syrovátky a sušeného mléka, citrátu sodného, 20 g camembertu,
5 g - vařeného vejce a stejně tak i 5 g marinované cibule. Zbytek do deseti dek, tedy 55 g, byla voda, řepkový olej, sušené žloutky, sůl, ocet kvasný lihový a guma guar, hořčičné semeno, aroma, černý pepř, kyselina citronová, kyselina L-askorbová a sorban draselný. Tak zkuste hádat, jakou to lahůdku za 25,- Kč jsem si dopřála... Zítra vám prozradím, co to bylo.
![Recept : Džem z myrobalánů (špendlíků, mirabelek) | ReceptyOnLine.cz - kuchařka, recepty a inspirace](https://www.receptyonline.cz/wp-content/uploads/2016/07/121443dzem-z-myrobalanu-spendliku-mirabelek-.jpg)
P.S. Trochu jsem si to vylepšila - zavařuji to tak, že výsledný výrobek je pomerančová marmeláda. Zbožňuju ji. Znáte taky nějaký další recept?
d@niela
|